Pohdinnat

Lonely Planetin valinnat vuoden parhaiksi – voittavatko Mondon?

26.10.2016

Loppuvuosi tuntuu tuovan muassaan monia matkailukatsauksia. Matkailulehti Mondo julkaisi pari viikkoa sitten Mondo Top 50 -listauksen, jossa kartoitettiin suomalaisten suosikkeja niin kaupunkien, rantojen, kotimaan kohteiden, hotellien kuin lentoyhtiöidenkin osalta. Itsekin innostuin puimaan suosikkejani kaupunkien osalta. Monen mielestä Mondon lista oli jopa hieman yllätyksetön ja tylsä. Itsekin olen sitä mieltä, että selkeät yllättäjät jäivät tältä listalta puuttumaan. Mutta se lienee oletettavaakin, kun kysytään suuren yleisön suosikkeja, eli kohteita johon monet matkustavat, ovat matkustaneet ja haluavat matkustaa. Siellä ei paljoa Sivu-Mongolian pieniä ylänkökaupunkeja, näin kärjistyksenä, varmastikaan nähdä. Ainakaan ennen kuin joku taho bongaa niiden hienouden ja yhtäkkiä kaikki haluavatkin matkata sinne.

Lonely Planetkin innostui vastikään listailemaan. Toisin kuin kotimainen vastineensa, Lonely Planet keskittyi listaamaan tulevia suosikkeja niin maiden, kaupunkien, alueiden ja budjettikohteiden (tai kohteiden, jotka tarjoavat takuuvarimmin rahoille vastinetta) osalta. Jos Mondon valinnat olivat hieman ennalta-arvattavia, Lonely Planet tarjoaa poimintoineen varmasti paljon enemmän yllätyksiä, ja ehkä jopa niitä Sivu-Mongolian helmiä (en edelleenkään ole liian tosissani tämän termin kanssa).
naissaari

Ensi vuoden parhaiden maiden joukkoon pääsi monen riemuksi rakas kotimaamme Suomi! Kansallemme ominaisesti kellumme hyvällä sijalla kolme, ei liian kiinni gloriassa, mutta kuitenkin parhaamme yritettiin ja katsottiin mihin se riittää -hengessä kaikkemme antaneena. Moni media Suomen sijoituksen noteerasikin, muun muassa Mondo sekä Yle. Hehkutuksessa muistettiin mainita myös se, että Suomi nostettiin listalle ainoana eurooppalaisena maana. Kyllä meidän kelpaa!

Tuntuu, että blogeissa on viime aikoina keskitytty kaiken muun reissailun ohessa myös Suomessa seikkailemiseen ja niistä tarinoista kertomiseen. Niin sen pitääkin olla. Itsekin olen yrittänyt muistaa keskittää huomiotani myös armaaseen kotimaahan, vaikka ulkomaat ovatkin yleensä ajaneet reissulistan kärkisijoille. Ensi vuonna voisin yrittää Lonely Planetin innoittamana panostaa enemmän myös Suomeen, onhan pian satavuotias juhlakalumme sen ansainnut.

canada

kuva osoitteesta pixabay.com

Maalistan ykkösenä komeilee Kanada, enkä yhtään ihmettele miksi. Suuri maa on täynnä upeaa luontoa, mielenkiintoisia ja persoonallisia kaupunkeja sekä letkeää menoa. Tein itse tänä vuonna ensimmäisen reissuni Kanadaan, kun kävin maaliskuussa Montrealissa ja Quebecissä. Palo takaisin maahan on valtava. Varsinkin sen luontoon, mutta lisää kaupunkejakin kartottaisin mielelläni. Toisena listalla oleva Kolumbia taas tuntuu pesseen kasvojaan ja luoneen itsensä uudelleen, astetta turvallisempana matkailumaana. Etelä-Amerikkaankin suuntasin kulkuni ensi kertaa tänä vuonna, ja myös siihen parempaan tutustumiseen jäi suuri kipinä. Miksei sitten vaikka seuraavaksi Kolumbiaan. Muutenkin huippumaiden lista tuntuu pitävän sisällään paljon luonnonkauneutta (Nepal, Bermuda, Mongolia) ja sopivassa suhteessa myös eksotiikkaa ja mystiikkaa. Suomikin sopii hyvin tähän sakkiin. Onhan meillä huikean kaunis ja monipuolinen luonto, jota tahdittaa neljä vuodenaikaa. Lisäksi tiheään asuttujen maiden asukkaiden mielestä avara ja hiljainen Suomi ja jurottavat suomalaiset ovat varmasti eksotiikan huipentuma.

lissabon

kuva osoitteesta pixabay.com

Entä sitten Lonely Planetin valinnat ensi vuoden mielenkiintoisimmiksi kaupungeiksi? Tämän listan ykkösenä komeilee Ranskan Bordeaux, josta itselläni ei ole kyllä sitten minkäänlaista mielikuvaa. Varsin mielenkiintoinen valinta siis, mutta ehkä juuri siksi kohde alkoi hieman kutkuttaa… Toisin kuin Mondon kaupunkilista, josta itsekin olin vieraillut kahdeksassa kansan suosikissa, tämän listan kaikki kaupungit vielä odottavat tutustumista. Ohridin, Lissabonin ja Moskovan näkisin kaikki jopa ensi vuoden potentiaalisina kohteina. Makedonian Ohridia on kaverini Pia jo monen vuoden ajan hehkuttanut, joten oma uteliaisuutenikin sitä kohtaan on vain kasvanut kasvamistaan. Mielenkiintoisia ja monipuolisia valintoja, joista jokainen poiminta vaikuttaa käymisen arvoiselta.

Siinä missä Mondo tarjoaa suuren massan mielipiteitä ja helppoja kohteita, Lonely Planet esittelee enemmän jotain uutta ja virkistävää. Ja vanhoista tutuistakin se tuntuu keksivän pyörän uudelleen. Lonely Planetin valintoja olen seurannut mielenkiinnolla jo monen vuoden ajan, sieltä kun löytyy ehkä enemmän niitä minunlaisiani, hieman vaihtoehtoisempiakin kohteita. Vaikka kertoohan se myös omista reissutaipumuksistani jotain, että suuressa osassa Mondon listan kaupungeista mä olin käynyt, kun taas Lonely Planetin kaupunkilistalta jokainen poiminta on vielä vailla tutustumista. Toisaalta, eikö tämä kerro juuri siitä, että ne todella ovat niitä kohteita, jotka odottavat löytymistään!

Löytyikö sulle Lonely Planetin listoilta uusia kohdevinkkejä? Kummalla listauksella on sulle enemmän annettavaa, Mondolla vai Lonely Planetilla?


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani 

FACEBOOKISSA | INSTAGRAMISSA | BLOGIPOLUSSA | TWITTERISSÄ

Kaupunkilomat Pohjois-Amerikka

Philadelphian paras löytö – aavemainen entinen vankila

Musta tuntuu siltä, että monet parhaat reissulöydöt ja -kohteet tulevat vastaan ihan sattumalta. Näin kävi myös Philadelphiassa. Etukäteen olin selaillut kaupungista yhden matkaoppaan, mutta jos olisin tehnyt visiittejä pelkästään siitä bongaamiini kohteisiin, olisin jäänyt paljosta paitsi. Philadelphian mielestäni paras kohde, Eastern State Penitentiary, lähes…

24.10.2016
Kaupunkilomat Pohjois-Amerikka

Rakastan New Yorkia, koska…

Kirjoittelin tovi sitten postauksen suosikkikaupungeistani. Siinä New York kellui sijalla kaksi. Postausta kirjoitellessani odotti seuraava reissuni kaupunkiin ihan nurkan takana, ja ounastelinkin siinä sitä, että ensimmäinen monta päivää kestänyt reissuni kaupunkiin saattaisi muuttaa mielipidettäni. Varsinkin, jos kohdalle sattuisivat aiempia kertoja kauniimmat kelit. No, nyt…

21.10.2016
Pohdinnat

Ei yhtään reissua näköpiirissä – pitäisikö panikoida?

Olen pitkästä aikaa erittäin hämmentävän, jopa tietyllä tapaa vieraan tilanteen edessä. Mulla ei ole yhtään reissua varattuna. Ei yksiäkään lentolippuja, nolla majoitusta, ei edes risteilyä Ruotsiin. Ei mitään. En edes muista, koska viimeksi olisin ollut vastaavassa tilanteessa. Siitä täytyy olla vuosia. Ovathan nämä asiat…

18.10.2016
Pohjois-Amerikka

Lentotarjouksen uhrina nauttimassa USA:n intiaanikesästä

Totesin juuri Facebookissa, että tällä hetkellä tiedän miltä tuntuu olla sekaisin kuin seinäkello! Ei hyvältä, sen voin sanoa. Takana on viikko, ja vielä aivan mahtava sellainen, rapakon takana. New Yorkissa ja Philadelphiassa. Mun ei pitänyt tehdä suuria syysreissuja tänä vuonna. Pari lomapäivää oli tarkoitus…

16.10.2016