Matkailijoiden unelmien kohteet Top 5

Maailman seitsemän uutta ihmettä

Vuonna 2007 valittiin maailman seitsemän uutta ihmettä maailmanlaajuisen äänestyksen perusteella. Lue esittelyt lähes 100 miljoonaa ääntä keränneen kyselyn voittajista.

1. Chichén Itzá

Meksikon Chichén Itzá oli mayojen aikaisen sivilisaation kuuluisin temppelikaupunki sekä politiikan ja talouden keskus. Sen lukuisat rakennukset uurastettiin pystyyn noin 800-luvulla ennen ajanlaskun alkua. Kunnostetut rakennelmat tarjoavat erinomaisen esimerkin aikansa arkkitehtuurista.

Alueen kuuluisin maamerkki El Castillo eli Kukulcánin pyramidi oli mayojen temppeleistä viimeinen ja tiettävästi kaikista suurin. Muut tämän arkeologisesti ja historiallisesti merkittävän alueen rakennelmia ovat Juego de Pelota (suurin alueen kahdeksasta mesoamerikkalaisen pallopelin pelikentistä) sekä Cenote Sagrado (syvä lähde, johon aikojen kuluessa uhrattiin paljon ihmisiä).

2. Colosseum

Rooman keskustassa sijaitseva Colosseum oli antiikin amfiteattereista suurin. Se rakennettiin Flavius-sukuisten keisarien aikaan vuonna 72–80 ja sitä käytettiin erilaisten kansanhuvien kuten esimerkiksi gladiaattoritaistelujen näyttämönä.

Rooman nähtävyydet

Colosseumin viihdekäyttö lopetettiin keskiajalla, ja tänä päivänä se on Rooman yksi kuuluisimmista nähtävyyksistä. Maanjäristysten ja kivenryöstäjien raunioittama Colosseum on toiminut nykyaikaisten urheilustadionien mallina aina nykypäivään asti.

3. Kiinan muuri

Kiinan muuri on maailman suurin ihmisen tekemä rakennelma, kokonaisuudessaan 6 352 kilometriä pitkä. Sen rakentaminen aloitettiin Qin-dynastian aikaan 221–206 ennen ajanlaskun alkua, ja nykyisen kokonsa muuri saavutti 1600-luvulla.

Kiinan muuri sijaitsee Pohjois-Kiinassa, jonne se rakennettiin suojaksi barbaarien hyökkäyksiä vastaan. On väitetty, että Kiinan muuri olisi ainoa ihmisen tekemä rakennelma, jonka voisi havaita paljaalla silmällä avaruudesta katsottuna. Muuri on nykyisin yksi Kiinan suosituimmista turistikohteista.

4. Kristus-patsas

Kristus-patsas on 38 metriä korkea ja 700 tonnia painava patsas Rio de Janeirossa, Brasiliassa. Se sijaitsee Corcovado-vuoren yllä ja toimii niin kristinuskon kuin Rio de Janeiron kaupunginkin symbolina. Kristus-patsaan suunnittelija on ranskalinen monumenttikuvanveistäjä Paul Landowski. Patsaan rakennustyöt kestivät viisi vuotta, kunnes se avattiin ja vihittiin käyttöön vuonna 1931.

Uudet Unesco-kohteet

5. Machu Picchu

Andien harjanteella Perussa sijaitseva muinainen kaupunki Machu Picchu tunnetaan myös lempinimellä ”inkojen kadonnut kaupunki”. Machu Picchun rakentaminen aloitettiin vuonna 1440, ja arvioiden mukaan kaupunkiin kuului parisataa rakennusta. Asukkaita siellä oli noin 1 200.

Machu Picchu hylättiin yllättäen 1500-luvulla – syiksi on epäilty isorokkoa ja espanjalaisia valloittajia. Kaupunki löydettiin uudelleen vasta vuonna 1911. Unesco on harkinnut Machu Picchun lisäämistä vaarassa olevien maailmanperintökohteiden listalle sitä mahdollisesti vaurioittavien turistimassojen vuoksi.

6. Petra

Arabian autiomaan reunalla vuorten solassa aukeaa silmien eteen Petra, nabatealaisten muinainen loistelias kaupunki nykyisessä Jordaniassa. Petran kaupungissa toimi monimutkainen vesiputkisysteemi ja tunneliverkosto. Kaupungissa oli myös kreikkalais-roomalaiseen malliin rakennettu teatteri, johon mahtui yleisöksi 4 000 henkilöä. Nykypäivänä Petra on suosittu turistikohde sekä vaikuttava esimerkki Lähi-idän kulttuurista.

7. Taj Mahal

Intian Argassa sijaitseva Taj Majal on hallitsija Shah Jahanin käskystä hänen lempivaimonsa kunniaksi rakennettu valtava mausoleumi. Taj Mahalin monumentti on rakennettu valkoisesta marmorista sekä useista eriarvoisista kivilaaduista, ja sitä pidetään muslimiarkkitehtuurin taidonnäytteenä. Taj Mahalin rakentaminen kesti 23 vuotta vuodesta 1630 alkaen. Monumentti on Intian kuuluisin nähtävyys.

Kunniajäsen: Kheopsin pyramidi

Toiselta nimeltään Khufun pyramidi, Kheopsin pyramidi on suurin ja tunnetuin Gizan egyptiläisistä pyramideista. Se rakennettiin faarao Kheopsin hautapaikaksi vuonna 2560 ennen ajanlaskun alkua. Menneen maailman ihmeisiinkin laskettu Kheopsin pyramidi pääsi maailman uusien ihmeiden listalle kunniajäsenenä ilman äänestystä.

Kuvat: Flickr / szeke, Flickr / HarshLight, Flickr / Rodrigo_Soldon

Päivitetty: 2.10.2013

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (37 votes, average: 3,97 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

4 kommenttia

[…] laiskoiksi ja jätimme väliin kokopäiväretken Chitzen Itzalle (vaikka miten olisi ollut yksi uuden maailman seitsemästä ihmeestä, kun olimme Mexico Cityssä 1980-luvulla vieraillessamme jo nähneet Auringon ja Kuun pyramidit […]

Huom! Palvelun käyttöehdot ovat uudistuneet. Katso uudet käyttöehdot täältä. SULJE