Shutterstock
Lontoo, Iso-Britannia

Älä mokaa Lontoossa – näin vältät tyypilliset turistivirheet

Suunnitteletko matkaa Lontooseen? Jätä perinteiset turistimokat muille ja vietä onnistunut loma!

Lontoo tarjoaa matkailijalle kulttuuria ja kiehtovia kohteita

Ison-Britannian pääkaupunki Lontoo on suosittu matkakohde, jonne on helppoa ja edullista matkustaa ympäri vuoden. Yhteydet Suomesta ovat hyvät ja kilpailu pitää lentojen hinnat maltillisina.

Lontoon persoonallinen ja rento tunnelma koukuttaa helposti ja moni kaupungissa vieraillut päätyy palaamaan kerta toisensa jälkeen uudelleen. Ensikertalaisen kannattaa kuitenkin varautua fiksusti, sillä metropolilla on myös kääntöpuolensa. Kokosimme viisi tyypillistä matkailumokaa ja vinkit niiden selättämiseen. Näin saat kaiken irti lomastasi Lontoossa!

Lontoo, Iso-Britannia
Inka Khanji
Kaupunki on täynnä kutsuvia kahviloita, ravintoloita ja kauppoja, joissa lomabudjetin saa helposti miinuksen puolelle.

1. Varo kallista hintatasoa

Lontoo tunnetaan kalliina kaupunkina, eikä se ole vain huhupuhetta. Reissushoppailuhuumassa kaupasta toiseen kiertävän matkailijan kannattaakin muistaa tarkistaa punnan kurssi, jotta kotiinpaluun jälkeen pankkitilillä ei ole vastassa ikäviä yllätyksiä.

Käsitys paikallisvaluutan todellisesta kurssista kannattaa päivittää ennen matkaa. Valuuttojen arvot vaihtelevat jatkuvasti, joten päivän kurssin tarkistaminen ennen erityisesti suuria ostoksia on järkevää.

>> Lue myös: Koe Lontoo lähes ilmaiseksi – lue loistavat minibudjetin matkavinkit!

Lontoo, Iso-Britannia
Inka Khanji
Bussit ja jopa taksit voivat joskus olla metroa järkevämpi tapa liikkua Lontoossa.

2. Valitse järkevä tapa liikkua

Lontoon metro eli tube on todella kätevä tapa liikkua paikasta toiseen, erityisesti pitkien etäisyyksien kohdalla. Lyhyiden, yhden tai kahden pysäkin mittaisiin välimatkoihin se ei kuitenkaan välttämättä sovellu parhaalla mahdollisella tavalla.

Välimatka metroaseman sisäänkäynnistä laiturille voi nimittäin olla hyvinkin pitkä ja sisältää lukuisia liukuportaita, tavallisia portaita sekä pitkiä kävelymatkoja maan alla. Parin pysäkin mittaisen metromatkan sijaan kannattaakin miettiä, taittuisiko matkan nopeammin ja stressittömämmin muulla kulkuvälineellä tai vaikkapa jalkaisin.

Lontoon ikoniset kaksikerrosbussit eli double-deckerit ovat kätevä kulkupeli ja monissa tapauksissa metroa huomattavasti parempi vaihtoehto laajemman reittivalikoimansa puolesta. Monet matkailijat kuitenkin vierastavat bussien käyttöä, vaikka se on esimerkiksi metroa edullisempi liikenneväline.

Lontoo, Iso-Britannia
Inka Khanji
Kohteliaisuussanat on tärkeä pitää mielessä erityisesti Lontoon-matkan aikana.

3. Muista olla kohtelias

Kohteliaisuus kuuluu oleellisena osana brittikulttuuriin, ja myös matkailijoiden on tärkeä muistaa kohteliaisuussanat siitäkin huolimatta, ettei niiden viljely samassa mittakaavassa ole suomalaiselle tuttua. Tärkeimmät ilmaukset sorry, please ja thank you ovat sanoja, joita ei juuri voi Lontoon-matkan aikana käyttää liikaa.

Suomalaisten paha tapa ujostella kielen kanssa vaikuttaa nopeasti epäkohteliaalta, joten vaikka et puhuisi täydellistä tai edes hyvää englantia, ei kohteliaisuussanoja kannata säästellä eikä niiden käyttöä varoa.

Sanojen lisäksi kohteliaisuus näkyy Lontoossa myös monella muulla tavalla, ja esimerkiksi ovien avaaminen muille ja hyvän huomenen toivottaminen myös tuntemattomille kannattaa ottaa tavaksi jo ennen matkaa.

Lontoo, Iso-Britannia
Inka Khanji
Lontoon keskeisimpien kohteiden lisäksi loman aikana kannattaa tutustua myös muihin alueisiin.

4. Älä jumahda turistialueelle

Lontoon tunnetuimmat turistikohteet ja niitä ympäröivä alue tarjoavat matkailijalle tekemistä useiksi päiviksi, mutta kaupunkiloman aikana kannattaa tutustua myös matkailijoiden suosimien alueiden ulkopuolelle. Kaupungin kattava julkisen liikenteen verkosto tekee liikkumisesta helppoa, ja siitä kannattaakin ottaa kaikki irti.

Lontoo jakautuu vahvasti itään sekä länteen, ja perinteisten kohteiden ulkopuolella riittää mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. Esimerkiksi noin tunnin matkan päässä Lontoon keskustasta sijaitseva Greenwich on hyvä vierailukohde, ja muita hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Brixton, Fulham, Hackney sekä Shoreditch.

Miljoonakaupungin kaikilla kaupunginosilla on oma tunnelmansa, eikä niiden viehätysvoimaa kannata väheksyä.

>> Lue myös: Lontoo-konkarin vinkit: tutustu kaupungissa uuteen alueeseen

Lontoo, Iso-Britannia
Inka Khanji
Sää voi vaihdella Lontoossa hetkessä, mistä syystä mukaan kannattaa pakata monenlaiset varusteet.

5. Pukeudu oikein

Lontoon sää yllättää matkailijan helposti, sillä yhdellä hetkellä kaupungissa voi olla täydellinen auringonpaiste, ja seuraavalla saattaa yllättää rankkasade. Säiden ankarasta vaihtelusta johtuen kaupunkilomalle kannattaakin pakata mukaan sekä sateenvarjo että kevyttä vaatetta lämpimän sään varalta.

Myös viileitä sisätiloja varten on syytä varautua, sillä rakennusten lämmitys ei ole Lontoossa samalla tolalla kuin Suomessa. Moni matkailija onkin yllättynyt hytistessään lontoolaishotellin huoneessa vuodenajasta riippumatta. Mukaan kannattaa siis pakata riittävästi lämmintä vaatetta myös majapaikkaa varten.

>> Lue lisää vinkkejä Lontooseen Rantapallon kohdeoppaasta

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock ja Inka Khanji

Päivitetty: 1.8.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (22 votes, average: 2,32 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia