Eurooppa Kaupunkilomat Matkavinkit

Madrid low season -kohteena

21.2.2017

Olen alkanut suosia suurimman turistisesongin ulkopuolella matkustelua viime aikoina. Monissa kohteissa, etenkin suosituissa suurkaupungeissa, pahin turistipiikkiaika tuntuu nykyään jo ajatuksenakin tuskastuttavalta. On kuuma. Koko kaupunki on pakkautunut täyteen. Puristat itseäsi eteenpäin ihmisvilinässä, mutta silti lähdet ihmismassan paineessa ajautumaan väärään suuntaan. Jonotat tuntikausia nähtävyyksiin. Maksat kaikesta aivan liikaa. Ärryt, manailet, kiristytät hermosi äärimmilleen, eikä leppoisasta lomatunnelmasta ole tietoakaan. Ei kiitos tälle, sanon minä.

Monet kaupungit antavat varmasti parasta silloin, kun siellä ei ole tukahduttavaa määrää lämpöä tai kävijöitä. Viime vuonna testasin helmikuisen Rooman. Ja vakuutuin. Niin kaupungista kuin ajankohdastakin. Tammikuu taas oli mainio aika käydä Madridissa. Niin olisi varmasti ollut helmikuukin. Mutta nyt arpaonni osui tammikuun puolelle. Koska olin vilpittömän vakuuttunut Madridista talvella, jaan kokemukseni nyt teille.

Millainen Madrid on sesongin ulkopuolella?

madrid garden

sää

Sää on varmasti yksi suurimmista kiinnostuksen kohteista, kun alkaa miettimään paikan talvikohdekelpoisuutta. Kanariansaarten lämpötiloja tammikuiselta Madridista en odottanut, onneksi. Sillä niitä ei ollut tarjolla. Mutta aivan kelpo säätä silti oli. Tammikuiset keskilämpötilat kaupungissa ovat 3 ja 10 lämpöasteen välillä. Helmikuussa asteen-pari lämpöisempiä. Koska olin liikkeellä tammikuun viimeisinä päivinä, nojaaminen helmikuuhun ei ole ihan väärin.

Itse ehdin viettää Madridissa kaksi kokonaista päivää. Ensimmäisenä sää helli, aurinko paistoi ja ilma oli kuin Suomen kevät parhaimmillaan. Kuulas ja leppeän raikas ilma. Auringon lämmittäessä kunnilla takki tuntui lähes turhalta varusteelta. Muuten kevät/syystakki oli vaate paikallaan. Vaikka päivällä oli lämmin, auringon alkaessa painua mailleen ilma viileni selvästi. Yöllä lämpötilat tippuivat nollan tienoille. Toisena päivänä oli tihkusadetta, mikä tiputti lämpötilaa. Takki riitti edelleen, sen alle piti vain laittaa paksumpi kerros vaatetta. Lunta ei kumminkaan tullut, eikä kunnon talvitakille ollut tarvetta.

madrid houses

luonto

En oikein tiennyt, minkälaista kaupunkiluontoa odottaa tammikuiselta Espanjalta. Ennakkoon oletin lähinnä paljaita puita ja ehkä hieman vihreää nurmea siellä täällä. Mutta varsin väärässä olin. Madridin monia jalkakäytäviä ja kadunvarsia reunustivat vihreät lehtipuut. Monella parvekkeella kasvoi kukkia ja muuta kasvia. Eikä edes henkitoreissaan vaan varsin hyvinvoivan näköisenä. Madridin keskustan kupeesta löytyvä ihastuttava puisto, El Retiro Park, oli auringonpaisteessa melkein kuin aikamatka kesään. Kaikki puut sielläkään eivät toki lehdissä olleet, eikä maa pursunnut kukkia, mutta kesäisempää siellä silti oli kuin olisin osannut toivoa.

hintataso

Kahdessa kokonaisessa päivässä en kovin montaa kertaa ehtinyt kaivaa kuvetta, mutta jonkin verran sain rahaa reissullani kulumaan. Yövyin kolme yötä laadukkaassa hostellissa, Solin aukion vieressä, naisten makuusalissa. Yhden yön hinta oli noin 20 euroa. Ruuan hinnassa ei myöskään ollut valittamista. Söin kumpanakin päivänä kertaalleen ulkona, ja sen lisäksi hain vielä noutoruokaa, eikä hinnat kohonneet lähellekään Suomen hintatasoa. Talviaikaan Madrid oli kävijälle varsin edullinen kaupunki.

madrid january

liikkuminen

Liikuin kaupungissa pääosin jalan. Käytin julkisia vain lentokenttämatkoihin. Lentokentälle vievä metrolinja oli pois käytöstä, joten testasin sekä lähijunaa että bussia. Kummankaan kyytiin ei ollut vaikeuksia mahtua. Madridissa käveleminenkin oli varsin leppoisaa. Suuria ihmismassoja ei ollut melkein missään. Eniten ihmissumppupaikkoja olivat Solin aukion seutu sekä Gran Via. Sielläkin suuri osa ihmisistä tuntui olleen paikallisia.

jonottaminen

En käynyt Madridissa missään jonottamista vaatineessa kohteessa. Kuninkaallisen palatsin luona kävin kumminkin kääntymässä, ja vaikka siellä oli puolenpäivän aikaan jonkin verran kävijöitä, jonottajien määrä oli varsin maltillinen. Ehkä viiden minuutin jono. Muutenkaan minnekään ei tarvinnut jonottaa: ruokapaikkoihin aikainen ruokailija sai vain kävellä sisään. Lentokenttäkuljetuksissa ei tarvinnut odottaa seuraavaa junaa tai bussia. Enkä minkään paikan tai rakennuksen ulkopuolella huomannut suurta ihmisrypästä jonotuspuuhissa. Vaikka olinkin liikkeellä viikonloppuna.

madrid retiro

kaupustelijat ja turisteista hyötyjät

Mikään ei ole sen ihanampaa kuin kulkea turistina kaupungilla ilman, että kukaan yrittää jatkuvasti kaupata sulle selfiekeppiä, pörheää pikkuötökkää, jolla edes koira ei suostu leikkimään kotipuolessa tai mitä tahansa roskaa. Madridissa sain nauttia kulkijan vapaudesta, kukaan ei yrittänyt kaupitella mitään. Ketään ei tarvinnut karistaa kannoilta. Ehkä tämä johtui siitä, että liikuin kaupungilla pääosin yksin, enkä ehkä näyttänyt niin turistilta. Tai sitten kukaan ei yksinkertaisesti jaksanut yrittää rahastaa jokaista ohikulkijaa. Tämä oli luksusta, sanon.

Madrid oli mielestäni kaikin tavoin leppoisa ja verraton kohde turistisesongin ulkopuolella. Kaupungista sai nauttia rauhassa, Suomeen verrattuna sää oli lämpimämpi, hintataso oli varsin huokea ja ajoittain tuli varsin keväinen ja mukava fiilis. Juuri sellainen, mitä Suomen talvea paetessaan haluaa kokea. Teepaitakelejä Madridissa ei tammi-helmikuussa kannata odottaa, mutta jos toivoo plusasteita ja rentoa kaupunkilomaa, niin suuntaa ihmeessä kulkusi Madridiin alkuvuodesta!

Tykkäätkö sä tutustua kohteisiin pahimman turistisesongin ulkopuolella?


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani 

FACEBOOKISSA | INSTAGRAMISSA | BLOGIPOLUSSA | TWITTERISSÄ

helsingor banner
Eurooppa Kaupunkilomat

Helsingør – ehkä Tanskan kiinnostavin kaupunki

Jos multa kysyttäisiin, mistä löytyy Euroopan kiinnostavimmat ja kauneimmat linnat, heittäisin varmasti ensimmäisenä ilmoille Saksan. Mun mielikuvissa se maa pursuilee kauniita linnoja. Seuraavina kielen päällä olisivat Iso-Britannia ja Irlanti. Ehkä vielä muutama muukin maa nousisi esille ennen Tanskaa. Tai aika moni muu. Kunnes viime…

19.2.2017
zzz
Pohdinnat

Rakkaan harrastuksen kääntöpuoli – saako matkustamiseen väsyä?

Viime vuosi oli mulle henkilökohtaisesti aivan huikea reissuvuosi. Reissasin enemmän kuin koskaan. Toteutin suuria haaveitani. Valloitin uuden mantereen samalla rakastuen Etelä-Amerikkaan. Koin ja näin mielettömän paljon, ja tunsin olevani valtavan etuoikeutettu. Mutta siinä samalla, kaikkia toiveita toteuttaessani, maailmaa valloittaessani ja asioita kokiessani takaraivossa alkoi…

15.2.2017
helsingborg bannu
Eurooppa Kaupunkilomat

Helsingborg – loistava kohde vaikka päiväretkelle

Huh, viime kesän reissuista on vielä hävettävän paljon postauksia kirjoittamatta, vaikka kesästä on jo pieni ikuisuus. Toisaalta mikä piristäisi ankeanharmaata talvipäivää paremmin kuin kauniin kesäiset ja aurinkoiset kuvat! Viime kesä vei mua moneen suuntaan, Tanskaan ja Ruotsiinkin pariin otteeseen, Köpiksen ollessa reissujen tukikohtana. Kirjoittelin…

12.2.2017
retiro banneri
Eurooppa Kaupunkilomat

Madridin puistotunnelmaa – El Retiro Park

Kovin moni tuskin yllättyy, kun kerron yksi Madridin reissuni kohokohdista olleen kaupungin huumaava puisto El Retiro Park, paikallisesti Parque del Retiro. Se osui silmiini ensimmäisinä asioina Madridin karttaa vilkuillessani, viheralueet kun tapaavat vetää mua puoleensa. Vahvistuksen päätökselleni sain, kun luin puistosta vielä Maailman äärellä…

8.2.2017