Cavaa ja aurinkoa

Barcelonasta pääsee helposti ja edullisesti omatoimisesti viinimatkailemaan, jos aihe kiinnostaa. Erityisesti cava on Penedèsin viinialueella suosiossaan, mutta laadukkaita puna- ja valkoviinejäkin löytyy. Me päätimme lähteä tutustumaan Freixenetiin, mutta toki Codorniu löytyy kylän toiselta laidalta parin kilometrin päästä, mikäli haluaa sen valita mieluummin tai jopa yhdistää molemmat käynnit. Freixenet on juna-asemaa vastapäätä, joten valitsimme sen lähinnä helppouden vuoksi. Freixenet on toki kaupallisempi viinitila, kuin ne joissa olen Australiassa ja Italiassa käynyt, mutta juuri siksi mukavaa vaihtelua. Puitteet olivat loistokkaat ja kierros piti sisällään paljon muutakin kuin itse maistelun. Kierros maksaa 12€ henkilöltä ja kestää 1,5h. Kierros kannattaa varata etukäteen.

Freixenetin sisäänkäynti ja taustalla näkyy juna-aseman pylväs

Freixenet sijaitsee Sant Sadurni d’Anoian kylässä, noin 80 kilometrin päässä Barcelonasta. Autolla on toki mahdollista matkustaa, mutta juna tarjoaa edullisen ja helpon vaihtoehdon. Itse lähdimme junalla matkaan. Linja R4 palvelee Sant Sadurni d’Anoiaan haikailevia ja junan voi ottaa usealta eri juna-asemalta Barcelonan keskustasta eli katso parhaiten itseäsi palveleva asema. Me lähdimme matkaan Santsin juna-asemalta ja palasimme La Sagreran juna-asemalle. Linjan R4 päätepysäkkinä toimii Sant Vicenç de Calders viinitilalle päin mentäessä. Junalipun voi ostaa asemalta ja hintaa tulee 4,10€ suunta.

Freixenetillä kierros aloitetaan lyhyellä elokuvalla, joka kertoo Freixenetin historiaa ja valmistusta. Tämän jälkeen oppaamme noutikin jo meidät ja oli aika lähteä katsomaan kellareita. Kellareita riittää siinä määrin, että maan alla menee myös minijuna, jolla vieraita kuljetetaan katsomaan niin varastoja kuin käymisastioita. Eipä muilla tiloilla ole tullut vielä tällaista vastaan! Kierros tarjoaa läpileikkauksen cavan valmistukseen ja opit muun muassa, että ensimmäisen käymisen jälkeen pullo jäädytetään ylösalaisin, jotta hiiva saadaan pois. Lisäksi näet niin vanhoja cava -pulloja, että sisältökin on jo mennyt varmasti huonoksi, mikä harmi! Lopuksi on tietenkin maistelu, johon sisältyy kaksi lasillista cavaa ja pientä purtavaa. Valikoidut cavat olivat laadukkaita ja vierailun aikana opit, että tuotevalikoima on paljon suurempi kuin olet luullut, koska kaikki tuotteet eivät tule Suomen markkinoille. Mikäli kaksi lasillista ei riitä, voit ostaa lisää. Kun neljä naista pääsi maistelemaan cavaa, ei innostuneista kehuista meinannut tulla loppua ja pöytä täyttyikin laseista nopeasti. Harmi kuitenkin, että maistelutila on hurjan valoisa ja ei mielestäni tunnelmallinen. Kellarissa tapahtuva maistelu olisi tunnelmallisempi. Kierroksen jälkeen on mahdollisuus käydä myymälässä ostamassa tuliaiset.

Vaihtoehtoja maisteltavaksi

Mikäli paluulla ei ole kiire, suosittelen käymään myös kylän keskustassa ainakin lounaalla. Kylässä aika tuntuu pysähtyneen ja matkalla syömään ei muita ihmisiä paljoa näkynyt. Lieneekö syynä ollut yli 30 asteen helle ja suoraan porottava aurinko, koska lounaalla terassin varjojen alla olevat pöydät olivat kuitenkin täynnä. Sant Sadurni d’Anoia on vain noin 13 000  asukkaan kylä, mutta silti kylästä ja lähialueilta löytyy kuulemman noin 80 cavan valmistajaa. Mikä olisi parempi kohde viikonlopuksi!

 

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply