Hyppää sisältöön

Budjettimatkailijan vinkit Tokioon

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 01.10.2012
Tokion maine kalliina kaupunkina ei ole este pienellä matkakassalla matkustamiselle.

Penninvenyttäjäkin voi nauttia Tokiosta

Tokion hintataso ei ole maineensa veroinen. Halutessasi saat toki rahaa kulumaan niin paljon kuin tahdot, mutta pienemmälläkin matkakassalla Japanin pääkaupungin vilskeestä voi nauttia!

Rantapallon vinkkien avulla selviät halvalla junailusta, majoittumisesta ja ruokailuista Tokiossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

1. Junalla ja metrolla liikkuminen

Vaikka juna- ja metrolippujen hinnat eivät päätä huimaakaan, syö kaupungissa liikkuminen aktiivisen turistin kassasta yllättävänkin suuren palan.

Huolellinen suunnittelu auttaa säästämään helposti muutaman lounaan verran. Esimerkiksi kaupungin itäpuolella majoittuvan kannattaa käydä Shibuyassa ja Harajukussa saman päivän aikana välttyäkseen ylimääräiseltä itä-länsi-suuntaan matkustamiselta.

Jos päivässä pitää ehtiä moneen paikkaan, kannattaa harkita erikoislipun ostamista. Sekä Japan Railways että Tokyo Metro tarjoavat useamman päivän lippuja. Kaupungin sisällä matkustaa päivän kätevästi reilun kuuden euron hintaisella JR:n Tokunai-pass -lipulla, jolla voi junailla itsensä Tokion läntisistä keskuksista Shibuyasta ja Shinjukusta aina itäiseen Koiwaan asti.

Metroihin on tarjolla samankaltaisia päivälippuja, joskin niitä ostaessa on hyvä muistaa, että liput eivät välttämättä käy jokaisella metrolinjalla, sillä Tokion sisällä toimii useampi kuin yksi metroliikennöitsijä.

Jos veri vetää myös muihin Japanin suurkaupunkeihin, vaikkapa Osakaan, Kiotoon, Nagoyaan tai Kanazawaan, halvin vaihtoehto on yöbussi, joita lähtee Tokion Shinjukun ja Tokion asemilta päivittäin. Bussimatka on junakyytiin nähden halpa ja matka tarjoaa myös mahdollisuuden säästää yöpymiskustannuksissa, joskin etenkään suurikokoisten (tai huonounisten) ei kannata odottaa voivansa nukkua koko matkan ajan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yöbussit ovat etenkin ostoksille tai juhlimaan matkaavien nuorten suosiossa, joten etenkin viikonloppuna matkustavien kannattaa hankkia liput hyvissä ajoin.

2. Majoittuminen Tokiossa

Kuten Tokion kokoiselta kaupungilta on lupa odottaakin, majoitusmahdollisuuksia löytyy kaikille budjeteille.

Asakusan ja Shinjukun lieppeiltä löytyy hostelleja, joissa yöstä veloitetaan 15–30 euroa. Kaupungin liikekeskuksista taas löytyy pitkä rivi sopuhintaisia liikehotelleja, joita tosin ei välttämättä löydä ulkomaisten matkatoimistojen kautta. Kielitaitoisten kannattaakin tarkistaa Jalanin (じゃらん) ja Rakutenin (楽天) tarjonta.

Hätätilassa majoittuminen onnistuu internetkahviloissa ja kapselihotelleissa. Esimerkiksi b@gus Gran Cyber Cafe tarjoaa arkisin yöpyjille 5–9 tunnin mittaisia paketteja 8–18 euron hintaan. Kuten monet japanilaisetkin ovat huomanneet, muutaman tunnin unet ja peseytyminen internetkahvilassa tulee usein halvemmaksi kuin taksimatka kotiin aamuyöllä.

Yöpyminen kapselihotelleissa on hieman kalliimpaa: yöstä veloitetaan normaalisti 25–30 euroa.

3. Näin ruokailet edullisesti

Menut hintoineen löytyvät ravintoloiden ulkopuolelta, joten ikäviltä hintayllätyksiltä on Japanissa helppo välttyä.

Muualtakin maailmasta tuttu Yoshinoya on yhdessä Matsuyan ja Sukiyan ohella yksi Japanin suurimmista ravintolaketjuista. Kaikki kolme tarjoavat don-aterioita eli kulhon riisiä ja lihaa noin 2–8 euron haarukassa. Vieläkin halvemmalla selviää monissa soba- ja udon-nuudeliravintoloissa, joista pelkistetyimmät nuudelikeitot saa jopa sadan jenin hintaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Japanilaiset pubit, izakayat, ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia. Hanaoluen, joka onkin hyvä indikaattori ravintoloiden hintatasosta, saa halvimmillaan parilla eurolla. Pikkunälän ja -janon saakin usein tyydytettyä 10–20 eurolla, eikä venähtänytkään istunto verota kukkaroa niin paljon kuin saattaa havahtuessaan pelätä.

Säästeliään ruokailijan ei ole syytä unohtaa markettien tarjontaa, joiden bentou-lounaat ovat etenkin yksin elävien japanilaisten suosiossa. Etenkin jos illallinen maistuu vasta iltamyöhällä, kannattaa vilkaista lähimarketin tarjonta, sillä valmislounaiden hinnat putoavat pikkuhiljaa päivän kääntyessä iltaan. Iltayhdeksän jälkeen viimeisiä lounaita tarjotaan asiakkaille jopa puoleen hintaan.

Aleksi Teivainen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maa, jossa et halua viettää joulua yksin – 5 faktaa japanilaisesta joulunvietosta

Vinkit syömäpuikkojen käyttämiseen

Vältä mokat syömäpuikoilla – 10 virhettä, joihin on helppo sortua

Japani on muutakin kuin Tokio! Tutustu Kioton tunnetuimpiin nähtävyyksiin – olet ehkä nähnyt niistä ainakin yhden

Voiko vessateemainen ravintola olla liian yököttävä? Aasian 5+1 oudointa teemaravintolaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja