Maantieteen opinnot Oulun yliopistossa

Tällä tytöllä alkaa olla ensimmäinen vuosi maantieteen opintoja takana ja fiilis on mitä mainioin. Sopivasti yhteishakukin starttasi viime viikolla joten päätimpäs kirjoittaa tällaisen tietopläjäyksen siitä, minkä parissa olen viettänyt kaiken aikani viimeaikoina. Toivottavasti tästä on myös hyötyä niille, jotka ovat miettineet maantiedettä yhtenä vaihtoehtonaan.

Miten päädyin?

Ennen kuin menen itse maantieteen opiskeluun Oulun yliopistossa valotan hieman omaa historiaani. Mun tarina on melko perinteinen. Lukiossa aloin miettiä mille alkaisin. Matkailu oli se intohimoni, mutta sen opiskelu Oulussa ei ollut mahdollista, joten hakujutut olivat aivan levällään kun ei ollut mitään tietoa minne lähtisi Ouluun kun olin kuitenkin päättänyt jäädä. No sitten tuli pirtsakat tytöt esittelemään mantsaa, kertoivat suuntautumisvaihtoehdoista, josta bongasin matkailumantsan ja tiesin heti, että tuonne aion hakea.

Mantsan ollessa todella laaja tieteenala omaksi suurimmaksi ongelmaksi koitui luonnonmantsan opinnot. Ei nimittäin kiinnostanut tippakaan ja lukeminen pääsykokeisiin sen puolen osalta oli suorastaan vaivalloista. Koitti pääsykokeet, koe oli luonnonmantsa painotteinen ja oletetustikaan en päässyt sisälle. Siinä sitten tuli pakollinen välivuosi, joka meni rällätessä maailmalla ahdistuneena omasta tulevaisuudesta. Keväällä alkoi uudet luvut. Elämäntilanteen muututtua tuli mahdollisuus hakea myös Rovaniemelle. Niinpä päätin luottaa mantsan tietoihini ja panostaa Lapin yliopiston matkailututkimuksen pääsykokeeseen, johon oli oma kirja luettavana.

Pääsykokeet alkoivat taas toukokuussa ja silloin jos joskus oli kyllä sellaista tuuria mukana. Enää ei ollut samanlaista jännitystä kuin ekalla kerralla ja se pääsykoe oli kuin suorastaan tehty mulle. Kysyttiin maailman konflikteista ja täytyi piirtää matkailukarttaa. Koko koe meni aivan omalla painollaan ja palauttaessa sitä oli melko hyvä fiilis.

Tulokset saapuivat ollessani kiertämässä Andalusiaa ja sain kuulla päässeeni sisään kaikkiin paikkoihin mihin olin hakenut. Sitä ilon määrää! Positiiviseksi ongelman teki, että sain ihan oikeasti itse päättää lähdenkö Rovaniemelle vai jäänkö Ouluun. Mantsa oli kuitenkin se ensimmäinen haaveeni ja se vei monipuolisuudellaan voiton. Ja tässä sitä nyt on ensimmäinen vuosi loppu suoralla enkä muuten kadu yhtään! Jos matkailututkimus Rovaniemellä muuten kiinnostaa käykääs lukemassa ystäväni Sofian kirjoitus aiheesta tästä linkistä!

Yleistä maantieteen opiskelusta Oulun yliopistossa

Maantiede tuttavallisemmin mantsa on todella laaja tieteenala. Paljon muutakin kuin peruskoulusta tuttua valtioiden ja järvien tunnistamista. Meillä täällä Oulussa sijaitsee maailman pohjoisin mantsan laitos. Opinnoissa on viisi eri suuntautumisalaa; Luonnonmaantiede, Kulttuurimaantiede, Matkailumaantiede, Geoinformatiikka ja Aluekehitys&Aluepolitiikka, joista on kyllä ekana vuonna saanut varsin kattavan paketin mitä mikäkin ala pitää sisällään. (Kts. alempana ensimmäisen vuoden kursseista.)

Opinnot tavoite ajassa pysyessä kestää viitisen vuotta; 3 vuotta luonnontieteiden kandidaatiksi ja pari lisää filosofian maisteriksi. Suuntautumisalan saa itse päättää edellä mainituista ja sivuainevalinnat on kyllä mantsassa niin vapaat kuin vain voi olla. Itse matkailusta, aluekehityksestä ja kulttuurista kiinnostuneena omat opintoni tulevat painottumaan selkeästi ihmispuolelle, mikä tulee näkymään myös sivuaineissa, (mm. kieliä ja sosiologiaa) mutta enemmän luontopuolesta kiinnostuneille on enemmän kuin suositeltavaa käydä mm. geologian, bilsan ja ympäristönsuojelun kursseja.

Mantsaanhan valitaan joka vuosi noin 35 ihmistä, mikä tarkoittaa sitä, että meillä on varsin pieni ja intensiivinen porukka. Haalareiden värinä toimii viininpunainen ja täysin puolueettomasti sanottuna on ehdottomasti koko Oulun yliopiston tyylikkäimmät. Yhteisiä tapahtumia, joissa kuluttaa haalareita on enemmän kuin jaksaa ja on aikaa käydä, joten viihdepuolikin on kyllä varsin hyvin kunnossa. Pelkän viihteen lisäksi järjestetään jos minkälaista excua tutustumaan eri yrityksiin ja opistoihin ympäri Suomea, joskaan mulla ei kyllä itsellä ole näistä vielä kokemuksia.

Se mikä mua myös itseä kiinnostaa on hyvät vaihtomahdollisuudet, jotka jo tällähetkellä polttelee mun levotonta sielua. Tällä hetkellä meidän mantsan seniori Anssi on mm. Puolan Bydgoszcz:ssa ja kirjoittelee kokemuksistaan (alahan kirjottaa!) pallontallaajien puolella, täällä. Vaihtokohteita on Euroopan lisäksi muuallakin päin maailmaa, ja kyllähän tuota itseä melkoisesti Espanja ja lattarimaat polttelee. ; )

Opiskelujen aloittamisesta

Siirtyminen lukiosta yliopistoon oli alkuun suoranainen shokki. Voin sanoa, että opintojen tyyli muuttuu täysin; 1. Ketään ei enää kiinnosta mitä teet eikä kukaan katso perääsi. 2.Oheisluettavaa kursseilla olisi paljon enemmän kuin aikaa. Täytyy oppia valikoimaan kaiken keskeltä ne tärkeät asiat. 3. Suurin osa materiaalista on englanniksi, mikä ainakin on mulle tuottanut todella paljon harmaita hiuksia. 4. Kurssitkin tulee olemaan osittain englanniksi kunhan tästä opinnot etenee. Nyt jo itseä hirvittää tämä totuus… 😀

Ensimmäisen vuoden kursseista

Ensimmäinen opintovuosi on tosiaan koostunut johdantokursseista, joista on saanut hyvän käsityksen jokaisesta erikoistumisalasta ja on itselle ainakin lisännyt suuntaa, sille mikä oikeasti kiinnostaa ja mikä ei. Vuosi alkoi johdatuksella maantieteeseen tieteenalana. Täytyy myöntää, että itsellä koko kurssi meni aivan ohi siinä kaiken uuden opettelussa. Kurssi oli jaettu ihmismaantieteeseen, jossa käytiin tieteenalan termejä ja hieman historiaa lävitse ja luonnonmaantieteeseen, joka koostui samoista asioista. Joten jos päädyt mantsaan ja ensimmäinen kurssi tuntuu mahdottomuudelta kaiken muun uuden opittavan asian rinnalla, älä säikähdä ei se mantsan opiskelu kokoaikaa tällaista hässäkkää ole! 😀

Seuraavana starttasi minulle suuri positiivinen yllätys Johdatus aluekehitykseen & aluepolitiikkaan. En ollut koskaan aiemmin ajatellut, että tää vois olla kiinnostavaa, mutta liekös hyvästä luennoitsijasta vai mistä kiinni, mutta tiedän että tätä haluan opiskella enemmänkin. Kurssi keskittyi Oulun kehitykseen ja hankkeisiin. Erityisesti käytiin läpi innovaatiopolitiikkaa.

Matkailumaantieteen johdatuskurssi oli se, mitä itse odotin tältä lukuvuodelta eniten.Ja täytti kaikki odotukset. Kurssilla käytiin matkailuun littyviä perusasioita ja tutkimuskohteita läpi; mm. matkailijatyyppejä, lomakohteita ja päätermejä. Odotan, että pääsee oikeasti syventymään asioihin tarkemmin.

Joululoman jälkeen tammikuu starttasi GIS perusteilla ja kartografialla. Tää kurssi oli niin erilainen, sillä alana geoinformatiikka oli mulle aivan jotain uutta. Luennoilla käytiin teoriaa läpi; Millainen on hyvä kartta? Ja mitä karttojen tekemisessä ja tulkinnassa täytyy ottaa huomioon? Harkoissa päästiin sitten itse värkkäämään tietokoneilla niitä karttoja ja oli ihan mahtavaa nähdä siinä ruudulla sitten valmiita tuotoksia.

Johdatus systemaattiseen luonnonmaantieteeseen kertasi aika paljon lukiota uusin termein ja hieman laajennetuin asioin. Tää oli se kurssi, jota itse pelkäsin eniten ja oon kyllä onnellinen että se on hyvin arvosanoin ohi. Täytyy myöntää, että tässä oli kyllä tähän astisista rankoin ja intensiivisin kurssi. Luennoilla tuli järkyttävä määrä asiaa 3 viikossa. Siihen päälle harkoissa käytiin läpi geomorfologisia muodostelmia, joista oli oma tenttinsä, sekä siihen päälle vielä pareittain 15 sivun tutkielma valitsemasta valuma-alueesta.

Ja tänään kävin tekemässä Johdatus systemaattiseen kulttuurimaantieteeseen tentin, joka oli viimeinen pakollinen tälle vuodelle. Käytiin luennoilla läpi kulttuurimaantieteen osa-alueet ja harjoitustyönä pareittain tehtiin omavalitsemasta aiheesta 15 sivun tutkielma, jotka sitten kurssin lopussa esiteltiin muille noin 15 minuutin esityksen muodossa.Täytyy sanoa, että innostuin kunnolla meidän aiheesta Oulun keskustan ikonografisesta muutoksesta kuva analyysin muodossa.

Sivuainepisteitä ensimmäiseltä vuodelta tulee kertyä noin 15, jotka on mun osalta koostunut täysin kieliopinnoista; espanjasta (11op) ja saksasta (4op). Ja kunhan näistä kieliopinnoista tulee vielä viimeiset pisteet alkaa tää vuosi olla kokonaan taputeltuna.

Miksi mantsaa?

Suosittelen mantsaa hyvänä vaihtoehtona uteliaille maailmasta kiinnostuneille ihmisille. Mantsa tarjoaa ekan vuoden kokemuksellani mukavan laaja-alaiset mahdollisuudet ja massasta eroavat paperit.  Matkailualan koulutus on monipuolista ja tutkintoon on helppoa liittää myös kulttuuri-ja aluekehityksen opintoja unohtamatta täysin vapaasti valittavia sivuainemahdollisuuksia.
Huom. Lapin yliopistolla ja Oulun yliopistolla on sopimus, joka mahdollistaa matkailututkimusten opintojen suorittamisen myös Oulun yliopistolta käsin ja toisin päin ja tarjoaa ihan huikean mahdollisuuden näidenkin alojen yhdistelyyn.

Mutta kiinnostipas siellä ruudun takana sitten ihmismantsa tai luonnonmantsa älä epäröi hakea! Ei kannata pelätä hankalaa sisäänpääsyä; ahkera lukeminen, kylmä pää pääsykokeessa, ripaus tuuria ja se on siinä! Minäkään en kirjoittanut kuin M:n ylioppilaskirjoituksista ja täällä ollaan! Kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet. : )

Jäikös jokin mietityttämään? Laita kommenttia tai sähköpostia vastaan mielelläni kaikenlaisiin kysymyksiin. : )

Eikun tsemppiä pääsykokeisiin kaikille yhteishaun kanssa kamppaileville! 

 

12 vastausta artikkeliin ”Maantieteen opinnot Oulun yliopistossa

 1. Olipas infoa ja asiaa! Kyllähän tästä repii tietoa jos on kiinnostunut vähääkään 🙂 Toisaalta harmi ettei itse pääsytkään opiskelemaan matkailualalle, mutta harrastuksena se on ihan loistava. Maantiede sentään sitä vähän sivuaa. 🙂
  GIS ja karttapaikkajärjestelmät on kiehtoneet siitä asti kun ekaa kertaa olin malminetsinnässä töissä. Osaispa vaan vielä käyttää ja ymmärtää niitä ohjelmia jotenkin!

  • Mantsa sivuaa paljonkin matkailua, jos sen vain haluaa sitä itse sivuavan. 😀 Toisaalta jos matkailu ei ole yhtään oma juttu opinnot voi jäädä tuohon ainoaan pakolliseen johdantokurssiiin, se on täällä niin kiinni siitä mikä kiinnostaa ja mihin haluaa lähteä painottamaan.

   Geoinformatiikka oli oikeasti ihan älyttömän siistiä. Tekniikattomalle ihmelapselle tietokone ja sen ohjelmat on vaan ihan älyttömän hankalia oppia. Mutta se fiilis ku se tuotos oikeasti näkyy siinä ruudussa!

 2. Kiva lukea sun opinnoista, mantsa kuulostaa kyllä mielenkiintoiselle alalle! Itse pohdin aikanani, että olisin voinut mennä AMKiin lukemaan matkailua, mutta jotenkin yliopistomaailma tuntui enemmän omalta jutulta ja työllistymismahdollisuudet matkailun restonomina mietitytti. Ihan tyytyväinen kyllä olen tähän päätökseen ollut, sillä kielien opiskelu on tuntunut koko ajan omalta ihannealalta (vaikka työllistymismahdollisuudet eivät kovin hyviltä näytä tälläkään alalla :D) Vitsailtiin muuten just eilen siitä, miten ensiksi käydään 12 vuotta koulua, että opitaan siihen, että läksyt tehdään ja tunneilla täytyy käydä. Sitten mennään yliopistoon, jossa luennoilla käyminen on omasta huvituksesta kiinni ja läksyt tehdään jos jaksetaan 😀 Näin opintojen loppuvaiheessa tuota yliopisto-opiskelun vapautta tulee kyllä hyötykäytettyä hieman väärin, mutta jos tekee kurssille kaikki vaadittavat suoritukset niin eikai se haittaa, jos ei aina jaksa luennolla käydä 😉

  • Oon ollu kylä todella tyytyväinen valintaan. Tunnen ehdottomasti olevani oikeassa paikassa. 😀 Tää monipuolisuus sopii mulle ihan älyttömän hyvin, koska pääsen yhdistämään juuri niitä asioita, jotka mua eniten kiinnostaa. (matkailu, kulttuuri ja aluekehitys)

   Yloopisto on kyllä niin oma maailmansa. Mikään mitä on oppinut jossain peruskoulussa ei enää päde. 😀 Ja mulle kyllä sopii tää vapaus. Tykkään opiskella itsenäisesti, joskin tunnen etten luentoja voi jättää välistä, koska opin parhaiten kuulemalla.

   Työllisyys on tärkeä asia, mutta toisaalta itse kyllä haluan ajatella että jos oikeasti pitää siitä mitä lukee ja tekee niin jo se avaa paljon ovia. En lähtisi ensimmäisenä opiskelemaan jotain alaa ihan vain sen takia että voisi ehkä saada paremmin töitä. Kielet on varmasti täysin sun juttu ja kyllä sieltä ura irtoaa odotas vain. 😉

 3. Hyvä ja kattava tietopaketti! 🙂 Kuulostaa todellakin siltä, että teit oikean valinnan, mikäpä sen mukavampaa, kun tunne siitä että on sillä omalla alalla. Itselläkin vähän kesti ja kokeilla piti, mutta kyllähän se täältä Rollosta löytyi (on muuten vihoviimeinen paikka jonne kuvittelin lukion aikana päätyväni, heh!). Kiitos linkkauksesta, toivottavasti minunkin kirjoituksesta on joillekin tietoa tarvitseville apua 🙂

  • Kiitos Sofia ja juurikin näin! Ei sitä jaksaisi tällä tasolla enää opiskella jos joka ikinen kurssi olisi yhtä kärsimystä.
   Niin se vaan elämä kuljettaa, on niin huippua että säkin löysit sieltä rollosta oman paikkasi ja oot kokenut sen omaksi jutuksi! : )

 4. Heippa! Kiitokset tosi kattavasta info paketista!:) löysin tänne blogiin tuolta maantieteen laitoksen fb -sivujen kautta, itsellä haku juurikin Oulun mantsalle tänä keväänä edessä, niin tästä oli kyllä hyötyä!:) laitoin sulle sähköpostiin pari kysymystä vielä mitä nousi mieleen tuossa muutama päivä sitten ja ois loistavaa jos ehdit vastailla jossain välissä:)

  • Moikka! Mä vastasin sulle sillon heti seukki päivänä. Kokeilen laittaa nyt toisesta spostista, jos tossa on joku ihme vika! Kirjoita jos ei tuu edelleenkää perille 🙂

 5. Kiva postaus – minua jäi vielä kiinnostamaan, että minkälaisiin tehtäviin maantiedon opiskelijat yleisimmin sijoittuvat? Opettajaksi varmaan osa, mutta mitä muita ”tyypillisiä” paikkoja mahtaa olla – vai ovatko ne kaikki epätyypillisiä, eli kuka mihinkin?

  • Hei, tosi hyvä kysymys!
   Mantsasta valmistuu tosi laaja-alaisiin tehtäviin ja riippuu ihan omista erikoistumisvaihtoehdoista, mitä tulevaisuuden työ tulee olemaan. Opettajien lisäksi suurinosa töistä on kuitenkin kehittämis- ja suunnitteluhommia eri aloilla.

   Esim. Matkailumantsasta oletan valmistuvani ehkä joskus jonkun tyyliseksi matkailun moniosaajaksi, suunnittelijaksi ja kehittäjäksi. Aluekehityksessä sama homma. (Siksi haluankin omissa opinnoissani yhdistää nämä kaksi) Kulttuuripuolelta valmistuva tekee todennäköisesti tutkimusta tai on oman alansa asiantuntija tai opettaja kuin myös luonnonmaantieteestä valmistuva. Luonnonmaantieteen johdatuksessa meillä kävi vierailevana tähtenä mm. Rokua Geoparkista tyyppi kertomassa toiminnasta ja tehtävistä. Tämä varmasti yksi Pohjois-Suomen työllistävimmistä paikoista luonnonmantsan saralla.
   Geoinformatiikka on ymmärtääkseni tällä hetkellä se nosteessa olevin ala näistä viidestä erikoistumisalasta, josta valmistuu paikkatiedon ja kartografian moniosaajia. Käytännössähän paikkatietoa hyödyntäen suunnitellaan mm. uudet asuinalueet, logistiikka-yritysten autojen reitit ympäristöä ja aikaa säästäviksi, sekä kaikkien maamerkkien potentiaalisimmat rakennuspaikat sairaaloista ostoskeskuksiin ja bussipysäkeihin niin, että palvelut ovat kaikkien ihmisten saavutettavissa. : )

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *