Flickr / Dennis Jarvis
Tunisian Kebili on yksi maailman kuumimmista paikoista.

Maailman kuumimmat paikat hirvittävät hurjintakin auringonpalvojaa – joukossa matkailijoiden suosimia kohteita

Innokkainkin auringonpalvoja kavahtaa maailman kuumimpia kolkkia.

1. Lutin aavikko, Iran

Kaakkois-Iranissa sijaitsevalla Lutin aavikolla on mitattu kaikkien aikojen kuumin lämpötila, 70,6 astetta. Mielenkiintoinen fakta Lutin aavikosta: alue on niin kuuma, että bakteeritkaan eivät voi kasvaa siellä – siksi esimerkiksi aavikolle jätetty maito ei tutkijoiden mukaan pilaannu.

2. Queensland, Australia

Matkailijoiden rakastamasta trooppisesta Queenslandista löytyy myös kolkkia, joihin kukaan ei haluaisi kurkistaa: Australian asuttamattomat takamaat tunnetaan nimittäin yhtenä maailman kuumimmista paikoista. Hurjin lämpötila alueella mitattiin vuonna 2003, jolloin mittari nousi 69,4 asteeseen. Kuumimpina päivinä alueen maa rakoilee helteen voimasta.

3. Turpanin syvänne, Kiina

Turpan on Kiinassa sijaitseva yli 150 metriä syvä vuoristosyvänne, jossa elohopea on pahimmillaan noussut 66,7 asteeseen. Alue on tunnettu ääripäistään, sillä myös koko Kiinan matalin lämpötila on mitattu juuri tässä Xinjiangin maakunnassa. Erikoisista olosuhteista huolimatta alue on asutettua.

4. El Azizia, Libya

Libyassa riittää hellettä: vuonna 1922 El Azizian kaupungissa mitattiin kaikkien aikojen korkein varjolämpötila 57,8. Alueella asutaan siitäkin huolimatta, että korkein keskimääräinen lämpötila liikkuu 47,8 asteessa.

5. Death Valley, Yhdysvallat

Lämpötila Death Valleyssa nousee usein yli 50 asteen.
Flickr / Esther Lee
Death Valley on Yhdysvaltojen kuumin ja kuivin paikka.

Kaliforniassa sijaitseva Death Valleyn kansallispuisto on koko Yhdysvaltojen kuumin ja kuivin paikka, jossa lämpötila nousee säännöllisesti yli 50 asteen. Kuumimpina kesäkuukausina kansallispuiston alueelle uskaltaa astua vain ilmastoidussa autossa.

Syksyllä 2012 meteorologit julistivat Death Valleyn ennätyslämpötilan 56,7 koko maailman korkeimmaksi luotettavasti mitatuksi astemääräksi. Aavikoiden ennätyksiä ei voida pitää vedenpitävinä, sillä ne sijaitsevat ääriolosuhteissa, joissa mittauksia ei aina voida suorittaa oikeaoppisesti.

6. Ghadames, Libya

Saharan autiomaan rajalla sijaitseva Ghadamesin kaupunki on niin kuuma, että monet sen kaduista on varjostettu asukkaiden arjen helpottamiseksi. Kaupungin ennätyksenä pidetään 55 asteen lukemaa, mutta kuumimpien kuukausien keskilämpötila 41 astetta vaatii kestävyyttä sekin.

Libyan Ghadames on maailman kuumimpia paikkoja.
Ghadamesin kaupunki sijaitsee Saharan autiomaan rajalla.

7. Kebili, Tunisia

Keski-Tunisian Kebilissa on mitattu sama huippulukema kuin Libyan Ghadamesissakin: 55 astetta. Autiomaan paahtava helle ei ole karkottanut paikallisia, sillä Kebilissa asuu noin 18 000 ihmistä. Kyseessä on myös koko Tunisian ensimmäinen asutettu kaupunki.

8. Timbuktu, Mali

Länsi-Afrikan Malissa sijaitseva Unescon maailmanperintökohde Timbuktu oli aikoinaan merkittävä kaupankäynnin keskus. Noin 32 000 asukkaan kaupungissa on pahimmillaan kärvistelty 54,5 asteen helteessä, vaikka kuumimmat päivät harvoin nousevatkaan yli 43 asteen.

Timbuktu on noin 32 000 asukkaan kaupunki.
Flickr / stringer_bel
Malin Timbuktussa lämpötila voi kohota lähelle 55 astetta.

9. Tirat Tsvi, Israel

Lähellä Jordanian rajaa sijaitseva noin tuhannen asukkaan Tirat Tsvi teki historiaa vuonna 1942, jolloin kaupungissa mitattiin koko Aasian korkein lämpötila 53,9. Huimaavien helteiden lisäksi Tirat Tsvin kaupunki tunnetaan Israelin suurimpana taatelintuottajana.

10. Wadi Halfa, Sudan

Merkittävistä raunioistaan tunnettu Wadi Halfa on noin 15 000 asukkaan kaupunki Sudanissa. Kesäkuukausien keskimääräinen lämpötila pyörii noin 42 asteessa, mutta kaupungin kaikkien aikojen kuumin helle on mitattu 52,8 asteessa.

Lähde: Foreign Policy
Kuvat: Flickr / Dennis Jarvis, Flickr / Esther Lee, Flickr / Jonathan White, Flickr / stringer_bel

Päivitetty: 4.10.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (24 votes, average: 4,25 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia