Yhdistä ranta- ja kaupunkiloma Dubrovnikissa

Kroatian historiallinen rantakaupunki Dubrovnik hemmottelee matkailijoita kauniilla rannoilla, herkullisella ruoalla ja edullisella hintatasolla.

Kohdeopas: Dubrovnik

Dubrovnik, Kroatia

Adrianmeren rannalla sijaitseva Dubrovnik on Kroatian suosituimpia matkailukaupunkeja, ja punatiilikattoiset talot yhdistettynä vanhankaupungin tunnelmaan luovat kaupunkiin omintakeisen ilmapiirin.

Historiallinen rantakaupunki

Etelä-Kroatian rantakaupunki Dubrovnik on kiistatta yksi Adrianmeren säihkyvimmistä aarteista. Erinomaisesti säilynyt ja entisöity vanhakaupunki, puhdas ja kirkas Välimeri sekä monet kulttuuritapahtumat tekevät Dubrovnikista kiinnostavan matkakohteen.

Dubrovnikin kaupunki sijaitsee Kroatiassa Adrianmeren rannalla aivan Kroatian eteläkärjessä. Kaupunki on ollut suosittu turistikohde jo vuosikymmeniä, mutta viimeisen kymmenen vuoden aikana turistit ovat todella löytäneet tämän Adrianmeren kohteen.

Dubrovnikin vanhakaupunki joutui pommitusten kohteeksi Balkanin sodassa vuonna 1992. Suurin osa sodan aiheuttamista vaurioista on kuitenkin korjattu taidokkaasti ja enää eriväriset tiilet muistuttavat kaupunkilaisten kokemista kauhuista.

Dubrovnik, Kroatia
Dubrovnik näyttää parhaan puolensa mereltä käsin.

Paras matkakokemus keväällä ja syksyllä

Kroatian rannikkokaupunki on tunnelmallinen kohde ympäri vuoden, mutta parhaimmillaan Dubrovnik on keväällä ja syksyllä, jolloin ilmasto on mukavan lämmin, mutta kaupunki ei huku matkailijoihin.

Heinä-elokuussa keskilämpötilat kohoavat jopa 30 asteen tuntumaan, ja vanhakaupunki täyttyy vierailijoista. Vaikka Dubrovnik on ensisijaisesti kesäkohde, on lämpötila kymmenen asteen tuntumassa myös talvikuukausina.

Rento kaupunkiloma Dubrovnikissa

Dubrovnikiin matkustetaan rennolle kaupunkilomalle, joka tavallisesti pitää sisällään myös uintia vilvoittavassa Adrianmeressä. Kaupunki on myös kulttuurikohde, joka tarjoaa historiasta kiinnostuneille matkailijoille runsaasti nähtävää. Esimerkiksi vanhakaupunki kapeine katuineen on kohde, jota ei kannata jättää väliin Dubrovnikissa.

Kaupunki on myös shoppailijoiden suosiossa, sillä Dubrovnikin modernimpi puoli hemmottelee matkailijoita hyvällä kauppavalikoimalla. Kroatian hintataso on Suomeen verrattuna edullinen, ja paikallisia kunia kannattaakin varata myös shoppailua varten.

Edullinen hintataso näkyy myös esimerkiksi ravintoloiden ja hotellien hinnoissa. Halvinta on suosituimman matkailusesongin ulkopuolella, sillä kovan kysynnän vuoksi esimerkiksi majapaikkojen hinnat saattavat jopa kolminkertaistua kesän suosituimpina aikoina.

Tutustu historiaan

Vuosina 1991–1995 käyty Kroatian sota on edelleen monien paikallisten muistissa, ja matkailijoilta odotetaan kunnioittavaa suhtautumista lähihistorian tapahtumiin. Harvat paikalliset ovat valmiita keskustelemaan sodasta ulkopuolisten matkailijoiden kanssa, joten herkkien aiheiden kanssa on syytä olla varovainen.

Kroatiassa puhutaan kroaattia, joka on slaavilainen kieli. Venäjän opinnoista saattaa olla Kroatiassa hyöytyä, mutta matkailija pärjää Dubrovnikissa mainiosti myös englanniksi. Kohteliaisuussanat kannattaa kuitenkin opetella paikallisella kielellä ennen matkaa.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN DUBROVNIKISSA

Dubrovnik, Kroatia
Vanhankaupungin punatiilikattoiset talot ja edustalla oleva Lokrumin saari näyttävät upealta ylhäältä käsin katsottuna.

Suoria lentoja kesäkaudella

Kesäkaudella Finnair ja Norwegian lentävät suoraan Helsingistä Dubrovnikiin. Yhdellä välilaskulla paikalle pääsee useiden Euroopan kaupunkien kautta. Kaupunki on myös valmismatkakohde, ja esimerkiksi Aurinkomatkat tarjoaa valmismatkoja Dubrovnikiin.

Lentojen hinnat vaihtelevat ajankohdasta ja lentoyhtiöstä riippuen noin 150 eurosta 500 euroon. Dubrovnikin lentokenttä sijaitsee 13 kilometrin päässä kaupungista, ja kätevimmin lentoaseman ja keskustan välinen matka taittuu bussilla.

Lentämisen lisäksi kaupunkiin voi saapua myös laivalla tai bussilla muualta Kroatiasta. Laiva- ja bussiterminaali sijaitsevat vierekkäin Gružin kaupunginosassa noin parin kilometrin päässä vanhastakaupungista. Molemmista on hyvät bussiyhteydet Dubrovnikin muihin osiin.

Vanhassakaupungissa asuminen on kallista

Dubrovnikista löytyy kaikentasoista ja -hintaista majoitusta. Kalleinta on vanhankaupungin alueella. Muurien ulkopuolelta, etenkin Lapadin alueelta, löytyy paljon hyviä majoitusvaihtoehtoja, ja matka vanhaankaupunkiin on usein lyhyt.

Kuten muuallakin Kroatiassa, myös Dubrovnikissa yksityismajoitus on suosittua ja varteenotettava vaihtoehto hotelleille. Yksityismajoitusta löytää myös paikan päältä, mutta etenkin kesäaikaan varaus kannattaa tehdä etukäteen.

Erinomaisia bussiyhteyksiä kannattaa hyödyntää

Julkinen liikenne on hoidettu busseilla, jotka liikennöivät tiheään ja ovat yleensä ajallaan. Bussi onkin erinomainen kulkuväline kaupunginosien välillä. Lippuja voi ostaa muun muassa kioskeista sekä suurimmilla bussipysäkeillä olevista lipunmyyntipisteistä. Lippuja saa myös kuljettajalta, mutta tällöin lippu on hieman kalliimpi, ja maksuun on syytä varata tasaraha.

Vanhassakaupungissa voi liikkua ainoastaan kävellen. Muutenkin kävely on paras tapa liikkua Dubrovnikissa, sillä välimatkat ovat kohtuullisen lyhyet.

DUBROVNIKIN NÄHTÄVYYDET

Dubrovnik, Kroatia
Kirkas Adrianmeri houkuttelee uimareita pulahtamaan viilentävään veteen.

Vanhankaupungin muurit

Ehdoton nähtävyys jokaiselle Dubrovnikin kävijälle on kävely kaupungin muureilla. Pientä pääsymaksua vastaan pääsee kiertämään koko parin kilometrin pituisen kaupunkia ympäröivän muurin, josta avautuvat huikeat näkymät sekä vanhaankaupunkiin, Adrianmerelle että muualle Dubrovnikin ympäristöön.

Muureille pääsee kiipeämään Pilen portilta, ja erityisesti suosittujen matkailukuukausien aikana liikkeellä kannattaa olla hyvissä ajoin, sillä vanhankaupungin muurit ovat suosittu vierailukohde. Muurin varrella on lukuisia pieniä kahviloita, joissa voi levähtää katsellen maisemia.

Vanhakaupunki vie keskiajalle ja barokkiin

Koko vanhakaupunki on jo itsessään nähtävyys, johon tutustuminen alkaa useimmilla Pilen portilta, mihin myös suurin osa busseista pysähtyy. Kävellessä sisään portista edessä avautuu kuuluisa Placan promenadi, jota reunustavat monet kahvilat, kaupat ja ravintolat. Vanhakaupunki on lisäksi täynnä upeita kirkkoja, museoita ja historiallisia rakennuksia.

Vanhankaupungin kapeilla ja sokkeloisilla kujilla kuljeskellessa kuluu helposti useampi päivä ja jalkojen väsyessä kannattaa piipahtaa toinen toistaan houkuttelevimpiin kahviloihin ja ravintoloihin.

Lokrumin saari ja Mljetin kansallispuisto

Noin kymmenen minuutin lauttamatkan päässä Dubrovnikista on vehreä Lokrumin saari. Uimarantojen ja luonnon helmassa risteilevien polkujen lisäksi saarelta löytyy muun muassa kasvitieteellinen puutarha sekä muinaisen luostarin rauniot.

Toinen luontokohde lähistöllä on Mljetin kansallispuisto. Mljetin saari on noin tunnin tai parin lauttamatkan päässä Dubrovnikista ja sieltä löytyy myös useita majoitusvaihtoehtoja. Mljetillä voi muun muassa patikoida, pyöräillä ja ihailla upeaa luontoa. Saarelta löytyy myös muun muassa 1100-luvulta peräisin oleva benediktiiniläisluostari.

Hyppää kaapelikärryn kyytiin

Yksi ehdoton aktiviteetti Dubrovnikissa on katsella kaupunkia yläilmoista käsin, ja parhaimpia tapoja tehdä se on astua kaapelikärryn kyytiin. Vanhankaupungin edustalta liikennöivät kaapelikärryt kuljettavat matkustajat 405 metrin korkeuteen, kaupungin yläpuolelle.

Kaapelikärrymatka on 778 metriä pitkä ja kestää noin neljä minuuttia. Matkan päätteeksi eteen avautuvat näkymät Dubrovnikin ylle.

DUBROVNIKIN PARHAAT

Dubrovnik, Kroatia
Dubrovnik tarjoaa lomailijoille runsaasti uintipaikkoja.

Dubrovnikin pakko kokea -elämykset

  1. Vierailu vanhassakaupungissa
  2. Kävely vanhankaupungin muureilla
  3. Kaapelikärryajelu kaupungin yläpuolella
  4. Päiväretki Lokrumin saarelle
  5. Uinti kirkkaassa Adrianmeressä

Parhaat saarikohteet Dubrovnikista

  1. Lokrum
  2. Kolocep
  3. Lopud

Lisätietoa

Kroatian matkailun Dubrovnik-sivut
Dubrovnikin kaupungin matkailusivusto

Teksti: Suvi Huttunen, Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto, Inka Khanji

Päivitetty: 14.9.2016

Kroatia: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

3 kommenttia

Dubrovnikin lentokenttä sijaitsee Cavtatissa n. 13 km:n päässä etelässä. Täältä voi helposti luikahtaa myös Montenegroon ja Herzeg Novi on vain vajaan tunnin matkan päässä. Ei kannata missata Cavtatin ihania ravintoloita ja hyvällä tuurilla voi päästä seuraamaan vesipallo-ottelua suoraan ravintolapöydästä.

Lokrumin saarella voi vapautua vaatteistaan, sillä saaren toinen puolisko on varattu naturisteille. Kannattaa kuitenkin ottaa jokin istuinalusta mukaan, sillä kiviin kiinnittyneet kotilot saattavat tuntua epämiellyttäviltä.

Edullinen hintataso taitaa olla nyt 2017 historiaa. Vanhankaupungin muurinkin pääsee kiertämään 15euron hintaan ihan itse kävellen.
Lentokentältä Cavtatiin taksilla joutuu pulittamaan noin 5km matkasta yli 20e.