Shekhawati, Intia

Tämän kaupungin rikkaat kauppiaat hylkäsivät – jättivät taakseen autiot palatsit

Autiokaupungin hylätyt palatsit herättävät kiinnostusta. Katso kuvista, kuinka ne ovat säilyneet!

Ovatko nämä Intian kiehtovimmat palatsit?

Keskellä Intiassa sijaitsevaa Rajasthanin autiomaata sijaitsee alue, jonka historia on täynnä toinen toistaan komeampia huviloita ja palatseja.

Shekhawatin palatsialue on autioitunut jo aikaa sitten, mutta 1800-luvun suosituimman kauppareitin varrella sijainnut kaupunki oli loistonsa päivinä kaikkea muuta kuin autio.

Alueelle houkuteltiin raharikkaita muun muassa matalalla verokannalla, ja Shekhawatiin muuttaneiden kauppamiesten onnistuikin kasvattaa muuton jälkeen omaisuuttaan käymällä alueella kauppaa muun muassa oopiumilla, puuvillalla sekä mausteilla.

Alueelle nousi nopeasti jopa 50 hulppeaa linnaa ja palatsia, sillä senaikaisista Intian rikkaimmista ihmisistä noin neljännes asui juuri Shekhawatissa.

Intialaisten miljardöörien keskittymä takasi sen, että alueen vaatimattomat asuinrakennukset muuttuivat nopeasti näyttäviksi palatseiksi, joissa oli valtavia pihoja ja suuria puutarhoja.

Lopulta naapurit ryhtyivät kilpavarusteluun keskenään, ja keksivät mitä mielenkiintoisempia arkkitehtonisia ratkaisuja päästäkseen rehvastelemaan rikkauksillaan. Palatseista tehtiin tarkoituksella hyvin näyttäviä, sillä niiden tehtävä oli kuvastaa omistajiensa varallisuutta.

Osa asukkaista palkkasi jopa taiteilijoita maalaamaan taloihin loisteliaita seinämaalauksia, joiden teemoina olivat tavallisesti perheenjäsenet, erotiikka tai uskonnolliset aiheet. Seinämaalaukset olivat merkki erityisestä varallisuudesta.

Kaupungin loisto ei kuitenkaan kestänyt loputtomiin, sillä 1900-luvun alkupuolella rikkaat asukkaat hylkäsivät hulppeat kartanonsa ja muuttivat muun muassa Mumbaihin ja Kalkuttaan. Yksityisomistuksessa olevista palatseista ei enää huolehdittu, ja ne rapistuivat nopeasti.

Nykyisin alue on aavemainen kohde, jossa on runsaasti hylättyjä palatseja. Vaikka suurin osa palatseista on menettänyt hohtonsa, osa hulppeista rakennuksista on säilyttänyt ripauksen parhaiden päiviensä loistoa.

Katso kuvat Intian raharikkaiden hylkäämästä kaupungista!

Shekhawati, Intia
Osa hylättyinä olleista palatseista kaipaa kipeästi uutta maalipintaa.
Shekhawati, Intia
Palatseissa asuneet kauppiaat kilpailivat siitä, kenen palatsi oli kaikkein upein.
Shekhawati, Intia
Taiteilijoiden tekemät maalaukset olivat osa kilpavarustelua.
Shekhawati, Intia
Koristeelliset maalaukset kertovat rikkaista omistajista.
Shekhawati, Intia
Maalaukset kuvasivat tavallisesti perhe-elämää, erotiikkaa tai uskonnollisia aiheita.

>> Lue lisää vinkkejä Intiaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Lähde: News.com.au
Kuvat: Flickr / DraconianRain, Jean Pierre Dalbéra, Nagarjun Kandukuru, Rainer Voegeli

Päivitetty: 14.4.2016

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (6 votes, average: 2,67 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

Mielenkiintoinen juttu mutta täynnä asiavirheitä. Shekhawati ei ole hylätty kaupunki vaan kokonainen alue Rajastanissa. Alueella asuu vielä ihmisiä, useassa eri kaupungissa, ainoastaan palatsien omistajat ovat suurimmaksi osaksi muuttaneet pois. Yksinkertaisella googlauksella kaikki tämä tieto, kuka näitä artikkeleita kääntää viitsimättä yhtään tarkistaa asioita, alkuperäisessä artikkelissa asiaa ei esitetty näin yksioikoisesti, tosin sekin oli puutteellinen.