Hyppää sisältöön

Pekingin parhaat palat – 5 vinkkiä

Rantapallo Päivitetty: 11.01.2014
Peking on kuhiseva kiinalainen metropoli, jossa pääsee vielä aistimaan maan perinteisen kulttuurin. Liikennevirran ja pilviä hipovien rakennusten keskeltä löytyy vuosisatojen takaisia aarteita.

1. Koe Kielletty kaupunki

Aivan Pekingin keskustasta pilvenpiirtäjien ja modernin teknologian ympäröimänä löytyy kaupungin sydän, Kielletty kaupunki. Kiellettyä kaupunkia ympäröi tarinoiden ja salamyhkäisyyden verho, ja se on kuin portti Kiinan varhaisempaan kulttuuriin.

Kielletty kaupunki on muinaisten keisareiden ammoin asuttama palatsialue, jossa sijaitsee nykyisin museo. Valtavan kokoinen alue käsittää noin 800 rakennusta, joista esimerkiksi palatsikompleksi on rakennettu 1400-luvulla. Alun perin alueella sanotaan olleen 9 999 huonetta – yhdeksän oli nimittäin vanhojen uskomusten mukaan täydellinen luku.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kielletyn kaupungin nimi viittaa aikaan, jolloin vain keisarilla ja ylimystöön kuuluvilla oli lupa astua alueelle. Historiallinen kohde on koko Kiinan suosituin turistinähtävyys.

2. Kierrä temppelit ja aukiot

Taivaallisen rauhan aukio eli Tian’anmen-aukio on yksi Pekingin tunnetuimmista nähtävyyksistä sekä tiettävästi maailman suurin kaupungin keskustassa sijaitseva aukio. Alueelta löytyy myös esimerkiksi yli 30 metriä korkea Kansan sankareiden muistomerkki. Aukion pohjoislaidalla sijaitseva Taivaallisen rauhan portti vie kävijän Kiellettyyn kaupunkiin.

Taivaallisen rauhan aukio on yleinen paikka mielenosoituksille ja kansan kokoontumisille. Suuri yleisö muistaakin paikan opiskelijoiden vuonna 1989 järjestämistä protesteista, jotka vaativat arvioiden mukaan jopa tuhansia kuolonuhreja.

Pekingissä on useita kauniita temppeleitä, joista suosituimpien joukkoon kuuluu kaupungin eteläosassa sijaitseva Taivaan temppeli. Unescon maailmanperintölistalle liitettyä arkkitehtuurin taidonnäytettä pidetään yhtenä koko Kiinan pyhimmistä paikoista.

3. Kapua Kiinan muurille

Noin tunnin matkan päässä Pekingistä sijaitsee turistikohteiden todellinen klassikko: Kiinan muuri. Kiinan muurin sanotaan olevan ainoa ihmisen rakentama kokonaisuus, joka näkyy aina avaruuteen asti. Kokonaisuudessaan muuri onkin huimat 6 352 kilometriä pitkä, ja lisää kadonneita pätkiä löytyy yhä tänäkin päivänä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tee Pekingistä retki Kiinan muurille

Noin 400-luvun eaa. ja 1600-luvun välisenä aikana rakennetun Kiinan muurin alkuperäisenä tarkoituksena oli suojella Kiinaa barbaarien hyökkäyksiltä. Nykyisin muurin suurimpia uhkia eivät ole barbaarit, vaan turistit, jotka haluavat valokuvata itsensä klassikkokohteen edessä. Kiinan muurista tehtiin Unescon maailmanperintökohde vuonna 1987.

4. Tee päiväretki Kesäpalatsiin

Yksi Pekingin suosituimmista päiväretkistä on visiitti Kesäpalatsiin, keisarien historialliseen lomailupaikkaan. Puutarha-alueella riittää tutkittavaa vaikka koko päiväksi: palatsin lisäksi paikasta löytyy muun muassa temppeleitä ja paviljonkeja sekä iso järvi, jossa voi kesäkuukausina vuokrata polkuveneitä.

Alun perin jo Jin-dynastian aikana 1700-luvulla rakennettu palatsi kärsi tuhoisista iskuista, joiden jälkiä korjailtiin 1800- ja 1900-lukujen taitteessa. Nykyisin Kesäpalatsi on Unescon maailmanperintökohde, jossa puutarhamainen ympäristö tarjoaa loistavat puitteet esimerkiksi kävelyretkiä varten.

Palatsi sijaitsee vajaan 15 kilometrin päässä Pekingin keskustasta ja sinne on hyvät kulkuyhteydet. Opastettujen retkien lisäksi paikan päällä voi vierailla omatoimisesti matkustamalla esimerkiksi metrolla tai bussilla.

5. Helmiä ja silkkiä – tee ostoksia Pekingissä

Pekingissä kannattaa varata aikaa myös shoppailuun. Suurista ostoskeskuksista löytyvät tutut tuotemerkit ja kauppaketjut elektroniikasta luksustuotteisiin, kun taas perinteisistä marketeista voi etsiä tuoksuvia yrttejä ja kauniita jadekoruja. Suosituin ostoskatu on Wangfujing.

Tunnetuimpia perinteisiä ostospaikkoja Pekingissä ovat Silkkikuja ja Helmimarketti. Alkuperäinen Silkkikujan katumarketti purettiin vuonna 2005 ja korvattiin samaa nimeä kantavalla lasisella ostoskeskuksella. Paikan alkuperäisestä tunnelmasta ei ole jäljellä kuin rippeet, mutta kokemisen arvoinen ostosreissu Silkkikujalla kuitenkin on.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Turistin on hyvä muistaa, että tinkiminen kuuluu täällä asiaan ja se on osa kaupanteon rituaaleja. Silkkikujan lisäksi myös Taivaan temppelin kupeessa sijaitseva Helmimarketti tarjoaa hyvän paikan tuliaisostosten tekemiseen.

Perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen nojautuvat rohdot sekä jade- ja helmikorut ovat hyvä tuliaisidea. Pekingistä kannattaa ostaa myös esimerkiksi silkkiä ja muita tekstiilejä sekä mittojen mukaan teetettyjä vaatteita.

Lue lisää: Rantapallon kohdeopas Pekingiin

Kuvat: Richard.Fisher via Compfight, Thomas Fischler via Compfight

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Machu Picchu, Peru

Maailman seitsemän uutta ihmettä – upeat kohteet on nähtävä kerran elämässä

Vinkit syömäpuikkojen käyttämiseen

Vältä mokat syömäpuikoilla – 10 virhettä, joihin on helppo sortua

Joko tunnet tämän Kiinan naapurin? Kuusi syytä matkustaa Taiwaniin

Tiesitkö tämän viattomalta tuntuvasta lemmenlukosta? Osassa näistä 8 sillasta lukon kiinnittäminen tietää sakkoja

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja