Hyppää sisältöön

Älä mokaa työmatkalla – liikematkailijan kulttuuriopas Kiinaan

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 05.11.2015
Onko edessäsi työmatka Kiinaan? Lue kahdeksan vinkkiä edustustilanteita varten!

Lähde onnistuneelle työmatkalle

Kiina on suosittu työmatkakohde myös suomalaisten joukossa, ja maassa liiketoiminnan perustana toimivat suhdeverkostot. Siitä syystä oikeanlainen käytös ja paikallisen kulttuurin tunteminen ovat tärkeässä asemassa erityisesti, kun kyseessä on liikemaailma.

Kiinalaisessa liikemaailmassa tärkeintä ei ole se mitä työntekijä tietää ja osaa vaan se, keitä hän tuntee. Paikallisen kulttuurin mukaan jokaisen työntekijän on luotava omat henkilökohtaiset suhteensa menestyäkseen. On myös itsestään selvää, ettei liiketoimintasuhteita ja henkilökohtaisia suhteita voi erottaa toisistaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Paikallisen kulttuurin tunteminen onkin avainasemassa onnistuneelle yhteistyölle.

Lue vinkit ja lähde onnistuneelle liikematkalle Kiinaan!

1. Säilytä omat ja vastapuolen kasvot

Monen muun aasialaisen kulttuurin tavoin myös kiinalaisille kasvojen menettäminen tarkoittaa myös arvokkuuden, ylpeyden ja julkisen maineen menetystä. Kun puhutaan kasvojen menettämisestä tai niiden säilyttämisestä, tarkoitetaan sillä kiinalaisessa kulttuurissa tapaa kommunikoida.

Kasvojen säilyttäminen on tärkeä osa ihmisen asemaa sekä mainetta, ja se toimii myös henkilökohtaisen ylpeyden symbolina. Kasvojen menettäminen on vakava paikka, sillä se voi rikkoa liike- ja henkilösuhteita.

Kasvojen menettämiseen liittyy häpeän tunteen lisäksi nolostumisen tai yleisen epämukavuuden tunteen tuottaminen toiselle tai itselle. Siitä syystä omassa käytöksessä on varottava viimeiseen asti aiheuttamasta toiselle kasvojen menetystä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Osoita kunnioitusta vastapuolelle

Kiinalaisessa kulttuurissa puhutaan usein myös kasvojen antamisesta, millä tarkoitetaan kunnioituksen osoittamista esimerkiksi vanhempaa henkilöä tai toisen ihmisen tunteita kohtaan. Esimerkiksi ylistäminen ja kehuminen julkisesti, oikeassa paikassa istuminen kokouksen aikana tai illallisella sekä toista ylistävien asioiden tekeminen ovat tapoja osoittaa kunnioitusta ja arvostusta.

Kiina
Kiinan-liikematkalla tärkein asia on säilyttää omat ja vastapuolen kasvot.

Kiinaan työmatkalle suuntaavan tulee varata mukaan laadukkaita lahjoja, sillä hierarkiassa ylempänä oleville tulee antaa parempia lahjoja kuin alemmille työntekijöille. Myös oikeanlaisen lahjan antaminen osoittaa kunnioitusta ja arvostusta.

Kiinalaisessa liike-elämässä vallitsee hierarkia, mistä syystä ylemmässä asemassa olevia henkilöitä tulee kohdella suuremmalla arvostuksella kuin alemmassa asemassa olevia henkilöitä.

3. Varo kieltäytymästä suoraan ja epäkohteliaasti

Suora kieltäytyminen voi kiinalaisessa kulttuurissa johtaa epämukavaan tilanteeseen ja jopa kasvojen menetykseen. Suora ei on Kiinassa harvinainen vastaus, ja esitetyn asian ehdoton hylkääminen voidaankin kokea myös liikeneuvotteluissa erittäin loukkaavana, erityisesti suuren yleisön edessä.

Tällaisessa tilanteessa kannattaa varata aikaa kahdenkeskiselle keskustelulle ja asioiden selvittämiselle suoraan asianomaisen kanssa. Kuitenkin tietyissä tilanteissa voi ja on parempi sanoa suoraan ei.

4. Varaa neuvotteluihin reilusti aikaa

Liikeneuvottelut kestävät Kiinassa huomattavasti kauemmin kuin Suomessa, ja niihin onkin syytä varata runsaasti enemmän aikaa kuin kotimaassa.

Kasvojen säilyttämisen muodostamat haasteet voivat viivästyttää aikataulua ja kiirehtiminen saattaa johtaa väärinymmärryksiin sekä liikeneuvotteluiden epäonnistumiseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Esitä tarkentavia kysymyksiä

Kiinaan matkustavan suomalaisen on syytä ymmärtää, etteivät kiinalaiset aina välttämättä myönnä, mikäli he eivät ole ymmärtäneet täysin kaikkea. Tarkentavien kysymysten esittäminen ja asioiden hienovarainen varmistaminen onkin usein viisasta.

Asioiden etenemistä kannattaa seurata säännöllisesti, sillä mikäli asioiden perään ei kysellä tai kukaan ei ole kiinnostunut niistä, kiinalaiset eivät välttämättä koe niiden olevan tärkeitä.

6. Luo ja ylläpidä suhteita

Ennen varsinaisia liikeneuvotteluja vastapuoleen on syytä tutustua yksilönä, eikä liikeneuvotteluihin liittyviä asioita välttämättä kannata nostaa esille vielä ensimmäisellä tapaamisella.

Kiina
Kiinalaisiin liiketuttaviin tulee tutustua myös epämuodollisesti.

Liikeneuvottelujen päättyessä onnistuneesti muodostuu suhdeverkosto, eli kiinalaisittain guanxi. Liiketoimintaa ei kuitenkaan kannata laskea yhden guanxin varaan, sillä liikesuhteista saatetaan luopua tai ne rikkoutuvat mikäli niitä käytetään väärin tai niistä ei huolehdita asianmukaisesti.

Suhdetta hyödyntäessä tulee olla valmis tekemään vastapalvelus tarvittaessa. Guanxin
luominen ei ole helppoa, vaan se vaatii yhteisymmärrystä, yhteisten tavoitteiden kohtaamista, vastavuoroisuutta, henkilökemioiden toimivuutta sekä aikaa. Koska liikesuhteet perustuvat henkilösuhteisiin, avainhenkilön mukana yrityksestä saattaa lähteä myös asiakassuhteita.

7. Pidä käyntikortti kunnossa

Käyntikortit ovat Kiinassa arvostettuja ja kovassa käytössä. Tapana on, että käyntikortti
ojennetaan ja vastaanotetaan kahta kättä käyttäen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lisäksi käyntikorttia kohtaan tulee osoittaa kunnioitusta ja sen tutkimiseen kannattaa käyttää hetki aikaa. Käyntikortin kannattaakin olla kunnossa Kiinan-matkaa varten.

8. Puhuttele oikein ja kohteliaasti

Kiinassa henkilöitä ei yleensä puhutella etunimellä. Tittelit ovat arvostettuja ja niiden käyttäminen etenkin virallisissa tilaisuuksissa on suotavaa.

Kohteliaasti puhutellessa tulee käyttää titteliä ja sukunimeä, ja kiinalaiset kirjoittavat yleensä sukunimen ennen etunimeä. Välillä kohteliaisuutta toiselle kulttuurille osoittaakseen etunimi saatetaan kirjoittaa joskus ennen sukunimeä, joten kannattaa selvittää, kumpi nimistä on sukunimi ja kumpi etunimi.

Puhutteleminen etunimellä on hyväksyttävää henkilöiden ollessa hyviä ystäviä. Jos kiinalainen liiketuttava esittelee itsensä länsimaalaisella kutsumanimellä, on sen käyttäminen puhuteltaessa täysin sallittua.

>> Lue lisää vinkkejä Kiinaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Noora Linnankoski
Kuvat: Noora Linnankoski, Flickr / Tech Yizu

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Machu Picchu, Peru

Maailman seitsemän uutta ihmettä – upeat kohteet on nähtävä kerran elämässä

Vinkit syömäpuikkojen käyttämiseen

Vältä mokat syömäpuikoilla – 10 virhettä, joihin on helppo sortua

Joko tunnet tämän Kiinan naapurin? Kuusi syytä matkustaa Taiwaniin

Tiesitkö tämän viattomalta tuntuvasta lemmenlukosta? Osassa näistä 8 sillasta lukon kiinnittäminen tietää sakkoja

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja