Sirince, Turkki

Tällaista Turkkia et ole aikaisemmin nähnyt – tunnelmallinen vuoristokylä tuo vaihtelua rantalomalle

Izmirin seudulla on runsaasti nähtävää, ja esimerkiksi Sirincen kylä on sen viehättävimpiä kohteita.

Mainio päiväretkikohde

Länsi-Turkissa Egeanmeren rannalla sijaitseva Izmir on suosittu rantalomakohde, missä rantalomaan on helppo yhdistää vierailuja alueen kiinnostavissa kohteessa. Izmirin eteläpuolella sijaitseva Sirincen vuoristokylä on noin 600 asukkaan kotipaikka, mutta piskuisesta koostaan huolimatta se on mitä mielenkiintoisen kohde vaikkapa päiväretkelle. Sirinceen pääsee minibussilla läheisestä Selcukin kaupungista, jonne puolestaan on junayhteys Izmiristä.

Kylän väestö oli alun perin kreikkalaistaustaista, ja monet rakennukset ovat yhä kreikkalaistyylisiä. Kylässä on myös kaunis vanha ortodoksinen kirkko. Kapeiden kujien varsilla on pieniä myymälöitä, ravintoloita ja viinitupia, joissa voi maistella paikallisia viinejä. Sirincessä viinien raaka-aineina käytetään hedelmiä ja marjoja, ja matkailija pääsee kokeilemaan vaikkapa kvitteni-, karhunvatukka- tai meloniviiniä. Viinien lisäksi myynnissä on oliiviöljyä, hilloja ja luonnon raaka-aineista tehtyä saippuaa sekä kosmetiikkaa.

Sirince, Turkki
Sirincen markkinoilla on laaja valikoima paikallisia matkamuistoja.

Perinteisten käsitöiden ja tavanomaisimpien matkamuistojen lisäksi myymälöissä kaupataan paikallisella erikoisuudella, sultaniitti-kivellä somistettuja koruja. Sultaniitti on varsin mielenkiintoinen korukivi, sillä sen väri vaihtuu valaistuksen mukaan. Sama kivi voi siis yhdessä valossa olla keltainen, toisessa vaikkapa vihreä. Kärkkäät kauppamiehet kuljettavat asikkaitaan mielellään liikkeen tilasta toiseen ja esittelevät samalla, kuinka väri muuttuu.

Vaikka Sirince kuhiseekin vilkkaina päivinä turisteja, pääsee siellä silti myös näkemään aitoa elämää. Jonkun pyykit kuivuvat talon seinustalla, toisen pihalla voi ihailla värikkäitä kukkaistutuksia vanhoissa pesuvadeissa. Sirincen talot on suojeltu. Osa niistä on kunnostettu viimeisen päälle, osa on puolestaan viehättävän rähjäisessä kunnossa.

>> Löydä halpa loma Turkissa Rantapallon äkkilähtöhaun avulla!

Teksti: Marianne Zitting
Kuvat: Flickr / Hans Porochelt ja Marianne Zitting

Päivitetty: 26.7.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (1 votes, average: 5,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia