Alberobellon trullitalot Apuliassa

Etsitkö Italian ihaninta kylää? Alberobellon valkoiset talot ovat kuin suoraan satukirjan sivuilta

Italian trullit tekevät vaikutuksen kävijään.

Alberobellon talot hurmaavat

Eteläisen Italian maakunta Apulia tunnetaan esimerkiksi herkullisesta ruoasta ja laadukkaasta maatilamajoituksesta, mutta yksi nähtävyys on alueella ylitse muiden. Alberobellon kylän valkoiset trullitalot ovat matkailijoiden ehdoton vierailukohde Apuliassa.

Valkoisista rakennuksista käytetään sanaa trullo – italian kielen monikossa trulli. Ilman laastia rakennetut kalkkikivitalot kuuluvat myös Unescon maailmanperintölistalle. Trullien pyramidin muotoisiin tai kartiomaisiin kattoihin on usein maalattu erilaisia symboleja – yleisimmin sydämiä, ristejä tai erilaisia tähtimerkkejä.

Taloilla on Alberobellossa pitkät perinteet, ja niitä kerrotaan olleen kylässä jo 1300-luvulla. Trullien historiasta on lukuisia eri teorioita, joista yksi liittyy veronkiertoon. Legenda kertoo, että veroja välttääkseen paikalliset rakensivat taloja, jotka he voisivat tarvittaessa purkaa nopeasti. Historioitsijat uskovat kuitenkin rakentamiseen liittyneen kalkkikiven helpon saatavuuden.

Tänä päivänä trullitalot eivät suinkaan ole pelkkiä koristeita tai nähtävyyksiä: kaupungin 10 000 asukkaasta noin 3 000 asuu edelleen trulleissa. Myös Alberobellon kirkot ovat trullitaloja.

Näin voit kokea trullit

Alberobello sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Barin kaupungista, ja sinne on helppo matkustaa joko vuokra-autolla tai järjestetyllä retkellä. Kaupunkien välillä on myös juna- ja bussiyhteys.

Monille matkailijoille riittää trullien näkeminen ulkoapäin ja niiden valokuvaaminen, mutta halutessaan trulleissa voi myös yöpyä. Trullihotellien lisäksi taloja tarjoavat vuokralle myös yksityiset tahot vuokrasivustojen kautta.

Trulleihin pääsee kurkistamaan myös vierailemalla niissä toimivissa myymälöissä ja ravintoloissa. Monet kävijöille avoimet trullit on sisustettu ja entisöity vanhanaikaiseen tyyliin.

Katso alta kuvat Alberobellon trullitaloista!

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: iStockphoto, Getty Images

Päivitetty: 28.9.2016

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia
Huom! Palvelun käyttöehdot ovat uudistuneet. Katso uudet käyttöehdot täältä. SULJE