Matkakertomus: Bulgaria

Olen ollut aikeissa matkustaa Bulgariaan kauan aikaa sitten ja kerran minulla oli jo matkakin varattuna, mutta lentoyhtiön konkurssin vuoksi matkakohde vaihtuikin Istanbuliin. Olen iloinen siitä, että näin tapahtui ja menin Bulgariaan vasta myöhemmin. Aiemmin olisimme viettäneet koko loman vain Varnan Kultahietikolla, mutta nyt teimme kaverini kanssa huomattavasti mielenkiintoisemman reissun. Olimme Bulgariassa yhteensä 3 päivää, josta 2 päivää vietimme Varnassa ja yhden päivän maan pääkaupungissa Sofiassa. Bulgaria on kiinnostanut minua maana jo pidemmän aikaa ja olen halunnut käydä siellä ihan vain uteliaisuuttani. Bulgaria on yksi Euroopan köyhimmistä maista, mutta se vetää vuosi toisensa jälkeen turisteja puoleensa. Onko syy edullisessa hintatasossa vai löytyykö Bulgariasta muutakin mielenkiintoista? Sitä lähdin selvittämään.

Varnassa majoituimme Kultahietikon lähistöllä Hotel Detelinassa. Varnan kaupungista on matkaa Kultahietikolle n. 20 km. Hotellin sijainti oli aika syrjäinen, mutta tämä oli loppujen lopuksi ihan hyvä asia. Kultahietikon ytimessä kävimme vain kerran ja se riitti meille. Kultahietikolla ei ollut meille oikeastaan mitään. Näin kolmenkympin kynnyksellä biletys ja piraattituotteet eivät juurikaan kiinnosta. Hotel Detelina sijaitsee rauhallisella paikalla hieman lähempänä Varnan kaupunkia. Hotellin lähistöltä löytyy myös hyvä ranta, joten siltäkin osin majapaikkamme sijainti oli onnistunut.

Lensimme Norwegianilla Helsingistä Varnaan ja lentomme saapui perille myöhään illalla, joten ensimmäisenä iltana kävimme ainoastaan syömässä hotellin lähistöllä. Aamulla lähdimme heti tutustumaan Varnan kaupunkiin. Varna on Bulgarian kolmanneksi suurin kaupunki ja se on yksi Euroopan vanhimpia kaupunkeja. Varnan ensimmäisiä asukkaita ovat olleet traakialaiset, jotka ovat asuttaneet kaupungin 6000 vuotta sitten. Bulgaria on myös yksi itäblokin maista, joka näkyi myös erittäin vahvasti katukuvassa. Yllätyin hieman siitä, kuinka rähjäinen kaupunki oli loppujen lopuksi. Selailin paljon kuvia kaupungista ennen matkaa ja niiden perusteella kuvittelin kaupungin hieman erilaiseksi. Varnassa on kuitenkin shoppailun nälkäiselle hyvät ostosmahdollisuudet. Me kävimme ainoastaan Grand Mallissa ja Varna Mallissa, mutta näihin kahteen ostoskeskukseen meillä tuhlaantui melkein koko päivä. Grand Mallista lähdettiin jo kassit pullollaan, joten Varna Mallissa riitti hyvin pieni kierros. Nämä ostoskeskukset sijaitsevat kävelyetäisyyden päässä toisistaan. Grand Mallista löytyy myös Retro museo, jossa kävimme myös pyörähtämässä. Museossa oli enimmäkseen vanhoja itäblokin autoja ja retroesineitä oli museossa harmillisen vähän.

Toisena päivänä sää sattui olemaan erinomainen auringon ottamiselle, joten aamupäivän vietimme hotellin viereisellä rannalla. Ranta oli todella siisti ja rauhallinen, joten se sopi meille ”ikälopuille” erinomaisesti. Pari tuntia aurinkoa riitti meille oikein hyvin ja tämän jälkeen lähdimme käymään vielä Sea Gardenissa Varnassa. Sea Garden on puistoalue rannan tuntumassa. Alueella sijaitsevat myös Varnan eläintarha sekä akvaario. Puistossa oli ihan kiva käydä kävelemässä ja kuvia ottamassa, mutta en oikein saanut kokonaista käsitystä puistosta. Alue oli todella laaja, eikä alueella ollut juurikaan karttoja, joista olisi saanut paremman käsityksen paikasta.

Seuraavana aamuna jätimme Varnan taaksemme ja lähdimme bussilla kohti Sofiaa. Matka kesti melkein 6 tuntia, joten suurin osa päivästä kului matkustamiseen. Käytännössä matkustimme melkein koko maan läpi, joten Bulgaria tuli nähtyä ihan eri vinkkelistä. Matka kului mukavasti maisemia ihaillessa. Välillä oli tasankoa ja välillä kukkuloita, mutta matkasta erityisesti mieleen jäivät kauniit auringonkukkaviljelmät. Bussilla matkustaminen oli niin mielenkiintoista, että tulen tekemään siitä vielä oman postauksen jossain vaiheessa.

Sofiaan saavuimme illalla kuuden maissa, joten ehdimme tutustua kaupunkiin hyvin pikaisesti. Meillä lähti aamulla lento Budapestiin hyvin aikaisin, joten meillä oli vain ilta aikaa Sofiassa. Olimme varanneet huoneen Hotel Lionista, joka on aika keskustan tuntumassa. Sofia oli mielestäni huomattavasti siistimpi kaupunki kuin Varna ja kaupunki muistutti jonkin verran Pietaria. Jos joku olisi minut tupsauttanut kaupunkiin silmät sidottuina ja kertonut minun olevan Venäjällä, olisin kyllä ostanut jutun ihan täysin. Sofiassa on paljon kirkkoja, mutta hirveästi muita nähtävyyksiä ei kaupungissa juurikaan ole. Valitettavasti meidän aikamme oli todella rajallinen, joten aika riitti ainoastaan kävelylenkkiin keskustassa. Jotenkin pidin Sofiasta enemmän kuin Varnasta. En oikein osaa sanoa miksi, mutta Sofiasta minulle jäi positiivisempi fiilis.

Bulgariaa tuli nähtyä kolmen päivän aikana aika monelta kantilta. Bulgariassa oli todella mielenkiintoista käydä, mutta voi olla että Bulgaria tulee kuulumaan minulla niihin maihin, joihin en ihan heti palaa takaisin. Muutama päivä Bulgariassa riitti minulle oikein hyvin ja uskon, että pidemmällä matkalla olisin saattanut pitkästyä. Eli mihin tulokseen päädyin tutkimusmatkallani Bulgariaan. Löytyykö Bulgariasta muutakin mielenkiintoista kuin edullinen hintataso? Voisin sanoa, että kyllä ja ei. Varnassa ja Kultahietikolla oli mukava käydä pari päivää, mutta siellä ei ollut minulle kovinkaan paljon mielenkiinnon kohteita. Kultahietikolla rannat olivat todella siistit verrattuna esimerkiksi Balin rantoihin, joten rantoja rakastaville auringonpalvojille Kultahietikko on ihan hyvä lomakohde. Itse olen niin levoton sielu, etten jaksa makoilla rannalla kovinkaan pitkään, vaan haluan nähdä ja kokea lomallani mahdollisimman paljon. Olen ehkä vähän outo, mutta minusta siisteintä Bulgariassa oli viettää päivä bussissa ja kulkea koko maan halki. Bulgarian luonto oli kaunista katseltavaa ja tämän matkan aikana näin todella paljon aitoa Bulgariaa. Istuin siis bussissa melkein kuusi tuntia naama kiinni ikkunassa. Jos Bulgariaan matkustaa, niin kannattaa ehdottomasti käydä rantakohteiden ulkopuolella. Bussissa istuminen voi olla yllättävänkin mielenkiintoista hupia 😉

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply