Liikkuminen Prahassa

Praha on hyvin kompakti kaupunki. Jos hotellivalinta on osunut keskustan alueelle, kävelemällä pärjää hyvin pitkälle. Jalkoja on kuitenkin aina hyvä säästää mahdollisimman paljon, joten julkisia kannattaa ehdottomasti käyttää, varsinkin kun lähdetään keskustan ulkopuolelle. Prahasta löytyy useita vaihtoehtoja paikasta toiseen siirtymiseen ja liikkuminen on hyvin edullista.

Metro 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lippuautomaatti

Minun mielestäni Prahan metrolinjat on hieman hölmösti sijoiteltu. Metrolinjoja löytyy 3 kappaletta, jotka kaikki risteävät toisiinsa nähden keskustassa. Hölmön teki linjoista se, että keskustan alueella ei pääse juuri mihinkään yhtä metrolinjaa pitkin, vaan muutaman pysäkin jälkeen joutuu vaihtamaan jo metrolinjaa. En pitänyt metroverkostoa kovinkaan kätevänä, koska näihin vaihtoihin kului aina jonkin verran aikaa. Samassa ajassa olisi matka melkein hoitunut kävellenkin. Metrolippujen osto tapahtui vanhoista keltaisista automaateista, joista en myöskään pitänyt yhtään! Metrolinjat oli jaettu vyöhykkeisiin, mutta minulle ei missään vaiheessa selvinnyt tarkasti, minne asti olisi riittänyt 3 alueen lippu ja milloin olisi pitänyt ostaa 4 alueen lippu. Tuli sitten ostettua joka kerta kalliimpi lippu varmuuden vuoksi. Onneksi matkaliput olivat erittäin edullisia, joten suurta menetystä tästä ei aiheutunut. Minua kiukututti silti!

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Metroasema

 

Raitiovaunu

Prahasta löytyy myös hyvin kattava raitiovaunuverkosto, joilla pääsi liikkumaan huomattavasti laajemmin kuin metrolla. Raitiovaunujen logiikka ei kuitenkaan meille avautunut ihan täysin ja olimme pari kertaa menossa ihan väärään suuntaan. Käytimme raitiovaunua vain pari kertaa, joten tämä olisi saattanut meille avautua hieman paremmin, jos olisimme tätä enemmän käyttäneet. Maalaisjärki ei selvästikään riittänyt selvittämään raitiovaunujen mysteeriä.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Uber

Uber oli ehdottomasti kaikkein kätevin liikkumistapa Prahassa, jota kannattaa ehdottomasti käyttää. Me liikuimme pääasiassa Uber kyydeillä. Kyydit tulivat maksamaan keskustan alueella vain 2 – 3 euroa ja lentokentällekin pääsimme 15 eurolla. Eli ihan sika halpaa! Uberin maksusysteemi toimii myös ihan loistavasti, koska kuljettajalle ei makseta suoraan mitään, vaan kyyti veloitetaan aina luottokortilta. Kyytin tilausvaiheessa valitaan kolmesta eri hintaluokasta kyyti etukäteen, joten hintakaan ei tule yllätyksenä. Praha on tunnettu huijaritakseista, joten Uber kannattaa valita taksin sijasta. Tulen varmasti käyttämään jatkossakin Uberiä ulkomailla. Ei ainakaan tarvitse pelätä kovin paljoa huijatuksi tulemista. Toimiva netti kannattaa kuitenkin ottaa mukaan matkalle, koska kyytien tilaaminen on hieman hankalaa pelkästään wifi-yhteyksien varassa. Meillä ei tosiaan toimivaa nettiä ollut ollenkaan, joten tilasimme kaikki kyydit kahviloista ja ravintoloista, joissa oli toimiva wifi-yhteys. Noutopaikka jouduttiin katsomaan tarkasti, koska netin piti toimia auton saapumiseen asti.

Vaikka liikkumisvaihtoehtoja Prahasta löytyy yllin kyllin, kaupunkiin pääsee tutustumaan syvemmin kävelemällä. Nähtävyyksien välillä etäisyydet ovat hyvin lyhyet varsinkin vanhankaupungin alueella. Prahan kadut ovat hyvin kapeita ja sokkeloisia, joten näitä katuja pitkin kulkemalla löytää aina itsensä ihan uusista paikoista. Prahasta tekee mielenkiintoisen kaupungin epäsymmetrimäisyys ja salaperäisyys. Et voi koskaan päätellä, mitä kulman takana odottaa.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply