Eurooppa Kaupunkilomat

Villefranche-sur-Mer – Ranskan Rivieran suloisin kylä

17.10.2017

Ranskan Riviera on pullollaan toinen toistaan kauniimpia ja värikkäämpiä kyliä. Niin ihania, että niistä kertovat postaukset täyttyvät armottomasta hehkutuksesta ja ylisanoista, mutta ei suotta. Niin hurmaavaa seutua Ranskan Riviera on.

Kun junailin Ranskan Rivieralla ensin Monacoon ja takaisin, minkä jälkeen samalle suunnalle Eze-sur-Meriin ja takaisin, kiinnittyi huomioni kauniiden merimaisemien joukossa aina yhteen ja samaan, suloisen näköiseen kylään. Kun olin kolmesti vain mennyt paikan ohi, neljättä kertaa en enää pystynyt samaan, vaan tein spontaanin pysähdyksen paluumatkalla Nizzaan ja löysin itseni Villefranche-sur-Meristä, tunnelmallisesta kalastajakylästä, joka on soma kuin nappi.

Ihanan värikäs Villefranche-sur-Mer

Ranskan Riviera oli täynnä kauniita kyliä sekä upeita maisemapaikkoja niiden ihailuun

Ranskan Rivieraa ei voi moittia ankeasta betonilähiötunnelmasta, vaan se on täynnä ihanan värikkäitä taloja ja muita rakennuksia. Lämmin väripaletti sopii täydellisesti aurinkoiseen seutuun ja iloisen väriset kylät täydentävät turkoosina hehkuvaa Välimerta.

Villefranche-sur-Mer tuntui silti olevan ihan vähän värikkäämpi kuin alueen muut kylät. Tai sitten paikka oli sen verran kompakti, että kaikki ihanat värit oli pakattu tiiviisti kauniiseen poukamaan, jossa ne oikein korostuivat. Värikkäiden meri- ja talomaisemien lisäksi kylä oli pullollaan heleän värisiä kukkia. Väri-ilottelua oli niin paljon, että sateisesta ja harmaasta Suomesta paikalle tupsahtaneena olin ihan äimissäni.

Nämä joka paikasta pursuilevat kasvit olivat ihania ja loivat tunnelmaa!

Suosin reissatessani maps.me-nimistä offlinekarttasovellusta, joka senhetkisen sijainnin lisäksi osaa kertoa kohteesta myös paljon muutakin. Kuten näköalapaikkoja. Niiden fanina suuntasinkin heti ensimmäisenä kylään saapuessani sen laitamille, kohti sovelluksen ehdottamaa, hyvältä näyttävää spottia. Sellaiseksi se osoittautuikin, se kohosi kukkulan rinteellä ja tarjosi aitiopaikan Villefranche-sur-Merin ihmettelyyn. Tänne tuskin olisin ilman sovellusta osannut suunnistaa!

Villefranche-sur-Merin vanhakaupunki oli kuin sadusta

Tuo keltainen talo oli ehkä mun suosikki noista kaikista ihanista rakennuksista!

Koko kylä tuntui olevan täynnä herkullisen värisiä taloja!

Upeiden näköalapaikkojen lisäksi rakastan vanhojakaupunkeja, ja Villefranche-sur-Mer tarjoaakin kävijöilleen silmäniloa niin paljon, että ainakin itse olin onnesta ymmyrkäisenä. Vanhakaupunki oli täynnä kapeita kujia, kauniin värisiä taloja, ja lämmintä tunnelmaa.

Rakastan Ranskan Rivieralla sitä, etteivät pelkästään talot ole värikkäitä, vaan värejä on käytetty myös talojen oviin ja ikkunaluukkuihin, ja yleensä vielä eri väreissä kuin itse taloon. Suomessa varmasti joku sääntö kieltäisi moisen väri-ilottelun anarkistisena.

Vanhakaupunki oli ihan rannan tuntumassa ja Välimeri pilkahteli aina välillä talojen lomasta

Vaikka vanhakaupunki ei olekaan koolla pilattu, se on silti sopiva päämäärättömiin pikku seikkailuihin. Sokkeloiset ja kapeat kujat tuntuvat vievän kulkijoita joka kerralla vähän eri paikkaan, ja vaikka kävelinkin alueen mielestäni aika lailla ristiin rastiin, saattaa silti olla, että jotain jäi näkemättä.

Kylä oli täynnä hauskoja yksityiskohtia

Vaikka olin tupsatanut paikalle toisesta Ranskan Rivieran kaunottaresta, linnoituskaupunki Ezestä, ei kahden kauniin kohteen tutkiminen saman päivän aikana saanut aikaan maisemaähkyä. Kylät ovat keskenään sen verran erilaiset, ettei toiston tuntua päässyt syntymään. Eze sijaitsee kukkulan huipulla ja sen vanhakaupunki on enemmän kivenväristen talojen kuorruttama. Villefranchessa taas on tarjolla rantatunnelmaa ja värikkäitä taloja.

Villefranche-sur-Merin tunnelmallisen keskustan laitamilla sijaitsee myös pieni linnoitus. Linnoituksen alueelle pääsee maksutta ihmettelemään, mutta siellä on museoita ja muita, joihin pääsystä pitää maksaa. Linnoituksella kannattaa silti käydä pyörähtämässä, se on hauskan oloinen paikka ja tarjoaa hyvät maisemat värikkään kylän ihailuun ja merimaisemien tunnelmointiin.

Kivimuurien sisäpuolella myös linnoituksessa riitti heleitä värejä

Pieni vinkkiboksi Villefranche-sur-Meriin mieliville:

  • Kylä sijaitsee Ranskan Rivieralla, Nizzan ja Monacon välissä
  • Sinne on noin 8 kilometrin matka Nizzasta ja noin 13 kilometriä Monacosta
  • Sinne pääsee Nizzasta ja Monacosta sekä junalla että bussilla
  • Junamatka Nizzasta kestää noin 8 minuuttia ja maksaa 1,8e (syksy 2017)
  • Bussimatkat Ranskan Rivieralla maksavat 1,5e/suunta lähes minne tahansa

Villefranche-sur-Mer on oiva päiväretkikohde Nizzasta. Puoli päivääkin riittää, jos haluaa samalla kertaa tutkia myös muita alueen kyliä. Olisin halunnut nauttia Villefranchen tunnelmasta pidempään kuin parisen tuntia, minkä jaksoin siellä pyöriä. Takana oli pitkä päivä Ezessä, joten yllätysvisiittiin en ollut sen kummemmin edes varautunut. Mutta kun joskus palaan Nizzaan, tulen käymään täällä ajan kanssa. Niin ihastuttava kylä tämä oli!

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER |  BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

Maailman ympäri Pohdinnat

Kolme kuukautta maailmanympärimatkaan – mitkä on fiilikset?

Tuleva maailmanympärireissuni on ehdottomasti suurin seikkailuni tähän mennessä. Lähes viisi kuukautta maailmalla on pitkä aika, paljon pidempi kuin mitä olen koskaan ennen reissun päällä ollut. Joku voisi lähteä tällaiselle reissulle lähes spontaanisti, reppu olalla ja ottaen vastaan kaiken sen, mitä reissu tuo mukanaan. Vaikka…

14.10.2017
Lennolla Maailman ympäri Matkavinkit

Maailman ympäri – miten hankkia maailmanympärilennot?

Maailmanympärimatkan oleellinen, tai ehkä jopa oleellisin asia ovat lennot. Ainakin jos aikoo kiertää maailmaa lentäen. Lentojen hankitaan kannattaakin panostaa, sillä omia tarpeita vastaavat liput tekevät matkasta varmasti monta astetta miellyttävämpää. Itselläni lennot olivat asia, joita mietin pitkään ja suunnittelin ennen ostoa aika paljon. Tutkailin…

11.10.2017
Budjettipostaukset

Satasella reissuun – miten onnistui budjettihaasteeni?

Haastoin itseni viime vuoden lopussa tälle vuodelle Satasella reissuun -kokeiluun, minkä tarkoituksena oli luoda säästöä reissaamiseen ja nimensä mukaan päästä ulkomaille maksimissaan sadalla eurolla. Eli ulkomaille suuntaavat (ja toki myös sieltä takaisin palaavat) lennot, laivat, bussit tai mitkä tahansa saisivat maksaa korkeintaan sata euroa. Koska…

8.10.2017
Blogihaaste Pohdinnat

Miksi en yleensä matkusta loppuvuonna?

Tämän kuun IGTT-postauksen aiheen miettiminen avasi mun silmät yllättävälle tosiasialle – mä matkustan harvoin loppuvuonna. Tein tämän havainnon, kun pyörittelin yhdeksi postausmahdollisuudeksi katsoa taaksepäin aiempien lokakuiden matkailullista antia. Siinä Instagramia taaksepäin kelatessani tajusin, ettei sitä oikeastaan ole. Mun matkailuvuoteni hiljentyy huomattavasti elokuun jälkeen. Lähes…

5.10.2017