Hyppää sisältöön

Sukkuloi Lontoossa paikallisen tavoin – opas metroon, busseihin ja takseihin

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 26.05.2016
Lontoon vilkas liikenne saattaa tuntua sekavalta, mutta pienellä vaivannäöllä turistikin voi ottaa sen nopeasti haltuunsa. Lue vinkit metroon, busseihin ja takseihin!

Näppärä metro

Lontoon metro eli tube on maailman vanhin lajinsa edustaja. Tämä yli 150-vuotias jättimäinen verkosto muodostuu 270 asemasta ja 407 kilometrista metroraiteita. Matkailijoille on saatavilla on yksittäisiä päivälippuja sekä kahdenlaisia matkakortteja: Travel Cardeja ja Oyster Cardeja.

Oyster Cardeja suosivat paikalliset ja paljon julkista liikennettä käyttävät matkailijat. Kortille ladataan arvoa haluttu summa, ja yksittäisen matkan hinta vaihtelee sen mukaan kuinka pitkä pätkä kullakin kerralla on matkustettu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kortti näytetään lukijalle paitsi tulo- myös päätepysäkillä, ja se on hyvä pitää käden ulottuvilla koko matkan ajan. Jos kortille jää ylimääräistä rahaa, sen voi muuttaa käteiseksi lentokentällä tai jättää kortille odottamaan seuraavaa Lontoon-matkaa. Oyster Card ei ole ilmainen, vaan sen saadakseen on maksettava nimellinen panttimaksu.

Travel Card sopii parhaiten pariksi päiväksi kaupunkiin piipahtaville, jotka haluavat ihailla tunnetuimpia nähtävyyksiä. Tälle kortille ladataan aikaa, ja sitä hankittaessa on suositeltavaa tietää etukäteen vyöhykkeet, joilla aikoo liikkua. Kortin arvo määräytyy kortin keston ja vyöhykkeiden määrän mukaan.

Lontoon metro
Metro on kätevä tapa kulkea Lontoossa paikasta toiseen.

Vaikka Lontoon metrolla matkustaminen on lähtökohtaisesti turvallista, omista matkatavaroista kannattaa pitää hyvä huoli: vikkeläkätiset taskuvarkaat saattavat vaania myös metrossa. Muista myös aina seistä metron rullaportaiden oikealla puolella, jotta kiireisimmät matkustajat pääsevät ohi.

Tutustuminen metrokartastoon on suositeltava aloittaa jo ennen matkaa, sillä ennakkotietous helpottaa matkantekoa huomattavasti paikan päällä. Matkakortteja ja metrokartastoja saa asemilta, ja henkilökunta neuvoo, jos oikean matkakortin valinta tuottaa päänvaivaa.

Kätevä apuri Lontoon metroverkoston hahmottamiseen on älypuhelimeen ladattava Tube map -sovellus, jonka avulla löytää nopeimmat linjat valitsemilleen reiteille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Perinteikkäät taksit

Lontoon taksiverkostolla on pitkät perinteet. Näitä erikoisvalmisteisia black cabeja ei löydy mistään muualta, ja jykevät mustat ajoneuvot tunnistaa jo kaukaa kadun vilinästä. Taksin kyytiin pääsee sille viittaamalla, kunhan auton katolla palaa valo.

Taksikuljettajat suhtautuvat työhönsä hartaudella – he eivät käytä ajaessaan navigaattoreita, vaan keskustan alueen karttatietouden on tultava ulkomuistista. Siksi taksikuskiksi kouluttautuminen voi kestää vuosia. Ennen virallista ajolupaa jokaisen kuljettajaksi haluavan täytyy läpäistä haastava testi todistukseksi osaamisestaan.

Lontoon taksit ovat melko hintavia, mutta Suomen taksihintoihin verrattuna silti edullisia. Yksityiset taksit eli minicabit voivat olla vielä huokeampia, mutta ne pitää aina varata etukäteen. Minicab-kuljettaja, joka tarjoutuu poimimaan matkustajia kadulta ilman ennakkovarausta, on mitä luultavimmin huijari.

Lontoon legendaariset bussit

Punaiset kerrosbussit, double-deckerit, ovat yksi Lontoon tunnetuimmista symboleista. Kaupungin noin 7 500 bussin kyytiin nousee yli kuusi miljoonaa matkustajaa päivittäin. Bussien reittivalikoima on laaja, ja niitä kulkee tiuhaan tahtiin jopa läpi yön.

Matkustusvälineenä ne sopivat erityisesti kiertoajeluun ja maisemien ihailuun. Ruuhka-aikoina matka voi taittua töksähdellen, joten kaikkein kiireisimmille hätähousuille metro saattaa olla ripeämpi kulkuväline.

Flickr / samajaLontoo, Iso-Britannia
Kaksikerroksiset punaiset bussit ovat oleellinen osa Lontoon katukuvaa.

Double-deckerillä huristelu on kuitenkin elämys ja oiva tapa tarkastella kaupungin eri osia. Bussien yläkerrasta aukeavat huikeat näkymät kaupungin kaduille, ja paras paikka on tietysti etupenkissä.

Travel Cardilla ja Oyster Cardilla pääsee matkustamaan myös bussilla. Bussissa riittää, että kortin näyttää lukijalle sisään astuessa, eli kyydistä poistuessa korttia ei tarvitse leimata uudelleen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muita liikkumistapoja

Etelä-Lontoossa Wimbledonin, Beckenhamin ja Croydonin alueilla voi hypätä raitiovaunun kyytiin. Maksuvälineeksi ratikassa kelpaa Travel- tai Oyster Card. Myös paikallisjunat kulkevat lähikaupunkeihin ja takaisin.

Thamesilla liikennöi lauttoja, joiden kyydissä matka sujuu verkkaisesti ja maisemat joen rannoille ovat viehättävät. Jotkut laivoista tekevätkin vain maisemakierroksia, mutta London River Servicesin omistamilla vesibusseilla pääsee myös liikkuman paikasta toiseen kahdeksalla eri laiturilla.

Ehkäpä erikoisin lisäys Lontoon julkiseen liikenteeseen on pääsponsorinsa, Emirates-lentoyhtiön mukaan nimetty köysirata Emirates Airline. Kilometrin mittainen reitti on osa metroverkostoa, mutta matka taittuu 90 metrin korkeudessa. Köysiradan lähimmät metroasemat ovat North Greenwich (Jubilee) ja Royal Victoria (DLR).

>> Lue lisää Lontoon julkisesta liikenteestä

Teksti: Helmi Carpén, Inka Khanji
Kuvat: Flickr / NR Acampamentos, London Tube Westminster, samaja

>> Lue myös: Halvalla Lontooseen – katso vinkit!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Lontoo, Iso-Britannia

Lontoon parhaat nähtävyydet – 25 vinkkiä, joiden joukosta löydät tekemistä lomalle

Lontoo, Iso-Britannia

Lasten kanssa Lontooseen – 7 vinkkiä onnistuneeseen lomaan

Sky Garden, Lontoo

Onko tässä Lontoon paras näköalapaikka? Näe upeat maisemat ilmaiseksi!

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja