Detroitin hylätty asemarakennus Yhdysvalloissa

Tästä hylätystä asemasta tuli rappion symboli – 18-kerroksinen aavetalo kovan onnen kaupungissa

Harvassa kaupungissa on yhtä monumentaalista hylättyä rakennusta kuin Detroitissa.

Detroitin alamäki johti konkurssiin

Kun Yhdysvaltojen Michiganin osavaltiossa sijaitsevan Detroitin autoteollisuuden bisnes kävi kuumimmillaan, ei moni olisi voinut uskoa millainen alamäki kaupunkia odottaisi. 1920- ja 1950-lukujen välillä Detroit oli Yhdysvaltojen neljänneksi suurin kaupunki, joka tunnettiin autoteollisuuden pääkaupunkina. Asukkaita kaupungissa oli huippuvuosina lähes kaksi miljoonaa.

Detroitia koettelivat kuitenkin monet ongelmat 1950-luvulta eteenpäin. Esimerkiksi rotumellakat, öljykriisi ja autoteollisuuteen vaikuttanut taantuma ovat kaikki olleet ajamassa kaupungin asukaslukua alas dramaattisesti.

Moni tietääkin, miten tarinalle lopulta kävi: kaupunki ajautui konkurssiin vuonna 2013. Tänä päivänä asukkaita on Detroitissa vajaat 700 000.

Vaikka Detroit on sittemmin selvinnyt pahimmasta taloudellisesta ahdingostaan, ovat vanhat loiston päivät edelleen kaukana. Yksi Detroitin rappion näkyvimmistä esimerkeistä on kaupungin keskustan kupeessa sijaitseva Michigan Central Station. Massiivinen, 18-kerroksinen asemarakennus on seissyt hylättynä jo vuodesta 1988 saakka.

Michigan Central Station on rappioklassikko

Michigan Central Station avattiin matkustajille vuonna 1913, jolloin se oli aikansa korkein asemarakennus koko maailmassa. Vilkkaimpina vuosina Detroitin pääasemalta liikennöi yli 200 junaa päivässä, mutta ajan myötä rautatieliikenne kärsi asukaskadon, parantuneiden moottoriteiden sekä kasvavien lentoyhteyksien vaikutuksista. Amerikkalaisen kansallisen junayhtiön Amtrakin viimeinen juna lähti asemalta tammikuussa 1988.

Rakennus on suljettu kävijöiltä, mutta se on edelleen suosittu kohde kaupungissa vieraileville matkailijoille. Turistit ja hylätyistä paikoista kiinnostuneet retkeilijät haluavat ikuistaa itsensä entisen aseman edessä ja ihmetellä sen kovaa kohtaloa.

Michigan Central Station kuuluu Yhdysvaltojen kansallisten historiallisten maamerkkien luetteloon. Asemarakennusta on käytetty myös taustalavasteena monissa elokuvissa. Rakennus vilahtaa muun muassa elokuvissa Transformers, The Island, 8 Mile ja Batman v Superman: Dawn of Justice.

Viime vuosina on näyttänyt siltä, että asemarakennukselle voisi löytyä jälleen käyttöä. Esimerkiksi rakennuksen rikotut ikkunat on korvattu uusilla. Vielä ei tarkasti tiedetä, miten kattava remontti rakennuksessa tehdään ja otetaanko se uudelleen käyttöön. Vauraan Morounin perheen omistaman rakennuksen täyden remontin kustannusarvioksi on esitetty huimat 100 miljoonaa dollaria.

Aseman suljettuihin sisätiloihin pääsee kurkistamaan täältä.

Katso alta kuvat hylätystä asemarakennuksesta!

Lähde: Historic Detroit, CBS Detroit, BBC, Click on Detroit
Kuvat: Flickr / country_boy_shane, Getty Images

Päivitetty: 17.7.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia
Huom! Palvelun käyttöehdot ovat uudistuneet. Katso uudet käyttöehdot täältä. SULJE