Hyppää sisältöön

Kirgisia on vaeltajan unelmakohde

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 05.02.2015
Kirgisia on pieni sisämaavaltio Keski-Aasiassa, Kiinan, Kazakstanin, Tadžikistanin ja Uzbekistanin naapurissa.

Kaunis luonto houkuttelee matkailijoita

Keskellä Aasiaa sijaitseva Kirgisia on vuoristoinen maa. Tienšanin vuoristo kulkee läpi Kirgisian ja se peittääkiin lähes koko maan pinta-alan. Upea luonto tarjoaa huikeat vaellus- ja kiipeilymahdollisuudet. Ratsastus on tärkeä osa kirgisialaista kansanperinnettä ja kulttuuria vielä tänäkin päivänä.

Kirgisia on vastakohtien maa. Esimerkiksi maan ilmasto ei ole läheskään sama Kirgisian kaikissa osissa. Vaikka maa on kohtalaisen pieni, voi valita viettääkö lomaansa kuivassa mannerilmastossa, kylmässä vuoristoilmastossa vai maan eteläosan subtrooppisessa ilmastossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kirgisiassa voi nähdä aitoa paimentolaiselämää vuoriston mykistävissä maisemissa tai nauttia pääkaupunki Bishkekin tarjonnasta.

Kirgisiaa kutsutaan Keski-Aasian Sveitsiksi

Ilmasto vaihtelee kohteesta riippuen

Sää vaihtelee suuresti eri osissa Kirgisiaa kylmästä vuoristoilmastosta etelän subtrooppiseen ilmastoon. Kesäkausi Kirgisiassa on melko lyhyt, mutta lämmin.

Talvet ovat Kirgisiassa jopa hyytävän kylmiä, joten paras matkustusaika on loppukeväästä alkusyksyyn. Lisäksi etenkin syksyisin ja keväisin on suuri lumivyöryjen riski ja monet tiet ovat usein lumen peitossa.

Hevosvaellus on matkan kohokohta

Kirgisiassa ei voi välttyä hevosilta. Paras tapa tutustua Kirgisian vielä villiin luontoon onkin ehdottomasti hevosvaellus. Nomadien jalan- ja kavionjäljissä voi tutustua Kirgisian muinaisiin kalliopiirroksiin, seikkailla luonnossa ja nukkua yönsä jurtassa. Matkalla kannattaa kokeilla myös paikallista urheilulajia, kok borua, joka on kuin rugbya hevosen selässä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hevosiin liittyy myös yksi Kirgisian merkkitapahtumista, At Chabysh -festivaali Barskoönissä marraskuun alussa. Festivaalin aikana voi tutustua erikoisiin hevosurheilulahjeihin, kuten hevospainiin.

Entinen Neuvostotasavalta kärsii köyhyydestä

Kirgisia on entinen Neuvostotasavalta ja itsenäistymisensä jälkeen maa on kärsinyt sisäisistä konflikteista, tosin tilanne on toistaiseksi rauhallinen. Paikalliset ovat ystävällisiä ja vieraanvaraisia, mutta valitettavasti myös Kirgisia kärsii köyhyyden mukanaan tuomista ongelmista, kuten rikollisuudesta. Esimerkiksi täysissä busseissa kannattaa pitää silmät auki taskuvarkaiden varalta, ja yöaikaan yksin liikkumista ei suositella.

Kirgisian rahayksikkö on som, eikä sitä voi vaihtaa Suomessa. Matkavaluutaksi kannattaa varata Yhdysvaltain dollareita tai euroja, ja vaihtaa ne paikan päällä paikalliseen valuuttaan. Hintataso Kirgisiassa on alhainen Suomeen verrattuna.

Viralliset kielet ovat kirgiisi sekä venäjä. Pääkaupunki Bishkekissä pärjää yleensä kohtalaisen hyvin englannin kielellä, mutta pienemmissä kaupungeissa etenkään vanhemmat ikäluokat eivät puhu englantia.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN KIRGISIASSA

Kirgisiassa on edelleen vahva paimentolaiskulttuuri

Ei suoria lentoja Suomesta

Suomesta Kirgisiaan voi matkustaa esimerkiksi Istanbulin kautta Turkish Airlinesilla tai Moskovan kautta Aeroflotin lennoilla. Edestakaiset lennot maksavat edullisimmillaan noin 500 euroa.

Kirgisiassa on kaksi kansainvälistä lentokenttää. Manasin kansainvälinen lentokentää sijaitsee 25 kilometrin päässä pääkaupungista Bishkekista. Toinen kenttä on Oshin kaupungissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yöunet hotellissa tai jurtassa

Pääkaupungissa Bishkekissa on useita eritasoisia hotelleja ja hostelleja, joista valita. Hinnat ovat Suomen hintatasoon nähden erittäin edulliset ja majapaikan voikin saada noin kymmenellä eurolla per yö.

Pienemmissä kaupungeissa on usein pääosin pieniä majataloja, mutta myös muutamia hotelleja. Kirgisian matkalla kannattaa tilaisuuden tullen viettää yönsä perinteisessä paimentolaismajassa, jurtassa.

Liikennekulttuuri poikkeaa kotimaisesta

Kirgisiassa tiet ovat huonossa kunnossa ja liikennekulttuuri täysin erilainen kuin Suomessa. Liikenne on vaarallista niin jalankulkijan kuin autoilijankin kannalta. Suuri osa kirgiiseistä on ostanut ajokorttinsa autokoulua käymättä, joten ei ole ihmekään, että liikenne on melko kaoottista.

Taksilla kulkiessa kannattaa aina sopia hinta etukäteen välttyäkseen erimielisyyksiltä matkan päätteeksi. Rautatieverkosto Kirgisiassa on melko suppea ja hevonen onkin edelleen yleinen kulkuväline.

KIRGISIAN MATKAKOHTEET

Issyk-Kul on Kirgisian suurin järvi

Issyk Kulin järvi tarjoaa vaihtoehtoja matkailijalle

Kirgisian suurin järvi Issyk Kul on koko maailman toiseksi suurin vuoristojärvi Titicacan jälkeen. Vuoristossa, Issyk-Kulin alueella sijaitseva järvi ei jäädy edes talvisin, joten se tarjoaa hyvät kalastusmahdollisuudet vuoden ympäri. Järvi on yli 180 kilometriä pitkä ja se sijaitsee huimassa 1600 metrin korkeudessa vuoristossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tienšanin vuoristo hallitsee Issyk Kulin etelärantaa. Pohjoisrannalla on turistikohde Tšolpon-Ata ja itärannalla alueen suurin kaupunki Karakol.

Bishkek tarjoaa kaupungin mukavuudet

Bishkek on Kirgisian pääkaupunki, ja se sijaitsee maan pohjoisosassa. Leveiden bulevardien halkoma kaupunki on sekoitus neuvostoaikaisia asuintaloja ja marmoripäällysteisiä rakennuksia. Toinen maan kansainvälisistä lentokentistä sijaitsee aivan Bishkekin kupeessa, mutta kaupunkiin pääsee myös junalla. Junamatka Moskovasta Bishkekiin kestää noin kolme päivää.

Kaupungissa kannattaa käydä Kirgisian historiallisessa museossa, aistimassa paikallista tunnelmaa basaareilla ja syödä herkullista keskiaasialaista ruokaa.

Teksti: Jenna Lehkonen, Anni Moilanen
Kuvat: Flickr / Peretzp, mmmavocado, Peretzp, Livepine