Matkalla

Bratislava – pikkukaupungin tuntua pääkaupungissa

28.7.2016

Tämä reissuvuosi on kyllä ollut ihan mahdoton. Uusia reissuja siintää näköpiirissä niin paljon, ettei vanhoja meinaa ehtiä purkaa tänne blogin puolelle ennen kuin taas laukku pakattuna kököttää Helsinki-Vantaalla odottamassa uutta lähtöä. Pääsiäisreissuuni sisältynyttä Bratislavaakaan en ole täällä vielä sen kummemmin ehtinyt fiilistellä. Mutta nyt fiilistelen, koska se oli oikein mainio käyntikohde!

Bratislava on siis Slovakian pääkaupunki, ja vaikka Suomesta ei Slovakiaan taida kovin moni lentoyhtiö lentää, ainakaan ilman suuria mutkia tai hintalappuja, niin Bratislavan visiitin voi näppärästi yhdistää vaikka päiväreissuksi Wienissä käydessään. Junalla kaupunkien välillä puksuttaa tunnin verran, bussilla reitistä riippuen tunnista reiluun tuntiin ja varttiin. Lippujakin kulkupeleihin saa edullisesti, viidellä tai kymmenellä eurolla pääsee jo ainakin toiseen suuntaan. Ei paha!

IMG_9497

IMG_9638

Mielestäni tuo on myös varsin pieni vaiva, sillä Bratislava on varsin kaunis, tunnelmallinen ja helposti hallittavissa oleva kaupunki. Vaikka se onkin maansa pääkaupunki, siellä asuu alle puoli miljoonaa ihmistä, eikä ainakaan maaliskuussa sen katuja tallatessa tullut tunnetta hurjana velloneista ihmismassoista tai turistiryppäistä. Bratislavan parasta antia on mielestäni sen vanhakaupunki, jonka kiertää helposti jalan. Mä tykkään kaupungeista, joissa on helppo jalkautua ihastelemaan, ihmettelemään ja yllättymään, joten tästä suurta plussaa Bratislavalle!

IMG_9628

Mä saavuin Bratislavaan Tsekin Brnosta, johon ihastuin valtavasti. Bratislavassa oli paljon samanlaisia kaupunkiviboja kuin Brnossa: vanhoja rakennuksia, pieniä kujia, värikylläisyyttä, linna kaupungin keskustan laitamilla. Myös nyt kesällä, kun vihdoin ehdin tutustua kunnolla Tallinnaan, huomasin tiettyjä yhtäläisyyksiä myös sen vanhaankaupunkiin. Varmasti Euroopasta löytyy myös muita, vuosisatoja sitten elämänsä aloittaneita kaupunkeja, joissa on näitä samoja piirteitä. Mutta vaikka on nähnyt niistä yhden, ei silti mielestäni ole nähnyt niitä kaikkia. Jokaisella kaupungilla on silti se oma juttunsa, tunnelmansa ja pienet yksityiskohdat, jotka erottavat sen muista.

IMG_9561

IMG_9529

Bratislavassa mun mielestä parasta oli kaupungin linna. No, linnafanina en olekaan aivan puolueeton näissä asioissa! Bratislavan linnan kukkulalla on pitkä historia. Linnoja siellä on ollut jo vuosisatoja sitten, ensimmäinen kivilinnakin sinne on rakennettu jo 900-luvulla. Viimeisin linna on tuhoutunut 1800-luvun alkupuolella ja vasta muutama vuosikymmen sitten sen jäämistöt entisöitiin siksi, mitä se on nykyään. Vaikka linnasta näkikin, ettei se ole nähnyt vuosisatojen havinaa, niin kuulaana kevätpäivänä valkoinen, moitteettoman näköinen linna oli valtavan kaunista katseltavaa.

IMG_9540

IMG_9567

Miten päivä Bratislavassa kannattaa sitten viettää? Mielestäni vanhakaupunki tarjoaa näkemistä ja ihmettelemistä tunneiksi. Samaten Bratislavan linna. Linnalle kannattaa kivuta jo huikeiden näkymien takia, sieltä käsin koko kaupunki avautuu aivan uudesta näkövinkkelistä! Tonavan rannalla oli myös mukavaa tehdä pieni kävelylenkki. Lisäksi kaupunkialueella oli paljon pieniä puistoja ja viheralueita, jonne pysähtyä aistimaan tunnelmaa ja lepuuttamaan jalkojaan. Kesällä puistopiknik ei olisi yhtään huono idea!

IMG_9579

IMG_9654

En osaa sanoa, onko Bratislavassa kovin paljoa tekemistä. Koska itse olen esteetikko, niin nautin lähinnä päämäärättömästä vaeltelusta ja kaiken kauniin ihastelemisesta. Seikkailemisesta pienillä kujilla. Yllättävien yksityiskohtien bongailusta. En itse edes kaivannut mitään muuta. Kovin moneksi päiväksi Bratislava ei taida ihmeteltävää tarjota. Yhdessä päivässä sen ehtii ottaa haltuun hyvin. Kaksikaan päivää ei olisi huono, jos haluaa ottaa lunkimmin ja ehkä ihmetellä kaupunkia laajemminkin. Mutta kolmantena päivänä itse olisin jo viimeistään kaivannut muualle.

IMG_9606

IMG_9612

Oletko sä koskaan käynyt Bratislavassa? Millaisia fiiliksiä kaupunki jätti?


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani FACEBOOKISSA | INSTAGRAMISSA | BLOGIPOLUSSA.

 

Matkalla

Iisakinkirkko – huikeat näkymät Pietarin yli + syyssuunnitelmia

Huh. Sellainen asia kuin lomalista saattaa saada pienen stressinpoikasen aikaan. Meillä siis töissä lomatoiveita kysellään aina hyvissä ajoin. Suuressa yksikössä, jonka pitää olla aina toiminnassa, jokainen ei vaan voi lomailla heinäkuussa. Yleensä tuon listan ilmestyminen ilmoitustaululle on ollut vain suuri ilo, suunnitelmia kun tulee…

23.7.2016
Matkavinkit

Pieni selviytymisopas Peruun matkaaville

Perun reissuni oli mulle ensikosketus eteläiseen Amerikkaan ja taas uudenlaiseen kulttuuriin ja toimintatapoihin. Yritinkin ottaa etukäteen varsin paljon selvää siitä, mikä maassa odottaisi. Ehkä sangen hyvän ennakkovalmistautumisen ja oman avoimen asenteen vuoksi suuria kultturishokkeja tai ongelmatilanteita ei ehtinyt syntyä. Koska tietoa on tylsä pantata,…

19.7.2016
Reissusattumukset

Kun säästin rahaa ja kärsin: Hotellihenkilökunta söi eväämme

Blogini uudessa, Kun säästin rahaa ja kärsin -juttusarjassa kerrottavat tarinat kertovat siitä, kun penninvenytys on viety ehkä hippasen liian pitkälle. Tarinoilla ei ole dramaattisen kamalaa loppua. Ne eivät ehkä siinä hetkessä ole aiheuttaneet kuin hampaiden kiristelyä, lievää mielipahaa ja itsensä (ja nuukuutensa) sättimistä. Mutta…

16.7.2016
Matkalla

Uudet suosikkini Köpiksessä: Christianshavn ja Frederiksberg

Mä oon käynyt Kööpenhaminassa neljästi. Viimeiset kaksi visiittiä ovat sijoittuneet parin viime kuun ajalle. Kaverini Assi muutti kesäksi töiden perässä Köpikseen ja hulluahan se nyt olisi jättää hyödyntämättä ilmaista majoitusta ja lähes paikallistunutta opasta, kun kerran voi. Tätä kesää ennen Kööpenhamina on mun mielestä…

14.7.2016