Flickr / LifeSupercharger
Maailman lyhyin junarata

Tämä hittielokuvasta tuttu hylätty paikka aukeaa kävijöille – katso miltä näyttää maailman lyhyin rautatie

Kuolemantapauksen ja onnettomuuksien takia suljettu kiskoköysirata on tekemässä paluuta.

Angel’s Flight on yli satavuotias minirata

Moni Angel’s Flight -radan ohi Los Angelesissa kävelevä matkailija hämmästelee erikoista näkyä. Mikä tämä pilvenpiirtäjien kupeessa sijaitseva minikokoinen rautatie oikein on?

Angel’s Flight on kukkulaa pitkin liikkuva funikulaari eli kiskoköysirata, joka avattiin jo vuonna 1901. Vaunut kuljettivat matkustajia Hill Streetin ja Olive Streetin välillä – vuosien varrella yli sadan miljoonan matkan verran. Mittaa raiteilla on vain noin 90 metriä, ja se onkin nimetty maailman lyhyimmäksi rautatieksi.

Rataa ovat kiusanneet tekniset ongelmat ja niitä seuranneet onnettomuudet. Vuonna 2001 yksi matkustaja kuoli vaunun syöksyttyä raiteita pitkin alas ja törmättyä toiseen vaunuun.

Syksyllä 2013 vaunu syöksyi raiteiltaan, mutta tällä kertaa vältyttiin vakavammilta tuhoilta. Angel’s Flight suljettiin kuitenkin välittömästi, ja rata jäi seisomaan hylättynä.

Angel’s Flightin uudesta tulemisesta on elätelty toiveita jo pitkään. Keväällä 2017 Los Angelesin pormestari Eric Garcetti lupaili radan aukeavan Yhdysvalloissa syyskuun alussa vietettävään Labor Dayhin mennessä, mutta tarkkoja päivämääriä ei toistaiseksi ole julkistettu.

Tuttu valkokankaalta

Elokuvafanit saattavat muistaa paikan vuoden 2016 hittileffasta La La Land, jossa Emma Stonen ja Ryan Goslingin esittämät päähenkilöt tanssivat ja laulavat Angel’s Flightin vaunussa ja asemalla. Toisella puolella katua toimii historiallinen kauppahalli Grand Central Market, jossa elokuvaa niin ikään kuvattiin.

Vieressä sijaitsee myös toinen elokuvamaailmasta tuttu paikka: Angel’s Knoll -niminen puisto, josta löytyy 500 Days of Summer -elokuvan kuuluisa maisemapenkki. Paikka suljettiin kävijöiltä aidoin vuonna 2013.

Angel’s Flight sijaitsee keskeisellä paikalla Downtown Los Angelesissa lähes metroaseman vieressä. Lyhyen kävelymatkan päästä löytyvät muun muassa Walt Disney Concert Hall, Bradbury Building sekä vuonna 2016 avattu näköalatorni Skyspace, jossa on lasipohjainen liukumäki.

Downtown Los Angeles on muuttunut pahamaineisesta alueesta trendikkääksi nuorten aikuisten suosimaksi kaupunginosaksi, josta löytyy paljon tyylikkäitä ravintoloita, baareja ja hotelleja. Metrolinjan ansiosta kulkuyhteydet ovat hyvät esimerkiksi Hollywoodiin ja Santa Monican rannalle.

Vaikka rata on ollut suljettu, ei se ole estänyt innokkaita tutkimusmatkailijoita kuvaamasta hauskaa kohdetta. Katso alta Instagramissa jaettuja kuvia!

Hangin out before #thehighlightroom Thursday

A post shared by Devin Amurao (@devinamurao) on

#symmetry #since1901

A post shared by Esther Chan (@estttc) on

Permanently closed for restoration 🤦🏻‍♀️#angelsflight

A post shared by Enjoy the moment (@vera_liang) on

📸: @molly_chiang 那天我們為了拍攝所有lalaland的景點真的百般波折 例如 有人在橋上要自殺所以封路 看著GPS導航前往劇中椅子舞的景點 但是莫名奇妙的開到墓園😅 最後要去天文台 可是山路被封不能開上去 你穿小洋裝 我穿平底鞋 但是我們還是決定爬上去 爬到半山腰真的找不到 天又超黑我們只好走下山 雖然大家都覺得我們瘋了 但是我們對事情都有某種堅持 又看到妳真的對任何事都用生命去完成 所以我才能一起發神經的陪妳去找這些景點 快回來我想妳了🌹 · · · #friendship #friends #girls #love #angelsflight #dtla_everyday #dtlaartsdistrict # #instadaily #vsco #vscocam #railway #lalaland #grandcentralmarket #artdistrict #downtown #la #socal #california #photooftheday

A post shared by Ashlee Lai (@weiyulai216) on

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Flickr / LifeSupercharger ja Instagram

Päivitetty: 29.8.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia