Kaikki matkustavat nyt Kroatiaan – mutta näistä pysäyttävistä paikoista vain harva turisti on kuullut

Haluatko nähdä Kroatiassa jotain, mitä naapurisi ei todennäköisesti ole nähnyt?

Kroatian yllättävin nähtävyys

Viimeisen vuosikymmenen aikana Kroatian suosio matkailumaana on noussut räjähdysmäisesti. Kroatia on kiilannut myös suomalaismatkailijoiden kesälomakohteiden kärkijoukkoon Espanjan ja Kreikan kaltaisten kestosuosikkien kannoille.

Suosion lieveilmiönä monet suosituimmista nähtävyyksistä ovat kesäkuukausina valtavien turistimassojen kansoittamia. Dubrovnikin vanhakaupunki, Splitin rantakohde palatseineen ja Kroatian saarihyppelyn tunnetuimmat kohteet houkuttelevat postikorttimaisemia etsiviä lomailijoita.

Brittisivusto The Independent kehottaa Kroatian salattuja helmiä hakevia matkailijoita suuntaamaan vähemmän tunnettuihin kohteisiin spomenikien perässä.

Mutta mikä oikein on spomenik? Kyseessä on jättikokoinen veistos tai rakennus, joka on yleensä pystytetty toisen maailmansodan muistomerkiksi. Veistosten koosta kertoo jotain se, että pelkästään niiden osat saattavat olla kaksikerroksisen bussin kokoisia.

Veistoksia voi löytää ympäri Balkanin maita esimerkiksi Serbiasta ja Montenegrosta, mutta yksi varteenotettava kohde Kroatiaan suuntaaville matkailijoille on Podgaric. Kylä sijaitsee noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä Kroatian pääkaupungista Zagrebista.

Podgaricissa kukkulalla sijaitseva spomenik on yksittäinen silmä, jota reunustavat valtavat siivet. Vuonna 1967 avattu nähtävyys on virallisesti Moslavinan vallankumouksen muistomerkki Kroatiassa. Matka Podgariciin ei ole aivan helppo – mikä selittääkin vähäisen turismin. Kävijöiden on oltava valmis vuokraamaan auto ja kohtaamaan huonokuntoiset ja mutkittelevat tiet.

Helpommin saavutettavia veistoksia löytyy esimerkiksi Zagrebista sekä Zagrebin lentokentän kupeessa sijaitsevasta Pleson kylästä. Yksi Kroatian kuuluisimmista spomenikeista, niin kutsuttu “kivikukka”, sijaitsee puolestaan Jasenovacin entisellä keskitysleirillä.

Oletko lähdössä Kroatiaan? Veistoksia voi etsiä tämän haun avulla.

Lähde: The Independent
Kuva: Flickr / reimarservas

Päivitetty: 19.7.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia
Huom! Palvelun käyttöehdot ovat uudistuneet. Katso uudet käyttöehdot täältä. SULJE