Hyppää sisältöön

Tiesitkö tämän olympialaisista? Lue 10 faktaa maailman tunnetuimmasta urheilutapahtumasta

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 09.08.2016
Elokuussa urheiluhullujen huomio kiinnittyy Rio de Janeirossa järjestettäviin kesäolympialaisiin. Näillä faktoilla teet vaikutuksen seuralaisiisi kisastudiossa!

1. Kisat numero 28

Brasilian Rio de Janeirossa järjestettävät olympialaiset ovat 28. kesäolympialaiset ja ensimmäiset, jotka järjestetään Etelä-Amerikassa. Moderneja kesäolympialaisia on järjestetty vuodesta 1896 asti. Poikkeuksena ovat vuodet 1916, 1940 ja 1944, jolloin kisat jouduttiin perumaan sotien vuoksi. Muut vuoden 2016 olympialaisia tavoitelleet kaupungit olivat Madrid, Tokio ja Chicago

2. Kesäolympialaiset talvella

Rio de Janeiro sijaitsee eteläisellä pallonpuoliskolla, jossa vuodenajat menevät päinvastoin kuin päiväntasaajan pohjoispuolella. Kaupungissa järjestettävät olympialaiset ovat siis ensimmäiset kesäolympialaiset, jotka pidetäänkin oikeastaan talviaikaan. Aiemmin eteläisellä pallonpuoliskolla on järjestetty kesäolympialaisia esimerkiksi Australiassa, mutta silloin kisoja on siirretty lähemmäs loppuvuotta ja paikallista kesää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Hurja määrä osallistujia

Rio de Janeiron kesäolympialaisissa on mukana yli 200 joukkuetta, jotka osallistuvat kisoihin yhteensä yli 10 000 urheilijalla. Suurimmat joukkueet ovat Yhdysvalloilla, Brasilialla ja Saksalla. Suomesta olympialaisiin osallistuu 54 urheilijaa.

4. Mukana uusia lajeja

Rio de Janeiron kesäolympialaisissa kisataan 28 eri lajissa, joka on kaksi lajia enemmän kuin neljä vuotta sitten järjestetyissä Lontoon olympialaisissa. Golf palaa olympialajiksi yli sadan vuoden tauon jälkeen, kun taas rugby sevens on olympialaisissa kokonaan uusi laji.

5. Kisojen juuret antiikin Kreikassa

Modernien olympialaisten esikuva ovat antiikin Kreikassa järjestetyt urheilukilpailut. Oletettavasti ensimmäiset Olympian kilpailut pidettiin vuonna 776 eaa. ja niitä järjestettiin joka neljäs vuosi yli tuhannen vuoden ajan. Peloponnesoksen niemimaalla sijaitseva Olympian temppelialue on nykyään suosittu nähtävyys, jossa on muun muassa kisojen historiasta kertova museo.

6. Vain Kreikka aina mukana

Ainoastaan Kreikka on ollut mukana omana joukkueenaan jokaisissa kesäolympialaisissa vuodesta 1896 lähtien. Tämän lisäksi katsotaan, että Iso-Britannialla, Australialla, Ranskalla ja Sveitsillä on ollut edustus kaikissa kisoissa, mutta välillä esimerkiksi yhdistetyissä joukkueissa. Kaikki loput maat ovat olleet välillä poissa kisoista muun muassa sopivien kisaedustajien puuttumisen tai erilaisten boikottien vuoksi.

7. Yhdysvalloilla eniten mitaleja

Kesäolympialaisissa on kisojen historian aikana jaettu lähes 15 000 mitalia eri lajeissa. Suurin mitalirohmu on Yhdysvallat, jolla on kasassa melkein 2 500 mitalia kesäkisoista. Yhdysvaltalainen uimari Michael Phelps on eniten olympiamitaleja kerännyt urheilija. Ennen Rio de Janeiron kisoja hänellä oli kasassa yhteensä 22 mitalia, joista 18 on kultaisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

8. Olympiasoihdun pitkä matka

Perinne olympiasoihdun kantamisesta kisapaikalle sai alkunsa Berliinin kisoista 1936, vaikka jo aiemmin roihuavaa liekkiä oli käytetty olympialaisten symbolina. Perinteen mukaan olympiasoihtu sytytetään Kreikan Olympiassa, josta soihtu matkaa kisakaupunkiin jopa tuhansien soihdunkantajien kuljettamana. Soihtu tuodaan avajaistilaisuuteen, jossa sillä sytytetään koko kisojen ajan palava olympiatuli.

9. Lontoo on ahkerin kisaisäntä

Lontoo on ainoa kaupunki, joka on isännöinyt olympialaisia historialliset kolme kertaa. Kaupungissa on järjestetty kesäolympialaiset vuosina 1908, 1948 ja 2012. Eniten olympialaisia isännöinyt maa on Yhdysvallat, jossa on järjestetty neljä kertaa sekä kesä- että talviolympialaiset.

10. Mitalit eivät ole kultaa

Vaikka lajien voittajille annettavaa palkintoa kutsutaankin kultamitaliksi, ei urheilijoiden kaulaan ripustettavissa mitaleissa juurikaan kultaa ole. Olympialaisten kultamitalit ovat suurimmaksi osaksi hopeaa, joka on vain päällystetty kullalla. Vuonna 1912 järjestetyissä Tukholman kesäolympialaisissa jaettiin viimeiset täysin kullasta valmistetut mitalit.

Teksti: Krista Ahonen
Kuva: Istockphoto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Machu Picchu, Peru

Maailman seitsemän uutta ihmettä – upeat kohteet on nähtävä kerran elämässä

Iguassun putokset

Maailman mahtavin vesiputous on kahden maan rajalla – katso upeat näkymät!

Brasilia, Rio de Janeiro

Ensikertalaisen Etelä-Amerikka – katso upeimmat kohteet ja suunnittele oma unelmalomasi

Iguazun vesiputous, Brasilia

Tältä näyttävät maailman upeimmat vesiputoukset – kuvat kertovat mahtavista luonnonvoimista

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja