Hyppää sisältöön

Varpaanjäljet passissa – nämä ovat maailman erikoisimmat passileimat

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 15.11.2013
Etsitkö syytä hankkiutua eksoottisiin paikkoihin, joihin et muuten tulisi lähteneeksi? Ryhdy keräilemään erikoisia leimoja passiisi!

One Foot Island, Aitutaki

Cookin saariryhmään kuuluva Aitutaki on kuin paratiisi maan päällä. Keskellä Tyyntä valtamerta sijaitseva kristallinkirkas laguuni on tunnettu rennosta elämäntyylistä, silmiä hivelevän kauniista rannoistaan sekä värikkäästä merielämästään. Aitutaki on myös ollut Selviytyjät-televisiosarjan filmauskohteena ja paikalliset jaksavatkin kertoa varsin erikoisia tarinoita sarjan kuvauksista.

Erikoiset passileimat

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Läpimittaa laguunilla on 12 kilometriä ja sen sisään mahtuu kymmenkunta pienempää saareketta, joiden ympärillä kasvaa kauniita korallimuodostelmia. Näille asumattomille saarekkeille pääsee joko osana päiväretkeä tai omatoimisesti kanootilla tai optimistijollalla.

Matkailija voi pyytää paikallisilta kyydin haluamalleen rannalle vaikka koko päiväksi. Tällä tavoin pääset nauttimaan auringonotosta ja piknikistä aivan yksityisesti Robinson Crusoen tyyliin.

Yksi tunnetuimmista saarekkeista on One Foot Island, jolla suurin osa retkistä pysähtyy. Täältä on mahdollista lähettää kotiin postikortti ja leimauttaa passinsa jalanmuotoisella leimalla. Jos passissa ei ole monta vapaata sivua jäljellä, kannattaa operaatiota harkita kahteen kertaan – leiman kokoluokka on melkoinen!

Whangamomona, Uusi-Seelanti

Harva uusiseelantilainen on edes kuullut pikkuruisesta Whangamomonan kylästä, mutta sen tarina on sitäkin erikoisempi. Kun rugbya rakastavat kyläläiset vuonna 1989 kuulivat, että heidän joukkueensa tultaisiin läänijaon myötä siirtämään toisen alueen alaisuuteen, he päättivät närkästyneinä erota Uudesta-Seelannista kokonaan. Hankkeen eteen on tehty enemmän tai vähemmän tosissaan töitä, ja kylä on nykyään ristitty Whangamomonan tasavallaksi.

Paikasta ja sen asenteesta kertoo paljon maan ensimmäinen valtionpäämies, joka oli Billy-niminen vuohi. Seuraajaksi valittiin kansanäänestyksellä puudeli, mikä ei valitettavasti johtanut toivottuihin tuloksiin valtionpäämiehen joutuessa suuremman lajitoverinsa hyökkäyksen kohteeksi. Tätä nykyä hallintoa johtaakin ihminen, tosin aina ei olla varmoja, kuka henkilö kulloinkin on kyseessä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Näistä maista saat omaperäiset passileimat

Pohjoissaaren lounaiskolkassa “hävinneellä maantiellä” sijaitsevaan kylään saapuva on kuin ällikällä lyöty. Rajaa lähestyttäessä vastaan tulee tienviitta Whangamomonan tasavaltaan saapumisesta ja Uudesta-Seelannista poistumisesta. Kylän reunalle pystytetty raja-asemakin, mutta tarkempi tutkinta paljastaa että kysymyksessä on tyylitelty ulkohuussi.

Whangamomona on kyhäelmä paristakymmenestä talosta, joskin keskellä seisova ravintolahotelli pärjäisi mille tahansa korkean tason putiikille. Alakerran baarissa voi nauttia paikallisesta villisikaoluesta – uudelleen tuotteistetusta Heinekenista – ja halutessaan tasavallassa käynnistä voi pyytää merkinnän passiin.

Samalla voi tutustua seiniä koristaviin rugbyjoukkueiden kuviin ja humoristisiin mainoksiin. Eikä kylästä tietenkälän saa lähteä mihinkään ennen kuin on käynyt tutustumassa paikallisen joukkueen harjoituksiin!

Machu Picchu, Peru

Machu Picchun rauniot ovat täynnä mystiikkaa ja entisajan valtakausien loistoa. Perun sumuisilla vuorilla sijaitsi aikoinaan yksi inkakulttuurin kehdoista kunnes se 1500-luvulla katosi. Yksi tuhoon johtaneita syitä koskevista teorioista on ollut isorokko, mutta täyttä varmuutta ei asiasta ole.

Machu Picchun löysi vuonna 1911 amerikkalainen Hiram Bingham ja siitä lähtien paikka on herättänyt maailmanlaajuista kiinnostusta. Nykyään Machu Picchu on osa Unescon maailmanperintölistaa se ja se on listattu myös yhdeksi maailman seitsemästä ihmeestä.

Machu Picchulle pääsee kätevimmin Cuzcosta joko päiväretkenä tai yön yli kestävällä retkellä pysähtyen samalla Aguas Calientessa. Yön yli kestävä matka mahdollistaa saapumisen raunioille ennen auringonnousua ja ihmismassoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Passin mukaan ottaminen on tärkeää, koska sitä saatetaan porteilla joka tapauksessa kysyä. Samalla voit pyytää virkailijoilta Machu Picchun oman leiman, joka on varteenotettavan tyylikäs lisä mihin tahansa dokumenttiin.

Teksti: Daniel Stöckli
Kuvat: Flickr / paulrobertyoung, Daniel Stöckli

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Passien värit

Miksi passit ovat tietyn värisiä? Nämä syyt vaikuttavat siihen, miltä passisi näyttää

Digitaalinen matkustusasiakirja

Digitaalinen matkustusasiakirja testissä Helsinki-Vantaalla – 22 Finnairin kohteeseen voi matkustaa jo nyt ilman passia

Passi

Tässä ovat maailman parhaat passit: Suomen passi sijalla kolme

Varo vaurioita passissa

Kuinka hyvässä kunnossa passin pitää olla? Varo näitä vaurioita – voivat estää koko matkan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja