Huhtikuun 25. päivän silta, Lissabon

Vau, mikä maisema! Tiesitkö, että Lissabonin upea silta on kuin kopio kuuluisasta Golden Gatesta?

Portugalin pääkaupungissa sijaitseva silta liittyy San Franciscon maailmankuuluun Golden Gateen mielenkiintoisella tavalla.

Vallankumouksen mukaan nimetty silta

Portugalin pääkaupungissa Lissabonissa sijaitseva huhtikuun 25. päivän silta on komea nähtävyys, joka kiinnostaa matkailijoita. Punaisena loistava mahtipontinen silta on kuin kopio Yhdysvaltain länsirannikolla San Franciscossa kohoavasta maailmankuulusta Golden Gate -sillasta.

Silta ylittää Lissabonin edustalla virtaavan Tajo-joen sen kapeimmasta kohdasta, ja mahdollistaa helpon kulun toisella puolella sijaitsevaan Almadaan.

Silta on 2,3 kilometriä pitkä, ja yhdennäköisyys Golden Gateen on selvä. Syy siihen on yksinkertainen: molempien siltojen takana ovat samat toimijat, ja turvallisuussyistä siltojen rakenteet ovat samankaltaiset. Sekä Golden Gate että huhtikuun 25. päivän silta sijaitsevat molemmat maanjäristysherkällä alueella, ja kummankin sillan suunnittelu on lähes identtinen. Lissabonilaisen sillan rakenteet kaivautuvat 76 metriä vedenpinnan alapuolelle mahdollisimman jykevän siltarakenteen takaamiseksi.

Varsinainen silta sijaitsee 70 metriä vedenpinnan yläpuolella. Sillalla on kuusi autokaistaa, minkä lisäksi niiden alapuolella kulkee myös junarata. Vuonna 1966 valmistuneen sillan rakentaminen kesti 45 kuukautta ja maksoi noin 30 miljoonaa euroa. Rakennuskulujen kattamiseen tietulleilla kului 25 vuotta, ja sillalle on vielä tänäkin päivänä tietulli. Noin 150 000 autoa maksaa sillan ylittämisestä noin 1,5 euron suuruisen tietullin päivittäin.

Vuoden 1974 huhtikuun 25. päivän vallankumouksen mukaan nimetty silta sai valmistuessaan vuonna 1966 nimen diktaattori Antonio de Oliveira Salazarin mukaan, mutta nimi vaihtui nopeasti vallankumouksen jälkeen.

Nykyisin silta on hyvin suosittu vierailukohde, ja paras paikka siltamaisemille on Lissabonin tuntumassa sijaitseva Doca de Santo Amaro.

>> Lue lisää vinkkejä Lissaboniin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuva: Flickr / Marco Verch

Päivitetty: 2.5.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia