Hyppää sisältöön

Kieli haltuun helposti – tällaista on kielimatkalla

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 19.08.2013
Kielimatkat ovat nuorille järjestettäviä 2-4 viikon mittaisia ryhmämatkoja, joilla parannetaan kielitaitoa ja otetaan ensiaskelia kansainvälistymiseen.

Turvallisesti maailmalle ilman vanhempia

Kielimatkoilla nuorille tarjoutuu mahdollisuus petrata kielitaitoaan, saada ystäviä muualta maailmasta ja tutustua uuteen kulttuuriin. Moni nuori kertookin kielimatkan jälkeen muuttuneensa myös ihmisenä, sillä ilman vanhempia vieraassa ympäristössä asuminen usean viikon ajan on kasvattava ja itsenäistävä kokemus.

Yksin matkaan lähteminen saattaa jännittää sekä nuorta että tämän vanhempia, mutta järjestäjien mukaan nuorista pidetään huolta ja matkoilla on tiukat säännöt. Moni nuori lähtee kielimatkalle yhdessä kaverin kanssa, ja kohteessa ohjaajat ja isäntäperheet torjuvat ikäviä yllätyksiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ohjattua ohjelmaa valvovien silmien alla

Usein vanhempia mietityttää erityisesti päihteiden käyttö. Männävuosina kielimatkoilta kantautuikin tarinoita villeistä juhlista ja alkoholin kanssa läträämisestä.

– Järjestämme kielimatkoilla nuorille niin paljon ohjattua ohjelmaa, ettei teini-ikäisille jää aikaa poiketa pahoille teille. Nuoret ovat lähes jatkuvasti joko ohjaajan tai isäntäperheen valvovien silmien alla, kertoo EF-kielimatkojen koulutuspäällikkö Fiona Mackie.

Kielimatkoilla nuorille järjestetään paljon vapaa-ajan ohjelmaa

Iso-Britannian Brightonissa EF:n kielikurssilla englantia opiskelemassa olleet 15-vuotiaat Anni ja Mirella eivät ole kuulleet kenenkään käyttäneen alkoholia kielimatkalla. Kurssikavereiden kanssa shoppaillaan, käydään rannalla ja vaikka keilaamassa – aina ohjaajan eli liiderin valvonnassa.

– Edes isäntäperheen kanssa ei ehdi viettämään aikaa, kun oppituntien ulkopuolinen vapaa-aika on täytetty kaikenlaisella hauskalla ohjelmalla, suomalaistytöt kertovat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kiireisestä aikataulusta huolimatta nuorten välille ehtii syntyä pieniä romansseja.

– Espanjalaiset pojat yrittävät iskeä kaikkia, Anni ja Mirella paljastavat.

Ohjaajat ovat kielikoululaisten mukana jo kotimaasta lähdettäessä, ja he ovat nuorten tuki ja turva koko matkan ajan. Jokaisella ryhmällä on oma ohjaajansa, joka on mukana retkillä ja aktiviteeteissa ja jolle voi kertoa tuntojaan vaikka koti-ikävän yllättäessä.

Retkiä muihin kaupunkeihin

Kielimatkalaisten vapaa-ajalla retkiä tehdään esimerkiksi muihin kohdemaan kaupunkeihin. EF järjestää paljon erilaisia tapahtumia ja retkiä kielimatkalaisille.

Esimerkiksi jo useana vuonna Lontoossa järjestetty Summeranza-festivaali on ainoastaan Englannissa opiskeleville kielimatkalaisille tarkoitettu tapahtuma, jonka tarkoituksena on tarjota nuorille tilaisuus pitää hauskaa yhdessä muiden kielimatkalaisten kanssa – ilman päihteitä tottakai.

BluSky oli tämän vuoden pääesiintyjä EF:n Summeranzassa

Tapahtuma-alueen valtaavat tuhannet teini-ikäiset pääsevät hurjastelemaan huvipuistolaitteissa, katsomaan maailmanluokan musiikkiartisteja ja vaikka tanssimaan silent discossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ihana kamala isäntäperhe

Usein kielimatkoilla nuoret asuvat paikallisen isäntäperheen luona. Vieraan perheen luona asuminen useiden viikkojen ajan edellyttää avoimuutta ja sopeutumiskykyä. Kulttuurien väliset erot näkyvät usein arkielämässä ja isäntäperheessä asuminen voikin olla hyvin avartava kokemus.

Joillakin sattuu tuuri isäntäperheen kanssa. Annin ja Mirellan mukaan jotkut isäntäperheet viettävät kielimatkalaistensa kanssa paljon aikaa ja vievät heitä itsekin retkille ja tutustuttavat uuteen maahan.

Aina ei kuitenkaan onni potkaise. Joskus isäntäperhe saattaa asettaa sääntöjä, joihin nuorten on vaikea sopeutua. Jos isäntäperheen kanssa eläminen käy mahdottomaksi, tarjotaan nuorille mahdollisuus vaihtaa perhettä.

Uutta itsevarmuutta vieraan kielen puhumiseen

Kielitaidon petraaminen on tietysti kielimatkan ykköstavoite. Päivisin nuoret opiskelevat kieltä paikallisella kielikoululla usean tunnin ajan oman taitotasonsa mukaisissa ryhmissä.

Kielen oppiminen muutamassa viikossa kuulostaa monen korvaan epärealistiselta tavoitteelta. EF:n Fiona Mackie sanoo itsekin, että kukaan ei tässä ajassa opi kokonaan uutta kieltä, mutta kielimatkalaisilla perustaidot kielestä ovatkin jo hallussa. Matkan tarkoitus onkin aktivoida nuori käyttämään kieltä rohkeasti.

Koko matkan ajan nuori käyttää kohdemaan kieltä sekä kielikoulussa että sen ulkopuolella, joten itsevarmuus kielen puhumiseen kasvaa huimasti – ja kaikkihan tietävät, että kieltä oppii parhaiten juuri puhumalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kielimatka on monelle teini-ikäiselle ensimmäinen kurkistus kansainvälisyyteen. Bonuksena päälle tulevat kohentunut kielitaito sekä uudet ystävät.

Teksti: Anni Moilanen
Kuvat: EF

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kielimatkat

Haaveiletko kielimatkasta? Kansainvälisessä ympäristössä opit uuden kielen kuin itsestään

EF

Näin parannat kielitaitoasi reissussa – lue helpot vinkit

Kielimatkat

Haaveissa uuden kielen opiskelu? Näin valitset sopivan kielen lukuisista vaihtoehdoista

EF

Lähde rohkeasti maailmalle – näissä eksoottisissa kohteissa pärjäät matkalla englannin kielellä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja