Yleinen

PIENI MATKAOPAS: Intia

torstai, huhtikuu 13, 2017

Terve! Namaste! Namaskara!

Missio: töihin sinne, missä pippuri kasvaa

Viime vuoden syksyllä, tuore ylioppilastutkinto ja matkailualan perustutkinto taskussa halusin lähteä kerryttämään työkokemusta alalta ulkomailla. Työpaikan etsiminen oli pitkäveteinen ja laaja projekti, ja huomasinkin pian että jäljelle ei jäänyt hirveästi vaihtoehtoja jos au pair-hommat tai mangojen poimiminen Australiassa ei tuntunut omalta jutulta. Mutta, vihdoin löysin kun löysinkin mieluisen työpaikan itselle todella yllättävästä kohteesta. Monien haastattelujen ja lippulappujen skannausrumbien jälkeen päädyinkin töihin Intiaan kuudeksi kuukaudeksi suurelle kiinalaiselle luksushotelliketjulle.

 

KR Market, Bengaluru

Malleshwaram, Bengaluru

 

Bengaluru

Hotelli, jossa työskentelin sijaitsi Bengalurussa, Karnatakan osavaltiossa eteläisessä Intiassa. Bengaluru on koti n. 11 miljoonalle ihmiselle tällä hetkellä mikä tekee siitä kolmanneksi asutuimman kaupungin Intiassa. Bengaluru on nopeasti kasvava informaatioteknologian keskittymäkaupunki, joka tunnetaankin Intian Silicon Valleyna. Normituristi Intiassa harvemmin päätyy Bengaluruun, hotellimme asiakkaatkin olivat pääasiassa vain liikematkustajia ja paikallisia herkuttelijoita. Muutamien ensimmäisten kulttuurishokin täyttämien päivien jälkeen tämä meluisa, hektinen ja kaunis kaupunki alkoi heti tuntua omalta. Jos päädyt Bengaluruun, niin nauti sen miellyttävästä, viileästä ilmastosta ja etelä-Intialaisesta kasvisruoasta söpöissä kattoravintoloissa. <3

 

Shivoham Shiva Temppeli, Bengaluru

 

Matkalle Intiaan

Olen saanut käsityksen, että todella moni on lähtökohtaisesti kiinnostunut matkustamaan Intiaan, mutta itse reissu jää kuitenkin toteutumatta syystä tai toisesta. Tähän vaikuttaa varmasti mielikuvat monimutkaisista viisuminhakuprosesseista, matkan suunnittelun hankaluudesta ja käsityksestä, että reissusta tarttuu takuuvarmasti vähintään kolme eri vatsapöpöä. Allekirjoitan osan näistä mielikuvista, mutta Intia on kuitenkin kaiken vaivan arvoinen, eikä puolivuotisen reissuni aikana minua esimerkiksi vaivannut nämä moiset pöpöt juuri ollenkaan. Tämä postaus tuleekin sisältämään käytännöllistä tietoa Intiasta ja vinkkejä, jotka toivottavasti madaltavat kynnystä matkustaa Intiaan.

Koska rakastan tehdä listoja, niin listasin ensin muutaman olennaisen faktan Intiasta jotka auttavat hahmottavaan, kuinka merkittävä valtio on kyseessä:

 • Intian pääkaupunki on New Delhi, muita merkittäviä kaupunkeja esimerkiksi Delhi, Mumbai ja Kalkutta
 • Intia oli Britannian siirtomaa vuoteen 1947 asti
 • Valuuttana on Intian rupia (INR), aikaero ”sesonkina” talvisin Suomeen 3,5 h
 • Asukasluvultaan Intia on maailman toiseksi suurin valtio, sen on ennustettu ohittavan asukasluvultaan suurin valtio Kiina vuoteen 2050 mennessä
 • Pinta-alaltaan maailman seitsemäksi suurin valtio
 • Yleisimpiä uskontoja on hindulaisuus, islam, sikhismi, buddhalaisuus ja kristinusko
 • Monien eri kulttuurien ja kansojen sulatusuuni

 

KR Flower Market, Bengaluru

Monimuotoinen vastakohtien yhteiskunta

Näin suuren maan sisään mahtuu paljon erilaisia vastakkainasetteluja ja Intiaa on kuvattukin osuvasti myös yliannostukseksi aisteille. Ei ole olemassa vain yhtä tiettyä yhtenäistä Intialaista kulttuuria, koska maa koostuu lukuisien eri uskontojen ja kansojen kulttuureista. Intia ei ole millään tavalla laimea tai tasapaksu, vaan kaikki ruuasta kulttuuriin on tunteita herättävää ja yhteiskunnan äärimmäisyydet korostuvat päivittäisessä elämässä. Intia on  monikulttuurinen vastakohtien yhteiskunta, eikä tätä ihanaa maata ei voida laittaa mihinkään tiettyyn lokeroon.

Voit löytää Intiasta henkeäsalpaavan kauniita maisemia täynnä puhdasta luontoa mutta myös törkyisiä, likaisia sivukujia täynnä roskia ja jätöksiä joiden seassa vaeltelee kaikkea ihmisistä lehmiin. Intiassa näkee myös toinen toistaan huikeampia viiden tähden luksushotelleja mutta niille vastapainoksi myös likaisen näköisen hökkelin sivukadun puskasta, jonka huomaatkin olevan paikallisen perheen koti. Vähävaraisella ei ole välttämättä edes varaa epämääräiseen hökkeliin vaan yöt torkutaan kadulla viltin alla jättirottien kanssa. Intiasta tulee kuitenkin tunnetusti myös korkeasti koulutettuja älykkäitä ihmisiä ulkomaille töihin, mutta samaan aikaan Intiassa on suhteessa väkilukuun enemmän lukutaidottomia ihmisiä, kuin missään muussa maassa.

 

Mehndi <3 @ Tasker Town, Bengaluru

Do’s and Don’ts

Seuraavaksi muutamia käytännön vinkkejä ja hieman yksityiskohtaisempaa tietoa Intiaan matkustavalle. Nämä perustuvat intialaisten tuttavuuksieni neuvoihin sekä omiin puolen vuoden maassa asumisen pohjalta kertyneisiin käytännön kokemuksiini.

Temppeleissa vierailu

Jos vierailet ihanissa temppeleissä tai moskeijassa, jätä kengät rakennuksen ulkopuolelle. Jalkoja pidetään muutenkin yleisesti likaisena asiana Intiassa joten vältä esimerkiksi turhaa koskettamista tai osoittamista jaloillasi kohti ihmisiä/temppeleitä/kirjoja tai muitakaan asioita.

Pöytätavat

Tapana on, että ruoka syödään oikealla kädellä. Vasenta kättä pidetään likaisena ja se on tarkoitettu vain vessatoimia varten. Vältä myös asioiden/esineiden antamista Intialaisille vasemmalla kädellä. Itse totuin syömään oikealla kädellä mutta en kyllä miettinyt kummalla kädellä annoin asioita eteenpäin… ups. Ei kukaan tietääkseni kuitenkaan loukkaantunut tästä haha.

Tippaus

On suotavaa jättää tippiä n. 10% loppulaskun summasta. Ruokaileminen Intiassa on erittäin edullista ja ruoka on aivan ihanaa! Erityisesti eteläisessä Intiassa löydät herkullisia kasvisvaihtoehtoja. Olenkin aina miettinyt kuinka helppoa ja miellyttävää on olla kasvissyöjä Intiassa, kun Suomessa se kasvisvaihtoehto on monesti todella yksinkertainen ja masentava salaatti josta tulee vain huono mieli.

Huomaathan, että varsinkin ns. tasokkaammissa ja virallisissa ravintoloissa menun hinnat eivät saata sisältää veroja: erinäisiä veroja lisätään loppulaskuun, tällaisia veroja ovat esimerkiksi luxury tax ja service tax.  Jos esimerkiksi tilaat salaatin ja menussa lukee sen maksavan 900 rupiaa, saattaa loppulasku olla kuitenkin yli 1000 rupiaa. Menuissa kuitenkin pitäisi olla maininta, jos näitä verot eivät sisälly hintoihin, mutta tämä on monelle silti ikävä yllätys laskun saapuessa.

 

KR Market, Bengaluru

 

Hintataso ja tinkiminen

Hintataso Intiassa on edullinen verrattuna Suomen hintatasoon. Kannattaa suosia pieniä setelitä ja kolikoita sillä vaihtorahavarat eivät ole yleisesti kovin suuret. Tingi basaareilla joissa ei ole kiinteät hinnat n. 70 % pois lähtöhinnasta. Jos et nauti tinkimisestä kuten minä, niin onneksesi melkeinpä samat tuotteet ovat aina saatavana kaupoissa kiinteillä hinnoilla, jolloin voit välttää kiihkeät tingat. Toisaalta hinnat joita kauppiaat pyytävät eivät ole alunperinkään kovin kalliita, joten tässäkin voi sitten miettiä, kumpi teistä tarvitsee sen muutaman euron enemmän: sinä vai kauppias. Intia on shoppailijan paratiisi ja löydät suurista kaupungeista perinteisten markkinoiden ja basaarien lisäksi myös merkkiliikkeitä. Osta Intiasta ainakin mausteita ja teetä mukaan Suomeen muistuttamaan Intiasta!

 

Hampi

 

Pukeutumisesta

Kunnioita kulttuuria pukeutumalla konservatiivisesti. Ei lyhyitä shortseja, hameita, pikkutoppeja ja niin edespäin. Nou nou. On epäkunnioittavaa kulkea tiukat pikkuhepeneet päällä ja huomaatkin pian polttavat katseet jos näin teet. Sinuun suhtaudutaan kunnioittavammin jos et pukeudu paljastavasti ja niukkoihin vaatteisiin. Epäkonsertiivinen pukeutuminen saattaa herättää esimerkiksi ei-toivottuja huuteluja. Peittävämpi pukeutuminen parantaa myös saamasi palvelun laatua sekä vähentää huijatuksi tulemisen riskiä.

Isoissa kaupungeissa kuitenkin urbaanit nuoret Intialaiset, etenkin opiskelijat, rikkovat rajoja ja saattavat pukeutua tiukkoihin farkkuihin ja toppeihin. Hyvä niin, on aikakin että kuumassa Intiassa ihmiset saisivat pukeutua kuten itse haluavat, eikä miten yhteiskunta määrittelee heidän pukeutua. Pukeutumisetiketti on kuitenkin vanha ja tiukasti kiinni yhteiskunnassa ja ”pukeutumisvallankumouksen” edesauttaminen ei ole ensisijaisesti matkailijoiden tehtävä. Oma arkiasuni Bengalurussa koostui liehuvista pitkistä housuista, löysähköstä t-paidasta ja kimonosta. Eipähän tarvinnut miettiä mikä makkara näkyy ja missä kohdassa. Kerran näin kotikadullani Vasanth Nagarissa kun pitkä, vaaleahiuksinen eurooppalaisen näköinen nainen tepasteli hikisenä tiukat minishortsit sekä avonainen pikkutoppi päällään ostoskassejaan kantaen ja paikallisten reaktiot oli kyllä näkemisen arvoiset.

 

KR Flower Market, Bengaluru

Epämukavat tilanteet & Eve teasing

Eve teasing tarkoittaa yleensä naisiin kohdistuvaa, ”hieman” harmittomampaa ahdistelua väkijoukoissa. Ahdistelu on yleensä “muka vahingossa” tapahtuvaa koskettelua tai hipaisua ja sitä harjoittaa yleensä vähävaraisemmat ja kouluttamattomat miehet. Haluan korostaa, että kaikki miehet eivät ole tällaisia Intiassa, vaan suurin osa tuomitsee kaikenlaisen naisiin kohdistuvan ahdistelun. Jos Eve teasing kohdistuu sinuun, älä jätä sitä huomioimatta vaan sano äänekkäästi asiasta henkilölle joka sen teki, ja kerro että otat poliisiin yhteyttä hänen toiminnastaan. Paljoahan et voi tehdä: bitch slapit tai hillitön raivoaminen ei auta muuttaamaan vuosikausia muotoutuneeseen epätasa-arvoiseen kulttuuriin joka on syvällä ihmisten asenteissa. Hyvin todennäköisesti ahdistelija ei edes ymmärrä englannin kieltä. Mutta, ainakin voit nolata tekijän julkisesti ja näin tekijä voi oppia asiasta. Jos tilanne on erityisen epämukava, voit myös sanoa esimerkiksi, että otat henkilöstä kuvan poliisille ja ilmoitat ahdistelusta.

Vaikka Eve teasing ei ole koskaan naisen syy, voit pienentää riskiä uhriksi joutumiseksi pukeutumalla konservatiivisesti ja käyttäytymällä asiallisesti. Paljastava pukeutuminen ja epäsopiva humalassa tokkuroiminen yhdistetään siihen, ettei kyseisellä naisella ole moraalia ja hän holtiton, mikä tekee hänestä helpomman ja alttiimman ahdistelulle.

Eve-teasingiin suhtaudutaan Intiassa nykyään vakavasti ja jos kohtaat sitä on myös suotavaa että ilmoitat asiasta poliisille. Lisäksi, naiset auttaa aina toisia naisia ja puolustaa sinua tarvittaessa kaikissa epämukavissa tilanteissa. En ole itse kokenut vakavampaa ahdistelua Intiassa asuessani, mutta tämä on kuitenkin yleinen ongelma joten halusin kirjoittaa myös tästä asiasta.

 

 

Masala dosa, bengalurun perinteinen aamupalaruoka <3

 

Ota huomioon myös nämä

 • Kannattaa opetella muutama sana hindiä ja teititellä: jo muutamien simppelien sanojen opettelu yleensä parantaa saamasi palvelun laatua. Myös teitittely on hyvin yleistä ja tärkeää Intialaisille, se vaikuttaa myöskin suoraan saamasi palvelun laatuun: miehet sir ja naiset ma’am.

 • Älä näytä liikaa kiintymystä kumppaniisi julkisilla paikoilla. Pussailu ja runsas halailu jätetään kahdenkeskeiseen aikaan yksityistiloissa, julkinen kuhertelu on epäkunnioittavaa. Asiasta onkin olemassa vitsi, ”it’s okay to piss in public but not kiss in public in India” ja tässä vitsissä on kyllä perää. Kun poikaystäväni oli käymässä luonani Intiassa, emme kyllä malttaneet olla pitämättä toisiamme kädestä kiinni julkisesti, ja tähän onkin mielestäni hyvä vetää raja.
 • Tupakointi julkisilla paikoilla Intiassa on lailla kiellettyä. Yleensä kuitenkin yksityisalueilla tupakointi on sallittua.
 • Ethän hermostu sähellyksestä: Intialaisille(kin) aika on erittäin liukuva käsite ja myöhästymiset kuuluu asiaan. Älä odota täsmällisyyttä. Aluksi hermostuin hyvinkin helposti ja olin pää punaisena kun mikään ei ikinä mennyt niinkuin piti. Ymmärsin kuitenkin pian madaltaa odotuksiani ja minusta kehittyi lehmän hermot omaava ihminen: pessimisti ei pety. Lisäksi, jos Intiassa ottaa tunteisiin jokaisen sähellyksen ja vastoinkäymisen on se raskasta mielelle. Joten, keep your cool. Sähellys ja asioiden vieminen vain suurin piirtein loppuun asti kuuluu Intiaan. Nykyään osaankin arvostaa todella paljon sitä että Suomessa yleensä ”hommat toimii” ja saan mitä on luvattu.
 • Vältä liikkumista ulkona pimeällä alueilla ilman agendaa. Tiedä aina mistä mihin olet menossa ja mistä tulit. Suosittelenkin lataamaan jo Suomessa offline-karttoja sillä verkkoyhteyttä voi olla vaikea löytää silloin kun sitä tarvitsisit. Vältä varsinkin paikkoja, joissa ei ole valaistusta tai niissä ei liiku muita ihmisiä ilta-aikaan. Kuitenkin esim. yömarkkinoilla ja sen kaltaisissa paikoissa on normaalia liikkua yöaikaan.

 

 

 • Ei kannata säikähtää hyvinkin henkilökohtaisia kysymyksiä uusilta intialaisilta tuttavuuksiltasi: esimerkiksi palkasta kysyminen ensimmäisessä small talk-keskustelussanne ei ole lainkaan outoa. Kysy ihmeessä hänen palkastaan myös, ja jos et halua paljastaa itsestäsi liikaa, niin eihän sinun tarvitse absoluuttista totuutta kertoa. Intiassa ihmisillä ei ole samanlaista henkilökohtaista tilaa ja yksityisyyttä kuin meillä, joten ihmiset ovat paljon avoimempia myös omista asioistaan. Suomalaista perinteistä bussipysäkillä jätettävää metrin hajurakoa toiseen ihmiseen ei ole olemassa Intiassa.
 • Suosittelen pakkaamaan mukaan maitohappobakteereja, hyttysmyrkkyä, aurinkorasvaa ja taskulampun. Varsinkin jos matkustat toukokuu-lokakuu aikavälillä niin hyttysmyrkky on hyvä omistaa, muina kuukausina hyttysiä ei juurikaan ole. Taskulamppu tuo turvaa sähkökatkosten sattuessa.
 • Paikallisen kulttuurin kunnioittamista ja arvostamista en voi korostaa tarpeeksi. Meille Intian absurdeilta tuntuvat uskontoon liittyvät tavat ja jotkut vanhanaikaiset asenteet voi herättää erilaisia, myös negatiivisia mielipiteitä. Esimerkiksi naiset eivät saisi mennä temppeliin kuukautisten aikana, mikä tuntuu hullulta omasta mielestäni. Intialaiset ovat ihanan isänmaallisia ja rakastavat maataan: suosittelenkin olemaan arvostelematta sitä, jos sinulla ei ole mitään hyvää sanottavaa. Toki realistinen keskustelu on antoisaa ja kannustan siihen mutta irralliset, turhat, negatiiviset mölyt kantsii jättää sanomatta.
 • Suomalainen tarvitsee viisumin intiaan matkustaessa passin jonka on oltava voimassa vähintään 6 kk maahan saapumisesta. Passin oltava myös täysin ehjä ja moitteettomassa kunnossa. Myös Intian viisumi on suomalaiselle pakollinen. Näissä asioissa ollaan hyvin tarkkoja, joten hoida ne kuntoon hyvissä ajoin ennen lähtöä. Jos olet heikkohermoinen, suosittelen ulkoistamaan viisumin hakemisen sillä hakuprosessi voi olla pitkä ja monimutkainen. Lisätietoa tästä Intian suurlähetystön sivuilla.
 • THL suosittelee kaikille intiaan matkaaville Kurkkumätä/jäykkäkouristus-, MPR- ja hepatiitti A-rokotuksia. Malariariski on matkaajalle pieni.

 

 

Shivoham Shiva Temppeli, Bengaluru

Kuulostaako hankalalta? Ei hätää! Intia on kuitenkin tottunut vastaanottamaan matkailijoita, kaikki mahdolliset etikettimokat on varmasti tehty jo aikaisemmin joten saat kyllä anteeksi myös omasi. Jotkut matkailijat kapinoivat paikallista kulttuuria ja tapoja vastaan, koska ne eivät ole heidän mielestään järkeviä. Näiden tapojen noudattamisessa on mielestäni kysymys enemmänkin siitä, haluatko itse kunnioittaa paikallista kulttuuria ja arvoja. Oma suositukseni on, että suhtaudu paikallisiin tapoihin ja perinteisiin kunnioittavasti, vaikka ne välillä saattavatkin tuntua hupsuilta ja absurdeilta. On hyvä muistaa, että metsä vastaa kuten sinne huudetaan vai miten se meni!

Huomioithan, että nämä neuvot ovat suuntaa-antavia, eivätkä välttämättä päde koko maassa. Esimerkiksi rantalomakohteessa Goalla pukeutuminen on hyvinkin vapaata, ja muidenkin tapojen noudattamisen merkitys vähenee alueelle kohdistuvan runsaan matkailun takia.

Ajattelin tehdä ensi kerralla postauksen matkustamisesta Intian sisällä jossa on vielä hieman tarkempaa tietoa. Isosiskoni tuli moikkaamaan minua Intiaan viimeisillä viikoillani ja hänen kanssaan reissasimmekin pitkin Intiaa. Tässä vielä loppuun pieni matkakuumetta nostattava vlogi, minkä siskoni teki yhteisestä Intian sisäisestä reissailustamme:

LACK OF COLOUR / TRAVEL VLOG: INDIA


You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply