Hyppää sisältöön

Älä lankea näihin – Berliinin 5 tyypillisintä turistihuijausta

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 04.08.2016
Berliini on suosittu matkakohde, mutta suurkaupungilla on myös varjopuolensa. Lue kuinka turisteja huijataan ja tunnista vaarapaikat.

Metropolissa on monenlaista kulkijaa

Saksan pääkaupunkia Berliiniä pidetään pääosin turvallisena moneen muuhun Euroopan suurkaupunkiin verrattuna. Turvallisuudentunteeseen ei silti pidä tuudittautua, sillä myös Berliinillä on oma kääntöpuolensa.

Huijarit toimivat yleensä kaupungin suosituimpien kohteiden kuten Alexanderplatzin, Kurfürstendammin eli Ku’dammin, Potsdamer Platzin, Museumsinselin sekä Schlossbrücken sillan läheisyydessä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huijatuksi tuleminen on helppo välttää olemalla valppaana ja pitämällä silmät auki. Tuntemattoman tekemiin tarjouksiin kannattaa suhtautua hieman epäluuloisesti ja kieltäytyä kohteliaasti kaikesta, mikä kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta.

Tunnista viisi Berliinin tyypillisintä huijausta ja vältä vaarat!

1. Kiertoreitin valitseva taksinkuljettaja

Saksassa taksit käyttävät mittaria varsin tunnollisesti moneen muuhun maahan verrattuna, joten hintaneuvotteluihin ei täällä juuri joudu. Berliinin taksihuijaukset eivät muutenkaan yleensä ole erityisen räikeitä luonteeltaan, ja suurin osa takseista toimii luotettavasti ja ammattimaisesti.

Tästä huolimatta turistin on hyvä pitää silmänsä auki pienempien vedätysten varalta. Varmista esimerkiksi, että mittari laitetaan päälle oikeaan aikaan. Jotkut kuljettajat saattavat naruttaa turisteja myös valitsemalla turhan pitkän reitin ja kasvattamalla tällä tavoin ansioitaan.

Esimerkiksi lentokentälle mennessä taksinkuljettajan kysymys lennon lähtöajasta ei välttämättä ole vilpitöntä kiinnostusta tai pelkkää small talkia, vaan tapa ottaa selville, onko kyytiläisillä kiire, vai voiko heidät kenties viedä huoletta perille vasta pienten mutkien kautta. Tämä hienovarainen huijaus jää asiakkaalta helposti täysin huomaamatta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuljettajat saattavat myös olla ystävällisen innokkaita näyttämään kaupunkinsa nähtävyyksiä. Tätä tapahtuu etenkin jos käy ilmi, että olet ensikertalainen Berliinissä: “Joko olet nähnyt Brandenburgin portin, mennäänkö sitä kautta?” Mainitsematta jää, että portti onkin ehkä monen kilometrin päässä varsinaiselta reitiltä.

Muista myös, että Berliinin takseissa ei voi maksaa pankkikortilla. Varaa siis käteistä mukaan. Käteinen raha kannattaa pitää melko pieninä seteleinä, sillä jopa viisikymppisen kanssa saattaa syntyä todellisia tai kuljettajan keksimiä vaihtorahaongelmia, joissa häviölle jää tyypillisesti asiakas.

2. Kiertelevät lipunmyyjät

Pääsylipun tai jonottamista vaativien nähtävyyksien kuten Checkpoint Charlie Museon ja Alexanderplatzilla sijaitsevaan TV-tornin läheisyydessä kiertelee virallisen oloiseen uniformuun pukeutuneita henkilöitä. He väittävät myyvänsä lippuja, joilla pääsee kohteisiin edullisemmin tai jonottamatta.

Todellisuudessa nämä henkilöt myyvät väärennettyjä lippuja, joilla ei pääse jonojen ohi tai ollenkaan sisään kohteeseen. Diileriltä lippunsa ostanut matkaaja jää ulos ja päätyy maksamaan huomattavaa ylihintaa siihen nähden mitä aito pääsylippu maksaa.

Lippuhuijaukset eivät koske vain nähtävyyskohteita vaan myös julkisesta liikennettä. Esimerkiksi U- tai S-Bahnin asemilla pyörii kauppiaita, jotka yrittävät myydä matkalippuja. Ostamalla matkalipun näiltä kauppiailta päätyy maksamaan liikaa ja saa vanhentuneen tai väärennetyn lipun.

Paras tapa välttää huijatuksi tuleminen on ottaa ennakkoon selvää paljonko lippu maksaa, ja saako lippuja muualta kuin kohteessa tai asemalla sijaitsevalta lippukassalta. Lisäksi etenkin kesäkuukausina on syytä valmistautua jonottamaan.

3. Taskuvaras iskee ruuhkassa

Osa taskuvarkaista ei käytä erityisiä keinoja matkailijan hämäämiseen vaan he hyödyntävät luontaisesti syntyviä ruuhkia. Näppäräsorminen varas nappaa arvotavarat ohimennen väkijoukossa, eikä tee itsestään minkäänlaista numeroa. Matkailija huomaa omaisuutensa menetyksen yleensä pitkän ajan kuluttua tapahtumasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tyypillisiä paikkoja, joissa ruuhkaa hyödyntävät taskuvarkaat toimivat ovat asemat. Berliinin U- ja S-Bahnin asemilla ihmismassat muodostavat pitkäkyntisille oivallisia paikkoja. Lisäksi Bahnhof Zoon asema on kuuluisa taskuvarkaistaan. Asemilla on vartijoita ja valvontaa, mutta se ei estä varkaita toimimasta.

Flickr / visitBerlinSaksan pääkaupunki Berliini
Berliinissä liikuttaessa kannattaa varautua myös arvotavaroita metsästäviin taskuvarkaisiin.

Ruuhkassa liikkuessa muista aina kantaa käsilaukkua etupuolella ja pitää siitä kiinni. Älä pidä kaikkia arvoesineitä samassa paikassa. Lompakko kannattaa sijoittaa mieluummin takin povitaskuun kuin sivutaskuun. Housujen taskussa ei kannata pitää mitään arvokasta, sillä etutaskuista lähtee arvotavarat rosvojen matkaan lähes yhtä helposti kuin takataskuista.

4. Rahaa hyväntekeväisyyteen –huijaus

Hyväntekeväisyyttä hyväksikäyttävät huijarit ovat yleensä melko nuoria. Siististi pukeutuneet teinit tekeytyvät kuuro-mykiksi ja ojentavat luettavaksi sekä allekirjoitettavaksi paperin, jossa kerätään rahaa heidän edustamalleen järjestölle. Huijarit toimivat yleensä kahden tiimeissä, muiden odottaessa lähistöllä.

Kommunikointi tapahtuu käsin ja elekielellä. Liikettä on paljon: käsillä huidotaan ja paperi otetaan pois. Heti kun lompakko kaivetaan esille, paperi annetaan takaisin ja asetetaan rahapussin päälle. Uhrin keskittyessä selvittämään mitä kaksikko haluaa sanoa, toinen anastaa huomaamatta rahapussista kaiken käteisen. Nämä huijarit harvoin ottavat luottokortteja, mutta sitäkin tapahtuu.

Tyypillisimmin hyväntekeväisyyshuijarit toimivat merkittävien nähtävyyksien läheisyydessä sekä julkisen liikenteen asemilla. Mikäli joku lähestyy ja pyytää pientä lahjoitusta hyväntekeväisyyteen, kieltäydy kohteliaasti ja pidä lompakko piilossa.

5. Pankkiautomaatilla avustava paikallinen

Pankkiautomaatit ovat jokaisessa maassa hieman erilaisia ja saattavat aiheuttaa päänvaivaa. Useimmat automaatit kuitenkin tunnistavat kortin ulkomaiseksi ja tarjoavat heti aluksi kielivaihtoehtoja. Englanti on vaihtoehtona lähes kaikkialla maailmassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huijaus on yksinkertainen. Pankkiautomaatin läheisyydessä päivystää henkilö, joka epävarman rahannostajan havaitessaan tulee tarjoamaan apua. Henkilö vaikuttaa ystävälliseltä ja aidosti avuliaalta, mutta todellisuudessa hän haluaa selvittää kortin PIN-koodin. Koodin nähtyään hän ei enää vaikuta kiinnostuneelta nostotapahtumasta. Pahaa aavistamaton matkaaja saa jatkaa matkaa nostamansa rahasumman kanssa.

Automaatilla päivystänyt kaveri harvoin toimii yksin. Hän viestittää tuntomerkit ja koodin rikoskumppanilleen, joka hoitaa rahapussin anastamisen. Käteisen lisäksi matkailija menettää luottokortit ja pitkäkyntiset pääsevät PIN-koodin avulla käsiksi tilillä oleviin rahoihin.

Mikäli tuntematon henkilö tarjoaa pankkiautomaatilla apuaan, on paras kiittää kohteliaasti ja pyytää henkilöä poistumaan. Tunnusluku tulee aina suojata huolellisesti, eikä sitä tule säilyttää samassa paikassa kortin kanssa. Päiväkohtaiset nostorajat kannattaa myös tarkistaa sellaisiksi, ettei koko tiliä voi tyhjentää kerralla.

Jos olet epävarma pankkiautomaatin käytössä, pyydä avuksesi joku luotettava henkilö. Paras paikka nostaa rahaa ovat pankkikonttorin yhteydessä olevat automaatit.

>> Lue lisää Berliinistä Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Anu Vaheristo, Riikka Krenn
Kuvat: iStockphoto, Flickr / Visit Berlin

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Berliinin nähtävyydet

Berliinin parhaat nähtävyydet – 21 paikkaa, jotka kannattaa painaa mieleen

Tropical Islands, Saksa

Kokeilisitko? Saksan keinotekoinen tropiikki hämmentää – helppo päiväkohde Berliinistä

Nainen ottamassa selfietä vanhan museorakennuksen edessä Berliinissä.

Eurowings aloittaa lennot Rovaniemeltä Berliiniin

Berliini, Saksa

Eurowings aloitti reitin Helsingistä Berliiniin – suorat lennot neljä kertaa viikossa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja