Eurooppa Luontokohteet

Vaellus Huippuvuorilla oli huikea kokemus

16.8.2018

Moi ja terkkuja Oslosta! Eilen lensin tänne pariksi päiväksi vietettyäni ensin viisi upeaa päivää Huippuvuorilla.

Tartuin keväällä tilaisuuteen lähteä Huippuvuorille hieman spontaanisti, mutta tuota päätöstä ei todellakaan tarvinnut katua. Päinvastoin, takana on ihan uskomaton reissu – taas kerran.

Alan varmasti jo toistaa itseäni, mutta luontomatkailu vie mua aina vain enemmän mennessään. Nytkin sain neljän päivän luonnossa liikkumisesta niin paljon henkistä ja fyysistä hyvää, että toivon sen tunteen kantavan mua vielä pitkään.

Huippuvuorilla ehdin siis pääosin tutustua sen uskomattomaan luontoon. Longyearbyenissä tuli vietettyä jonkin verran aikaa, mutta saarten paras anti löytyi mielestäni sen ulkopuolelta. Olihan Longyearbyenillä eksoottinen sijainti ja mahtavat maisemat, mutta muuten sieltä löytyi sitä samaa, mtä niin monesta muustakin kaupungista tai kylästä: oli ruokakauppaa, baaria, ravintolaa, museota ja matkamuistomyymälää.

Pieni pala Longyearbyeniä

Paikan kirjasto tosin ihastutti ulkonäöllään. Se oli todella kaunis ja kutsuva rakennus ja sieltä löytyi varsin kivan oloinen kokoelma kirjoja ja muuta. Siellä mukavassa tuolissa istuen kahlasin muutaman sivun verran norjankielistä Harry Potteria, ihan vain koska miksipä ei!

Nelipäiväinen vaellus oli mulle juuri sopiva. Se sisälsi kaksi päivää rinkan kanssa kulkemista ja kaksi päivää retkiä päivärepun kanssa. Yksi suuri syy siihen, miksi olen vältellyt monipäiväisiä vaelluksia on ollut se, etten tykkää kantaa rinkkaa. Nyt se ei onneksi tuntunut pahalta, sillä väliin mahtui kevyitä päivärepputaipaleita, joilla ehti nauttia entistä enemmän matkanteosta.

Satu nappasi kuvan kuvaajasta

Neljän päivän aikana tuli nähtyä Huippuvuoret monenlaisena: auringossa kylpevänä, harmaiden pilvien taustoittamana, sumuun kietoutuneena. Meillä oli kolmen yön ajan leiri samassa paikkaa ja leirin ympäristö näytti joka päivä hieman erilaiselta.

Huippuvuoret ovat suurelta osin erämaata, missä ei ole vaeltajille valmiita polkuja tai reittejä. Me kuljimme hyvin vaihtelevissa maastoissa – niin jäätiköllä, rakkakivikossa, mudassa, mättäiltä toiselle pomppien kuin hyytävän kylmiä jokia ylittäen. Oli jyrkkiä nousuja ja laskuja, upottavaa maaperää, lunta, vettä ja ties mitä. Mutta kaikesta mentiin ja kaikesta selvittiin.

Me liikuttiin alueella, jolla jääkarhuja harvemmin näkee, eikä niitä onneksi meidän reitille osunutkaan. Luin ennnen lähtöä tarinoita jääkarhujen hyökkäyksistä ja Longyearbyenin museossa tuli nähtyä täytetti jääkarhu. Sitä hetken aikaa ihmeteltyäni en voi kuin olla onnellinen siitä, etten yhtään jääkarhua nähnyt!

Olen varsin ylpeä siitä, että selvisin vaelluksen lisäksi kuudesta yöstä teltassa! Vaelluksella tietenkin telttailimme, minkä lisäksi muut yöni vietin Longyearbyenin lentokentän vieressä olevalla leirintäalueella. Olen aikamoinen vilukissa, mutta kun kääri itsensä suunnilleen jokaiseen mukana olleeeen vaatteeseen ja upposi niin syvälle makuupussiin, ettei edes päälakea näkynyt, pärjäsi yllättävän hyvin.

Tulen kertomaan vielä tarkemmin sekä Huippuvuorista että siellä vaeltamisesta. Tässä kuitenkin ensimaistiaisia reissusta.

Lue myös nämä:

 

Yleinen

Otus ja nakula – suomen sanojen bongaamista ulkomailla, osa 4

Rakas harrastukseni, suomen kielen sanojen bongaaminen ulkomailla mitä ihmeellisimmissä asiayhteyksissä on taas ollut vauhdissa. Edes maailmanympärimatkalla en malttanut olla kiinnittämättä huomiota uuden ympäristön kyltteihin, tuotteisiin ja muuhun kirjailliseen viestintään. Paljon veikeää löytyikin, kun maailman kiersi. Tässä armaan äidinkieleni satunnaisotantaa hämmentävissä tilanteissa, osa neljä! Mielenkiintoisia…

12.8.2018
Pohdinnat

Mistä haaveilla maailmanympärimatkan jälkeen? 10+1 unelmaa

Maailmanympärimatkan avulla pääsin ruksaamaan toivelistaltani yli todella monta ”pakko joskus päästä” -kohdetta samalla kertaa. Näiden täyttyneiden unelmien tilalle on kuin vaivihkaan ilmaantunut uusia. Osa näistä on ehkä aiemmin kuplinut suurempien unelmien pinnan alla, osa on uudempaa perua, mutta niiden syntymistä on edesauttanut aiempien haaveideni…

8.8.2018
Maailman ympäri Pohdinnat

Vastasiko maailmanympärimatkalla olo odotuksiani?

Maailmanympärimatkalla olo oli elämäni parasta aikaa. Sen lisäksi se oli paljon muutakin: huikeita elämyksiä, uusia maailmankolkkia, unelmieni seikkailu. Mutta myös sairastelua, muuttuneita suunnitelmia, odottelua ja toisinaan myös ihan perusarkea. Yritin pitää odotukset maailmanympärimatkan suhteen realistisina. Jokainen päivä ei varmasti olisi täynnä pelkkää hyvää ja…

5.8.2018
Blogihaaste

Kuvia, joiden tarinat eivät ikinä päätyneet blogiin asti

Instargamini on pullollaan monenlaisia kuvia: hetkiä kotimaasta lenkkipolun varrelta, kauniita rakennuksia kaukomailta, henkeäsalpaavaa luontoa maailman toiselta puolelta, ihastuttavia eläimiä ja paljon muuta. Osa kuvista onkin juuri sen tietyn hetken tallentamista, ei muuta. Toiset kuvista taas on tarkoitettu alkupaloiksi meneillään olevasta reissusta, maistiaisiksi siitä, mitä…

2.8.2018