Kohtaamisia kaukana kotoa – Sri Lankassa parasta olivat ihmiset

Ennen matkalle lähtöä tulee aina etsittyä tietoa kohteesta: mitä nähtävyyksiä siellä on, mitkä ovat ne kaikkien suosittelemat paikat, ja miten niihin kannattaa liikkua. Ennen käytössä olivat opaskirjat, mutta nykyään esityö tulee tehtyä enimmäkseen netissä. Blogit, artikkelit ja instagram-kuvat auttavat hahmottamaan, mitä kaikkia mahdollisuuksia kohteessa on.

Huomio kiinnittyy aina paikallaan pysyviin asioihin: rakennuksiin, vuoriin, patsaisiin. Elävistä olennoista yleensä mainitaan eläimet, jos niitä on paljon. Harvoin kuitenkaan suosituksia jaetaan sen mukaan, mistä löytyvät ne mukavimmat ihmiset, tai mihin kannattaa suunnata nähdäkseen paikallista elämää. Ihmiset kuitenkin ovat niitä kohteita, jotka ainakin minä muistan aina pisimpään: hymyt, ystävälliset sanat ja avun, jota saa kiperässä tilanteessa.

Sri Lankaan lähtiessämme minä julistin matkan tärkeäksi osaksi ihmisten kohtaamisen. Sen, että pääsisimme paikallaan pysyviä nähtävyyksiä syvemmälle.

Negombo

Maa toivottaa tervetulleeksi heti kättelyssä

Uuteen maahan saapumisen ensimmäiset päivät ovat tärkeitä: silloin määritellään jo paljon siitä, millaisilla silmillä matkaa lähtee tekemään. Jos heti kärkeen tulee huijatuksi, on vaikea kerätä itseään enää luottamaan muihin. Jos taas saa sydämellisen vastaanoton, on helppo lähteä eteenpäin avoimin mielin.

Meidän onneksemme ensimmäinen majapaikkamme oli Villa 7 Negombossa. Pientä majataloa pyöritti perhe, josta osa asui samassa rakennuksessa. Kaikkien meitä auttaneiden hahmojen asemaa tai sukulaisuussuhdetta en edes saanut selville, mutta paljon heitä oli, ja he kaikki olivat erittäin ystävällisiä. Kaikki, mitä pitkän matkapäivän jälkeen pyysimme tai kaipasimme, järjestyi heti. Meidät jopa kiikutettiin sateenvarjon kanssa yksi kerrallaan kaatosateessa mutaisen pihan poikki, samalla kun painavat matkalaukut kulkivat heidän hartioillaan.

Negombo

Mukava elementti olivat myös perheen lapset: vaikkei suuria ystävyyssuhteita ehtinyt parissa päivässä syntyä, mukana pyörivät lapset tekivät paikasta heti kotoisan. Perheen poika otti mummon omakseen ja silitteli tämän ryppyisiä poskia innostuneesti.

Negombo Villassa myös tapasimme hollantilaisperheen, joka oli jo palaamassa takaisin kotiin. He olivat viettäneet maassa neljä viikkoa polkupyöräillen. He etenivät kahdella pyörällä, joista toisen perässä oli peräkärry, jossa lapset istuivat. Vasta itse liikkuessani ympäri maata ymmärsin, miten hankalaa ja vaarallista se Sri Lankassa on.

Negombo

Hollantilaisperheeltä saimme myös ensimmäiset hyvät neuvot maahan. He kehuivat ensimmäistä varsinaista kohdettamme Kalpitiyaa, mikä helpotti jännitystä. He opastivat, että Für Elisen kuullessaan kannattaa mennä kadun varteen, koska silloin paikalle on tulossa leipomo-tuktuk. He myös kertoivat pienemmän lapsensa sairastelusta, mikä taas rohkaisi siinä, ettei matka mene välttämättä pilalle, vaikka joku sairastuisikin – ja hyvää terveydenhoitoa saa myös Sri Lankassa.

Negombo

Oma koti Kalpitiyassa

Jos ensimmäinen kohteemme toivotti meidät tervetulleeksi maahan, seuraava paikka imaisi suoraan syleilyynsä. Jo saapuessamme Omeesha Beach Resortiin sen omistajat Niksan ja Mali ilmoittivat paikan olevan meidän kotimme oleilumme ajan. Lause tuntui ensin kuluneelta kliseeltä, mutta tavallaan se kyllä piti paikkansa: pienessä paikassa kaikki oli niin kotoista ja epämuodollista, että oli helppo toimia.

Kalpitiya

Niksan ja Mali olivat erinomainen isäntäpariskunta, mutta parasta heissä oli heidän puolivuotias tyttärensä, joka kulki joko äitinsä tai hoitajan sylissä. Pieni vauva kiinnosti myös meidän lapsiamme, ja samalla me pääsimme seuraamaan paikallista lastenhoitoa. Itse kiinnitin ensimmäisenä huomiota siihen, ettei vauvalla ollut ollenkaan vaippoja, vaan hänet oli yleensä kääritty kankaaseen, joka on helppo vaihtaa. Enpä tiedä, mihin kertakäyttövaipat olisivat joutuneetkaan, jos sellaisia olisi päättänyt käyttää.

Kalpitiya

Omeeshassa tapasimme myös toisen kaltaisemme reissuperheen: slovenialaiset Gregor, Anna ja Zala olivat myös matkustelleet maassa jo usean viikon ajan, ja heillä oli paljon hyviä vinkkejä annettavanaan. Myös he matkustivat hyvin erikoisella tavalla, sillä he olivat vuokranneet auton, jolla liikkuivat. He olivat koko matkan aikana tapaamistamme turisteista ainoat, jotka uskalsivat ajaa maassa itse. Heidän mielestään siinä ei ollut mitään hankalaa: piti vain mennä rohkeasti sekaan.

Kalpitiya

Kalpitiya

Gregor ja Anna eivät muutenkaan ole ihan perusturisteja, sillä heidän laaja matkustushistoriansa kattaa hyvin erikoisia maita: he ovat matkustaneet paljon esimerkiksi Irakissa, Iranissa, Syyriassa, Marokossa ja Tunisiassa – mutta toisaalta he eivät ole koskaan käyneet Kaakkois-Aasiassa.

Heidän kanssaan oli  mukavaa jutella myös siitä, kuinka matkustaminen on lasten myötä muuttunut – vai onko se. Suomalainen koulusysteemi oli erityisen hämmästelyn aiheena, sillä etenkin Keski-Euroopassa on todella harvinaista saada koulusta vapaata, eikä sitä varmasti saa perheen lomamatkaa varten. Meillä taas koululainen teki sujuvasti läksyjä rantatuolissa pienempien leikkiessä omiaan.

Kalpitiya

Omeeshan illoissa oli koko matkan leppoisin tunnelma. Kokoonnuimme joka ilta muovipöytien ääreen omille paikoillemme syömään. Ruokailun jälkeen lapset siirtyivät hiekalle leikkimään, ja kokki Rohan tuli kyselemään kuulumisia. Hän on Englannissa opiskellut erinomainen kokki, joka haaveilee omasta ravintolasta. Hän myös kävi sekoittamassa drinkkejä, joita erityisesti britti Peter tilasi listalta kokeilumielessä. Peterillä vain ei ollut kovin kova viinapää, sillä hän huokaili syvään erityisesti Arrack Sour -nimisen juoman kohdalla, jonka pitikin olla vahvinta, mitä talosta löytyy. Meidän suomalaisten suuhun 32-prosenttisesta viinasta valmistettu drinkki oli melkein limua.

Kalpitiya

Ravintola, josta saa mitä tahansa

Sri Lankasta löytyy monenlaista majoitusta aina hienoista hotelleista vaatimattomiin majataloihin. Näiden majatalojen joukosta kuitenkin luultavasti löytyvät ne paikat, joita jää muistelemaan vielä kauan matkan jälkeenkin.

Dambulla

Meille tällainen paikka oli Green Earth Resort and Restaurant Dambullassa. Nimestä voisi päätellä kyseessä olevan suurikin paikka: resort uima-altaineen ja drinkkibaareineen. Todellisuudessa meitä odotti kaksi huonetta asuintalon yläkerrassa. Alakerrassa asui kaksilapsinen perhe, jonka ainoat vieraat olimme. Lapset leikkivät pihalla, ja meidän lapsemme menivät mukaan lainaamaan leluja – pienin jopa asettui taloksi heidän asuntoonsa, jossa tietenkin oli vielä lisää leluja. Perheen isä kantoi meille ruokaa ja juomaa yläkerran parvekkeelle, ja kävi lakaisemassa pois lasten lattialle levittämää riisiä. Keittiö oli naapurirakennuksessa, ja siellä näytti häärivän pari naista lisää.

Dambulla

Dambulla

Me emme missään vaiheessa odottaneet suurta hotellia, sillä Booking.comin kuvista ja arvosteluista saattoi päätellä kyseessä olevan perheomisteinen paikka. Meille se oli pelkkää plussaa. Kaikki oli siistiä ja toimi hyvin – minä jopa sain ensimmäisen kuuman suihkun melkein viikkoon. Ja ravintolasta sai, mitä halusi: isäntämme kävi hakemassa kaupasta juomia, ja naiset kokkasivat keittiössä huippuhyviä ruokia. Isäntämme myös hankki meille taksin, kun halusimme päästä Sigiriyalle ja seuraavana päivänä Kandyyn; ja hän jopa vei meidät autollaan Kultaisen temppelin lipunmyyntiin, joka sijaitsi aivan eri paikassa kuin me kuvittelimme. Dambullassa tuntui siltä, että olimme heidän kotonaan vieraina, joista pidettiin erityisen hyvä huoli.

Dambulla

Dambulla

Koko kylä käymässä

Matkan varmasti kokonaisvaltaisin kohtaaminen tapahtui neluwalaisen yhteisön kanssa: me vietimme kolme päivää Duara Travelsin kautta hankitussa kotimajoituksessa Kanthin perheen luona.

Kolmen päivän aikana pääsimme osaksi Kanthin perhettä, mutta myös koko yhteisö halusi tavata meidät: naapurin mummot tulivat istuskelemaan terassille, lapset yksi kerrallaan leikkimään, ja naiset auttamaan perheen emäntää ruoanlaitossa. Lauantai-iltana isännät tulivat pihalle hampaat punaisina piristävien lehtien pureskelun jäljiltä. Mennessämme joelle uimaan viereisestä talosta pyrähti mukaan kaksi veljestä, joiden äiti tuli joelle pyykkäämään. Lauantaitorilla kaikki halusivat myydä meille jotain tai keskustella, vaikkei yhteistä kieltä ollutkaan.

Neluwa

Neluwa

Neluwassa opimme ehdottomasti eniten paikallisista: kuinka naapurin ala-asteikäinen tyttö kävi lähes kymmenen eri aineen tukiopetuksessa koulupäivien jälkeen; kuinka Kanthin perheen poika vielä sunnuntai-iltana pesi akvaarion ja korjasi vesihanan, ennen kuin aamukolmelta lähti bussilla takaisin Colomboon opiskelemaan; ja miten paljon naapurin poika innostui uimalaseista, joilla pystyi katsomaan joella veden alle.

Minä seurasin paikallista lauantaisaunaa, kun lähitalon nainen tuli poikiensa perässä joelle pyykkäämään. Ensin hän pesi joessa ison kasan vaatteita, sitten harjasi harvat mustat hampaansa ja viimeiseksi paikalliseen tapaan ui vaatteet päällä. Uinnin jälkeen hän vaihtoi päällään olevat vaatteet toisiin märkiin vaatteisiin ja heitti pojille saippuan, joilla nämä vielä peseytyivät joessa. Isompi pojista tosin yritti ensin taistella vastaan, mutta äidin tiukan komentamisen jälkeen nappasi saippuan ja meni vähän kauemmas alavirtaan pesulle. Ilmeisesti itsensä peseminen vieraiden edessä oli jo teinille tyypilliseen tapaan vähän noloa.

Neluwa

Neluwassa elämäämme asteli myös Anil ja hänen perheensä. Anil on Duara Travelsin paikalliskontakti, joka vie vieraat majapaikkaan ja auttaa tarvittaessa. Hän esitteli meille paikat, kyseli tarpeelliset tiedot ja toimi tulkkina meidän ja isäntäväkemme välillä. Muutaman kerran emäntämme soitti Anilille, koska hänellä oli kysyttävää meiltä: kielimuurin takia oli helpompi hoitaa asia Anilin kautta.

Neluwa

Anil ei kuitenkaan ollut meille pelkkä tulkki ja opas, vaan hän oli erittäin arvokas tietopankki. Häneltä opin ehdottomasti eniten maasta, sen ihmisistä ja tavoista. Anililla myös on perspektiiviä tarkastella asioita erilaisesta näkökulmasta, sillä hän on asunut opiskeluvuotensa Englannissa. Anil kertoi meille paikallisista tavoista, koulujärjestelmästä ja yhteisöstä, ja kyseli samalla vastaavia tietoja Suomesta.

Anil myös saatteli meidät seuraavaan kohteeseemme Unawatunaan, ja auttoi meitä löytämään hotellin. Tuolloin pääsimme tapaamaan hänen perheensä, joka halusi nähdä valkoiset lapset. Erityisesti kaksivuotias oli Anilin pienen tyttären kiinnostuksen kohteena.

Neluwa

Vihdoin tapasimme!

Koko kuukauden tärkein kohtaaminen kuitenkin tapahtui jo matkan alkuvaiheilla, kun vietimme päivän World Visionin paikallisedustajan Danukan seurassa. Danuka vei meidät tutustumaan paikalliseen esikouluun, kouluun ja kotiviljelmään, mutta ennen kaikkea hän vei meidät Nadushan luokse.

Kalpitiyassa asuva kummityttöni Nadusha on kirjoittanut minulle kirjeitä neljä vuotta: hän on kertonut koulusta, perheestään ja harrastuksistaan, ja kysellyt minun lapsistani. Minä olen lähettänyt hänelle kuvia meidän perheestämme ja kertonut lasten edesottamuksista. Moneen kertaan Nadusha on kuvaillut kaunista kotimaataan ja toivonut, että joskus voisimme vierailla siellä.

Kalpitiya

Nyt tuo hetki koitti, ja vietimme pari tuntia Nadushan perheen vieraina. Joimme teetä, katselimme valokuvia ja ihailimme heidän kotipuutarhaansa. Pienimmät lapset leikkivät, ja isommat lapset ujostelivat toisiaan. Nadusha lauloi meille laulun ja antoi tekemiään paperikukkia.

Nuo pari tuntia menivät ohi hujauksessa, mutta jäivät mieleen kaikkein vahvimpana kokemuksena koko matkalta. Sain tavata tytön, jonka olen tuntenut jo monta vuotta. Sain katsoa silmiin äitiä, joka on pitänyt lapsistaan huolta, vaikka ei varmasti ole ollut helppoa – ja olin entistä tyytyväisempi siitä, että olen saanut auttaa heitä edes vähän.

Kalpitiya

Tämä tapaaminen jäi myös viimeiseksemme, sillä World Visionin ohjelma Sri Lankassa loppuu tänä syksynä, ja yhteys minun ja Nadushan välillä katkeaa. Danuka jää silloin ilman työtä, vaikka työtä Kalpitiyassa riittäisi pitkäksi aikaa: maan muuhun elintasoon verrattuna se on vielä hyvin köyhää aluetta.

En kuitenkaan jää muistelemaan tätä tapaamista katkeruudella, enkä edes surulla, vaan enemmänkin kiitollisuudella ja haikeudella: ehdin kuitenkin vierailla heidän luonaan, ja ehdin nähdä, että kaikki on siellä hyvin. Heidän elämänsä jatkuu varmasti hyvänä senkin jälkeen, kun minä siitä poistun.

Kalpitiya

Teehetkiä ja meditointia

Jos matkamme oli täynnä koskettavia kohtaamisia, mahtui mukaan myös yksi, jota muistelen huvittunut hymy kasvoilla. Tämäkin tapaaminen oli lyhyt, mutta pääsin taas sukeltamaan maailmaan, joka on minulle täysin vieras.

Vietimme pari yötä Udawalawen kansallispuiston kupeessa telttamajoituksessa. Kyseessä eivät olleet mitkään pienet kupoliteltat, vaan suuret armeijateltat, joihin oli rakennettu omat vessat ja suihkut, ja päälle kunnon katto. Kuitenkin ne olivat vieri viereen laitettuja telttoja, ja hiljainenkin puhe kuului joka puolelle.

Udawalawe

Udawalawe

Meidän ensimmäisiksi naapureiksemme sattui joukko nuoria matkaajia: kolme miestä ja kaksi naista, aksentista päätellen kotoisin jostain Australian suunnalta. Kun muiden vieraiden tavoitteena oli mennä kansallispuistoon katsomaan eläimiä, ja sen jälkeen puhdistaa safarin pölyt pois uima-altaassa ja ravintolassa, nämä nuoret keskittyivät omiin tapoihinsa: toisten pulikoidessa altaassa he levittivät nurmikolle joogamattonsa ja pitivät onnellisiin halauksiin päättyneen joogasession. Muiden ruokaillessa he vetäytyivät telttaan meditoimaan ja juomaan teetä, ja saapuivat ravintolaan pitkissä kalsareissa ja levottomasti hihittäen vasta siinä vaiheessa, kun toiset olivat jo vetäytymässä koloihinsa. Ruokailunsa jälkeen he palasivat telttaan, josta alkoi heti kuulua kovaa mölinää.

Kun ulvominen ja mölinä jatkuivat vielä siinä vaiheessa, kun kello löi kymmenen, minä kiipesin terassimme erottavan naruaidan yli muistuttamaan heitä ajasta. He olivat mitä kohteliain joukko nuoria, jotka istuivat pilkkopimeässä teltassa käsi kädessä. He olivat hyvin pahoillaan aiheuttamastaan häiriöstä, koska menivät niin syvälle meditaation tilaan, etteivät käsittäneet ulvoneensa kovaan ääneen.

Udawalawe

Kerroin heistä myöhemmin paikalliselle Anilille, joka totesi lakonisesti, ettei buddhalaiseen meditointiin kuulu minkäänlainen ääntely. Minä en myöskään ole koskaan omalla joogasalillani nähnyt miehiä speedoissa, eikä siellä harrasteta ryhmähaleja harjoituksen jälkeen, mutta annetaan kaikkien kukkien kukkia – kunhan kukkivat ihan hiljaa iltakymmenen jälkeen.

Udawalawe

Harmittavan usein matkalla tapaa vain muita turisteja, tai ihmisiä, jotka ovat turistien palveluksessa. Sri Lankassa ihmisten kanssa seurusteleminen on erityisen hankalaa, koska yhteistä kieltä ei useinkaan ole. Tavalliset suomalaisilmeet tulkitaan helposti vihaisuudeksi, mutta toisaalta suomalaisen kaikkia pyyntöjä ei tarvitse toteuttaa, koska hän ei huuda niitä. Väärinkäsityksiä syntyy väistämättä.

Ehkä tärkeintä uusien ihmisten kohtaamisessa onkin muistaa se, että sanoilla on paljon vähemmän merkitystä kuin eleillä. Eleet voivat luoda välillenne heti lämpimän tunnelman, tai vastaavasti ne voivat saada toisen välttelemään sinua. Yksinkertainen ele, jolla kuitenkin pärjää pitkälle oikeastaan kaikkialla, on hymy. Sitä ei matkustaessa kannata säästellä.

Välillä vähän politiikkaa: Yksi päivä Kalpitiyassa

Nadusha astui elämääni neljä vuotta sitten pienenä esikoululaisena. Nyt hän on 9-vuotias: ahkera koulussa ja harrastaa tanssia. Hän asuu perheensä kanssa Kalpitiyassa, Sri Lankassa.

Yksi Sri Lankan matkamme tärkeimmistä tavoitteista oli päästä tapaamaan Nadusha. Olen toiminut hänen kaukaisena kumminaan jo monta vuotta, ja olen päässyt seuraamaan hänen kehittymistään ahkeraksi opiskelijaksi, ja perheen kasvamista vielä yhdellä lapsella. Omakin perheeni on saanut tässä välissä lisäystä, ja pienimmät lapset ovatkin lähes samanikäisiä.

Kalpitiya

Kummina olen ollut varmasti sellainen tyypillinen kummi, joka World Visionin toimintaa tukee: maksan kiltisti kuukausittaisen tukimaksun, ja yritän pari kertaa vuodessa lähettää kummilapselleni kirjeen tai pienen paketin. Hyvin usein koen huonoa omatuntoa, kun edellisen kirjeen lähettämisestä on taas kulunut aikaa, vaikka tiedänkin, ettei se ole kummiudessa tärkein asia.

Ryhtyessäni Nadushan kummiksi en koskaan varsinaisesti ajatellut, että matkustaisin jonain päivänä tapaamaan häntä. Iloinen kohtaaminen ei siintänyt mielessäni, vaan ajattelin enemmän kirjeenvaihtoa ja valokuvien lähettämistä. Niin kaukaiselta Sri Lanka silloin tuntui.

Kalpitiya

Nyt Sri Lanka kuitenkin nousi esiin yhtenä kohdevaihtoehtona talvimatkallemme, enkä voinut vastustaa kiusausta heti tiedustella World Visionilta vierailun mahdollisuutta. Minulle selvisi, että suomalaisia kummeja matkustaa Sri Lankaan muutamia vuodessa – joidenkin lasten luona on vierailtu useampikin kerta. Kun matka sitten varmistui, ja lentoliput odottivat sähköpostissani, sovin äkkiä vierailupäivän päästäkseni rakentamaan muun matkaohjelman tuon päivän ympärille.

Se päivä oli tiistai 16.1.2018. Kirjoitan päivämäärän ylös, koska tuo päivä tulee aivan varmasti jäämään mieleeni päivänä, joka täytti monta toivetta, mutta myös herätti monta kysymystä. Päivä oli iloinen ja onnellinen, mutta samalla myös äärettömän surullinen.

Kalpitiya

Pieniä tulokkaita esikoulussa

Vaikka vierailumme tärkein päämäärä oli Nadushan tapaaminen, kiertelimme ensin World Visionin paikallisen edustajan kanssa toiminta-alueella. Kävimme tutustumassa paikalliseen esikouluun, jonka toimintaa järjestö on tukenut. Esikoulu on esimerkiksi saaneet paranneltua tilojaan, ja pihalle on saatu leikkivälineitä. Meidän lapsemme eivät olisi malttaneet lähteä pihalta pois, sillä siellä oli niin monta kiikkua, karusellia ja kiipeilytelinettä.

Kalpitiya

Kalpitiya

Kalpitiya

Sri Lankassa lapset aloittavat esikoulun 3-vuotiaina. Alussa esikoulu on lähinnä leikkiä – Nadushankin lempiaine oli aluksi värittäminen – mutta lähemmäs kouluikää tultaessa alkaa myös opetus muuttua vaativammaksi. Me kävimme vierailulla juuri lukuvuoden ensimmäisellä viikolla, ja joukossa oli monta vain muutamaa päivää aiemmin koulutiensä aloittanutta lasta. Heille uusi paikka ja ihmeellisten valkoisten ihmisten vierailu olivat selvästi rankka kokemus, sillä sen verran moni itki vuolaasti. Hienosti lapset kuitenkin esittivät opettelemansa laulun ennen kuin pääsivät sivussa odottavien vanhempiensa luokse.

Kalpitiya

Kalpitiya

Koulu alkaa aina seitsemältä

Kävimme tutustumassa myös paikalliseen kouluun. World Vision on tukenut koulua ja saanut sinne rehtorin, joka on laittanut alulle monia muutoksia. World Visionin edustaja sanoikin, että yksikin ihminen voi tehdä ihmeitä: niin monia hienoja uudistuksia rehtori oli kouluun tehnyt. Kouluun on esimerkiksi rekrytoitu lisää opettajia, ja seuraavaksi vuorossa on toivottavasti kirjastonhoitajan palkkaaminen koulun kirjastoon.

Kalpitiya

Kalpitiya

Vierailumme aikana koulutyö oli kovassa käynnissä, ja me vain kurkimme luokkatiloihin avoimista ovista ja ikkunoista. Eri vuosikurssit istuvat omissa tiloissaan, ja joku vuosiluokka teki juuri World Visionin järjestämää kouluprojektia.

Sri Lankassa kaikki lapset käyvät koulua aamuseitsemästä yhteen. Aamuisin voikin kuulla lähtötohinat ja lapsia kuljettavien tuktukien pörinän tiellä. Yhdeltä taas tiet ovat täynnä koulusta palaavia lapsia ja heidän noutajiaan. Valkoiset koulupuvut täyttävät bussipysäkit ja teiden varret.

Kalpitiya

Kalpitiya

Iltapäivällä monet lapset tosin vielä jatkavat tukiopetukseen: lisätunteja saattaa olla monta päivässä, ja ne voivat vaihdella matematiikasta tanssitunteihin ja karateen lapsen mielenkiinnon tai tulevaisuuden suunnitelmien mukaan. Noiden lisätuntien avulla määritellään paljon lapsen koulumenestystä ja sitä, millaiset mahdollisuudet hänellä tulevaisuudessa on.

Sri Lankassa lapsia myös testataan usein. Valtakunnallisten testien avulla haetaan parempiin kouluihin ja myöhemmin opiskelupaikkoihin. Jos haluaa saada koulutuksen, kokeissa täytyy pärjätä. Paikallisten olikin vaikea uskoa, kun sanoin, että Suomessa on vain yksi valtakunnallinen koe lukion päätteeksi.

Kalpitiya

Rehtorin mukaan tärkein kouluaine Sri Lankassa on englanti. Ilman englannin taitoa ei pääse kunnon töihin, ja englannin opiskelu aloitetaankin jo aikaisin. Törmäsimme kyllä moniin nuoriinkin, jotka eivät oikein puhuneet englantia, mutta toisaalta kyse saattoi olla myös suomalaisille tutusta ujoudesta: taidoista huolimatta ei uskalleta puhua.

Kalpitiya

Luonnonmukainen viljely pitää juomaveden puhtaana

Esikoulun ja koulun lisäksi vierailimme paikallisella kotiviljelmällä. World Vision on tukenut viljelijöitä luomuviljelyn aloittamisessa, sillä tavallisesti viljelyssä käytetyt lannoitteet tuhoavat pohjavettä. Monilla on vaikeuksia saada puhdasta juomavettä, kun vesi on niin täynnä myrkkyjä.

Me kävimme kurkistamassa paikallisen viljelijän tiluksiin ja pääsimme näkemään, miten vähän lannoitteilla oli vaikutusta satoon. Hänellä oli osalla palstoista lannoitteiden avulla kasvatettuja vihanneksia ja heti vieressä luonnonmukaisin keinoin viljeltyjä vihanneksia, eikä niiden koosta ja laadusta juuri voinut sanoa, kumpi oli kumpaa. Järjestön tavoitteena on käyttää näitä valittuja viljelijöitä esimerkkinä muille siitä, kuinka myös luonnonmukaisin keinoin voi ansaita elantonsa. Luomu-kasviksista myös maksetaan markkinoilla moninkertainen hinta.

Kalpitiya

Kalpitiya

Järjestö on lisäksi tukenut viljelijöitä kohti monimuotoisempaa viljelyä. Perinteisesti viljelijät ovat valinneet yhden kasvin, jonka viljelyyn ovat erikoistuneet. Tämä on kuitenkin erittäin riskialtista, sillä jonain vuonna olot saattavat olla hyvin epäsuotuisat juuri tuolle kasville, jolloin koko sato menee pilalle, ja perhe jää ilman tuloja. Monimuotoisemman viljelyn kautta aina joku laji menestyy, ja perhe saa edes vähän tuloja.

Kalpitiya

Kompostointi on edelleen vierasta srilankalaisille viljelijöille. He eivät osaa hyödyntää kasvijätettä, vaan esimerkiksi suuret palmunlehdet poltetaan. World Vision on lahjoittanut viljelijöilleen vuohia, ja opettanut samalla kompostoinnin periaatteet. Meidän isäntämmekin oli alkanut saada lisätuloja myymällä valmista kompostimultaa muille viljelijöille. Heillä myös on tärkeä rooli asian opettamisessa muillekin: sillä tavalla tieto leviää, ja muutkin pääsevät hyötymään järjestön tuomasta opista.

Kalpitiya

Kalpitiya

Joka paikassa meidät toivotettiin lämpimästi tervetulleeksi ja kaikkialta löytyi jotain tarjottavaa. Samalla ihmiset tulivat katsomaan meitä aina viljelijän perhettä myöten: auto piti pysäyttää odottamaan viljelijän vaimoa, joka halusi nähdä valkoiset lapset. Myös mukana kulkeneen paikallisedustajan puhelin on täynnä kuvia meidän lapsistamme – varsinkaan pienin ei voinut tehdä mitään ilman, että mies seurasi perässä kuvaamassa häntä.

Kalpitiya

Jäähyväiskirjeet on kirjoitettu

Mielenkiintoista päivää kuitenkin sävytti surumielisyys: World Visionin projekti Sri Lankassa päättyy tänä syksynä, ja suomalaisten tuki alueen ihmisille loppuu. Koulut ja viljelijät eivät kuitenkaan jää yksin, vaan heidän avukseen jäävät paikallisryhmät, joita on ohjelma-aikana perustettu.

Paikallinen yhteyshenkilömme Dinuka oli ohjelman loppumisesta surullinen: hän olisi mielellään jatkanut työtä vielä pidempäänkin. Järjestön vetäytyminen joltakin alueelta on aina raskas prosessi: paikalliset tekijät joutuvat luottamaan siihen, että ovat oppineet tarpeeksi pärjätäkseen ilman kansainvälistä apua. He eivät myöskään välttämättä saa tietoa ohjelman loppumisesta tarpeeksi ajoissa, sillä työnantajat pelkäävät heidän katoavan muihin töihin jo ennen ohjelman loppumista.

Kalpitiya

Tilannetta hankaloittavat myös Suomen hallituksen leikkaukset kehitysyhteistyömäärärahoihin. Juha Sipilän hallitus päätti lähteä kohentamaan Suomen taloutta leikkaamalla rahoja, joilla tuetaan kehitysmaita. Yksi konkreettinen kohde, jolta rahat vähenivät, olivat World Visionin kaltaiset järjestöt. Järjestöt joutuivat tekemään suuria leikkauksia, ja esimerkiksi World Vision vähensi työntekijöitään kustannusten vähentämiseksi. Pelkkä työvoiman vähentäminen ei kuitenkaan riittänyt, vaan myös avustusohjelmia jouduttiin lopettamaan.

Sri Lankan ohjelma säilyi leikkausten jälkeenkin kummien lahjoitusten ansiosta, mutta ohjelman lähestyessä loppuaan järjestö on joutunut tekemään päätöksen painopisteen siirtämisestä vielä enemmän tarvitseville. Tästä syystä toiminta Sri Lankassa loppuu tämän vuoden syksyllä, vaikka alunperin sen piti jatkua vuoteen 2020 saakka.

Kalpitiya

Sri Lankassa on onneksi ehditty tehdä jo paljon hyvää työtä: ohjelman lopettaminen kahta vuotta aiemmin ei tee turhaksi jo tehtyä työtä, mutta tehtävää olisi riittänyt vielä tulevaisuudessakin. Kysyin Danukalta, mitä hän tekee syksyllä, kun ohjelma loppuu. Vastaukseksi sain vaisun olkienkohautuksen. Vaikka tieto ohjelman tarkasta päättymisajankohdasta on ollut tiedossa Suomen päässä, ei se ollut tavoittanut paikallisia tekijöitä. He olivat esimerkiksi solmineet sopimuksia, joihin ovat sidottuja, vaikka järjestön tuki loppuukin.

Tällaiselle tavalliselle tallaajalle ohjelman loppuminen näkyy konkreettisesti: minun suhteeni yhteen pieneen ihmiseen päättyy kesän jälkeen. Olemme olleet toistemme elämässä siitä asti, kun hän vasta aloitteli koulua, mutta tästä eteenpäin minun täytyy vain luottaa siihen, että hän opiskelee ahkerasti tulevaisuudessakin. Mitään yhteyttä en voi häneen syksyn jälkeen pitää.

Alueen lapset ovat jo alkuvuodesta asti kirjoitelleet jäähyväiskirjeitä kummeilleen. Monille tieto ohjelman loppumisesta on tullut järkytyksenä, ja sitä se tulee varmasti olemaan myös monelle kummille, kun postiluukku kolahtaa. Danukan mukaan viimeisten kirjeiden lukeminen ja kääntäminen on ollut todella rankkaa – lapsille kummien menettäminen on raskas asia.

Kalpitiya

Kaiken tämän tiedon valossa ajomatka Nadushan kotiin oli vieläkin jännittävämpi: pääsisimme oikeasti tapaamaan, ennen kuin yhteys lopulta katkeaa. Talolla meitä oli vastassa tervetulotoimikunta: saimme kaulaamme kukkaseppeleet, ja Nadushan äiti siunasi saapumisemme hinduille tyypilliseen tapaan. Oman perheen lisäksi meitä olivat tulleet katsomaan myös muutama lasten ystävä.

Kalpitiya

Hetki oli hieno: vaikka pihassa pyöri monta samanikäistä tyttöä, tunnistin Nadushan heti. Olinhan nähnyt hänestä niin monta järjestön ottamaa valokuvaa, etten voinut erehtyä. Tyttö vastaili kohteliaasti Danukan kysymyksiin ja tarjoili teetä äitinsä apuna. Hän oli myös askarrellut meille paperista kukkakimppuja, ja piirtänyt vielä yhden piirustuksen – ehkä viimeisen, jonka ehdin saada.

Lyhyt hetki, jonka heidän vieraanaan vietimme, meni todella nopeasti. Joimme teetä, katselimme Suomesta tuomiamme valokuvia ja Nadusha lauloi harjoittelemansa laulun. Hän myös esitteli koulutodistuksiaan, jotka olivat kaikki huippuluokkaa. Koulumenestys on Sri Lankassa tärkeää, ja sitä hän on koko ajan korostanut kirjeissäänkin.

Kalpitiya

Pienimmät lapset leikkivät pihalla, ja tutustuimme heidän kotipuutarhaansa ja kanoihin, joihin he ovat myös saaneet avustusta järjestöltä. Kun viimein tuli puhe ohjelman loppumisesta, Nadushan äiti kyseli varovasti, emmekö voisi pitää tulevaisuudessa yhteyttä keskenämme. Valitettavasti emme voi. Tähän liittyy niin monta perheiden ja kummien yksityisyyttä ja muuta koskevaa asiaa, ettei järjestö voi välittää suoria yhteystietoja. Perhe myös joutuisi helposti eriarvoiseen asemaan, kun tuki muulle yhteisölle loppuu.

Kalpitiya

Vierailun päätteeksi me astuimme autoon ja ajoimme pois. Nadusha ja hänen äitinsä kävelivät auton mukana pihatien loppuun asti vilkuttamaan. Vaikka tämä tapaaminen jäi väistämättä ainoaksi, oli sen merkitys sitäkin suurempi. Eikä sen merkitystä varmaan oikein voi käsittää vielä pitkään aikaan.

Kalpitiya

Minä ryhdyin World Visionin kummiksi ollessani vielä opiskelija. Olen maksanut järjestölle rahaa jo yli kymmenen vuotta: läpi huonojen vuosien, äitiyslomien ja palkattomien hoitovapaiden. Koskaan eläminen ei ole jäänyt niistä euroista kiinni.

Nyt kun istun kirjoittamassa omassa kotikeittiössäni tavaravuoren ympäröimänä, voin vain miettiä, miten vähän tuosta rahasta luopuminen on muuttanut elämääni. Maksan mielelläni siitä, että Nadusha saa keskittyä kouluun, ja hänen perheensä pystyy kouluttamaan lapsensa. Että edes muutama koulu saa parempia välineitä ja esikoulu leikkipaikkoja lapsille. Että minä olen päässyt kurkistamaan yhden srilankalaisen yhteisön elämään.

Suomessa hyvin vähän on muuttunut sen jälkeen, kun hallitus päätti leikata kehitysyhteistyörahoja. Työtä tekevät järjestöt päätös kuitenkin ajoi entistä tiukemmalle: rahoitus on yhä enemmän yksityisten tukien harteilla – eikä tilanne varmaankaan tule muuttumaan tulevaisuudessakaan.

Minä kuitenkin maksan mielelläni oman osani: jo ihan sen vuoksi, että olen tavannut yhden tytön, jonka elämään sillä on ollut vaikutus. Kaukana Sri Lankassa on tyttö ja hänen perheensä, jotka katselevat valokuvia lumisesta Suomesta, missä heitä ajatellaan. Kaikesta huolimatta.

Kalpitiya

Parhaita fiiliksiä: Sri Lankan kohokohdat värikuvina

Matkamme Sri Lankaan oli täynnä kohokohtia: yhteisiä hetkiä, erikoisia tapaamisia ja auringonlaskuja. Näimme paljon, koimme vielä enemmän, eikä matkan olisi toivonut loppuvan ikinä. Hyvä fiilis seurasi mukana koko ajan.

Tämän kuukauden Instagram Travel Thursdayn teemana on moniulotteisesti Parhaita fiiliksiä, ja minun parhaat fiilikseni talvimatkaltamme näkyvät juuri Instagram-kuvissa. Kuviin ei ole päässyt hiipimään tarkkaa kuvankäsittelyä tai harkittuja kokonaisuuksia, vaan ne ovat parhaita fiiliksiä juuri sieltä tien päältä, kun tilanne on kiihkeimmillään. Ehkä juuri siksi nuo hetket ovatkin jääneet niin vahvasti muistiin.

Lähtö on aina yhtä maaginen hetki. Astut vähän liian vähissä vaatteissa sisään lentokenttärakennukseen ja alat tutkia suurelta taululta, mihin suuntaan pitäisi lähteä. Lapset pyörivät ympyrää hermostuneina, ja heidät täytyy ohjata nopeasti turvatarkastuksen läpi ja oman lähtöportin läheisyyteen. Koko matka on vielä edessä, ja arki tuntuu heti kaukaiselta.

Meidän lähtömme oli tällä kertaa rauhallinen: ei kadonneita passeja, ei kovaa kiirettä, eikä liian aikaisia herätyksiä. Koulu- ja harrastuspäivän päätteeksi suuntasimme lentokentälle, mihin mummo oli jo saapunut junalla. Hoidimme lähtötoimenpiteet, kävimme syömässä ja istuimme portille odottamaan. Luvassa oli kuuden tunnin yölento ja vaihto Dohassa, mutta matkaan oli mahtavaa vihdoin päästä.

Matkan ensimmäinen pysähdyspaikka Negombo oli vain laskeutumista varten, ja siihen se toimi erinomaisesti. Loma lähti kuitenkin kunnolla käyntiin vasta, kun saavuimme Kalpitiyan tyhjille rannoille. Suoraan rannalle sijoitettu mökkikylä, pehmeä hiekka ja muutamat mukavat kanssalomailijat varmistivat sen, että Kalpitiyassa viettämämme aika oli ennen kaikkea rentouttava. Rantatuoleilla ei ollut ruuhkaa, ja ravintolassa meille varattiin aina samat muovituolit. Ruoat ja juomat laitettiin omaan laskuun, jota varten ei koskaan kyselty huoneen numeroita tai kuittauksia, koska meitä oli mahdoton sekoittaa keneenkään toiseen.

Kalpitiyassa pääsimme rantalomailun makuun: kuuma hiekka ja viileä vesi olivat hyvä yhdistelmä. Joutilaisuutta ei olisi jaksanut kovin kauan, mutta pari päivää meni helposti. Kalpitiyassa myös tutustuimme erilaisiin eliöihin, joihin törmäsimme myöhemminkin: hyttyset ja hiekkakärpäset olivat armottomia paljasta ihoa kohtaan, muurahaiset syöksyivät jokaisen lojumaan jääneen ruoanpalan ja tahran kimppuun välittömästi, ja oravat kävivät hakemassa isommat syötävät vaikka suoraan mökistä. Ainakin meidän evässämpylämme päätyi pöydältä mökin pihalle täysin huomaamatta.

Kalpitiya siis paitsi opetti meitä nauttimaan olosuhteista, myös suojautumaan muiden lajien varalta: hyttysmyrkyt ja pitkät vaatteet olivat kovassa käytössä, ja eväät piilotettiin kannelliseen roskikseen painavan vesitonkan alle. Näistä opeista oli hyötyä kaikkialla muuallakin.

Aika Sri Lankassa merkitsi minulle myös yhden aikakauden loppua: jätin vanhan vuosikymmenen taakse, ja siirryin seuraavalle kymmenelle. Vaikka ikä on vain numero, tuntuu 40 vuotta jotenkin suurelta askeleelta. Viimeisen kymmenen vuoden aikana olen saanut kolme lasta, tehnyt välillä töitä pitkien hoitovapaiden välissä ja työntänyt rattaita menosta ja harrastuksesta toiseen — elämä on ollut yhtä vauva- ja taaperoaikaa jo kauan. Nyt lapset alkavat olla järkevästi toimivia olioita, töissäkin pitäisi käydä vähän paria vuotta pidempään, ja loppuelämä aikuisena ihmisenä häämöttää horisontissa.

Paria päivää ennen syntymäpäivääni kiipesimme Sigiriyan naapuriin Pidurangalan kivelle, mistä avautuivat näkymät kauas srilankalaiseen metsämaisemaan. Mukana olivat lapset, joita ei enää tarvinut työntää kärryissä, vaan jotka kiipesivät jo ainakin jollain tasolla itse. Mukana oli myös äitini, joka monesta luovutusyrityksestä huolimatta pääsi oppaan avustuksella kiperistäkin kohdista, ja ihaili maisemia siinä meidän kanssamme. Ei tämä tähän lopu, vaan tästä voi alkaa mitä tahansa.

Kalpitiyan rantaunelman ja Sigiriyan kaltaisten turistikohteiden jälkeen pääsimme vihdoin sukeltamaan osaksi yhteisöä. Muutimme muutamaksi päiväksi Neluwaan Kanthin perheen vieraiksi, ja päivät täyttyivät yhtäkkiä suloisesta joutilaisuudesta ja ahkerasta teenjuonnista. Hetkeen ei tarvinnut miettiä nähtävyyksiä tai instagram-päivityksiä, vaan tärkeintä oli hymyillä kyläläisille, jotka vuoron perään tulivat katsomaan meitä. Mummo myös otti paikkansa perheen vanhimpana, ja Kanthin perheen vanhimman perässä siirteli tuoliaan varjopaikasta toiseen.

Missään muualla ei samanlainen rauha ole vallannut meitä, kun taas nyt keskityimme läksyihin, kortinpeluuseen ja pihan lintujen seuraamiseen. Vauhdikkaimmat ohjelmanumerot olivat tuktuk-matka lauantaimarkkinoille ja kävelyretki joelle uimaan. Muuten joutilaisuuden rikkoi vain ruokakutsu, kun emäntämme oli taas täyttänyt pöydän herkuilla.

Mirissasta tehty valasretki oli kohokohta paitsi siitä syystä, että näimme ensimmäistä kertaa sinivalaan, mutta myös siksi, että lyhytkin googlaaminen tuotti mieluisan lopputuloksen. Valasretket ovat monien muiden eläinaktiviteettien tavoin hieman epäilyttävä kohde laittaa rahaa: ne on joko voitu järjestää kestävästi ja eläintä kunnioittavalla tavalla – tai sitten ei.

Minä ryhdyin selvittämään tarjontaa vasta viime hetkellä, mutta onneksi törmäsin nopeasti Raja and the Whales -nimiseen yritykseen. Kyseessä on kahden veljeksen pyörittämä firma, jossa heidän lisäkseen on töissä iso kasa heidän serkkujaan ja kavereitaan. Nuoria miehiä oli laivan täydeltä.

Raja and the Whales järjestää valasretkiä omien periaatteidensa mukaan: he lähtevät puolta tuntia muita veneitä aiemmin, että ehtivät karkuun muilta – sillä tavalla valaan luona on vain yksi vene ison lauman sijaan. He myös suostuvat menemään valaiden luokse vain tietyssä järjestyksessä: saman valaan lähelle ei mennä kahta kertaa ainakaan lyhyen ajan sisällä, ettei valas ahdistu. Laivalla muovipullot ja oksennuspussit kierrätetään – toinen veljeksistä osallistui etunenässä oksennusten siivoamiseen ja kiikutti sitten pusseja pois – ja aamiainen tarjoillaan posliiniastioilta. Kalastaja-isän pojat ovat halunneet luopua liikakalastuksesta perheen elinkeinona, ja sen sijaan he vievät turisteja katsomaan valaita niitä kunnioittavalla tavalla.

No whale can swim past these two. These, and at least five other pairs of eyes were paying very close attention on anything moving in the Indian Ocean. This morning we took a trip with @rajaandthewhales to see the mighty blue whale, which we did – a few of them. If you ever want to go out and see those giant creatures in real life, I highly recommend this company. I got a lot of new information on whales and their behaviour – plus they recycle their plastic water bottles AND serve fresh fruit and really tasty omelets for breakfast. Just can't imagine, how they cooked those eggs in that turmoil. 🐋 #whalewatching #rajaandthewhales #bluewhale #mirissa #srilanka #beautifulsrilanka #matkabloggaaja #matkablogi #travelblogger #travelblog

A post shared by Katja Jankeri (@lahtoselvitetty) on

Matkamme suurimpia kohokohtia olivat tietysti hetket lasten kanssa: kuinka heistä taas kuoriutui esiin uusia piirteitä. Vauhdikas keskimmäinen halusi ehdottomasti lähteä mukaan katsomaan Dambullan luolatemppeleitä, vaikka olimme juuri kiivenneet korkealle Pidurangalan kivelle, ja hän itse asiassa innostui näkemästämme eniten. Hän olisi halunnut myös kiertää suuren Kultaisen temppelin ja sen museon, vaikka me vanhemmat olimme illan hämärtyessä jo aivan valmiita hotellille syömään.

Parasta lasten kanssa matkustamisessa on se, kuinka he yllättävät matka toisensa jälkeen: lukutoukasta saattaa kuoriutua innokas urheilija, ja vauhdikas menijä taas saattaa muuttua keskittyneeksi museovierailijaksi. Kun lapset ehdottavat paikkoja ja pyytävät päästä mukaan, muista aina vastata myöntävästi. Kooste siitä, millaista lasten kanssa oli Sri Lankassa, löytyy nyt blogista. Linkki biossa! ✨ 🇬🇧 The best thing about traveling with children is that they keep amazing me trip after trip: the book worm can turn into a jog, and the one with the fastest pace can all of a sudden be the one, who wants to stand in museums for hours. So when the kids suggest places and ask if they can come along, always remember to say yes. Sri Lanka is also a good place with kids – more about it now on the blog. Link in bio! ✨ 👣 #srilanka #visitsrilanka #dambulla #dambullacavetemples #srilankawithkids #travelwithkids #travelwithchildren #reissussalastenkanssa #wearetravelmums #adventuringmoms #familytravelblogger #travelblogger #travelblog #matkabloggaaja #matkablogi

A post shared by Katja Jankeri (@lahtoselvitetty) on

Nuorin sen sijaan heitti nurkkaan paitsi kauniit käytöstavat ärhennellessään koko ajan lähestyville paikallisille, mutta myös turhan jäykkyyden, kun väsymyksen iskiessä – vaikka sitten iltaseitsemältä – hän laittoi pään minun syliini, ja kävi nukkumaan. Onneksi Sri Lankassa ei ole muutenkaan tapana käyttää syödessä veistä, sillä niin monta kertaa minä söin yhdellä kädellä nukkuva lapsi sylissä.

Ja ne rannat! Eihän Sri Lanka olisi itsensä ilman unelmarantoja. Me emme varmasti löytäneet niitä kaikkein ihanimpia, mutta silti päivät palmujen alla ja kaulaa myöten vedessä leijuivat eteenpäin kuin unessa. Vaikka palveluja oli helppo löytää, Sri Lankan rannoilta puuttuivat täysin maksulliset rantatuolit tai innokkaat ravintoloiden sisäänheittäjät. Kaupustelijoita oli joillain rannoilla, mutta aika rauhassa heiltäkin sai olla.

Rannat olivat tosin myös julmia paikkoja: aurinkorasvan kanssa kitsaileminen kostautui aina. Millään matkalla meillä ei ole kulunut yhtä paljon +50 -aurinkorasvaa, mutta silti kärähtäneitä ihoalueita löytyi melkein päivittäin. Onneksi useammin meillä aikuisilla kuin lapsilla.

Kun ilta alkoi laskeutua rantojen ja viidakkojen ylle, tunnelma muuttui. Askeleet hidastuivat ja yksin liikkuvat ihmiset alkoivat kerääntyä ryhmiin. Me valuimme illalliselle jonkin katoksen alle ja tilasimme oluet, jos sellaisia tarjolla oli. Siinä, juuri sillä hetkellä, oli kaikki, mitä elämältä ja matkalta saattoi toivoa.

*Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta. IGTT:n vetäjinä Suomessa toimivat matkablogit Vagabonda ja Travellover.

Liity sinäkin mukaan tempaukseen ja jaa reissuinspiraatiota käyttämällä Instagramissa tunnistetta #IGTravelThursday tai #IGTT! Lue tempauksesta lisää täältä.

Minut löydät Instagramista nimellä @lahtoselvitetty.

Neljä viikkoa Sri Lankassa – mitä kaikki maksoi?

Minä olen todella huono laskemaan matkabudjetteja. Teen toki hintavertailua ja yritän löytää mahdollisimman edullisia vaihtoehtoja, mutta matkaa varten en osaa määritellä minkäänlaista budjettia, mitä pitäisi seurata. Yritämme aina matkoilla elää säästeliäästi, mutta luottokorteilta menee se, mikä menee. Tätä toki auttaa, kun kortilla maksamisen sijaan nostaa automaatilta käteistä: konkreettisen rahan häviäminen lompakosta herättää aina ihan eri tavalla kuin kortin vinkuminen kassakoneessa toisensa jälkeen.

En ole myöskään koskaan osannut pitää kirjaa rahanmenosta. Tiedän suurin piirtein majoitusten hinnat, ja joskus jälkeenpäin saatan löytää kuitteja, joiden summia voin laittaa ylös, mutta hyvin harvoin kirjaan ylös sitä, mihin rahat oikeasti menevät.

Tällä matkalla kuitenkin päätin tehdä niin – jo siitä syystä, että seurueemme kolmas aikuinen halusi maksaa oman osansa kuluista. Koska rahaa ei ollut mitään järkeä koko ajan vaihtaa lompakosta toiseen, yritin pitää kirjaa kuluista, ja nyt jälkikäteen vähän laskea, mitä koko lysti maksoi – ja mikä siitä on hänen osuutensa. Onneksi tein kirjanpidon, sillä nyt myös te pääsette kuulemaan, mitä neljän viikon matka Sri Lankassa meidän kuuden hengen porukaltamme oikeasti maksoi.

Lentäminen on kallista

Matkan suurin yksittäinen menoerä ovat aina lennot: isolla porukalla niihin saa menemään säkillisen rahaa. Me ostimme lennot Helsingistä Dohan kautta Colomboon ja takaisin Qatar Airwaysiltä, ja ne maksoivat 657 euroa / aikuinen ja 586 euroa / lapsi. Yhteensä siis maksoimme Qatar Airwaysille 3730 euroa.

Helsinki-Vantaa

Lentoyhtiönä Qatar Airways lunasti sille asetetut odotukset: kaikki toimi ja palvelu oli hyvää. Ruokaa ja juomaa sai tasaisin väliajoin, ja viihdejärjestelmä tarjosi kymmeniä elokuvia. Parhaan yllätyksen saimme kuitenkin heti torstaina astuessamme myöhään illalla koneeseen: jokaisen penkillä odotti pieni pussi, joka sisälsi silmälaput, korvatulpat, sukat ja – mikä parasta – kookoshuulirasvaa. Pelkästään huulirasvan takia kannatti valita qatarilainen.

Kalpitiya

Majoituksia laidasta laitaan

Toinen suuri menoerä ovat majoitukset, joita meidän matkallamme oli yhteensä 11 kappaletta. Majoitukset vaihtelivat aivan tavallisista majataloista (noin 50 euroa / yö / kaksi huonetta) kalliimpiin hotelleihin (noin 150 euroa / yö / kaksi huonetta). Mukaan mahtui myös rantamökkiä, armeijan telttaa ja kotimajoitusta, mutta hintahaarukka vaihteli noiden kahden vaihtoehdon välillä.

Kalpitiya

Ehdottomasti kallein majoituksemme oli Nature Trails Boutique Hotel saaren eteläosassa Unawatunassa. Sen hinta yhdeltä yöltä oli meille noin 150 euroa. Hinta tuntui jo varatessa todella kovalta, mutta ajattelimme matkan loppuosan ansaitsevan tasokkaan majoituksen, jonka jälkeen voisi lähteä hyvin mielin kotiin.

Nature Trails kuitenkin osoittautui olevan kaikkea muuta: ulospäin kaikki näytti hyvältä, mutta monet pienet asiat saivat meidät hylkäämään jo maksetun kalliin majoituksen, ja siirtymään halvempaan hotelliin. Suurin ongelma oli hotellin kyvyttömyys palvella edes vähäistä asiakasmäärää: meidän lisäksemme majoittuneena oli ainoastaan yksi suurempi seurue, jonka palvelemiseen koko hotellin henkilökunnan energia meni. Suurempi seurue käytti loppuun internetin ja kuuman veden, ja he saivat yksilöllistä palvelua. Me taas jäimme toiveinemme hieman lapsipuolen asemaan paikassa, joka kuitenkin sijaitsi kaukana kaikista meille tärkeistä palveluista. Heitimme siis yli 1000 euroa rahaa suoraan kaivoon, mutta toisaalta nautimme lomamme viimeisistä päivistä yli puolet halvemmassa Bay Watchissa. Eihän sen niminen hotelli voi olla huono!

Unawatuna

Tätä yhtä väärää valintaa lukuun ottamatta majoitukset täyttivät odotukset: olimme valinneet kustannustehokkaita perusmajoituksia, ja niitä myös saimme. Iloisimpia yllätyksiä olivat ensimmäisten öiden kotoisa majatalo Negombossa, sekä telttamajoitus Udawalawen kansallispuistossa. Ikimuistoisin kuitenkin oli Duara Travelsin kautta varattu kotimajoitus Neluwassa.

Laskujeni mukaan käytimme neljän viikon aikana majoituksiin yhteensä 4200 euroa. Summaa vääristää reilusti se, että moniin erityisesti matkan alkupään majoituslaskuihin tulivat mukaan siellä nautitut ruoat ja juomat. Myös monia kuljetuksia maksoimme suoraan majapaikoille. Toisaalta tästä summasta puuttuu Duara Travelsille etukäteen maksettu kotimajoitus, joka maksoi kolmelta yöltä yhteensä 600 euroa. Tähän maksuun sisältyivät kaikki ruoat ja juomat noilta päiviltä.

Dambulla

Dambulla

Sri Lankassa voisi ehdottomasti majoittua halvemmallakin. 50 euroa ihan hyvästä kahden hengen huoneesta omalla kylpyhuoneella on hyvin tavallinen hinta. Meillä keskihintaa nostaa se, että toinen huoneista oli aina suurempi perhehuone. Maksoimme myös vähän ylimääräistä siitä, että monessa hotellissa oli uima-allas. Rankkojen ajomatkojen ja kuumien päivien jälkeen helpoin tapa saada lapset taas hyvälle tuulelle oli heittää heidät uima-altaaseen.

Ruokaa riisistä ranskalaisiin

Matkoilla ruoka on asia, johon saa kulumaan rahaa juuri niin paljon kuin sitä lompakosta löytyy. Lähes aina on mahdollista löytää halpoja kauppoja ja kioskeja, joiden antimia syö puoli-ilmaiseksi, ja toisaalta aina on mahdollista löytää ravintola, jonka hinnat pyörivät Suomen vastaavissa. Meidän valintamme olivat jostain tältä väliltä.

Kandy

Hotelleilla syömiemme aterioiden lisäksi kulutimme rahaa ruokaan ja juomaan noin tuhat euroa eli noin 35 euroa / päivä. Kalleimmat ateriat söimme suurissa turistikeskittymissä, kuten Unawatunassa, mutta toisaalta söimme siellä myös yhden matkan edullisimmista aterioista. Sekä kallein että halvin ateria täyttivät tarpeensa hyvin, kun taas eniten harmitti maksaa niistä tavanomaisista illallisista rantaravintoloissa, joiden tarjonta oli kaikissa sama.

Unawatuna

Huomattavasti halvemmalla olisimme päässeet, jos olisimme jaksaneet koko kuukauden syödä riisiä ja currya. Minulle ne maistuivat ihan hyvin vielä matkan loppuvaiheillakin, kun taas lapset siirtyivät jo viimeistään Unawatunassa ranskalaisiin perunoihin, joiden hinta on moninkertainen riisiin verrattuna. Emme kuitenkaan jaksaneet pihistellä siinä asiassa, kun lapset kuitenkin monessa paikassa söivät ennakkoluulottomasti välillä aika tulistakin ruokaa, vaan annoimme ranskalaisten ja coca-colan virrata.

Galle

Taksilla ja tuktukilla

Sri Lankassa voi liikkua hyvinkin halvalla: esimerkiksi junalippujen hinnat liikkuvat muutamissa euroissa tai allekin – bussilipuista puhumattakaan. Julkisilla kulkuvälineillä pääsee oikeastaan mihin tahansa, kunhan jaksaa matkustaa useita tunteja kerrallaan. Me jätimme nämä kulkuneuvot väliin paitsi oman mukavuudenhalumme, mutta myös erittäin pahoinvoivien lasten takia: kukaan ei halua olla bussissa kuutta tuntia meidän oksentavien lastemme kanssa.

Julkisten kulkuneuvojen sijaan me käytimme Sri Lankassa hyvin tavallista kulkemisen tapaa: autoa ja kuljettajaa. Maassa näitä kutsutaan takseiksi, vaikka esimerkiksi meidän tapauksessamme kyse oli aina isosta tila-autosta ja yksityiskuskista, jonka kanssa hinta sovittiin (ja usein myös maksettiin) etukäteen. Taksikyytien hinta oli keskimäärin 8000 rupiaa (eli noin 45 euroa) parin tunnin matkasta.

Dambulla

Me teimme neljän viikon aikana yhteensä kahdeksan tällaista noin kahden tunnin automatkaa, joten niille tuli hintaa noin 350 euroa. Tämän lisäksi otimme auton pari kertaa päästäksemme tietyille nähtävyyksille, jolloin hinta oli noin 3000 rupiaa eli noin 20 euroa / kuljetus. Edullisemmin auton ja kuljettajan olisi saanut käyttöönsä, jos olisi palkannut hänet useammaksi päiväksi, mutta me halusimme aina tehdä vain tuon yhden siirtymän, ja olla muun ajan ajan ilman mukana seuraavaa kuljettajaa.

Nuwara Eliya

Kovin lyhyitä matkoja taksit eivät suostu ajamaan, vaan silloin kannattaa turvautua tuktukiin. Näistä kuljetuksista kuulin etukäteen paljon huonoja kokemuksia, mutta meillä kaikki toimi hyvin, kun sovimme hinnan aina tarkasti etukäteen. Tuktukeja käytimme paljon erityisesti Unawatunassa, jossa liikuimme niillä eri rantojen välillä. Yleisin hinta oli 500 rupiaa (noin 3 euroa) ja sillä pääsi niin lähirannalle kuin viettämään kaupunkipäivää Galleen.

Noiden kahdeksan pidemmän matkan lisäksi käytimme kuljetuksiin noin 14 500 rupiaa eli noin 80 euroa. Kokonaishintaa nostaa se, että tuktukilla liikkuessamme meillä piti olla aina kaksi tuktukia.

Neluwa

Tekemistä tylsiin lomapäiviin

Sri Lanka on täynnä mahdollisuuksia tekemisen suhteen. Sieltä löytyy laaja kirjo kansallispuistoja, satoja temppeleitä ja upeita historiallisia kohteita. Siellä voi myös harrastaa vesilajeja snorklauksesta delfiiniretkiin. Erityisesti etelän rantakohteissa rahansa voi saada eteenpäin hyvinkin helposti.

Me nautimme suurimman osan ajasta ilmaisista mahdollisuuksista, joita niitäkin löytyi ylitarjontaan asti. Erilaisiin aktiviteetteihin käytimme rahaa yhteensä vain parisataa euroa, joista 90 euroa meni minun ja mieheni valasretkeen. Tuo retki oli kuitenkin yksi koko matkan odotetuimmista päivistä, ja myös suuri syy sille, miksi Sri Lanka ylipäätään päätyi matkakohteeksi.

Mirissa

Loput rahasta menivät esimerkiksi pariin temppelikäyntiin ja Udawalawen kansallispuiston sisäänpääsyyn, sekä snorkkelivuokraan ja erään hotellin uima-altaan käyttöön. Maksoimme myös parille oppaalle vähän turhankin paljon ennen kuin saimme kunnollisen käsityksen oikeasta hintatasosta.

Suurimman säästön teimme, kun kiipesimme kuuluisan Sigiriyan sijaan sen naapuriin Pidurangalalle. Kun Sigiriyalle kiivetäkseen joutuu pulittamaan 4000 rupiaa (noin 20 euroa), niin Pidurangalalle pääsee 500 rupialla (noin 3 euroa).

Pidurangala

Tuliaiseksi teetä ja suuria tunteita

Majoituksen, kuljetusten, ruoan ja aktiviteettien lisäksi rahaa kului oikeastaan vain erilaisiin ostoksiin. Ensimmäiset päivät selvisimme lähestulkoon ilman rahaa, kun taas matkan loppua kohti kustannukset kasvoivat. Suurin syy tähän lienee se, että matkan alkuosan kiersimme hyvin pienissä paikoissa ja tyydyimme rentoon elämään, kun taas loman loppupuolella oli kiva nähdä muutakin kuin rantahiekkaa.

Pienissä paikoissa ei myöskään ollut laajaa valikoimaa kauppoja, vaan tärkeimmät ostokset olivat pullovesi ja hyttysmyrkky. Etelän rantakohteissa taas kauppoja oli enemmän, ja niistä olikin kätevä vähän täydentää loppuun kulutettua vaatevarastoa.

Mikään erityinen ostoskohde Sri Lanka ei ole: ostosmahdollisuudet suurimpia kaupunkeja lukuun ottamatta ovat aika vähäiset. Tuliaiseksi ostimme lähinnä teetä, josta saarivaltio on kuuluisa. Varsinaisiin ostoksiin rahaa menikin vain noin sata euroa, mikä pitää sisällään myös matkan varrella kaupoista ostetut matkaeväät.

Mirissa

Ihan täydellisiä laskelmia en tästäkään matkasta saanut aikaan, mutta puhelimen muistioon tallennetun kirjanpitoni mukaan meiltä kului matkan aikana rahaa noin 6000 euroa. Tämä summa siis pitää sisällään kaiken muun paitsi lennot.

Monessa kohdassa olisi ollut mahdollista päästä halvemmalla, mutta me teimme päätökset omien matkailutottumustemme mukaan. Majoituimme hotelleissa, joissa meillä oli aina omat kylpyhuoneet, ja söimme ravintoloissa joka päivä. Vaikka riisillä olisi päässyt halvemmalla, tarjosimme lapsille myös ranskalaisia ja pizzaa. Ja olutta joimme huomattavasti enemmän kuin kotona, koska kyllähän se rantatuolilla maistuu paljon paremmalta kuin sohjosateessa.

Negombo

Tällä matkalla kuitenkin teimme myös monia säästöratkaisuja: tyydyimme vähän vaatimattomampiin majoituksiin, välttelimme hienoimpia ravintoloita ja nautimme rennosta elämästä ilman kalliita huvituksia. Ainoa yrityksemme hivuttautua kohti luksuselämää kostautui heti, kun hieno hotelli oli kaikkea muuta kuin hintansa väärti.

Pakko se oli myöntää: emme me ole luksusmatkailijoita – eikä meillä siihen olisi varaakaan. Tämä on ihan hyvä meille.

Negombo

Sri Lanka lasten kanssa

Kuukausi on kulunut, ja meidän matkamme Sri Lankaan on päättynyt. Neljään viikkoon mahtui valtava määrä lämpöä ja aurinkoa, ilonhetkiä, hyttysenpuremia ja kilometrejä autossa. Päällimmäisenä jäivät kuitenkin mieleen ystävälliset ihmiset, hymyt ja kohtaamiset, joita saimme kokea.

Lasten kanssa Sri Lanka näytti parhaat kasvonsa: lapset ovat tervetulleita kaikkialle, ja heistä pidetään hyvää huolta. Heitä rakastetaan, tosin välillä ahdistavuuteen asti. Meidän aivan vaalea kuopuksemme oli jo ensimmäisen viikon aikana täysin kyllästynyt saamaansa huomioon, ja jättikin kohteliaat käytöstavat muille. Toisaalta ymmärrän häntä hyvin: jopa leikkipuistossa ihmiset jonottivat saadakseen ottaa selfien hänen kanssaan. Leikkiminen on kuitenkin tärkeämpää.

Nuwara Eliya

Onko Sri Lankassa turvallista?

Kun marraskuussa kerroimme tutuille matkakohteemme, yleisin huolenaihe oli Sri Lankan turvallisuus. Monelle meidän ikäisellemme Sri Lankasta tulevat ensimmäisenä mieleen sisällissota ja tamilitiikerit. Maan verinen sisällissota päättyi vuonna 2009, ja aivan maan pohjoisosia lukuun ottamatta tilanne on jo täysin rauhoittunut. Varmasti joitakin erimielisyyksiäkin vielä on, mutta tapasimme esimerkiksi useammankin moniuskoisen perheen. Kotialttareilla Buddhat ja hindujen jumalat istuivat päällekkäin omilla hyllyillään.

Suurin riskitekijä Sri Lankassa on liikenne. Autot, mopot, tuktukit ja lehmät risteilevät kaikki samassa sekasorrossa, josta ei aina tiedä, mihin suuntaan liikenne on edes menossa. Tien yli pitää juosta, jos meinaa selvitä alta pois, ja kadulla kävellessä täytyy mennä peräkkäin, ettei ohikiitävä ajoneuvo vie mennessään. Kuitenkin, kun liikenteen seassa oppii menemään, siitä löytyy omanlaisensa logiikka. Hereillä täytyy olla koko ajan, mutta teillä voi liikkua myös ihan turvallisesti. Kuukauden aikana näimme ainoastaan yhden kolaritilanteen, jossa ilmeisesti moottoripyöräilijä oli kaatunut. Poliisi sen sijaan pysäytti meidän automme kolme kertaa kuljettajan ajettua ylinopeutta.

Negombo

Kuinka pysyä terveenä?

Sri Lanka on köyhä maa, jonka infrastruktuuri ei ole vielä kovinkaan toimiva. Esimerkiksi jätehuollosta emme nähneet minkäänlaisia merkkejä, vaan roskia hävitettiin polttamalla – jopa kuivaan aikaan keskellä päivää. Maassa kannattaakin olla tarkkana puhtaudesta, sekä ruoasta, mitä syö. Taudit leviävät helposti, ja länsimaisen ihmisen herkkä vatsa saattaa olla koetuksella.

Me selvisimme kuukaudesta ilman yhtään vatsatautia. Toki vatsat jollain tavalla reagoivat uudenlaiseen bakteerikantaan, mutta kukaan ei varsinaisesti sairastunut. Pidimme pääsääntönä syödä kypsiä ruokia, ja juoda vain pullovettä. Välttelimme salaatteja ja erityisesti majoneesipohjaisia ruokia, mutta hedelmiä sen sijaan söimme paljon. Jäätelöä lapset söivät harvinaisen vähän, ja sekin yleensä kaupan pakastealtaasta yksittäispakattuna.

Dambulla

Lasten kannalta ehkä tärkein huomioon otettava seikka on aurinko: se on erittäin julma ja polttaa helposti. Käytimme koko kuukauden suojakertoimen 50 aurinkorasvaa, mutta silti palaneita ihoalueita hoideltiin aika-ajoin. Rannalle on turha asettua, jos ei ole tiedossa hyvää varjopaikkaa, sillä auringossa pystyy olemaan vain hetken.

Lapset myös tarvitsevat paljon vettä, vaikkeivät sitä haluaisi juodakaan. Tällä kertaa jopa meidän kovatahtoinen keskimmäisemme joi tarpeeksi, mutta hänelle tuli ongelmia suolan kanssa. Söimme useamman päivän lähinnä riisiä ja currya, josta lapset jättivät vielä curryn pois, eikä keskimmäisemme saanut mistään tarpeeksi suolaa. Suola sitoo nesteen elimistöön, joten vaikka hän joi paljon vettä, neste poistui hänen elimistöstään liian nopeasti. Pakollinen osmosal-kuuri palautti tasapainon, ja sai lapsen ruokavalionkin vähän monipuolisemmaksi, sillä niin kova oli uhka uudesta kuurista. Selkein merkki lapsen kuivumisesta on väsymys: meidänkin lapsemme oli parina päivänä niin väsynyt, että hälytyskellot alkoivat soida. Myös päänsärky on usein merkki kuivumisesta.

Dambulla

Millä lasten kanssa kannattaa liikkua?

Sri Lanka on ihana maa, jossa on paljon nähtävää. Siellä liikkuminen on kuitenkin todella hidasta, sillä tiet ja rautatieverkostot ovat huonossa kunnossa. Saaren eteläosaan suosituimpiin rantakohteisiin johtaa pääkaupunki Colombosta hieno moottoritie, mutta muuten saaren tiet ovat kapeita ja kuoppaisia. Vielä jos lähtee saaren sisäosiin vuoristoisille alueille, voi varautua aikamoisiin serpenttiiniteihin. Sri Lankan karttaa ei koskaan kannatakaan tutkia kilometrien, vaan ajoajan mukaan. Google mapsin antamat ajoajat tuntuivat pitävän suhteellisen hyvin paikkaansa, joten sitä voi käyttää avuksi reittiä suunnitellessaan.

Me otimme periaatteeksi liikkua vain parin tunnin ajomatkoja kerrallaan, ja viettää vähintään kaksi yötä aina yhdessä paikassa. Tällä tavoin aamuisin ei tarvinnut lähteä liian aikaisin liikkeelle, ja toisaalta olimme aina uudessa paikassa ajoissa ennen pimeän tuloa. Kuukauden aikana ehdimme liikkua reitin Negombo – Kalpitiya – Dambulla – Kandy – Nuwara Eliya – Ella – Udawalawe – Neluwa – Unawatuna – Negombo, ja yhtään enempään emme olisi pystyneet.

Nuwara Eliya

Me teimme kaikki siirtymät autolla. Sri Lankassa suosittu matkustusmuoto on varata auto ja kuljettaja, jotka ovat mukana koko matkan. Me emme ottaneet kuljettajaa mukaamme koko ajaksi, vaan otimme auton aina jokaiselle pätkälle erikseen. Tällä tavalla pystyimme olemaan kohteissa rauhassa tarvitsematta koko ajan miettiä, pitäisikö kuljettajaa jotenkin käyttää tehokkaammin hyödyksi. Kohdepäivinä emme juuri liikkuneet mihinkään, jolloin lapset saivat taukoa autoilusta.

Muuten auton ja kuljettajan ottaminen oli erittäin kätevää: saimme aina meille kuudelle ison auton, johon mahduimme tavaroinemme hyvin. Ilmastointi oli autoissa vakiovarusteena, ja kuljettajat olivat mukavia ja ammattitaitoisia. Harkitsimme myös junamatkailua, mutta maan suosituin junamatka Kandystä Ellaan olisi kestänyt noin seitsemän tuntia, kun autolla taitoimme saman matkan reilussa neljässä tunnissa samoja maisemia katsellen. Kyseiseen junaan ei myöskään voinut varata istumapaikkoja etukäteen, joten hautasimme idean vähin äänin.

Udawalawe

Meidän lapsemme ovat kaikki hyvin matkapahoinvoivia, mikä korostui Sri Lankassa hyvin. Kiemuraiset tiet ja nykivät liikenne aiheuttivat sen, että jokaisella automatkalla joku oksensi. Olin onneksi varannut jo Suomesta mukaan ison nipun Ikean litran kokoisia minigrip-pusseja, jotka ovat aivan huippuja oksennuspusseja. Niiden yläreunan saa taitettua tukevaksi renkaaksi oksentamisen ajaksi, ja ne saa oksentamisen jälkeen suljettua tiiviisti loppumatkan ajaksi. Perillä sitten tyhjensin ja huuhtelin pussit seuraavaa ajomatkaa varten.

Lienee sanomattakin selvää, että kuukauden aikana pussit menivät jo aika huonoon kuntoon, mutten raaskinut jättää paksusta muovista valmistettuja pusseja kohdemaan jätteeksi, vaan kuljetin ne kiltisti takaisin Suomen jätehuollon hoivaan. Ja oli pusseille käyttöä vielä ihan viimeiselle etapille asti: lentomatkalla Dohasta Helsinkiin keskimmäisemme oksensi niin tehokkaasti koko kuuden tunnin lennon, että lentoemäntä kiikutti hänelle lääkkeitä ja kyseli, pitäisikö kuuluttaa lääkäriä. Meille oksentavat lapset ovat niin tuttu ilmiö, että korkeintaan jaksamme ojentaa pussin.

Sri Lanka

Mihin kannattaa majoittua?

Kierroksemme aikana ehdimme majoittua kymmenessä eri paikassa, joten saimme aika hyvän käsityksen maan majoitustarjonnasta. Suurin osa majapaikoista oli sitä, mitä olimme tilanneetkin, mutta mukaan mahtui myös niin pettymys kuin iloisia yllättäjiäkin.

Meille parhaaksi majoitusvaihtoehdoksi osoittautuivat pienet hotellit, jotka olivat yleensä perheiden pyörittämiä. Niissä huoneisiin kannettiin sen verran sänkyjä kuin oli tarvetta, ja keittiöstä sai maukasta ruokaa edulliseen hintaan. Suurimmat pettymykset olivatkin pari suurempaa hotellia, jotka olivat heti paljon persoonattomampia, ja niiden ruoka pieniä paikkoja mauttomampaa.

Udawalawe

Pääsääntöisesti suurelle seurueelle oli helppo löytää majapaikkoja. Monissa hotelleissa oli perhehuoneita, joihin laitettiin suuren parisängyn lisäksi yksi tai kaksi lisäsänkyä. Meillä oli yleensä perhehuoneen lisäksi yksi kahden hengen huone, johon majoittuivat mummo ja esikoinen, koska sillä tavoin saimme myös kaksi vessaa käyttöömme. Yksi vessa kuudelle hengelle on lähtötilanteessa aika vähän.

Majoitusten osalta suurimmat elämykset tarjosivat ne vaatimattomimmat ratkaisut. Udawalawen kansallispuistossa majoituimme teltoissa, joissa tosin oli omat vessat. Yöpyminen teltassa keskellä kansallispuistoa oli mukavaa vaihtelua, ja toimi oikein hyvin.

Neluwassa taas vietimme kolme yötä Duara Travelsin järjestämässä kotimajoituksessa, jossa pääsimme Kanthin perheen kotiin asumaan. Vaikka olot olivat moneen muuhun vaihtoehtoon verrattuna alkeelliset, niin lähelle oikeaa elämää emme päässeet missään muualla. Ja olihan se hienoa huomata, että omat lapset selviävät kolme päivää ilman vessapaperia, kun muuta vaihtoehtoa ei anneta.

Neluwa

Tärkein majoituksen suhteen huomioitava asia on hyttysverkkojen tai -karkottimen olemassaolo. Joka puolella maata oli hyttysiä, jotka erittäin salakavalasti kävivät pistämässä ihot täyteen paukamia. Lähes jokainen meistä sai jossain vaiheessa huomata suojauksen pettäneen, vaikka myrkkyä ostimme kaupasta pullokaupalla. Vielä ikävämmäksi asian tekee se, että myös Sri Lankassa hyttyset levittävät dengue-kuumetta. Kyse ei siis ole vain omasta epämukavuudesta, vaan dengue-kuume on vakava sairaus.

Vaikka hyttysverkon alla on ärsyttävää nukkua, kun on muutenkin kuuma, ja täydessä sängyssä itse joutuu nukkumaan naama kiinni verkossa, kannattaa verkkoa käyttää. Joissakin paikoissa käytössä oli pistorasiaan kytkettävä hyttyskarkotin, mutta ainakin minun nenääni niistä tuli todella vahva haju, joka olisi pitänyt häivyttää tehokkaalla ilmastoinnilla. Se taas ei ole kovin kätevää, kun lapset nukkuvat suoraan ilmalämpöpumpun alla.

Udawalawe

Mitä Sri Lankassa voi lasten kanssa tehdä?

Sri Lanka ei ole huvipuistojen tai järjestettyjen elämysten maa, vaan siellä kannattaa keskittyä tavalliseen elämään: leikkiä, ulkoilla ja viettää vapaata aikaa yhdessä. Me kävimme katsomassa joitain järjestettyjä juttuja, kuten kilpikonnafarmia ja muutamaa temppeliä, ja kävimme Udawalawen kansallispuistossa safarilla, mutta muuten keskityimme rauhalliseen oleiluun. Koululainen ehti tehdä koulutehtäviä, ja kotimajoituksessa ehdimme jopa pelata korttia.

Negombo

Tärkeimmäksi ohjelmanumeroksi muodostui uiminen, kuten saatoimme ennalta arvatakin. Aloitimme matkan kahdesta rantakohteesta ja päätimme taas kahteen, joten meressä polskiminen tuli viikkojen aikana tutuksi. Ehdimme käydä rannoilla, joissa sai tosissaan juosta aaltoihin, mutta löysimme myös rantoja, joissa pieninkin pystyi uimaan turvallisesti. Perheen suosikkikohteeksi rantaelämän osalta nousi Kalpitiya, jonka pehmeällä hiekalla sai oleilla lähes yksin. Etelän rannoista tiheä turistikeskittymä Unawatuna oli monipuolinen, sillä sieltä pääsi helposti monenlaisiin uimapaikkoihin.

Unawatuna

Rantaelämän lisäksi varasimme tasaisin väliajoin majoituksen, jossa oli oma uima-allas. Pitkät automatkat ja hikinen keli aiheuttivat sen, että viileämpikin allasvesi houkutteli uimareita. Uima-asut kokivatkin kovia, sillä kuukauden matkan aikana ne eivät oikeastaan missään välissä ehtineet kuivua.

Kandy

Leikkipuistoja löysimme koko neljän viikon aikana vain ihan muutaman, mutta ne harvat otettiin sitten sitäkin suuremmalla ilolla vastaan. Erityisesti korkealta vuoristosta Nuwara Eliyasta löysimme valtavan leikkipuiston, joka osui sopivasti suurin piirtein matkan puoleen väliin. Valitettavasti olimme kaupungissa vain yhden yön, joten pysähdyksen ainoaksi anniksi jäikin leikkipuisto, sillä lapsia ei raaskinut vaatia sieltä pois.

Neluwa

Tärkeintä lasten kanssa on mielestäni se, ettei päiviin tunge liikaa ohjelmaa. Esimerkiksi kolmen Kandyssä viettämämme päivän aikana liikuimme vain ihan parin korttelin säteellä, sillä niin kuluttavaa kuumassa kaupungissa eteneminen oli. Lapset jaksavat kävellä vain pienen matkan, eivätkä turisteja pursuavat temppelitkään mitään helpoimpia paikkoja ole. Jos haluaa nähdä jotain tiettyjä paikkoja, kannattaa ottaa suosiolla tuktuk, sillä jo paikasta toiseen siirtymiseen voi saada kulutettua koko päivän energiat.

Kalpitiya

Mitä pakata mukaan lapsille?

Periaatteessa tropiikkiin tarvitsee mukaan hyvin vähän varusteita, mutta käytännössä varusteet ovat erittäin kovalla koetuksella. Erityisesti kaksivuotias likasi suurin piirtein kaikki vaatteensa jo ensimmäisen viikon aikana, eikä niitä enää saanut kunnolla puhtaaksi. Hiki, aurinkorasva ja hiekka tarttuvat vaatteisiin niin tiukasti, että vaatteista on vaikea saada puhtaita ilman järeitä konsteja.

Yllättäen pesulapalveluita oli hyvin vähän tarjolla: niitä löytyi sitten matkan loppupuolella suurimmista turistikeskittymistä, mutta ensimmäiset viikot menivät kyllä nyrkkipyykillä. Minä ostin heti kärkeen pussillisen pyykinpesuainetta, jonka kanssa sitten yritin liotella likaisimpia vaatteita aina vähän liian viileässä vedessä. Näin jälkiviisaana pakkaisin erityisesti nuorimmalle muutaman paidan lisää, koska ne kuitenkin vievät niin vähän rinkassa tilaa.

Unawatuna

Ehkä tärkein matkavaruste meillä oli kuitenkin iso pullo aurinkorasvaa. Toki rasvoja löytyy Sri Lankastakin, mutta erityisesti suurimpien keskittymien ulkopuolella rasvoja myyvät kaupat olivat aina tuktuk-matkan päässä. Ja toisin kuin vaikka Thaimaassa, apteekkejakaan ei ole joka kulmalla, joten hankintojen tekeminen oli aina jonkinasteinen operaatio.

Olin myös tyytyväinen isosta purkista maitohappobakteereja. Vaikkei minulla niiden tehosta mitään varsinaisia todisteita olekaan, oli kuitenkin aamuisin kiva antaa lapsille maitohappobakteerit ja kiittää jälleen yhdestä vatsataudittomasta päivästä. Myös kortisonivoiteesta oli iloa, kun lievitimme sen kanssa vuorotellen hyttysenpuremiamme, ja paikkasimme atooppiseen ihoon tulleita jälkiä. Haavaksi asti auenneita ihottumia kun olisi ollut kuumassa ja kosteassa vaikea saada paranemaan.

Dambulla

Rattaita Sri Lankaan on turha raahata mukanaan, paitsi jos on menossa vain etelän suosituimpiin kohteisiin. Siellä turistit työnsivät lapsia rattaissa, mutta muualla maassa näimme niitä kolmen viikon aikana ihan muutamat. Jalkakäytävät ovat niin huonossa kunnossa – jos niitä ylipäätään on – että rattaista on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Sen sijaan Sri Lankassa kaikki kantavat lapsiaan. Niin aivan vastasyntyneet vauvat kuin vanhemmat leikki-ikäisetkin kulkevat vanhempiensa käsivarsilla kuumuudesta huolimatta. Kerrankin minä sovin hyvin joukkoon, kun kaksivuotias roikkui koko ajan kyljessä, sillä matkaan lähtenyt Manduca kelpasi hyvin harvoin. Enkä voi syyttää lasta, sillä eteneminen oli ihan tarpeeksi hikistä ilman paksua reppuakin.

Unawatuna

Mitä kannattaa jättää kokeilematta?

Vaikka Sri Lankassa lapsista pidetään hyvää huolta, on myös paikkoja, joihin en heidän kanssaan lähtisi. Selkein tällainen ovat järjestyt retket, joita tarjotaan joka puolella saarta. Suurin osa Sri Lankaan saapuvista turisteista etenee samoja latuja pitkin, ja erityisesti Kandyn, Anuradhapuran ja Polonnaruwan muodostaman kulttuurikolmion ja etelärannikon rantakohteiden välillä lipuu tila-autoja ja isoja busseja jonoksi asti. Noilla retkillä edetään ryhmän mukana ja ajomatkat saattavat olla hyvinkin pitkiä. Aika vähän lapset myöskään nauttivat temppelikierroksista tai muinaisista kaupungeista, joten niitä ei kannata montaa päivään mahduttaa.

Neluwa

Me kävimme Unawatunassa ollessamme valasretkellä, jolle lapset eivät pyynnöistään huolimatta päässeet mukaan. Ratkaisu osoittautui oikeaksi jo heti satamasta lähtiessä, sillä merenkäynti Intian valtameressä on kovaa. Jos lapsilla on vaikeuksia olla edes auton kyydissä, ei heitä kannata viedä valasretkellekään, sillä siellä oli monella aikuisellakin vaikeuksia. Valaiden katsominen ei myöskään ole niin hohdokasta kuin miltä se kuulostaa: merellä pyöritään tunteja, että nähdään pinnalla käväisevä selkä. Meille aikuisille se oli yhden unelman täyttymys, mutta lapset olisivat pettyneet siihen varmasti.

Neluwa

Yksi lasten kanssa matkustamisen parhaista puolista on kuitenkin se, että kun luulee tuntevansa lapsensa, ja suunnittelee matkaohjelmaa sen mukaan, he onnistuvat aina yllättämään. Tälläkin reissulla esikoisesta paitsi kuoriutui se pesueen urheilija, joka sukelteli aalloissa ja olisi viihtynyt loputtomiin pinnan alla snorkkelin kanssa, hän myös ensimmäistä kertaa löysi kirjan, jota ei voinut laskea käsistään. Matkoilla jännittävästä keskimmäisestä taas kuoriutui armoton museoihminen, joka olisi kiertänyt jokaisen matkalle osuvan temppelin ja museon, ja halusi tietää kaikki yksityiskohdat asioista. Aina iloinen nuorimmainen taas osoitti temperamenttinsa, kun kieltäytyi hymyilemästä enää kenellekään, ja ylpeili monen varoituksen verran.

Unawatuna

Nähtäväksi jää, mitä seuraava matka tuo tullessaan, mutta ainakin Sri Lanka sai lapsissa esiin ihan uusia piirteitä. Jos olisin tiennyt jotain niiden ilmestymisestä, olisin ehkä suunnitellut matkaa ihan toisin. Tai luultavasti en olisi, sillä sehän matkoissa lasten kanssa on aina parasta: ne yllättävät.

Kalpitiya

Pieni postikortti Sri Lankasta

Terveiset Unawatunasta! Olemme edenneet tänne monen mielenkiintoisen mutkan kautta, ja nyt nautimme elämästä täällä etelän hiekkarannoilla.

Kuten arvasin etukäteen, netti ei ole toiminut matkan varrella mitenkään moitteettomasti. Yllättäen ilmainen wifi on löytynyt tähän mennessä jokaisesta majapaikasta, mutta sen toimivuus ja nopeus ovat olleet milloin mitäkin. Tästä syystä kanavat eivät ole päivittyneet kovinkaan reaaliaikaisesti.

Negombo

Matkamme on edennyt Negombosta Kalpitiyan, Dambullan, Kandyn, Nuwara Eliyan, Udawalawen ja Neluwan kautta tänne Unawatunaan. Negombossa ja Kalpitiyassa nautimme rantaelämästä, jota erityisesti Kalpitiyassa ei ollut häiritsemässä kovinkaan moni muu turisti. Kalpitiyassa pääsimme myös viettämään päivän World Visionin kanssa, kun piipahdimme paikallisessa esikoulussa ja koulussa, ja pääsimme vierailemaan kummityttöni Nadushan kotona.

Kalpitiya

Muuten vietimme rentoja päiviä rantamajassamme, jonka ötökkäkokoelma alkoi kuitenkin loppua kohti jo vähän ahdistamaan. Dambullassa olikin ihanaa päästä kuumaan suihkuun ja oikeasti puhtaisiin lakanoihin. Dambullasta teimme päiväretken Pidurangalalle, joka sijaitsee aivan Sri Lankan suosituimman nähtävyyden Sigiriyan naapurissa. Meitä ei innostanut lähteä kiipeämään kallion kylkeen rakennettuja portaita pitkin loputtomassa turistijonossa, vaan sen sijaan suunnistimme naapuriäelle, jossa kiipeämisen sai tehdä metsän keskellä. Viimeiset osuudet olivat jo täyttä kalliokiipeilyä, mutta selvisimme kaikki huipulle ja sieltä poiskin. Mukaan ottamamme opas tosin joutui tekemään täyden päivätyön, kun hän nosteli kiveltä toiselle ensin lapsia ja lopuksi mummoa, joka olisi muuten jättänyt leikin kesken jo paljon aiemmin. Ylhäältä avautuivat kuitenkin sellaiset näkymät, että kiipeäminen ehdottomasti kannatti.

Sigiriya

Koska kaikki ensimmäiset majapaikkamme olivat kotimajoituksia hyvin hiljaisissa paikoissa, lähdimme innolla muutamaksi päiväksi Kandyyn keskelle vilkasta kaupunkia. Majoituimme ihan oikeaan hotelliin ja väistelimme vastaantulijoita ruuhkaisilla kaduilla. Todella monen riisi- ja nuudeliannoksen jälkeen oli myös ihanaa mennä illalliselle Pizza Hutiin, jossa lauantai-iltana näyttivät olevan monet paikallisetkin perheet.

Kandyssä minä myös pääsin juhlimaan nelikymppisiäni. Kävimme päivällä kaupungin kuuluisimmalla nähtävyydellä Sri Dalada Maligawalla eli hampaan temppelillä, ja iltapäivän vietimme hotellin uima-altaalla. Illalla kävimme syömässä ihan oikeassa ravintolassa, joka tosin ei tasoltaan yltänyt alkumatkan kotimajoitusten tarjoomuksille.

Kandy

Kandyssä myös jouduimme muuttamaan matkasuunnitelmiamme, kun ajatus junamatkasta Kandyn ja Ellan välillä haudattiin vähin äänin. Paikkalippuja ei juniin enää ollut mahdollista saada, eikä ajatus jonottamisesta junan laiturilla sadan muun turistin kanssa innostanut tarpeeksi. Meidän matkustaja- ja tavaramäärällämme kokemus olisi varmasti ollut enemmän tuskallinen kuin nautittava.

Päätimmekin jatkaa matkaa Nuwara Eliyaan, johon saimme järjestettyä autokyydin lyhyellä varoitusajalla. Auto kiemurteli koko ajan kohoavaa tietä teeviljelmien ja vihannesmaiden keskellä, ja aina tasaisin väliajoin kulman takaa tuli esiin vesiputous. Maisemat olivat matkan siihen astisesti parhaat. Myös Nuwara Eliya teki vaikutuksen: pieni ja siisti kaupunki ylhäällä vuorella tarjosi lapsille siihen asti suurimman elämyksen — suuren leikkipuiston.

Nuwara Eliya

Nuwara Eliyassa ehdimme kuitenkin viipyä vain yhden yön, vaikka kaikki toisin toivoivatkin. Meille oli kuitenkin varattuna kaksi telttaa Udawalawen kansallispuiston laidalta, joten oli lähdettävä matkaan. Udawalawessa kävimme safarilla katsomassa eläimiä ja polskimme uima-altaassa.

Tällä hetkellä matkamme on jo reilusti puolen välin yli. Jos ensimmäinen puolikas koostui merkityksellisistä tapaamisista ja kulttuurista, on toinen puolikas tähän asti keskittynyt enemmän luontokokemuksiin ja rantaelämään. Viimeiset päivät aiomme pyhittää täysin lepäämiselle ja nautiskelulle, sillä ajatus palaamisesta Suomen pakkasiin ei houkuttele yhtään. Tietysti kotiinkin on kiva palata, mutta onhan se nyt ihan mahtavaa, kun muutamaksi viikoksi on saanut unohtaa talvihaalarit ja toppahanskat — sekä auton kaivamisen lumihangen seasta.

Suomi — alahan kehittää kevätilmettä siihen mennessä, kun tulemme takaisin!

Kalpitiya

Suomi-kohde numero 39: Bluesia Pieksämäen asemalla

Mihin kaikkeen ihminen pystyykään / Luo maailman ihan vain mielellään / Oi, mahtavuus! / Näin syntyi Pieksämäen asemalla blues

Vuonna 1983 ilmestyi Juice Leskisen levy, jonka yksi kappale erottui muista: se oli blues, joka kesti yhteensä 16 minuuttia. Kappaleen 60 säkeistön aikana junaa Pieksämäen asemalla odottava hahmo kuvittelee ympärilleen rokkibändin, joka taas loppuun mennessä häipyy kaukaisuuteen kuin asemalta poistuva juna.

Leskinen kirjoitti kappaleen sanat odotellessaan junaa Pieksämäen asemalla. Kappaleessa Leskinen valittaa, että Ei oo nakkikioskia, ei kahvilaa / Eikä ravintolaa, vain asemaa / Mikä toivottomuus / Näin soi Pieksämäen asemalla blues. Vaikka tänä päivänä Pieksämäen asemalla on ravintola Aseman tähti, on Leskisen luoma todellisuus hyvin lähellä: tuon ravintolan lisäksi asemalta löytyy pieni kioski, pari puupenkkiä ja kirjahylly, jonka kirjoja voi odotellessa lukea. Kai siitä voisi kirjan napata myös mukaan, sillä minkäänlaista vartiointia ei ole.

Pieksämäki

Pieksämäen asema kohosi yhdeksi Suomen tärkeimmistä risteysasemista hiljalleen. Vuonna 1889 avattu asema oli ensin vain pieni neljännen tärkeysluokan asema, joka rakennettiin monen kilometrin päähän Pieksämäen silloisesta asutuskeskuksesta järven toiselle puolelle. Vuosien saatossa, monien onnistuneiden ratalaajennusten myötä, Pieksämäeltä pääsi liikkumaan niin pohjois-eteläsuunnassa kuin itä-länsisuunnassakin. Samalla aseman ympärille kohosi uutta asutusta, josta myöhemmin tuli uusi Pieksämäen keskusta.

Sotien aikana Pieksämäen asemaa pommitettiin rajusti, mutta liikennemäärät jatkoivat kasvuaan. Tänä päivänä Pieksämäen ratapiha onkin yksi Suomen suurimmista, ja sinne on sijoitettu myös varikko ja ohjauskeskus. Noin 18 000 asukkaan kaupungille se on hieno saavutus.

Pieksämäki

Minä vierailin Pieksämäen asemalla pariin otteeseen viime talvena, kun junailin ahkerasti Jyväskylään. Kun yleensä palasin illalla takaisin Helsinkiin vilkkaan Tampereen aseman kautta, parilla kerralla lähdinkin Kouvolaan, jolloin vaihto oli Pieksämäen asemalla.

Vakioreittiini kuuluva 45 minuutin vaihtoaika ei ole pitkä, mutta Pieksämäen asemalla se tuntui pitkältä. Heti, kun astuin asemarakennukseen, aika tuntui pysähtyneen: puupenkeillä istui pari muuta junanvaihtajaa, kioski oli mennyt kiinni jo kauan sitten, eikä aseman edessä pysähtynyt hakijoita paria autoa enempää. Asemaravintola sentään oli auki, mutta sinne päästäkseen piti uskaltautua avaamaan jäykkä ja tarkasti kiinni teipattu ovi, joka ei yhtään paljastanut, mitä sisältä löytyy.

Asemaravintolasta löytyi paljon tyhjää tilaa, mainoksilla täytetyt seinät ja varmasti monta tuntia paikallaan seissyt kahvipannu, jonka kitkerä tuoksu täytti koko tilan. Join yhden tavallisen kolmosoluen ja kuuntelin naapuripöydässä ruokailevan perheen viikonloppusuunnitelmia.

Pieksämäki

Toisella vierailulla en mennyt ravintolaan, vaan lähdin tutustumaan ympäristöön. Löysin kävelypolun, joka johti suoraan S-markettiin. Sieltä ostin itselleni matkaevästä ja ilahduin erityisesti paikallisista piirakoista, joita oli myynnissä. Muuta jännittävää kävelyretki ei tuottanutkaan.

Nopeasti googlaamalla löysin netistä monta keskustelua, joissa ihmiset kauhistelevat lyhyttä vaihtoaikaa Pieksämäellä: ehtivätkö he varmasti vaihtaa yhdeksän minuutin aikana? Entä jos edellinen juna on myöhässä, niin odottaako seuraava? Lyhyellä kokemuksellani voin lohduttaa näitä ihmisiä: ei huolta, yhdeksän minuuttia on pitkä aika Pieksämäellä, jossa aika lakkaa kulkemasta heti, kun juna pysähtyy sen laiturille.

Pieksämäki

Vain parin kerran perusteella voin tuntea omakseni Juice Leskisen tunnelmat Pieksämäen asemalla 1980-luvun alussa: Kun häipynyt on kaikki todellinen / Niin helposti syntyy kuvitellen / Toinen todellisuus: / Pieksämäen asemalla blues. Juice ratkaisi olotilan kuvittelemalla ympärilleen bändin, minä taas kaivoin esiin kameran. Kuvittelemalla ja rajaamalla eri tavalla voi synnyttää toisenlaisen todellisuuden, joka ei ole aivan yhtä melankolinen kuin se oikea.

Pieksämäen asema on aivan tavallinen suomalainen keskittymä, johon ihmiset saapuvat lähteäkseen tai jäädäkseen. Odottelijoiden seassa istuu aina nuorisoa, jolla ei ole muuta paikkaa, mihin mennä. Soidinmenot ovat kiihkeimmillään, koska silläkin saralla pitäisi päästä eteenpäin.

Pieksämäki

Aina se vallitseva todellisuus ei innosta, vaan haaveet kohdistuvat johonkin kauemmas. Lähdenkö vai jäänkö? Pääsenkö ikinä mihinkään? Siihen asti, kunnes lähteminen on mahdollista, voi kuvitella jotain parempaa – eli soittaa bluesia Pieksämäen asemalla.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa? / Onko totuus onttoa kuvitelmaa? / Liike vai staattisuus / vai Pieksämäen asemalla blues


 

There is a song in Finnish rock history that’s an oddball among others. It is 16 minutes long and consists of 60 verses. The song is about a man who’s waiting for his train, and starts to imagine a rockband to play with him there.

The song was written by a legendary Finnish artist called Juice Leskinen in the beginning of 1980’s. He was waiting for a train at the Pieksämäki railway station and tried to cure the boredom by writing lyrics.

Pieksämäki is a major junction station in Finland. When it was opened in 1889 it was just a very small station that had been built a bit too far from the settlement. Over the decades the route map has gone a lot wider, and Pieksämäki has become a popular station to switch trains. The railway yard is one of the biggest in Finland and also has maintenance facilities there. That is a good accomplishment for a city of 18 000 people right in the middle of the country.

I visited the Pieksämäki railway station a couple of times last year while I was going from Jyväskylä to Kouvola. I had to switch trains in Pieksämäki and had 45 minutes to wait at the station. The moment I stepped out of the first train it felt like the time stopped: there were just a couple of wooden benches and a shelf full of books for us all to read, but not much else. The little shop was closed, and there were only a couple of cars picking up passengers.

At least the restaurant was open at the station. The windows are so heavily filled with advertisements, that it was impossible to see inside beforehand. And when I opened the door, it was already too late – I couldn’t back down. So I had a beer while I was smelling the coffee that had been standing in the machine for hours, and listening to a family in the next table discussing their plans for the weekend.

Visiting Pieksämäki station only a couple of times I can feel what Juice Leskinen was talking about in his song. He sings about the reality that has disappeared somewhere, and the only thing left to do is imagine another reality. He did it by writing lyrics, but I took out my camera and took some pictures. While I was imagining and framing I was creating a whole new reality, that wasn’t as melancholic as the real one.

An interesting fact about Leskinen’s song is that two of the verses are in English. A friend of Leskinen’s joins the band with his rough voice and sings in English: “In the east I see the morning flames / I’m sitting here with Mr. Peter James / Drinking the booze / We sing the Pieksämäki Railway Station Blues.”

The reality isn’t always appealing, but instead we point our dreams somewhere further away. Should I stay or should I go? Will I ever be able to get anywhere? Until it’s possible to move forward, you can always imagine something better: play the blues at Pieksämäki Railway Station.

Smoking and drinking, singing the song / Things are not right and they are not wrong, / they don’t know where to choose / I got the Pieksämäki Railway Station Blues.

Lähtöselvitetty matkavuosi 2017

Reissuvuosi 2017 – mitä siitä oikein sanoisi? Siihen sisältyi monia onnellisia hetkiä, naurua ja riemunkiljahduksia. Siihen sisältyi myös monta suvantovaihetta, jolloin tuntui, etten pääse enää ikinä mihinkään. Kuitenkin, kun katson taaksepäin vuoden kuvia ja tilanteita, on pakko todeta, että tulihan sitä käytyä ja oltua. Ja kivaa oli.

Aloitimme vuoden kahdella mielenkiintoisella viikolla Espanjan Andalusiassa. Ilahduimme vireästä Malagan kaupungista, maailman parhaasta majoituksesta omassa mökissä luomutilalla, sekä tuulisesta Tarifasta. Kärsimme myös köyhyydestä autovuokraamossa, korkean paikan kammosta, sekä vesirokosta, joka ajoi meidät autioille hiekkarannoille, joista melkein muodostui matkan paras osa.

Aikuisten matkan teimme viime vuonna iloiseen Amsterdamiin. Kaupunki teki vaikutuksen rentoudellaan, ja nimesimme sen ehdottomasti lähitulevaisuuden matkakohteeksi myös koko perheen voimin. Halvan ruoan löytäminen ei tosin ollut helppoa, mutta onneksi olivat ranskalaiset perunat. Ja kun tulppaaniaikaan olimme liikkeellä, pitihän se tietysti käydä myös ihastelemassa kukkaistutuksia ja niitettyjä peltoja.

Pari viikkoa sitten lähdin Amsterdamiin etsimään kanavia, tulppaaneja ja ranskalaisia perunoita. Löysin kaikkia näitä, mutta ennen kaikkea löysin kaupungin, jossa asuu ihmisiä. Nämä ihmiset polkevat aamulla töihin, potkivat palloa lastensa kanssa ja istuvat sunnuntai-iltana ystäviensä kanssa ruoan ja juoman ääressä. Lisää löydöksiä nyt blogissa, linkki biossa. ✨ 🇬🇧 A couple of weeks ago I traveled to Amsterdam in search of canals, tulips and french fries. I found all of those, but I also found a city with real people living there. Those people ride their bikes to work in the morning, play ball with their children and sit with their friends having food and drinks on a Sunday evening. More about this city now on the blog. Link in bio. ✨ 🚣 #amsterdam #visitamsterdam #visitholland #canal #mondolöytö #matkabloggaaja #matkablogi #travelblogger #travelblog

A post shared by Katja Jankeri (@lahtoselvitetty) on

Perinteinen kesänaloitusmatka suuntautui Viroon, johon otimme oman auton mukaan. Reitit olivat mukavia ja matkanteko sujui, kunhan muisti käydä vessassa jo lähtiessä. Aloitimme retken Tallinnasta, jota tutkimme lapsiryhmän kanssa. Suosikiksi valikoitui Kadriorgin puisto ja sen iso leikkipaikka. Tallinnasta ajelimme Pärnuun, missä vietimme rantaelämää ja söimme pizzaa. Pärnu oli taas kerran helppo kohde, mutta vaatisi meiltä jo jotain muutakin kuin pitkän hiekkarannan. Pärnun jälkeen ajauduimme maaseudulle, kun navigaattori ohjasi pientä hiekkatietä pitkin Haapsaluun. Maisemat eivät varsinaisesti silmissä vilahdelleet, mutta ainakin ehdimme nähdä hirvikolmikon, joka meidän menoamme seurasi tien laidassa. Haapsalu sen sijaan oli kaikkea, mitä olimme toivoneetkin: merenrantaa, tuulta ja tuiverrusta, mutta toisaalta myös viiniä rauhallisella terassilla ja hienoja leikkipaikkoja lapsille.

Kesäkuussa minä kävin blogimatkalla Kataloniassa. Matkan aikana söin niin monta hyvää ateriaa, että juhannusherkut mökillä menivät minun osaltani ihan harakoille. Syömisen lisäksi ehdin ihastumaan ikihyviksi Gironaan, ja toteamaan Costa Bravan houkuttelevaksi rantakohteeksi myös meidän perheellemme. Olinkin jo lähes varaamassa meille syksyksi lentoja Kataloniaan, mutta putkiremontti ja alkaneet työt eivät mahtuneet samaan kalenteriin syysmatkan kanssa.

Muuten kesä menikin kotimaan matkailun parissa. Sata Suomi-kohdetta valikoituvat hitaasti, mutta varmasti, ja Suomi pääsikin näyttämään meille parhaat kasvonsa. Vierailimme esimerkiksi Hangossa, Lappeenrannassa ja Kotkassa – siellä kaksikin kertaa. Mieleen jäivät myös purjelaivat Aurajoella, kymmenessä vuodessa täysin muuttunut Verlan tehdasmuseo, sekä monet Helsingin huippukohteet.

Kuka muistaa vielä tämän pyörän, joka ennen Rinkeliä seisoi Linnanmäen korkeimmalla kohdalla? Entinen Helsinki-pyörä on nyt Kouvola-pyörä, ja sen kyytiin pääsee Tykkimäen huvipuistossa. Blogissa on nyt tarina aurinkoisesta kesäpäivästä Tykkimäessä ja sen vesipuistossa Aquaparkissa. Linkki biossa! ✨ 🇬🇧 This ferris wheel used to be called Helsinki Wheel when it was still located in Linnanmäki amusement park and was the favourite ride of many people in the city. Nowadays it's called Kouvola Wheel as it is located in the Tykkimäki amusement park in Kouvola. We took a day trip to see our old favourite and visited the water park too. A story about our trip now on the blog (unfortunately only in Finnish) – link in bio. ✨ 🎡 #tykkimäki #tykkimäkiamusementpark #kouvolapyörä #helsinkipyörä #helsinkiwheel #kouvola #visitkouvola #ferriswheel #amusementpark #yhteistyö #mondolöytö #matkabloggaaja #matkablogi #travelblogger #travelblog

A post shared by Katja Jankeri (@lahtoselvitetty) on

Kesän jälkeen luvassa olikin enää kaksi matkaa: klassinen risteily Tukholmaan, sekä kovasti odotettu matka Tanskaan Legolandiin. Vaikka legot kiinnostivat lapsia paljon, muodostuivat matkan parhaaksi kokemukseksi eläimet, joita maatilamajoituksessamme kohtasimme. Kaikenlaiset rakennuspalikat olisivat varmasti lentäneet kaaressa, jos mahdollisuutena olisi ollut napata yksi pikimusta kissanpentu mukaan Suomeen.

Tukholmaan risteilimme lasten ehdoilla: söimme seisovassa pöydässä ja otimme ilon irti leikkitilasta ja lapsille järjestetystä ohjelmasta. Seuraavalla kerralla ehkä kuitenkin luovutamme suosiolla osan ilosta muille, ja teemme matkaohjelman enemmän omien mieltymystemme mukaan. Tukholmasta kuitenkin löysimme pari ennenkäymätöntä kohdetta, joissa koko perhe viihtyi niin hyvin, ettei laivalle ollut mitään kiirettä.

Esittävien taiteiden museo on oiva sadepäivän kohde Tukholmassa. Teatterin, tanssin ja musiikin lisäksi museossa esittäytyy nukketeatteri, jonka osasto taas kerran innosti lapset tekemään omia esityksiä. Blogista voi nyt lukea tästä museosta – samoin kuin Kulturhusetin ihanasta Rum för Barn -leikkitilasta. Linkki biossa. ✨ 🇬🇧 Swedish Museum of Performing Arts is a perfect target on a rainy day in Stockholm. You can find there sections dedicated to dance, theatre and music, but it was the puppet theatre that inspired our kids the most. You can read more about this museum – as well as the adorable Rum för Barn -playarea in Kulturhuset – now on the blog. Link in bio. ✨ 🎹  #scenkonstmuseet #stockholm #visitstockholm #sverige #visitsweden #puppettheatre #travelwithkids #travelwithchildren #matkabloggaaja #matkablogi #travelblogger #travelblog

A post shared by Katja Jankeri (@lahtoselvitetty) on

Vuosi 2017 oli ennen kaikkea perhematkailun juhlaa. Vaikka tein pari matkaa ilman lapsiakin, muodostuivat reissuvuoden kohokohdiksi kuitenkin ne perheenä koetut hetket aina pidemmistä matkoista lyhyisiin päiväretkiin. Tänä juhlavuonna Suomi ei myöskään kalvennut yhtään ulkomaan kohteiden rinnalla, vaan löysimme kotimaasta monta hyvää kohdetta. Niiden etsimistä aion jatkaa tänäkin vuonna.

Mitä sitten tuo tullessaan matkavuosi 2018? Ainakin se tuo heti tammikuussa lämpöä ja eksotiikkaa, kun Sri Lanka kutsuu meitä vajaan viikon päästä. Sri Lankan matkamme teemaksi ovat jo nousemassa erilaiset kohtaamiset, sillä olemme sopineet useammankin tapaamisen paikallisten ihmisten kanssa. Lisäksi moni muukin suomalainen on jo kertonut matkaavansa maahan samaan aikaan meidän kanssamme, joten eihän sitä tiedä, vaikka kohtaisimme heitäkin matkan varrella.

Kohtaamisista voisikin ehkä muodostua kantava teema koko matkavuodelle 2018. Jos yrittäisimme monien paikkojen ja elämysten sijaan kohdata mahdollisimman paljon ihmisiä: heitä, jotka eri paikoissa osuvat tiellemme, ja jotka kokevat paikan omalla tavallaan. Ehkä sillä tavalla oppisimme vieläkin enemmän kohteista – ja samalla itsestämme.

Hyvää matkavuotta 2018 kaikille!

 

*Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta. IGTT:n vetäjinä Suomessa toimivat matkablogit Vagabonda ja Travellover.

Liity sinäkin mukaan tempaukseen ja jaa reissuinspiraatiota käyttämällä Instagramissa tunnistetta #IGTravelThursday tai #IGTT! Lue tempauksesta lisää täältä.

Minut löydät Instagramista nimellä @lahtoselvitetty.

 

Kuinka Sri Lankaan pitää valmistautua? – Tulevan matkan lähtökohdat

Pakko se on myöntää. Vaikka pää ja eräs word-tiedosto pursuavat ajatuksia teksteistä, joita blogiin pitäisi kirjoittaa, pyörivät ajatukset nyt ihan eri asioiden ympärillä. On vaikea muistella viime kevään tai kesän huippukohteita, tai etsiä itsestään hölmöimpiä matkakuvia, kun alle kahden viikon päästä alkaa matka, jota olen odottanut suurella innolla jo ennen kuin edes tiesin, mihin olen lähdössä.

Kulunut syksy on ollut raskas: palasin yli kahden vuoden jälkeen taas töihin, lapset aloittivat uuden arjen koulussa, esikoulussa ja päiväkodissa, eikä moneen kuukauteen ollut yhtään matkaa tiedossa. Koko ajan tiesin, että haluaisin lähteä tammikuussa johonkin kauas, mutta lentolippuja vain ei sähköpostiin ilmestynyt. Koko ajan oli liian kiire, tai tarjoukset olivat jossain kaukana ulottumattomissa.

Sitten koitti marraskuu, ja pakotin itseni hoitamaan homman kuntoon – päätöksiä olisi tehtävä. Suoritimme arvonnan, ja matkakohteeksi valikoitui Sri Lanka (minun suosikkini). Ostin lentoliput ja niin oli matka varattuna.

Tuon marraskuisen päivän jälkeen on tapahtunut yllättävän vähän. Jotain pieniä suunnitelmia olemme tehneet, mutta reissun suuret linjat pienistä yksityiskohdista puhumattakaan ovat edelleen ratkaisematta. Koska lähtöön on vain reilu viikko aikaa, epäilen että tilanne tulee olemaan aika samanlainen vielä silloinkin, kun lentokone irrottautuu Helsinki-Vantaan kiitoradasta.

Tässä kuitenkin joitain lähtökohtia, jotka antavat edes pientä toivoa siitä, että matkasta tulee hieno.

Teneriffa

Ensimmäiset yöt länsirannikolla

Sen verran olen pelannut varman päälle, että olen varannut majoitukset ensimmäiselle kuudelle yölle. Ensimmäiset kaksi yötä vietämme Negombossa, jossa lentokenttäkin itse asiassa sijaitsee. Varasin Negombo Villa -nimisestä hotellista perhesviitin, johon meidän pitäisi mahtua. Kuvista ja arvosteluista päätellen sviitti saattaa olla hieman liioiteltu ilmaisu, muttei hintakaan päätä huimannut.

Negombosta siirrymme noin kolmen tunnin automatkan päähän Kalpitiyaan, mistä olen varannut kaksi huonetta Omeesha Beach Hotel -nimisestä hotellista. Tämän hotellin huoneet eivät ole suuria, mutta isäntäväkeä on arvosteluissa kehuttu vuolaasti. He ovatkin jo lähestyneet minua suurella määrällä sähköposteja, vaikka pitkään ajattelin ehkä peruvani koko majoituksen. Nyt olen jo ehtinyt tutustua isäntäväkeen ja tilannut heiltä kuljettajankin, joten peruutus ei enää tule kysymykseen. Enkä kyllä haluaisikaan sitä tehdä, sillä meistä on pidetty niin hyvää huolta ennen kuin olemme edes ehtineet saapua.

Teneriffa

Matkan odotetuin tapaaminen

Kalpitiyassa meitä odottaa myös päivä, jota odotan koko matkassa ehkä eniten. Tämä tapaaminen on sellainen, josta en edes haluaisi puhua ääneen, koska pelkään niin paljon sen jotenkin epäonnistuvan. Vaikka yksityiskohdat on jo kaikki sovittu, on mukana vielä monta epävarmaakin muuttujaa: esimerkiksi meidän rikosrekisteriotteemme ovat vasta tilattuina – mitä jos ne eivät ehdikään tulla?

Kalpitiyassa meidän on nimittäin tarkoitus ajaa kylään, jossa minun pieni kummityttäreni asuu. Hän on 9-vuotias Gayani Nadusha, jonka kummina olen toiminut muutaman vuoden ajan World Vision -järjestön kautta. Gayani Nadusha asuu Kalpitiyan alueella vanhempiensa ja pikkusiskonsa ja -veljensä kanssa. Meidän on määrä ajaa tapaamaan heitä ja viettää päivä heidän kanssaan.

Jos kaikki menee hyvin, tästä päivästä tulee epäilemättä yksi minun matkani kohokohdista – jos ei jopa tärkein. Minä pääsen tapaamaan ihmisiä, jotka olen vuosien ajan tuntenut vain kirjeiden välityksellä. Pääsemme myös näkemään sellaista Sri Lankaa, jota ei rantakohteissa helposti näe. He ovat tavallisia ihmisiä, jotka viljelevät omaa vihannespuutarhaansa ja kannustavat lapsiaan ahkeraan koulunkäyntiin. Tytöt harrastavat tanssia ja laulua ja nauttivat eniten perheen yhteisestä ajasta.

Teneriffa

Sisämaahan totta kai

Vaikka Sri Lanka on tunnettu rantakohteena, ja auringon ja uintimahdollisuuksien perässä mekin matkaan lähdemme, täytyy meidän neljän viikon aikana vierailla myös sisämaassa. Siellä maisemat nimittäin tarinoiden ja kuvien perusteella ovat jotain ihan muuta kuin rannikolla: kumpuilevia maisemia, vihreää luontoa ja laajoja teeviljelmiä. Sieltä löytyvät myös mahtava kalliolinnoitus Sigiriya sekä Adam’s Peak, jolle monet kiipeävät jo aamuyöstä päästäkseen huipulle auringonnousuun mennessä.

Minä etsin sisämaasta vihreyttä, raikasta ilmaa ja sitä elämää, jota rannikoiden rantakohteista ei löydy. Sykkyräiset tiet ja pitkät etäisyydet aiheuttavat meille väistämättä haasteita, mutta toivotaan lasten kestävän myös muutama päivä ahkeraa autoilua.

Teneriffa

Syntymäpäivät Kandyssa

Sri Lankan ehkä kehutuimpaan kaupunkiin Kandyyn meidän on määrä saapua ensimmäisen lomaviikkomme jälkeen. Ajatuksena on ollut etsiä sieltä joku kiva majoitus, jossa ehkä pääsisimme taas muutaman matkapäivän jälkeen uimaan uima-altaassa, ja katselemaan entistä kuningaskuntaa.

Kandyltä odotan erityisen paljon siksi, että pääsen luultavimmin viettämään syntymäpäiviäni siellä. Vaikka yleensä syntymäpäivät ovat kuittautuneet ravintolaillallisella ja Matkamessuilla, näitä pyöreitä vuosia haluaisin juhlia kunnolla. Ei se tosin tässäkään tapauksessa ehkä tarkoita sen ihmeellisempää, kuin että saan viettää juhlapäivän perheeni kanssa kaukana koti-Suomen räntäsateesta. En tarvitse lahjoja tai onnittelulauluja, vaan ainoastaan iloista puheensorinaa ja lämpimän tuulen kasvoillani.

Teneriffa

Paikallista elämää ja rantalomaa

Sisämaakierroksen jälkeen tarkoituksena on asettua etelärannikolle viettämään rantaelämää. Tavoitteenamme on löytää rantakohde, jossa aallot eivät estä lapsia menemästä mereen, mutta jossa toisaalta ei tarvitse koko ajan hätistellä innokkaita palvelujen tarjoajia irti hihasta. Vielä en tiedä, mikä tämä kohde on, mutta toivottavasti se selviää ennen pitkää.

Rantaelämän ohella tavoitteena on myös tutustua Gallen kaupunkiin. Tämä siirtomaatyyliä edustava kaupunki kiehtoo paitsi linnoituksen, mutta myös kaupunkielämän vuoksi. Vaikkei kaupunki ole suuri, tuo se varmasti mukavaa vaihtelua rantapäiville.

Ennen rannalle siirtymistä meidän on kuitenkin tarkoitus viettää muutama yö Sinharajan sademetsässä Duara Travelsin järjestämässä majoituksessa. Asumme paikallisten ihmisten luona, ja pääsemme osallistumaan teenviljelyyn. Vaikka matka kohteeseen ei varmasti taas ole helppo, odotan tätäkin osaa matkasta suurella innolla.

Madeira

Pitääkö kotiinkin lähteä?

Nautittuamme rantaelämästä etelärannikolla meidän onkin aika suunnata takaisin kohti Suomea. Toivon kovasti, että ehtisimme viettää pari yötä pääkaupungissa Colombossa, sillä kovin mairittelevaa kuvaa en ole kaupungista saanut. Pakkohan se kuitenkin on itse todeta, onko kaupunki yhtä tylsä kuin aina annetaan ymmärtää.

Kotimatkalla myös vierailemme vielä toisessa meille kaikille uudessa maassa: Qatarissa. Pysähdymme kyllä Dohan lentokentällä jo menomatkalla, mutta paluumatkalla vietämme kaupungissa yhden yön. Lentoaikataulut olivat sen verran hankalia, että päätimme lähteä Colombosta aamulennolla ja viettää kokonaisen illan ja yön Dohassa, mistä jatkamme matkaa seuraavana aamuna. Jotenkin minusta tuntuu, että tästä tulee minun ainoa vierailuni Qatarissa ikinä – sen verran hankala on maan ihmisoikeustilanne.

Madeira

Tässä olivat nyt suurin piirtein kiteytettynä meidän matkasuunnitelmamme: jotain olemme päättäneet, mutta paljon enemmän on päättämättä. Matkustusasiakirjat alkavat olla suurin piirtein hankittuna, mutta pakkaaminen on edelleen aloittamatta. Monta yksityiskohtaa odottaa vielä miettimistä ja vahvistamista, mutta mikään niistä ei estä matkaan lähtemistä.

Seuraavan viikon aion käyttää ahkerasti tavaroiden keräämiseen ja laukkujen kantokyvyn testaamiseen, sekä aivojeni päivittämiseen. Viimeiset päivät sitten kuluvatkin epäilemättä läksykirjojen tarkistamiseen, elektroniikan lataamiseen ja viimeisten hankintojen tekemiseen. Torstaina 11.1 Qatar Airwaysin lentokone kuitenkin irtautuu kiitoradasta, ja meidän pitäisi olla sen kyydissä.

Kaikki sen jälkeen on tässä vaiheessa toisarvoista, sillä tärkeintä on lähteminen.

Madeira

Matkailijan kolme ämmää: Muista ainakin nämä

Täytyy myöntää: lähtö Sri Lankaan on vain kolmen viikon päässä, ja matkavalmistelut ovat aika lailla nollassa. Lennot on ostettu, mutta juuri muuta ei ole saatu aikaan.

Reittisuunnitelman tekeminen on haastavaa. Kuinka ihmeessä kaikki nuo mielenkiintoiset paikat ehtii käydä läpi, vaikka aikaa onkin neljä viikkoa? Me kun kuitenkin haluamme aina viipyä yhdessä paikassa pidempään. Jaksaako sitä kuitenkaan istua autossa niin pitkiä pätkiä, että matkustaisi maata pitkin poikin?

Majoituksiakin pitäisi varata, vaikkei edes tiedä, mihin päin on suuntaamassa. Lisäpaineita ovat tuoneet kaikenlaiset Black Friday-edut ja joulutarjoukset, joita pitäisi pystyä hyödyntämään. Tekemättä on jäänyt sekin.

Sen verran olen kuitenkin suunnitelmia tehnyt, että olen miettinyt, mitä me oikeasti matkalla tarvitsemme. Passeja on tilattu, rokotuksia otettu ja poissaoloja anottu. Vastauksia on vähemmän kuin hakemuksia, mutta ainakin jotain on saanut omista käsistä pois.

Phuket

Matkustusasiakirjat

Passi kuuluukin niihin kolmeen ämmään, joita ulkoasiainministeriö kehottaa ulkomaille matkaavia suomalaisia muistamaan. Passi on oltava, ja sen täytyy olla voimassa tarpeeksi pitkään. Mekin jouduimme tilaamaan esikoiselle uuden passin, sillä edellinen olisi ollut voimassa vain ensi vuoden toukokuuhun asti, mikä ei Sri Lankaan matkustaessa ole tarpeeksi pitkä aika.

Kuopukselle taas piti tilata uusi passi sen vuoksi, että tällä hetkellä käytössä olevan passin kuva on otettu hänen ollessaan noin kuukauden ikäinen. Sen passin kanssa matkustan kyllä Ruotsiin ja Viroon, mutta paljon sen kauemmas en viitsi lähteä kokeilemaan onnea.

Aina siis passin kanssa ei riitä se, ettei viimeistä voimassaolopäivää ole ylitetty. Rajaviranomaiset voivat evätä pääsyn maahan, jos esimerkiksi henkilö ei ole enää tunnistettavissa kuvasta. Uuden ja sopivan passin hankkiminen on aina henkilön itsensä vastuulla.

Phuket

Matkavakuutus

Matkavakuutukset ovat suo, johon uppoaa helposti. Vakuutus on helppo saada esimerkiksi luottokortin tai ammattiliiton jäsenyyden kylkiäisenä, mutta kaikki vakuutukset eivät ole samanlaisia. Niiden kattavuudessa ja voimassaoloajassa saattaa olla suuriakin eroja.

Paljon matkustavien piirissä iso ongelma ovat liian vähän aikaa voimassa olevat vakuutukset. Esimerkiksi meidän vakuutuksemme ovat voimassa vain 40 päivää eli vain 10 päivää pidempään kuin matkamme. Jos haaveilee lähtevänsä Suomen talvea pakoon vaikka pariksikin kuukaudeksi, joutuu ihan uudenlaisen vakuutushaasteen eteen.

Vakuutukset eivät myös läheskään aina kata erilaisia urheilulajeja. Hyvinkin tavalliset matkalla harrastettavat lajit, kuten kiipeily tai sukellus, eivät luultavasti sisälly tavallisen matkavakuutuksen piiriin, vaan niitä varten on hankittava erillinen vakuutus.

Phuket

Me olemme lukeneet vakuutusehtojamme tarkkaan myös siitä syystä, että matkaseurueemme ikäjakauma on 2-70 vuotta. Siinä, missä meidän työikäisten aikuisten terveydentila ei kiinnosta oikeastaan ketään, on 70 vuotta täyttävän eläkeläisen jo paljon tarkemmin tarkastettava oma sairauslistansa. Monet vakuutukset eivät korvaa sairaalahoitoakaan, jos sairaus on alkanut ennen matkaa. Onneksi minun äitini on sen verran hyvässä kunnossa, ettei hänen tarvitse kovin ihmeellisiä sairausluetteloja tai lääkelaukkuja kantaa mukana.

Lapset taas yleensä kuuluvat vanhempiensa vakuutukseen. Myös minun äitini matkavakuutuksessa on maininta, että hänen kanssaan matkustavat lapsenlapset ovat vakuutettuja matkustaessaan hänen kanssaan. Jos kuitenkin isovanhemman mukana matkustavat lapsenlapset eivät olekaan hänen biologisia lapsenlapsiaan, vaan esimerkiksi avioliiton mukana tulleita, eivät vakuutusehdot taas välttämättä päde. Näissä kannattaa olla todella tarkkana.

Ja toki aina kannattaa tarkistaa myös se, sisältyykö vanhempien vakuutukseen myös lasten vakuutus. Vaikka näin pääsääntöisesti on, on se saatettu joistakin vakuutuksista jättää tarkoituksella pois.

Vakuutusten suhteen meidän perheemme on ollut hölmöin silloin, kun kuvittelimme miehen olevan automaattisesti vakuutettu luottokorttiinsa kuuluvan matkavakuutuksen kautta. Luottokorttiehdoissa mainittiin matkavakuutus, mutta vasta myöhemmin tajusimme, että kyse on vain juuri tuolla luottokortilla maksetuista matkoista, ja niissäkin vain se matkan osuus. Esimerkiksi hänen terveydenhoitoaan maailmalla tuo vakuutus ei olisi kattanut. Tämäkin olisi tietysti pitänyt tietää etukäteen, kun se selvästi vakuutusehdoissa sanotaan, mutta eihän sitä aina kaikkea ehdi lukemaan…

Phuket

Matkustusilmoitus

Se kolmas M, josta ulkoasiainministeriö muistuttaa, on matkustusilmoitus. Ulkoasiainministeriön sivuilla on voinut jo pitkään käydä tekemässä matkustusilmoituksen, jolloin esimerkiksi luonnonkatastrofin tai vallankaappauksen sattuessa ministeriö voi olla yhteydessä maailmalla oleviin suomalaisiin.

Minun täytyy myöntää, että me emme juuri ole matkustusilmoituksia täyttäneet. Toki teimme sen ennen Thaimaahan lähtöä, mutta esimerkiksi Espanjassa olemme matkustaneet huoletta ilman matkustusilmoitusta. Jotenkin kai sitä kuvittelee, että Espanja on niin läheinen EU-maa, ettei siellä voisi tapahtua mitään. Kyllä kuitenkin tämän syksyn tapahtumat Kataloniassa ovat osoittaneet, että olosuhteet voivat järkkyä missä tahansa.

Sri Lankaan lähtiessä aion ehdottomasti täyttää matkustusilmoituksen koko seurueelle. Vaikka maan tilanne onkin rauhallinen, on maalla synkkä menneisyys tamilisissien ja tsunamin varjossa, joten haluan ehdottomasti, että minut tavoitetaan, jos jotain tapahtuu. Useinhan käy niin, että Suomessa uutisoidaan vakavistakin tilanteista paljon ahkerammin kun siellä, missä ne tapahtuvat – esimerkiksi vuoden 2004 tsunamin jälkeen monet Thaimaassa lomailevat saivat tietoa tapahtuneesta Suomen uutisista.

Ayutthaya

Siinähän ne tärkeimmät

Minä olen vuosien mittaan muuttunut aina vain huolettomammaksi pakkaajaksi. Aikaa suunnittelemiseen ja pakkaamiseen ei enää ole niin paljon, joten matkaan tulee usein lähdettyä aika pienellä valmistautumisella. Laukkuihin heitellään vaatetta, jota sattuu puhtaana olemaan, ja perillä katsotaan, millä pitäisi pärjätä.

Toisaalta vuodet ja matkat ovat myös osoittaneet, että matkalla pärjää aika vähälläkin. Vaikka laukun pakkaisi ääriään myöten täyteen vaatteita, tulee silti yleensä käytettyä niitä samoja. Lapset eivät enää tarvitse mitään ihmeellisiä varusteita, vaan heidän tärkeimmät matkatavaransa ovat läksykirjat. Itse taas huolehdin eniten teknisen kaluston mukaan saamisesta.

Tärkeintä nykyään onkin, että matkalla voi olla turvallisin mielin. Passit ja muut matkustusasiakirjat ovat olemassa ja tallessa, ja matkavakuutus kattaa yllättävät tilanteet. Näiden jälkeen kaikki on jo ylimääräistä, jonka määrän voi säätää tilan mukaan. Kaikkiin tilanteisiin ei tarvitse varusteilla varautua, vaan voi jo kotipäässä sulkea tietyt asiat pois matkaohjelmasta. Me esimerkiksi jätämme nykyään aina hienoimmat vaatteet pois matkatavaroista, koska emme me kuitenkaan jaksa lasten kanssa lähteä mihinkään hienoihin ravintoloihin. Rantabaareissa kelpaavat arkisemmatkin vaatteet.

Vaikka minun kolme tärkeintä matkavalmisteluani ovatkin nämä ulkoasiainministeriön kolme ämmää, taidan kuitenkin myös tehdä vähän jotain muita valmisteluja. Ehkä nyt ainakin varaan majoituksen ensimmäisille öille, koska saavumme Colomboon illansuussa. Kun on matkustanut lasten kanssa melkein vuorokauden, ei varmasti jaksa lähteä metsästämään majoitusta tai kuljetusta majapaikkaan, vaan suunnitelmien on pakko olla siinä vaiheessa selvät.

Ja onhan se kiva jo etukäteen vähän fiilistellä niitä paikkoja, joihin on menossa. Vaikka täytyy jättää tilaa myös yllätyksille ja mieliteoille, on mieleen myös kiva saada se haavekuva, jota kohti tässä joulukuun lumipyryssä suunnistaa. Esimerkiksi tällainen kuva, vaikka se Thaimaasta onkin.

Phuket