Bling blinggiä Ginzassa

Kiinnostaako luksus ja merkkituotteet? Tunnetko olosi kotoisaksi Ferrareiden keskellä? Onko kiillotetut pilvenpiirtäjät juuri sun juttusi? Jos vastasit edes johonkin kyllä Ginza on taatusti oikea paikka vierailuun Tokiossa. Tai vaikka et vastaisikaan kannattaa Ginzaan ehkä siltikin eksyä, sillä tuossa alueessa oli sellaista suuren maailman meininkiä varsinkin aamuisen vilkkaan ja hektisen kalatorin jälkeen.

Ginza_1

Ginza_3

Ginza_2

Ginza löytyy Tokion eteläpuolelta Tsukijin perinteisen kalatorin ja keisarillisen palatsin välistä ja on kyllä taas niin omasta maailmastaan. Uuteena kiiltävät pilvenpiirtäjät nousevat kohti taivaita, lasit heijastavat taivaan muutamia poutapilviä ja näyteikkunoita koristavat merkkituotteet. Ison tien yli menevät liukuportaat ja joka paikassa on jopa kliinisen siistiä.

Aamulla ennen yhdeksää vain työläiset juoksevat ja ajelevat hienoihin toimistoihinsa, mutta muuten kadut loistavat tyhjyyttään. Itse tuijottelin yläilmoihin ja mietin miltä tuntuisi työskennellä jossain ympärillä hohtavista tuttujen brändien taloista. Vasemmalla suunniteltiin tulostimeni ja tietokoneeni, oikealla tuotettiin elektroniikkaa ja sitten oli niitä kaikkia brändejä, mitä pieni materialisti sisälläni on pitkään halunnut, mutta järki ja matkaileva sielu ei ole sallinut koskaan hankkia.

Ginza_4

Ginza_5

Ginza_6

Ginza_7

Ginza ei ole iso ja sen neljä katua poikkikatua on kierretty melko nopeaa varsinkin jos on aamulla putiikkien vielä ollessa kiinni liikkeellä. Alueella ei edes varsinaisesti ole mitään varsinaista nähtävää, mutta omasta mielestäni nuo muutama kadunpätkä kaikkine kiiltävyyksineen oli jotain niin omanlaista, että kävely läpi alueen tunnissa parissa kannatti ihan ehdottomasti. Ja tietenkin, jos laatutavaran ostaminen kiinnostaa, saa alueella taatusti kulumaan enemmänkin aikaa. Sitä Ginza on nimittäin pullollaan. Ja viikonloppuisin tämä suuren maailman överi ostosalue on muuten suljettu autoliikenteeltä, joten vuittonin kassien kanssa saa liihottaa menemään ihan keskellä katuakin!

Ginza_8

Mikä? Ginza
Missä? Tokion eteläosissa Tsukijin kalatorin ja Imperian Palacen välissä
Mitä? Korkeita pilvenpiirtäjiä, loistavat mahdollisuudet laatuostoksille
Miten? Pohjoisimmalle Ginza-itchōmen asemalle Tokyo metron Yurakucho linjalla Ikebukurosta ja Tokion itäsuunnasta
Ginzan pääasemalle Tokio metron Ginza linjalla Asakusasta, Uenosta ja Shibuyasta, Marunouchi linjalla Ikebukurosta, Tokion pääasemalta ja Shinjukusta, sekö Hibiya linjalla Uenosta, Akihabarasta, sekä Roppongista.
Higashi Ginzan asemalle Toei linen Asakusa linjalla Asakusasta, sekä Tokion eteläosista. 

Budjetilla näkymiin Tokyo metropolitan government buildingissä

Jokaiseen reissuun kuuluu aina vähintään yksi näköalapaikka ja Tokio ei tehnyt tässäkään asiassa poikkeusta. Itse asiassa Tokion kokoisessa kaupungissa näköalapaikkoja olisi riittänyt vaikka joka sormelle, mutta koska tälläkin matkalla oli mukana budjetti ja rajallinen aika valikoitui kaupunkivjyyn tarjoajaksi se ilmainen vaihtoehto nimeltään Tokyo Metropolitan Government building, Tōkyō-to chōsha. 

Tokion metropolin hallintarakennus löytyy Shinjukun alueelta muiden pilvenpiirtäjien keskeltä. Se koostuu kahdesta erillisestä tornista ja niiden väliin jäävistä tiloista. Korkeutta tuolla tornitalolla on 243 metrin verran ja kerroksia riittää aina 48 asti. Paikallisille paikka on vain kuiva hallintorakennus, mutta matkailijalle se avaa aika oivat näkymät kohti Tokiota.

Tokyo Governmental building_1

Tokyo Governmental building_2

Ilmaisia näkymiä pääsee kurkkaamaan kummankin tornin 45 kerroksesta 202 metrin korkeudesta ja koska paikan päällä ei ollut minkäänlaisia jonoja täytyi näkymät toki käydä kurkkaamassa kummastakin tornista.

Ensimmäisenä matka vei etelätorniin ja, koska tuossa tornissa oli itselle uutuudenviehätystä tuntui se näkymiltään paremmalta.  Kummastakin tornista avautuu kuitenkin puhdas ja hyvä näkymä eri puolille Tokiota selosteineen mitä on nähtävillä missäkin. Kirkkaalla säällä tornista voisi nähdä myös Japanin ylväimmän vuoren Fujin, mutta vaikka sää olikin osittain pilvinen ja vuori jäi näkemättä oli näkymät kuitenkin käymisen arvoiset. Kyllähän pientä tyttöä taas ihmetytti se kaukaisuuteen jatkuva betonin määrä ja ne muutama rakentamatta jätetty puisto talojen keskellä. Ylhäältä löytyy myös kahvilaa, matkamuistomyymälää ja penkkiä, jos vaikka näkymät alkaa pyörryttää ja haluaa vähän aikaa hengähtää.

Tokyo governmental_3

Tokyo governmental_4

Tokyo governmental_5

Tokyo governmental_6

Tokyo governmental_7

Tokyo governmental_7

Kyllä taas kannatti, sillä alas päästyä kasvot oli yhtä hymyä ja mieli täynnä uteliaisuutta jatkaa matkaa Shinjukun kaduille. Suosittelen ehdottomasti kaikille näköalafaneille budjetista riippumatta!

Mikä? Tokion metropolin hallintarakennus
Missä? Shinjukussa Tokion länsipuolella
Mitä? Ilmaiset näkymät 202 metristä kahdesta eri tornista eri puolille Tokiota
Miten? Kehälinja Yamanotella kaikilta pääasemilta (Tokyo, Shibuya, Ikebukuro, Ueno), Toei metron Shinjuku ja Oedo linjoilla, sekä Tokio metron Marunouchi linjalla

Kun Aasian lentotarjoukset eivät jättäneet rauhaan

Tiedättekö sen viheliään taudin nimeltä matkakuume, joka ei jätä koskaan rauhaan. Itse olen niitä ihmisiä, joka ei voi rentoutua lomalta palatessa ellei edes jotain pientä reissun tynkää ole varattuna ja odottamassa tulevaisuudessa. Kotiinpaluu Tokiosta ei ollut yhtään sen helpompi, päinvastoin opiskelumotivaation löytäminen ja arkeen asettuminen oli tällä kertaa jotakin hirveintä ikinä.

Onneksi seuraavaa ale-kampanjaa ei tarvinnut kotiutuessa odottaa kuin viikonpäivät ja samantien olo koheni huomattavasti. Sas:n 48 tunnin synttärikampanja tarjosi lentoja Aasiaan ja Amerikkaan samaan hintaan kuin viime kampanjassakin ja siinäpä sitä tehtiinkin sitten äitini kanssa päätös, että kandi rupeaman päätöstäni juhlitaan kaukomailla. Eikä mennyt kauaa, kun kiitos varauksestasi viesti odottikin jo sähköpostissa.

Dubai_1

Dubai_2

Dubai_3

Niinpä kandi seminaarin jälkeen marraskuun lopussa suuntaan nenäni kohti lentokenttää, nappaan äidin mukaani ja lennän Hong Kongiin. Honkkareissa ensimmäiset pari päivää vietämme Lamma Islandilla rannan äärellä rentoutuen, jonka jälkeen majapaikka on varattu viikoksi kaupungin ytimestä Kowloonin puolelta. Tarkoitus onkin siis viettää rento loma niin rantamaisemissa, kaupungin kuhinassa kuin Hong Kongin luonnon keskelläkin.

Näinpä siis tunnelin päässä näkyy tällä hetkellä paljon valoa, jonka avulla on ihan pakko jaksaa keskittyä vielä seuraava puolitoista kuukautta opiskeluun! Sen jälkeen elämä onkin Hong Kongia, joulua, kämpän luovutusta, matkalaukun pakkaamista ja elämää Madridissa.

Tällä hetkellä en haluaisi suunnitelmieni näyttävään yhtään millekään muulle 

Ueno, joka oli paljon muutakin kuin puisto

Ueno löytyy sopivasti Asakusan vierestä Tokion pohjoisosista ja koska ensimmäisenä päivänä uteliaisuutta uutta kaupunkia kohtaan oli enemmän kuin muille jakaa, tuntui luonnolliselta jatkaa matkaa kävelypelillä kapeiden hiljaisten katujen läpi kohti uutta aluetta. Matkaa Asakusasta Uenoon oli sellaiset 1,5 kilometriä, mutta Uenon saavuttaa toki hyvin myös julkisilla yhteyksilläkin.

Uenon puisto

Lammet ja Bentendo-temppeli

Ueno_1

Ueno_3

Ueno_2

Ueno on tunnettu sen valtavan kokoisesta puistostaan ja puisto toimikin luonnollisesti ensimmäisenä paikkana jonne gps ohjasi pari ihmettelevää Suomi-neitoa. Ensimmäisenä pysähdyspaikkana puiston syövereissä toimi lampialue, jota vastaanottaa jo kauas näkyvä Bentendon temppeli. Markkinointikuvissa lampi säihkyää lootuksen kukista ja kasveista, mutta syyskuu ei ollut tämän näkymän ihailuun oikea aika. Mutta vaikka kasvit eivät olleetkaan loistossaan, jo pelkkä kävely lammen ympäri luonnon rauhassa sai pohjoisen kasvatin tuntemaan olonsa varsin rentoutuneeksi. Pieni levähdystauko puiston penkillä kuivaten hikeä, katsellen pyöräileviä japanilaisia ja pappoja lintujen syöttö hommissa takasi aika täydellisen lomafiiliksen. Ja viimeistään siinä vaiheessa kun penkki tuntui lähtevän oikein kunnolla jalkojen alta tiesi olevansa Japanissa.

Kan’ei-Jin temppeli

Ueno_5

Ueno_6

Ueno_9

Ueno_7

Lammen jälkeen matka jatkui pikku hiljaa kohti puiston pohjoisosia ja pienen kipuamisen päästä löytyi nelisen sataa vuotta vanha Kan’ei-Jin temppeli aika makoisilla näkymillä. Muinaisina aikoina temppeli on olluy Uenon keskipiste ja sanoo muut mitä tahansa itsestä tuntui maisemaa katsellessa, että tämä oli sitä vieläkin.

Museot

Ueno_9

Ueno_10

Lammen ja temppelin lisäksi Uenon puistosta löytyy surullisen kuuluisa eläintarha, sekä valtava määrä erilaisia museoita aina kansallismuseosta taiteisiin ja tieteisiin. Jos siis museot on se juttu täältä löytyy vaikka joka päivälle.

Yanakan hautausmaa

Ueno_11

Ueno_12

Ueno_13

Mulla oli kuitenkin mielessä aivan jotain muuta, sillä halusin ehdottomasti käydä vilkaisemassa paikallista hautausmaata, joka kartan mukaan sijaitsi melko lähellä puistoa Uenon pohjoispuolella. Puiston pohjoispuolelta oli siis aika sukeltaa taas hetkeksi lähiöiden vietäväksi ja tavoittaa Yanakan hautausmaa. Sää oli täydellinen hautausmaavierailuun, sillä melko synkkä taivas ja painostava ilma sai vanhat antiikkiset kivet näyttämään mahtinsa. Jotain tunnettuja herrojakin täällä piti olla, mutta mistäs sitä tällainen lukutaidoton mistään ymmärtää. Haudat kuitenkin oli komeita ja lääniä hautausmaalla olisi riittänyt pidempäänkin haahuiluun ja se oli sitä, mitä täältä tultiinkin hakemaan.

 Ameyoko

Ueno_14

Ueno_16

Ueno_16

Ueno_17

Ueno_19

Kun monen tunnin puistoilun ja hautausmaa rupeaman jälkeen alkoi tuntua, että oli erakoitunut tarpeeksi oli aika ottaa jaloilla suunta takaisin Uenon eteläosiin ja takaisin kuhisevan kaupungin keskelle. Eteläpuolelle aluetta jääkin alueen ilmastoidut ostoskeskukset, sekä ostoskadut ja Uenosta löytyikin ehkä koko reissun mielenkiintoisin ostoskatu rykelmä nimeltään Ameyoko. Yhdeltä kadulta löytyi markkinatunnelmaa, toiselta nuorten muotia, kolmannelta pelikeskittymä ja neljänneltä kaikki aistit sulattavia ruokakojuja. Vaikka ilta alkoi jo hämärtää ja pää oli ihan pyörällä jo kaikesta päivän aikana nähdystä ja koetusta, jotenkin täällä kävellessä tunsi taas olevansa niin uudenlaisessa maailmassa, että ei olisi uskonut puiston rauhan olevan ihan kivenheiton päässä meiningeistä.

Uenossa olisi viihtynyt paljon pidempäänkin, sillä jotenkin tuntuu että tuolla alueella oli niin paljon monipuolista tarjottavaa. Ueno kun vaikutti olevan niin paljon muutakin kuin pelkkä valtava puisto keskellä pilvenpiirtäjiä.

Mikä? Ueno
Missä? Tokion pohjoisosassa
Mitä? Uenon puisto, jossa lammet, Kaneijin temppeli, eläintarha ja lukuisia museoita.     Pohjoisosassa Yanakan hautausmaa, eteläosissa Ameyokon ostos- ja markkinakadut
Miten? Kehälinja Yamanotella kaikilta pääasemilta (Tokyo, Shibuya, Shinjuku, Ikebukuro), Tokyo metro Ginza line Asakusasta, Ginzasta ja Shibuyasta, Tokyo Metro Hibiya line Akihabarasta ja Tokion eteläpuolen osista.

Asakusa – Temppeleitä ja perinteistä elämänmenoa

Ensimmäinen päivä Tokiossa aukesi väsyneenä, hikisenä ja sumeana. Aikaero vaivasi ja joku tumpelo suomalainen ei ollut osannut laittaa ilmastointia yöksi päälle ja huoneessa oli kuin saunassa konsanaan. Pienten teknisten vikojen jälkeen oikea nappi löytyi, ilma viileni, suihku raikasti olon ja yksi matkalainen oli valmiina ensimmäiseen päivään uudessa kaupungissa.

Koska edellisen päivän koomassa haahuilu Tokyo Stationilla oli sen verran ”ummikot ulkomailla” matskua, päätettiin heti aamusta valita joku kohde mihin pääsee suoralla metroyhteydellä. Tiedättehän, sellainen tarpeeksi tasainen ja helppo aloitus ensimmäiseen lomapäivään… Näinpä kohteeksi valikoitui tuo historian havinastaan tunnettu Asakusa.

Asakusa_1

Asakusa_2

Asakusa sijaitsee Tokion koillisosassa jokirannassa ja sinne hurauttaa helpoiten Shibuyasta, Ginzasta ja Uenosta Tokyo metron oranssilla Ginza linjalla tai suoraan etelästä tulevalla Toein hailakan punaisella Asakusa linjalla. Oma hotelli sijaitsi Nihonbashissa muutaman pysäkin päässä Asakusasta etelään ja niinpä Asakusa line johdatti suoraan kohteeseen juuri niin helposti kuin olin aamulla linjakartasta katsonutkin.

Asakusa on yksi Tokion vanhimpia alueita ja sellainen oma tietynlainen tunnelma vallitsee vieläkin kaupunginosassa. Vaikka Asakusan aika viihde- ja punaisten lyhtyjen keskuksena onkin taakse jäänyttä elämää, metrotunnelista noustua pystyi kuitenkin heti edelleen näkemään, että ne uutuutta kiiltävät pilvenpiirtäjät jäivät taakse ja vastassa oli paljon perinteisempää maisemaa.

Asakusa_3

Asakusa_5

Asakusa_4

Ensimmäisenä matka vei Asakusan tunnetuimpaan ytimeen Senso-Jin temppelille. Ensimmäisenä sisään tuli mennä valtavasta Kaminarimon portista, jonka jälkeen edessä aukesi kaksikaistainen Nakamise ostoskatu. 250 metriä pitkä kaksipuoleinen kauppakatu on toki hieno ja vanhaa mukaileva, mutta turistikojuine ja ihmismäärineen jotenkin hieman teennäinen. Muutamassa kaupassa piti kuitenkin käydä ihan tavan vuoksi hypistelemässä ja hoidin samalla pakolliset kortti- ja haalarimerkkiostokset pois alta.

Mitä pidemmälle katua käveli sitä lähemmäs temppeli ilmestyi ja jopa sateessa se oli kieltämättä hieno näky, sellainen kirkas väripilkku muuten harmaan sään keskellä. Senso-Jin on hyvin vanha ja sen historia ulottuu jopa 1400-vuoden päähän. Kieltämättä vanhuutta ei olisi uskonut paikan päällä, sillä sen verran hyvin tuota temppeliä on hoidettu ja kunnostettu.

Asakusa_6

Asakusa_7

Asakusa_8

Pienen temppelikierroksen ja sateen pidon jälkeen oli aika tutkia tarkemmin Senso-Jin piha- ja puistoaluetta. Ympärillä levittäytyi hyvin tyypillinen Japanilainen puisto kävelykatuineen, puroineen ja koikarppeineen. Oli patsaita ja istutuksia, mutta kelin ollessa sen verran harmaa matka jatkui melko nopeasti itäisestä portista ulos katsomaan vielä Asakusan katuja ja elämää temppelialueen ulkopuolella.

Portista ulos astuessa samalla jäivät myös kaikki ihmiset. Oli vain minä, matkaseura ja pienet hiljaiset kadut. Vastaan tuli kiinni oleva huvipuisto ja Kappabashi Dogugai ostoskatu, joka on erikoistunut erityisesti Aasialaisiin ruokavälineisiin ja niihin liittyviin tavaroihin. Japanilaiset veitset jäi tällä kertaa ostamatta, mutta voin sanoa että täällä tuli ihan sellainen Aasialainen tunnelma.

Asakusa_8

Asakusa_9

Asakusa_10

Asakusa_11

Mitä syvemmäs Taiton katuja tuli käveltyä sitä hiljaisemmaksi ja lähiömäisemmäksi maisema muuttui ja näin jälkeenpäin voin sanoa, että tuo kävely Asakusasta kohti Uenoa läpi pienien kotikatujen oli kyllä yksi koko reissun parhaista kävelypätkistä. Tiedättehän, ei tavallaan yhtään mitään nähtävää, mutta silti todella paljon! Ja kun taakse tajusi päänsä kääntää Tokyo Skytree kohosi ylväästi matalia omakotitaloja vasten.

Asakusa_13

Asakusa_15Asakusa_16

Mikä? Asakusa
Missä? Tokion koillisosassa
Mitä? Jokivarsi, näkymät toiselle puolelle kultaiselle kakalle, Senso-Jin temppeli ja vanhasta ajasta muistuttavat ostoskujat.
Miten? Tokyo metro Ginza line tai Toei Asakusa line