Hyppää sisältöön

Karu menneisyys näkyy selvästi suositussa lomakohteessa – Albanian hylätyt bunkkerit kertovat kipeistä tapahtumista

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.08.2018
Oletko jo kuullut Albanian bunkkereista? Vuosikymmeniä kestäneen eristyksen aikana maahan rakennettiin satojatuhansia bunkkereita. Niiden oli määrä suojata kansalaisia uhalta, jota ei koskaan tullut.

Bunkkerit muistuttavat karmeasta historiasta

Albanian suosio matkailijoiden keskuudessa on noussut räjähdysmäisesti viime vuosina. Maan kauniit rantakohteet, lämmin ilmasto ja edullinen hintataso houkuttelevat matkailijoita kaikkialta maailmasta, mutta rennon rantatunnelman lisäksi Albanialla on myös toinen, vähemmän mairitteleva puolensa. Sen jäljet näkyvät kaikkialla Albaniassa, jos vain osaa katsoa.

Maan lähihistorian tapahtumat ovat yhä vahvasti albanialaistan muistissa. Vuodet 1944–1985 Albaniassa elettiin ankaran kommunistidiktaattori Enver Hoxhan ikeen alla. Hoxhan selittämättömät ja järjettömät päähänpistot huipentuivat päätökseen eristää Albania muusta maailmasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Eristyneisyyden varjopuolia oli lukuisia. Maa oli menettänyt viimeisetkin kommunistiliittolaisensa, eivätkä albanialaiset saaneet esimerkiksi matkustaa ulkomaille tai kuunnella kansainvälisiä radiokanavia. Yhteydenpito Albanian ulkopuolella asuviin perheenjäseniin oli kiellettyä kymmenien vuosien ajan.

Hoxhaa pidettiin vainoharhaisena, mistä kertovat eristyneisyyden lisäksi muun muassa maan sadat tuhannet bunkkerit, jotka Albaniassa ovat jäljellä vielä tänäkin päivänä.

Bunkkereita näkee kaikkialla Albaniassa

Albanian eristäydyttyä muun muassa Hoxhan naapurimaihin kohdistuvan vihamielisyyden vuoksi paikalliset jäivät oman onnensa nojaan. Enver Hoxha pelkäsi jatkuvasti naapureiden vihamielisiä hyökkäyksiä, mistä syystä hän päätti varustaa kansakuntansa bunkkereilla. Diktaattori odotti hyökkäystä, jota ei lopulta koskaan tapahtunut.

Inka KhanjiAlbanian bunkkerit
Bunkkereita voi nähdä esimerkiksi maan pääkaupungin Tiranan katukuvassa.

Albaniaan rakennettiin satojatuhansia bunkkereita. Tarkkaa määrää ei vieläkään tiedetä, mutta arvioiden mukaan bunkkereita on 200 000–800 000. Bunkkereita on lähes mahdotonta olla näkemättä Albaniassa, sillä niitä sijaitsee niin keskellä kaupunkeja kuin rannoilla, metsissä, puistoissa ja maanteiden vierustoilla.

Bunkkereiden rakentaminen osoittautui taloudellisesta näkökulmasta katastrofaaliseksi, eikä rahaa jäänyt esimerkiksi tieverkoston kunnostamiseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vainoharhaisuutta kylvettiin tavallisten kansalaisten joukossa muun muassa kehottamalla kaikkia pysyttelemään valppaina vihollisten hyökkäysten varalta. Kaikki yli 12-vuotiaat albanialaiset opettelivat puolustustaitoja säännöllisesti. Koulutuksia järjestettiin myös bunkkereissa.

Enver Hoxhan kuoleman jälkeen vuonna 1985 bunkkerit unohdettiin, minkä jälkeen monia on poistettu näkyvistä, mutta Albaniassa on edelleen jäljellä satojatuhansia bunkkereita. Niistä muodostui eristyneisyyden symboleja, jotka muistuttavat yhä Albanian kipeästä menneisyydestä.

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Käytännön vinkit Balkanille

Käytännön vinkit Balkanille – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen matkaa

Kymmenen mielenkiintoista faktaa Albaniasta

Tiesitkö tämän Albaniasta? 10 hauskaa faktaa suosiotaan kasvattavasta matkailumaasta

Albania

Kymmenen asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Albaniassa – olisitko ajatellut näitä?

Albanian parhaat rannat

Viisi rantakohdetta Albaniassa – mikä näistä sopii sinulle?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja