Hyppää sisältöön

Matkailijan selviytymisopas Ranskaan – lue tämä ennen lomaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 25.07.2018
Ranskalaiset ovat ylpeitä kielestään ja kulttuuristaan. Ulkomaalaiset saattavat usein moittia paikallisia epäkohteliaiksi ja nokkaviksi, mutta jo muutamalla ranskan sanalla ja kohteliaalla käytöksellä saat matkastasi enemmän irti.

C’est la vie!

Ranskalaiset ovat nautiskelijoita, jotka eivät vähästä hätkähdä. Ei haittaa, vaikka auto on vähän kolhiintunut tai kotitalon vesiputket vuotavat. Ranskalaiset toteavat silloin C’est la vie, se on elämää.

Ranskassa on syytä muistaa, että ranskalainen “ei” ei välttämättä tarkoita aina ehdotonta kieltäytymistä. Hyvät puhelahjat auttavat eteenpäin monissa tilanteissa, ja puhumalla voikin selvitä tilanteesta kuin tilanteesta. Tosin ranskalainen byrokratia on pahamaineisen monimutkaista ja sen osalta ei aina puhuminenkaan auta. Viranomaisasioiden hoitamiseksi saatetaan vaatia monenmoisia kopioita, todistuksia ja leimoja – varsinkin ulkomaalaisilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lakko voi alkaa milloin vain

Luonteeltaan ranskalaiset ovat tulisia ja kärkkäitä osoittamaan mieltään. Jos esimerkiksi etuuksia aiotaan leikata, lakkoaalto leimahtaa välittömästi. Matkailijan kannalta harmillisesti julkinen liikenne menee lakkoon yleensä ensimmäisten joukossa.

Ennen matkaa ja myös matkan aikana kannattaakin seurata uutisia ja pysytellä ajan tasalla mahdollisesta lakkoilusta.

Ranskassa kohteliaisuus on kultaa

Ranskalaiset ovat muodollisesti hyvin kohteliaita. Monet Suomesta jo unohtuneet tavat ja maneerit elävät ja voivat hyvin Ranskassa. Myös matkailijan on tärkeä muistaa noudattaa ranskalaisia kohteliaisuussääntöjä. Toisille avataan aina ovi, ja kiireessäkin ranskalaisherra odottaa ovea auki pidellen naista. Ovella herra sanoo S’il vous plaît ja nainen kiittää sanomalla Merci.

Jos tulet vahingossa töytäisseeksi jotakuta, pyydät anteeksi sanomalla Pardon. Bussista noustessa tai ruuhkassa tilaa pyydetään kohteliaalla ilmauksella Excusez-moi. Älä koskaan ryysi tietäsi läpi ihmismassojen mykkänä.

ShutterstockRanska
Ranskalaiseen kulttuuriin pääsee parhaiten sisään käyttäytymällä paikallisten tavoin. Näin saat myös matkasta eniten irti.

Kaikista tervehdyksistä, kiitoksista ja anteeksipyynnöistä saat vieläkin kohteliaamman lisäämällä perään monsieur (herra), madame (rouva) tai mademoiselle, joista jälkimmäisellä viitataan nuoriin, suurin piirtein alle 22-vuotiaisiin naisiin. Muistathan myös teitittelyn tärkeyden: vieraita henkilöitä teititellään aina, eikä säännöstä tule poiketa turistinakaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatua et löydä supermarketeista

Ranskalaiset ovat tunnetusti laadukkaan ruoan ja viinin ystäviä. He rakastavat pieniä erikoisliikkeitään eivätkä mielellään asioi supermarketeissa, vaikka niiden määrä onkin viime vuosina lisääntynyt.

Ranskan kaupungit ovat täynnä toinen toistaan ihastuttavampia pikkuliikkeitä. Talojen kivijaloissa on ihania leipomoita (boulangerie), konditorioita (pâtisserie), lihakauppoja (boucherie), kalakauppoja (poissonnerie), juustokauppoja (fromagerie) ja vihannesmyymälöitä (marchand de fruît et légumes).

Kaupoissa riittää jonoa, mutta takuutuore ja maukas ruoka maksaa jonottamisen vaivan. Myös kaupungin vihannestoreja kannattaa kokeilla heti aamutuimaan, jolloin valikoima on parhaimmillaan.

ShutterstockRanska
Ruokailuja ei sovi väheksyä Ranskan-matkalla: ota lomalla kaikki irti mahtavista raaka-aineista ja paikallisista herkuista.

Näin asioit ranskalaisessa pikkupuodissa

Liikkeestä riippumatta on heti tärkeää ottaa katsekontakti myyjään ja tervehtiä tätä kohteliaasti ja iloisesti Bonjour.

Tilausta tehdessäsi muista lisätä aina S’il vous plaît ja saadessasi jotakin kiitä Merci. Liikkeestä poistuttaessa huikkaa vielä näkemiin eli Au revoir.

Ranskalaisissa supermarketeissa maailma on täysin toinen. Voit odottaa, että kassahenkilöt ovat kuin toiselta planeetalta puodinpitäjiin verrattuna: lähes aina töykeitä ja työhönsä kyllästyneitä. Suomesta poiketen kassa odottaa, että kaivelet kukkarostasi mahdollisimman sopivan rahan, vaikka kassajono kuumottaisi niskassasi. Jos yrität maksaa 50 euron setelillä viiden euron ostoksen, myyjä nyrpistää naamaansa varmasti ja vaihtorahasi kilisevät ”vahingossa” lattialle.

Ruokailu on perheen tärkein yhteinen hetki

Ranskalaisille syöminen on ylevä hetki, jota vietetään mieluiten perheen tai ystävien kesken. Ranskasta on siis turha etsiä suomalaistyyppisiä hodarikojuja. Pientä välipalaa kaivatessasi voit kuitenkin vierailla leipomossa tai istahtaa katukahvilaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aamiainen eli petit déjeuner on suomalaisen silmiin varsin karsittu. Aamupala sisältää tyypillisimmillään vain croissantin ja maitokahvin. Pienissä hotelleissa aamiaisella saattaa lisäksi olla tarjolla patonkia ja marmeladia ja keskitason paikoissa voi odottaa myös jogurttia ja tuoremehua.

Lounas eli déjeuner on tärkeä ateria, joka nautitaan tavallisesti kahdentoista ja kahden välillä. Lounas voi helposti kestää parikin tuntia, ja perinteisesti lapset suuntaavat koulusta kotiin lounaalle.

Päivällinen eli dîner nautitaan myöhään illalla koko perheen kesken, kun kaikki ovat päässeet arkisista velvollisuuksistaan kotiin. Päivälliseen kuuluu aina myös viini.

Ulkona syödessä Ranskassa palvelumaksu sisältyy ravintola-annoksen hintaan. Jos palvelu ei ole ollut aivan luokatonta, tippiä tavataan kuitenkin jätettää euro tai pari. Sama tippauskulttuuri pätee myös takseissa ja muissa vastaavissa palvelutilanteissa.

Näin toimit hätätilanteessa

Myös Ranskassa on käytössä eurooppalainen hätänumero 112, ja ranskalainen terveydenhuolto lukeutuu tasoltaan Euroopan parhaimmistoon.

Apteekkeja (pharmacie) on Ranskan kaupungeissa aivan joka kulmassa. Ne on merkitty vihreän ristin muotoisilla valomainoksilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockRanska
Ennen matkaa on syytä opetella vähintään yleisimmät kohteliaisuussanat ranskaksi.

Ranskan selviytymissanasto

Bonjour – päivää, huomenta
Bonsoir – hyvää iltaa (kello 18 jälkeen)
Bonne soirée – hyvää illan jatkoa
Bonne nuit – hyvää yötä
Salut – hei, terve
S’il vous plaît – olkaa hyvä (vastaa englannin sanaa please, kylteissä lyhennettynä S.V.P.)
Merci / Merci beaucoup – kiitos / kiitos paljon
De rien – ei se mitään (vastaus kiitokselle)
Excusez-moi – anteeksi (vastaava kuin englannin excuse me)
Pardon – anteeksi
Au revoir – näkemiin
Sortie – uloskäynti
C’est combien? – Paljonko se maksaa?
Je suis vraiment desolé, mais je parle que en peu de Français / mais je ne parle pas de Français – Olen äärimmäisen pahoillani, mutta puhun vain hiukan ranskaa / en puhu ranskaa.
Est-ce que vous parlez anglais, monsieur? – Puhutteko englantia, herra?
Une baguette et deux pain au chocolade, s’il vous plaît – yksi patonki ja kaksi suklaapullaa, kiitos

>> Lue lisää vinkkejä Ranskaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Hanna Korhonen
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Pariisi, Ranska

Pariisin parhaat nähtävyydet – 19 paikkaa, jotka saavat rakastumaan kaupunkiin

Suorat lennot Gironaan

Joko tunnet nämä viisi kohdetta, joihin pääsee Suomesta edullisesti? Ryanairin lennot vievät pienemmille kentille

Slummista nähtävyydeksi – tältä näyttää suositusta lautapelistäkin tuttu ranskalainen Carcassonnen linnakaupunki

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja