Haaveista totta

Useimmilla meistä on haaveita. Osalla ne liittyvät matkustamiseen ja paikkoihin joissa haluaisi käydä elämänsä aikana. Kukapa ei olisi koskaan kuullut lausahduksia, ”voi kunpa pääsisin käymään esimerkiksi New Yorkissa tai vaikkapa Australiassa”. Minun haaveenani on nähdä mahdollisimman paljon maailmaa, mutta minultakin löytyy muutamia tiettyjä haavepaikkoja, jotka ovat oman elämäni ”to do”-listalla. Näistä haaveista yksi tulee toteutumaan ensi vuoden alkupuolella, nimittäin varasin juuri lennot Tokioon!

Japani on kiehtonut minua jo vuosien ajan. Maa on hyvin nykyaikainen, mutta myös samalla ikivanhoja perinteitä kunnioittava. Japani vaikuttaa ihanan persoonalliselta maalta ja rakastan muutenkin Aasialaista kulttuuria, joten uskon Japanin nousevan helposti omiin matkakohdesuosikkeihini. Tällä hetkellä kärkipaikkaa pitää vielä Singapore, mutta saas nähdä, tuleeko Japani viemään pidemmän korren?

Varasin lentoliput pari päivää sitten ja olen vieläkin ihan pähkinöinä tästä matkasta! Löysin lentoliput Tokioon todella edullisesti, joten tuumasta toimeen. Finnairin lennot Rovaniemeltä Tokioon tulivat maksamaan 760 €. Hinta ei ole todellakaan paha, koska pelkästään Rovaniemi-Helsinki lennot maksavat yleensä 80 – 130 € ja ostamiini lentoihin kuuluu myös suora lento Helsingistä Tokioon. Lento- ja vaihtoajatkin ovat aivan loistavat. Kun koneemme nousee Rovaniemen kentältä, laskeudumme 12 tunnin kuluttua Tokioon. Miettikää, tuossa ajassa ajaa autolla Rovaniemeltä Helsinkiin. Me liikutaan samassa ajassa toiselle puolelle maapalloa.

En usko vieläkään tätä todeksi. Viiden kuukauden kuluttua me lähdemme oikeasti Japaniin. Mukaan tosiaan lähtee rakas aviomieheni. En malta odottaa, että pääsemme matkaan. Matkasuunnitelma on vielä suurimmaksi osaksi avoin ja sitä täytyy alkaa pikkuhiljaa suunnittelemaan. Tosiaan yhtäkään majoitusta ei ole vielä varattuna. Matkamme tulee kestämään hieman alle pari viikkoa, joten ehdimme käymään lomamme aikana myös Tokion ulkopuolella. Jos teiltä lukijoilta löytyy hyviä vinkkejä Japanin matkalle, niin ei muuta kuin laittakaa kommenttikenttä laulamaan. Kaikki vinkit ovat erittäin tervetulleita 🙂

Puhtaat valkeat lattiat

Vaikka haluan jatkuvasti maailmalle, rakastan olla myös kotona. Yleensä kun en matkusta, käytän aikani kotimme remontoimiseen. Ostimme mieheni kanssa omakotitalon vuonna 2012. Punainen tupa ja perunamaa, rauhalliselta paikalta kaupungin ulkopuolelta. Talo oli ostohetkellä melko huonossa kunnossa ja olemme viime vuosien aikana tätä kovasti rempanneet. Talossa asui meitä ennen vanha pariskunta yli 20 vuoden ajan, joten voitte vain arvata millainen mummola tämä alunperin oli.

Olen innokas remppaaja ja pintoja olen uusinut tähän taloon jonkin verran. Meidän taloudessa miehellä ei kiinnosta kodin remppaaminen lainkaan, vaan minä olen yleensä se joka heiluu kotona vasaran, kompuran tai naulapyssyn kanssa. Aviomieheni on intohimoinen autoharrastaja, mutta kodin remppahommat saavat hänet näkemään punaista. Olemme sopineet, että mies hoitaa suurimman osan pihatöistä sekä hoitaa muut talon miehiset hommat. Minä saan puolestani puuhastella vapaasti sisällä ja remontoida talon mieleisekseni. Kysyin häneltä lattioiden uusimisen jälkeen, että no eikö näytäkin hyvältä. Hän vastasi näin: ”En minä ymmärrä näistä asioista yhtään mitään. Olihan se aiemminkin ihan hyvän näköinen, mutta jos se nyt näyttää sinusta kivalta, niin silloin se on hyvä”. Olisihan se mukavaa saada joskus positiivista palautetta.

Lattian uudistaminen tapahtui siis viimeisen kahden viikon aikana. Kunnostin talomme vanhan lautalattian. Remontti alkoi lattian hionnalla, johon palkkasin ammattilaisen. Itse en uskaltanut alkaa hiomaan, koska hiominen on tärkein asia lopputuloksen kannalta. Minulla ei ole kokemusta lattian hionnasta, joten parempi oli antaa homma oikeasti osaavalle ihmiselle. Hiottavaa lattiaa oli yhteensä 55 m2 ja ammattilainen hoiti homman puolessatoista päivässä. Olin todella yllättynyt, kuinka hyvää jälkeä hioja sai aikaan. Olin lentää selälleni kotiin tultuani hionnan jälkeen. Puun pinta oli todella sileä ja laudat näyttivät ihan uusilta. En todellakaan uskonut, että niin komea lattia sieltä vanhojen lakkojen ja öljyjen alta löytyi. Lattiaan oli siis sohittu vähän kaikkea sekaisin.

Lattian väriä harkitsin pitkään. Arvoin kauan aikaa valkoisen ja vaaleanharmaan välillä. Haaveilin pitkän aikaa valkoisesta lautalattiasta, mutta päädyin kuitenkin ostamaan hopeanharmaata Osmo Colourin öljypetsiä. Aloin pelkäämään valkoista väriä samassa tilassa sijaitsevan leivinuunin takia, joten päädyin kokeilemaan harmaata. Hopeanharmaa näytti kuitenkin liian siniseltä minun makuuni ja vaihdoin viime metreillä värin vielä takaisin valkoiseen. Halusin lattian väriksi puhtaan valkoisen, mutta halusin pinnasta hieman läpikuultavan. Halusin puun syiden jäävän näkyviin, mutta puun väri piti saada taittumaan kokonaan valkoiseksi. Öljypetsillä tämä onnistui oikein kivasti ja lopputuloksesta tuli juuri sellainen kuin halusin. Levitin öljypetsiä 2 kerrosta ja lopuksi levitin vielä 2 kerrosta Osmo Colourin öljyvahaa (kuultava valkoinen).

 

Lattiasta tuli todella upea ja olen iloinen, että päädyin kunnostamaan vanhan lattian. Luonnollisesti en selvinnyt tästäkään projektista ilman harmaita hiuksia. Levitin ensimmäisen öljypetsi kerroksen telalla ja kuivumisen jälkeen puu päätti nostaa karvat pystyyn. Lattiasta tuli melko karhea, johon sukatkin melkein tarttuivat kiinni. Siinä minä sitten mietin kauan, mitä uskaltaisin lattialle tehdä. Öljypetsille suositellaan hankauslevy käsittelyä, mutta punaisia hankauslevyjä ei tietenkään löytynyt sillä hetkellä kuusta eikä maasta. Päädyin kokeilemaan kevyttä välihiontaa hienolla vesihiomapaperilla (P240). Ratkaisuni oli kuin olikin ihan oikea. Kevyt pyyhkäisy vesihiomapaperilla riitti silottamaan puusta esille nousseet karvat ja lattiasta tuli jälleen sileä. Hiottuani lattian puhdistin hiomapölyn ja levitin toisen kerroksen öljypetsiä puun pinnalle. Toinen levityskerta silotti puun pintaa edelleen ja pinnasta tuli jalalle todella miellyttävän tuntuinen. Lopuksi levitin öljyvahan vielä kahteen kertaan ja lattiasta tuli valmis. Vahdoin myös levitystaktiikkaa ensimmäisen levityskerran jälkeen kokonaan vaahtomuovisiveltimeen, jolla mielestäni tuli tasaisin pinta. En uskaltanut käyttää enää telaa tuon ensimmäisen levityskerran jälkeen. Vaahtomuovisiveltimellä levityksessä meni todella kauan aikaa, mutta mielestäni öljypetsi ja öljy levittyi siistimmin vaahtomuovisiveltimellä puun pinnalle.

Osmo Colourin öljypetsi oli minulle ihan uusi tuttavuus ja aiheesta löytyi todella vähän blogikirjoituksia ja keskusteluita. Toivottavasti tästä kirjoituksesta olisi hyötyä muillekin, joka harkitsee öljypetsiä puulattian värjäämiseen. Öljypetsillä saa helposti värjättyä puun halutun väriseksi ja tämän päälle levitetään vielä öljyvahaa, joka antaa kulutuspinnan puulle. Öljypetsi ja öljyvahakäsittely on helppo toteuttaa itse, kunhan pinnat on hyvin hiottu ennen öljykäsittelyjä. Lattian hionta tuli maksamaan 750 €, öljyt ja tarvikkeet noin 450 €.

Blogini on edelleen pääasiassa matkailuaiheinen blogi, mutta voi olla, että seuraavan vuoden aikana mukaan eksyy myös hieman kodinremppa-aiheisia postauksia. Tarkoitus on välillä keskittyä hieman enemmän myös kodin laittamiseen, joten rahaa ei riitä ihan niin paljon matkustamiseen. Tällä hetkellä ei ole edelleenkään yhtään reissua varattuna, joka alkaa pikkuhiljaa ahdistaa. Ensi talvelle minulla on suunnitteilla kaukomatka, mutta en ole vielä varannut mitään työssäni tapahtuvan osaston vaihdoksen vuoksi. Uskon myös, että ennen vuoden vaihdetta tulee tehtyä myös viikonloppumatka. Mutta kaikki on vielä avoinna.

Hotel Oscar Varkaus

Palataanpa vielä hetkeksi ajassa taaksepäin. Kesälomasta on ollut niin paljon kirjoitettavaa, että tässähän on ollut ihan oikeasti työmaa saada postaukset ajantasalle. Viime kesältä kirjoitan vielä yhden hotellijutun ja sen jälkeen on toivottavasti luvassa hieman ajantasaisempia juttuja.

Kesälomalla eksyin Varkauteen roadtripin merkeissä. Ajelimme parin kaverin kanssa Suomea ristiin rastiin ja yhdeksi yöpymispaikaksi valikoitui Varkaus. Roadtripistä voit lukea hieman lisää täältä. Varkauden seudulle menimme Järvisydän kylpylän vuoksi. Kylpylä sijaitsee Rantasalmella, josta on 40 kilometrin matka Varkauteen. Kylpylän oma hotelli oli tuohon aikaan melko hintava, joten päätimme yöpyä muualla. Rantasalmella on vähän majoitusvaihtoehtoja, joten majoituimme lopulta Varkauteen.

Huone (Standard family room)

Huoneemme oli todella tilava, joten sovimme perhehuoneeseen kolmestaan oikein hyvin. Vuoteet olivat laadukkaat ja erittäin mukavat. Nukuimme kaikki kuin tukit. Kaikkein eniten hotelleissa arvostan vuoteita, koska yleensä käyn hotelleissa vain nukkumassa. Huoneesta löytyi myös pimennysverhot, joten liiallinen valokaan ei päässyt häiritsemään unta. Huone oli myös todella siisti ja kauniin simppelisti sisustettu. Huoneemme oli erinomainen ja olisimme sen puolesta viihtyneet hotellissa pidempäänkin.

Aamiainen

Hotellin aamiainen oli myös sopivan kattava ja monipuolinen. Aamiaiselta löytyi muun muassa munakokkelia, tuoretta ananasta, leipää, pannareita, paistettuja vihanneksia, jogurttia sekä muita hedelmiä. Ruoka oli tasokasta ja maukasta. Kahvi oli myös ihan oikeaa kahvia, joten siltäkin osin aamiainen oli oikein onnistunut. Oscar tarjoaa perushyvän hotelliaamiaisen, jolla lähtee päivä mukavasti käyntiin.

Sijainti

Sijainnista en paljoa osaa sanoa, koska Varkaus ei ole minulle lainkaan tuttu. Hotel Oscar on kuitenkin keskustassa ja lähellä oli ainakin yksi baari. Kyseisestä baarista löysimme meille kaikille tutun jutun. Olemme kaikki kotoisin hyvin pienestä Onkamojärven kylästä, joka sijaitsee Lapissa hyvin lähellä Venäjän rajaa. Ennen vanhaan paikkoja nimettiin hieman ronskimmilla nimillä kuin nykyään. No miten tämä sitten liittyy Varkaudessa sijaitsevaan baariin. Kyseisessä baarissa loossit oli nimetty erikoisilla suomalaisilla paikannimillä. Kun astuimme baariin sisälle, niin mikäpä muukaan siellä oli vastassa kuin Onkamossa sijaitseva koirankyr**oja.

 

 

Mutta palataanpa takaisin Hotel Oscariin ja hotellin loppuarviointiin.

 

Arvostelu  (1 – 5 )

Sijainti                                 4

Sisustus                               4

Nukkuminen                      5

Huone                                  4

Palvelu                                 4

Hinta-laatusuhde              5

Siisteys                                5

Loppuarvosana          4,4

Hotel Oscar on mielestäni todella hyvä valinta majoitukseksi, jos satutte liikkumaan Varkauden suunnalla. Huone oli kohtuuhintainen, mutta silti erittäin laadukas ja viihtyisä. Järvisydän kylpylä on niin ihana, niin pelkästään sen vuoksi kannattaa tänne suunnalle lähteä käymään. Silloin yksi hyvä hotellivaihtoehto on ehdottomasti Hotel Oscar.

Järvisydän Kylpylä

Joko olette kuulleet uudesta luonnonläheisestä Järvisydän kylpylästä, joka on tänä vuonna avattu Rantasalmelle? Järvisydän ei ole missään nimessä mikään perinteinen kylpylä. Järvisydän on rakennettu kallion sisälle ja rakennusmateriaaleina on käytetty paljon luonnonkiveä sekä vanhaa puuta. Ihastuin kylpylän kattoon, joka oli rakennettu 500 vuotta vanhoista uppotukeista. Kylpylä vierailuni ajoittui viime kesään, jolloin Järvisydän oli vielä hieman keskeneräinen. Altaita ja saunoja oli tulossa vielä lisää.

Järvisydän on todella upea paikka. Emme yöpyneet Järvisydämen hotellissa, vaan tällä kertaa kävimme ainoastaan kylpylässä. Tänne on päästävä uudelleen ja seuraavalla kerralla vietän useamman päivän Järvisydämessä. Olisimme viihtyneet kylpylässä vaikka koko päivän. Kadotimme ajantajumme ihan kokonaan. Kävimme vuoronperään testaamassa eri saunoja ja välillä otimme aurinkoa piha-alueella. Aikaraja olisi ollut 2 tuntia, mutta emme ajatelleet asiaa ollenkaan ja 3 tuntia vierähti todella nopeasti. Vaikka viivyimme kylpylässä hieman liian pitkään, meitä ei hätistelty pois kylpylästä.

Kylpylässä oli tuolloin 5 erilaista sisäsaunaa (kivisauna, uppotukkisauna, Hamam, höyrysauna ja infrapunasauna). Oma suosikkini oli ehdottomasti Hamam, joka on turkkilainen sauna. Sauna on todella pieni, mutta väkeä ei sattunut olemaan kylpylässä paljoa, joten mahduimme hyvin makoilemaan lämpimän kiven päällä. Saunassa ei ollut erityisen kuuma, mutta kuumakivi tuntui selkää vasten todella mukavalta ja rentouttavalta. Olisin voinut makoilla pelkästään tässä saunassa useita tunteja. Ilma oli hieman kostea ja höyryinen. Kylpylässä on myös suolahuone, joka auttaa erityisesti iho- ja hengitystieongelmiin. Suolahuoneessa lattiat ja seinät on vuorattu karkealla vuorisuolalla. Vaikutus perustuu siihen, että suola tunkeutuu huokosiin ja imee kosteutta itseensä. Kylpylässä on myös hyvin pieni baaritiski, josta saa pientä purtavaa ja juotavaa. Pieni välipala kuuluu kylpylän hintaan.

Järvisydän on todella onnistuneesti toteutettu konsepti. Toivottavasti Suomeen tulisi lisää Järvisydämen kaltaisia paikkoja. Turisteille tällaiset kylpyläkokemukset ovat varmasti unohtumattomia. Toivottavasti tänne Rovaniemelle saataisiin myös jotain vastaavaa! Järvisydän kokemukseen jos lisättäisiin vielä pakkanen, pimeys ja revontulet niin avot! Voisiko Järvisydän tulla myös Lappiin 🙂 ?