Gracian kaupunginosa Barcelonassa

Tiesitkö tämän Barcelonasta? 10 faktaa suosikkikohteesta

Elokuvasunnuntai ja huvipuisto vuorella – tiesitkö tämän Barcelonasta?

1. Barcelonassa pelataan muutakin kuin jalkapalloa

FC Barcelona on maailman tunnetuimpia jalkapallojoukkueita, mutta menestystä on tullut myös muissa lajeissa. Koripallo- ja käsipallojoukkueet ovat voittaneet useita Euroopan mestaruuksia.

Seuralla on ammattilaisporukka myös futsalissa ja rullaluistinhockeyssa ja aktiivista toimintaa monissa muissa lajeissa. Esimerkiksi jääkiekkojoukkue on vienyt viisi Espanjan mestaruutta.

2. Huvipuisto vuoren huipulla

Tibidabo-vuoren huipulla yli puolen kilometrin korkeudessa sijaitsee huvipuisto, jossa kuvattiin kohtaus Woody Allenin Vicky Cristina Barcelona -elokuvaan. Maailmanpyörästä on mahtavat maisemat alas kaupunkiin.

Ajan patinoimat laitteet ovat sympaattisia, mutta saattavat tuntua tylsiltä hurjapäille. Huvipuisto on auki vaihtelevasti ja lähinnä kesällä.

3. L’Eixample tunnetaan Gayxamplena

Barcelona on Euroopan homoystävällisimpiä kaupunkeja. L’Eixamplen kaupunginosan länsipuoli on kuuluisa paitsi lumoavista rakennuksistaan myös gay-yhteisöstään.

Elämää pursuavan ja rennon alueen lempinimi onkin Gayxample. Se on täynnä homojen suosimia baareja, yökerhoja, kahviloita ja vaatekauppoja.

4. Vesiyhtiön päämaja tornissa

Jättimäinen kurkun muotoinen värikäs torni on Barcelonan mieleenpainuvimpia nähtävyyksiä. Vuonna 2005 valmistunut Jean Nouvelin suunnittelema Torre Agbar on kaupungin vesiyhtiön päämaja. Pilvenpiirtäjä ulottuu yli 140 metrin korkeuteen ja on kaupungin kolmanneksi korkein rakennus. Sen sinipunainen loiste on näkemisen arvoinen pimeällä.

5. Nojatuolimatka Barcelonaan

Carlos Ruiz Zafónin kriitikkojen ylistämien teosten Tuulen varjo ja Enkelipeli tapahtumat sijoittuvat Barcelonaan. Kirjat ovat mielenkiintoista matkalukemista. Niissä kuvaillaan elävästi elämää kontrastien kaupungin kapeilla kujilla esimerkiksi Francon aikana.

Zafón on Espanjan menestyneimpiä nykykirjailijoita. Hänen teoksiaan on julkaistu 45 maassa ja käännetty yli 30 kielelle.

6. Sunnuntai on elokuvapäivä

Sunnuntai on Barcelonassa elokuvapäivä. Suurin osa paikallisista menee leffaan alkuillasta, jolloin teattereiden edessä on usein kymmenien metrien jono. Illan viimeisissä näytöksissä sali voi olla melkein tyhjä.

Perinteisissä teattereissa elokuvat ovat dubattuja, mutta onneksi kaupungissa on useita paikkoja, joissa filmejä näytetään alkuperäiskielellä.

7. Santa Maria del Mar mykistää

La Riberan kaupunginosan sydämessä sijaitseva Santa Maria del Mar -kirkko on mykistävän kaunis katalonialaisen goottilaisen arkkitehtuurin taidonnäyte. Paikallisille se on ainut oikea hiljentymispaikka.

Kirkko rakennettiin alle 60 vuodessa 1300-luvulla. Ainutlaatuinen luomus kaikkine yksityiskohtineen vetää kirkkoihin tympäytyneenkin sanattomaksi.

8. Musiikkia, väriä ja vesisuihkuja

Espanjan aukiolla Montjuïcin kukkulan juurella järjestetään säännöllisesti iltaisin Magic Fountain -niminen upea ilmaisshow, joka koostuu klassisen musiikin, erilaisten värien ja vesisuihkujen harmoniasta.

Esitys pidettiin ensimmäisen kerran jo 1929, ja järjestelyissä oli 3000 ihmistä. Esitysajat painottuvat viikonloppuihin.

9. Härkätaistelut kiellossa

Härkätaistelu on suosittua viihdettä Espanjassa, mutta Barcelona on kieltänyt taistelut paikallisten ärhäkän vastustuksen ansiosta. Laki tuli voimaan vuoden 2012 alussa. Barcelona on toinen vuoden 1991 jälkeen härkätaistelut hyllyttänyt Espanjan maakunta Kanariansaarten lisäksi.

10. Museoita moneen makuun

Barcelona on museoiden kaupunki. Gaudin, Picasson ja Miron lisäksi kannattaa tutustua esimerkiksi La Riberan suklaamuseoon, erotiikkamuseoon La Ramblan varrella ja jalkapallopyhättö Camp Noun museoon.

Tarjolla on myös opastettuja turistikierroksia lähes 100 000 katsojaa vetävän Euroopan suurimman jalkapallostadionin uumeniin.

Teksti: Riku Roslund
Kuva: iStockphoto

Päivitetty: 24.8.2016

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (14 votes, average: 4,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

8 kommenttia

Ja koko ajan sai vahtia laukkua,se hiukan latisti tunnelmaa kun tuntui ettei pystynyt rentoutumaan laukun kyttäämiseltä.

Kiva kaupunki mutta romanttinen ote puuttui ,seuraavan kerran menemme miehen kanssa keskustan ulkopuolelle johonkin pienenmpään ja rauhallisempaan paikkaa,hinnat jossain paikoissa Suomen hintaa ja roskia oli jossain paikoissa liikaa. Tykkään Italiasta enemmän. Ok kaupunki muttei hurmannu.

Meren katedraali, Ildefonso Falconesin romaani kertoo erittäin kiehtovasti ja todenmukaisesti Santa Maria del Marin rakentamisesta – kirjan jälkeen on PAKKO päästä katsomaan kirkkoa paikan päällä! Löytyy pokkarinakin.

Barcelona. Mikä ihastuttava kaupunki. Kerran päässyt sinne ja aina uudelleen sinne toivon pääseväni.

kaupungissa asuneena täytyy kyllä todeta että aivan mahtava paikka. tekemistä ja näkemistä riittää yllinkyllin.

Kiva faktoja, en kyllä tiennyt kaikkea :)

Barcelona on kyllä ihana, kaipuu on takaisin!

Lapseni asui vuoden Barcelonassa. Mitään pahaa ei tapahtunut
silloin ,.eikä vierailumme aikoina.

Aivan ihastuttava kaupunki. Kaupunkiloman viettäjälle Mekka.

Fakta nro 11:

Hienoa arkkitehtuuria, edullisia hintoja kaupoissa mutta nylkyrihintoja nähtävyyksiin – ja väkivaltaisia ryöstäjiä, jotka käyvät keskellä päivää joukolla jopa lasten ja pyörätuolissa kulkevien vanhusten kimppuun. Poliisi nostaa kätensä ylös, eikä ala millekään ryöstäjien ja pahoinpitelijöiden suhteen.