Hyppää sisältöön

Tavallinen kansa kuuluu porttien taakse – 9 faktaa Kiinan Kielletystä kaupungista

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 16.12.2015
Pekingin keskustassa sijaitseva, Kiinan suosituimpien nähtävyyksien joukkoon kuuluva Kielletty kaupunki on ollut nimensä mukaisesti tarkkaan vartioitu kohde, minne tavallisella kansalla ei ole ollut pääsyä.

Kielletty kaupunki oli hallinnon keskus

Pekingin Kielletty kaupunki rakennettiin 1400-luvulla Kiinan keisarivallan keskukseksi. Siitä lähtien paikka on ollut yksi Pekingin tärkeimmistä maamerkeistä.

Viimeinen Keisari jätti Kielletyn kaupungin vuonna 1924, mutta siihen saakka palatsialue oli tärkeä hallinnon keskus ja tarkkaan suojeltu paikka. Vain keisari itse sai liikkua alueella ilman rajoituksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nykyisin Kielletty kaupunki on Unescon maailmanperintökohde ja suosittu vierailupaikka matkailijoiden keskuudessa. Kokosimme yhdeksän kiinnostavaa faktaa tästä kiehtovasta kohteesta!

1. Keisarin tuhannet huoneet

Kiellettyyn kaupunkiin rakennettiin 9 999 huonetta, sillä yhdeksän on suurin yksinumeroinen luku. Kaupunki rakennettiin vuosien 1406–1420 välisenä aikana. Palatsialue on yhteensä 74 hehtaarin kokoinen, mikä tekee siitä maailman suurimman palatsialueen.

2. Vallihauta kuin keskiajan linnoissa

Pekingissä sijaitseva Kielletty kaupunki on erotettu muusta kaupungista suurella vallihaudalla ja noin kymmenen metriä korkealla muurilla. Muurit on nyt avattu vierailijoille, mutta historiansa aikana tavallisella kansalla ei ollut asiaa muurien sisäpuolelle.

3. Kiellettyyn kaupunkiin pääsee vain yhdestä portista

Kielletyssä kaupungissa vierailevat matkailijat pääsevät muurien sisäpuolelle vain yhdestä portista. Koko Kielletyn kaupungin suurin Wumen-portti pitää sisällään viisi ovea, joista saapuvia vierailijoita on ollut helppo valvoa.

4. Leijonahahmot tervehtivät saapujia

Kielletyn kaupungin ulko-osiin pääsee kulkemaan Ylimmän harmonian portin kautta. Portin edustalla on kaksi pronssista leijonapatsasta, joista toinen on uros ja toinen naaras. Uroksen tassun alla oleva maapallo symboloi kuninkaallisen vallan ulottumista ympäri maailmaa. Naaraan tassun alla taas on leijonan pentu, joka merkitsee keisariperheen vaurautta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Keisarillinen makuukammari on nykyisin avoin kaikille

Kiinalaiseen tapaan palatsin osat on nimetty ylevästi. Taivaallisen puhtauden salissa sijaitseva Henkisen kehityksen sali oli alun perin väliaikainen lepohuone hallitsijoille. Keisari Yongzhengin aikana siitä tuli kuitenkin keisarien makuukammari.

Henkisen kehityksen salin vieressä sijaitseva Henkisen kehityksen portti oli ennen avoinna vain keisarille, mutta nykyisin, monien muiden Kielletyn kaupungin kohteiden tavoin, myös matkailijat voivat vierailla siellä vapaasti.

Portin vieressä avautuvalla kapealla käytävällä toimii nykyisin matkamuistomyymälöitä, mutta historiansa aikana pienet huoneet ovat olleet Kielletyssä kaupungissa asuneiden eunukkien työpisteitä.

6. Oiva keino varmistaa lapsen keisarillinen suku

Keisarin henkilökohtaisiin tiloihin pääsi kulkemalla Taivaallisen puhtauden portin läpi. Ulkokaupungin alueet oli varattu seremonioille, mutta sisäkaupunki oli paikka, missä keisarin oli mahdollista kulkea vapaasti.

Sisäkaupungissa asui keisarin lisäksi myös hovi. Kaikki hoviin kuuluvat miehet oli kastroitu, minkä avulla keisari pystyi olemaan varma, ettei kukaan vaimosta tai jalkavaimoista saisi hovin ulkopuolista lasta.

7. Keisarin valtaistuin piileskelee sisäkaupungissa

Taivaallisen puhtauden palatsi on suurin rakennus sisäkaupungissa. Siellä sijaitsee myös suuri nähtävyys: keisarin valtaistuin.

8. Keisarinnan valtakunta

Liiton ja rauhan sali on paikka, jossa keisarinna järjesti juhlia. Sali edusti maan ja taivaan liittoa. Keisarinna vastaanotti täällä kunnianosoituksia prinsessoilta ja jalkavaimoilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

9. Kiinalainen puutarha on taidonnäyte

Keisarillinen puutarha oli yksinomaan keisarin ja hänen lähiomaistensa paikka rentoutua. Puutarha rikkoo Kielletyssä kaupungissa muuten vallitsevan säännöllisyyden ja geometrian runsailla pensaillaan ja kukkaistutuksillaan. Puutarhassa on muun muassa lammikoita, puita, veistoksia sekä taolainen temppeli.

Teksti: Fanni-Laura Patanen
Kuva: Flickr/ Yeaowatzup

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Machu Picchu, Peru

Maailman seitsemän uutta ihmettä – upeat kohteet on nähtävä kerran elämässä

Vinkit syömäpuikkojen käyttämiseen

Vältä mokat syömäpuikoilla – 10 virhettä, joihin on helppo sortua

Joko tunnet tämän Kiinan naapurin? Kuusi syytä matkustaa Taiwaniin

Tiesitkö tämän viattomalta tuntuvasta lemmenlukosta? Osassa näistä 8 sillasta lukon kiinnittäminen tietää sakkoja

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja