Portugali - aurinkoa Euroopan reunalla

Portugali tunnetaan Atlantin kuohuista, vilkkaista kaupungeista ja pitkistä aurinkorannoista. Lue Rantapallon kohdeopas ja suunnittele oma lomasi!

Porton vanhakaupunki, Portugali

Jotain muuta kuin rantalomailua! Kolme satumaista kohdetta Portugalissa

Koe löytöretkeilijöiden Portugali! Nämä kolme upeaa paikkaa antavat tilaisuuden tutustua maan kulttuuriin ja historiaan pintaa syvemmältä.

Löytöretkeilijöiden kulta-aika on läsnä edelleen

Unescon maailmanperintölistalle kuuluu Portugalissa kaikkiaan neljätoista kulttuurikohdetta ja yksi luontokohde. Pienelle maalle tämä on suuri luku. Monet historialliset nähtävyydet muistuttavat Portugalin vuosisadoista merkittävänä maailmanmahtina – ajasta suurena merivaltana ja valloittajakansana, jonka valta ulottui paljon maan nykyisiä rajoja kauemmas.

Matkailijalle nämä kohteet tarjoavat tilaisuuden tutustua Portugaliin pintaa syvemmältä ja perehtyä maan kiehtovaan historiaan, joka kulta-aikanaan vaikutti merkittävästi Euroopan ja samalla koko maailman kehitykseen.

Poimimme Portugalin Unesco-kohteiden joukosta esittelyyn kolme kiinnostavinta – valitse näistä oman löytöretkesi kohteet!

1. Belémin torni ja Hieronymoksen luostari olivat ensimmäiset Unesco-kohteet

Portugalin ensimmäiset maailmanperintökohteet lisättiin Unescon listalle jo vuonna 1983. Lissabonin sataman tuntumaan rakennettu Belémin torni muistuttaa löytöretkeilijöiden ajasta: se pystytettiin noin vuonna 1514 Vasco da Gaman kunniaksi. Portugalilainen Vasco da Gama matkusti ensimmäisenä eurooppalaisena meriteitse Intiaan. Reitin löytäminen muutti eurooppalaisten maailmankuvan täysin ja mahdollisti aivan uudenlaiset kauppa- ja kulttuurisuhteet maanosien välillä.

Lähellä Lissabonin satamaa sijaitsee myös Hienonymoksen luostari, Mosteiro dos Jerónimos, joka on niin ikään peräisin 1500-luvulta. Luostarin koristeelliset ornamentit ovat säilyneet nykypäivään saakka ja paikka on hieno esimerkki löytöretkeilijöiden ajan arkkitehtuurista.

Satama-alueelle on vanhastakaupungista useamman kilometrin matka, mutta perille pääsee helposti julkisilla. Sekä Bélemin tornilla että Hieronymoksen luostarilla on myös hop on, hop off -turistibussien pysäkit.

2. Värikäs Sintra houkuttaa seikkailemaan

Sintravuorten pohjoisrinteellä sijaitsevaan Sintran kaupunkiin on vain kivenheitto Lissabonista. Perille pääsee pääkaupungista vuokra-autolla tai julkisilla reilussa puolessa tunnissa. Sintra on hyvin suosittu päiväretkikohde Lissabonissa lomaileville.

Värikkään linnakaupungin erikoinen arkkitehtuuri houkuttelee kaupunkiin paljon kävijöitä. Maurien linna, kansallispalatsi sekä Penan palatsi puutarhoineen kuuluvat Sintran tunnetuimpiin nähtävyyksiin. Alueella on runsaasti myös hyviä vaellusreittejä ulkoilijoille. Monet viihtyvät Sintrassa kauemminkin kuin päivän – paikka sopii erityisen hyvin niille, jotka tahtovat yhdistää ulkoilun ja kaupunkiloman.

Portugalin Sintra on suosittu päiväretkikohde Lissabonista
Sintran tärkeimpiin nähtävyyksiin ehtii tutustua päivässä, mutta perusteellisempaan kiertelyyn kannattaa varata enemmän aikaa.

Sintran suosion takana on alueen ilmasto, joka on vuoriston ansiosta viileämpi kuin Lissaboninissa. Sintran viileys houkutti kuninkaallisia ja vanhan Portugalin eliittiä rakentamaan tänne kesäpalatseja ja edustuslinnoja itselleen.

Maurit rakensivat omat palatsinsa vuorelle jo 700- ja 800-luvuilla, ja eri hallitsijat ovat jättäneet vuosisatojen varrella kukin oman kädenjälkensä kaupunkiin. Kenties kiinnostavimmat Sintran nähtävyyksistä ovat suhteellisen tuoretta tekoa 1800-luvulta. Tuolloin kuningas Ferdinand II rakennutti vanhasta luostarista itselleen värikkään linnan, Penan palatsin, joka nykyisin kuuluu Sintran valokuvatuimpiin kohteisiin. Palatsia ympäröivät rehevän värikkäät puutarhat kuuluvat kiinteästi paikan viehätykseen – varaa riittävästi aikaa tämän upean kohteen kiertämiseen.

>> Onko tämä paikka todella olemassa? Portugalin linnakaupunki on kuin suoraan sadusta

3. Porton historiallinen keskusta on kokonaisuudessaan Unesco-kohde

Portugalin pohjoisosassa noin 280 kilometrin päässä Lissabonista sijaitsevan Porton kaupungin historiallinen keskusta lisättiin kokonaisuudessaan maailmanperintölistalle vuonna 1996. Kaupunki on antanut nimensä Douro-joen alueella valmistettavalle portviinille.

Porton historia ulottuu noin kahdentuhannen vuoden taakse. Arkkitehtuurin eri aikakaudet ja tyylisuunnat romaanisesta arkkitehtuurista gotiikan, renessanssin ja barokin kautta aina moderniin aikaan saakka näkyvät vanhankaupungin ilmeessä edelleen. Erityisesti barokkiajan näyttävät rakennukset kertovat Porton kukoistuksesta 1700-luvulla, sillä tuolloin englantilaiset kauppiaat investoivat alueen viineihin vahvasti ja heidän tuomansa raha loi vaurautta Douron laaksoon ja Porton kaupunkiin.

Junamatka Lissabonista Portoon kestää noin kolme tuntia. Myös autolomailijalle Porto on helppo kohde, sillä sinne pääsee suoraan rannikon suuria moottoriteitä pitkin.

>> Löydä halvat lennot Portugaliin Rantapallon lentohaun avulla!

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Flickr / Jsome1 ja Viaggiatore Fantasma

Päivitetty: 18.6.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (1 votes, average: 5,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia