Eiffel-torni Pariisissa

Tiesitkö jo tämän Ranskasta? Lue 10 kiinnostavaa faktaa

Ranska on matkakohde, josta monilla on vahvoja mielikuvia. Lue mielenkiintoiset faktat ja tutustu maahan paremmin!

1. Maailman suosituin matkakohde

Ranska houkuttelee kaikista maailman maista eniten matkailijoita. Vuonna 2015 Ranskassa kävi yli 80 miljoonaa vierailijaa. Eniten matkailijoita saapuu maan pääkaupunkiin Pariisiin, jonka tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Eiffel-torni, Notre-Damen katedraali ja Riemukaari, sekä hieman kaupungin ulkopuolella sijaitsevaan Disneyland-teemapuistoon.

2. Hankalat poskisuudelmat

Ranskalaiset tervehtivät toisiaan poskisuudelmin. Poskisuudelmien määrä tervehdyksen yhteydessä kuitenkin vaihtelee eri puolilla Ranskaa. Tyypillisin määrä on kaksi suudelmaa, mutta joillakin alueilla poskisuudelmia voidaan antaa jopa viisi.

Myös se vaihtelee, kummalta poskelta poskisuudelmien antaminen aloitetaan. Pohjois-Ranskassa on yleisempää aloittaa poskisuudelmat oikealta, kun taas esimerkiksi etelärannikolla aloitetaan vasemmalta puolelta.

3. Aiempaa vähemmän patonkia

Patonki on Ranskan tunnetuin leipä, ja vielä 1970-luvulla ranskalaiset söivät lähes yhden patongin päivässä. 2010-luvulle tultaessa määrä on pudonnut puoleen eli päivittäin ranskalaiset syövät leipää enää puolikkaan patongin verran.

Leipä yleisesti on ollut iso osa ranskalaisten ruokavaliota, mutta sen kulutus laskee maassa jatkuvasti. Erityisesti nuorten ranskalaisten ruokatottumuksissa leipä on korvaantunut muilla vaihtoehdoilla.

4. Viinin sävyttämä maratonjuoksu

Ranska on tunnettu viinimaa, joten siellä pääsee juoksemaan hiukan erilaisen maratonin. Médocin viinialueella lähellä Bordeaux’n kaupunkia järjestetään vuosittain maratonjuoksu, jossa perinteisten urheilujuomien sijaan nautitaan matkalla viiniä virvokkeina.

Pitkin 42 kilometrin matkaa on ripoteltu pisteitä, joissa voi maistella erilaisia viinejä ja paikallisia ruokia. Médocin maratoniin osallistuu lähes 10 000 juoksijaa, joiden tehtävänä on selvitä matkasta kuuden ja puolen tunnin aikarajan sisällä.

5. Luksustuotteiden koti

Ranska on tunnettu luksusmerkkien kotimaa, ja luksussektori onkin yksi maan talouden vahvimmista alueista sekä tärkeä maan viennin kannalta. Ranskalaisten luksusbrändien tuotteita ovat muun muassa vaatteet, laukut ja kosmetiikka.

Tunnetuimpia ja menestyksekkäimpiä merkkejä ovat esimerkiksi Hermès, Louis Vuitton, Chanel ja Dior. Jopa yksi neljästä maailman luksussektorin yrityksestä on ranskalainen.

6. Samppanjan maa

Ranskan luksustuotteisiin kuuluu myös samppanja. Samppanja on kuohuviiniä, jota tuotetaan Ranskassa Champagnen alueella. Samppanjoita valmistetaan erityylisiä ja eri rypäleistä, mutta vain kyseisellä alueella ja säädetyillä menetelmillä valmistettua kuohuviiniä saa kutsua samppanjaksi. Kuuluisia samppanjamerkkejä ovat esimerkiksi Moët & Chandon, Dom Pérignon ja Bollinger.

7. Upeita historiallisia linnoja

Ranskassa on tuhansia erikokoisia historiallisia linnoja ja palatseja, jotka tunnetaan maassa yleensä nimellä château. Suurin osa linnoista on rakennettu aikanaan korkea-arvoisten perheiden asuinrakennuksiksi tai puolustusasemiksi. Linnat ovat nykyään suosittuja kohteita matkailijoiden keskuudessa.

Versaillesin palatsi
Versaillesin palatsi on yksi Ranskan tunnetuimpia nähtävyyksiä.

Tunnetuin linnoista on lähellä Pariisia sijaitseva Versaillesin palatsi, jossa vierailee vuoden aikana noin viisi miljoonaa ihmistä. Loiren laaksosta löytyy suuri linnojen keskittymä ja alue kuuluu myös Unescon maailmanperintökohteisiin.

8. Euroopan kolmanneksi suurin maa

Ranska on pinta-alaltaan Euroopan kolmanneksi suurin maa heti Venäjän ja Ukrainan jälkeen. Maan pinta-ala on noin 550 000 neliökilometriä. Ranskalla on seitsemän rajanaapuria, joista eniten yhteistä rajaa on Belgian, Espanjan ja Sveitsin kanssa. Maalla on rantaviivaa yli 3 000 kilometriä esimerkiksi Välimeren ja Atlantin valtameren rannalla.

9. Herkuttelua sadoilla juustoilla

Ranska on suosittu kohde kulinaristien keskuudessa. Ranskassa valmistetaan satoja erilaisia juustoja, joista tunnetuimpia ovat camembert, brie, roquefort ja comté. Ranskalaiset syövät henkilöä kohden keskimäärin 25 kiloa juustoa vuodessa.

Ranskassa juustot nautitaan usein illallisella pääruoan ja jälkiruoan välissä. Tällöin tarjolle laitetaan juustolajitelma, jonka kanssa voidaan syödä salaattia, leipää tai pähkinöitä ja hedelmiä.

10. Alueita Euroopan ulkopuolella

Ranskaan kuuluu useita maantieteellisesti kaukana sijaitsevia merentakaisia alueita. Merentakaisia alueita ovat esimerkiksi ne viisi Ranskan departementeista, jotka sijaitsevat Euroopan ulkopuolella. Nämä departementit kuten Ranskan Guayana, Guadeloupe ja Réunion kuuluvat Euroopan Unioniin ja niissä on käytössä eurot.

Historiansa aikana Ranskalla on ollut myös lukuisia siirtomaita ympäri maailmaa ja vielä tänäkin päivänä ranska on 29 maan virallinen kieli.

Teksti: Krista Ahonen
Kuva: Flickr / Jaume Escort, Flickr / Dennis Jarvis

Päivitetty: 11.9.2016

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia
Huom! Palvelun käyttöehdot ovat uudistuneet. Katso uudet käyttöehdot täältä. SULJE