Hyppää sisältöön

Junamatkailijan opas Saksaan

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 28.05.2014
Saksassa raiteet ulottuvat pienimmillekin paikkakunnille. Junalla liikkuen on helppo tutustua sekä suurkaupunkien vilinään että herttaisiin pikkukyliin.

Junalla etelästä pohjoiseen ja idästä länteen

Tiivis rautatieverkosto on Saksan joukkoliikenteen perusta. Raiteet vievät maan kaikkiin kolkkiin ja jopa niin pieniin kyliin, että matkailija yllättyy, kuinka helppoa junalla liikkuminen on.

IC-, ICE- ja EC ovat nopeita pitkänmatkanjunia, joilla pääsee muutamassa tunnissa kaupungista toiseen tai vaikka koko maan päästä päähän yhden päivän aikana. Nämä junat pysähtyvät vain suurissa kaupungeissa. Paikallisjunat kulkevat pienempien paikkakuntien väliä ja ne puolestaan vievät asemalle kuin asemalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hintaerot junatyyppien välillä ovat tuntuvia: jos tahdot matkustaa halvalla, varaa aikaa pikkujunilla kulkemiseen ja hitaampaan matkantekoon.

Ota selvää alennuslipuista

Paikallisjunilla liikkuminen on Saksassa halpaa, mutta nopeiden junien hinnat suurten kaupunkien välillä voivat tuntua korkeilta. Matkustusmukavuus näissä junissa on kuitenkin merkittävästi pikkujunia korkeampi, joten hinta tuo mukanaan myös laadun.

Hintoja tutkiessa kannattaa muistaa, että paikallisista harva maksaa junamatkastaan täyttä hintaa, sillä käytössä on lukuisia erilaisia alennuskortteja ja erikoislippuja.

Deutsche Bahn

Edullisimmillaan Saksan päästä päähän voi matkustaa jopa 29 eurolla Sparpreis-tarjousta hyödyntäen. Reitistä ja oleskelun pituudesta riippuen hyviä vaihtoehtoja ovat myös Interrail-passi (jonka voi ostaa halutessaan vain yhteen maahan) sekä erilaiset viikonloppuliput ja erikoistarjoukset.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos viivyt Saksassa kauemmin, on fiksua hankkia paikallinen Bahncard, jolla saat kaikista lipuista joko 50 tai 25 prosentin alennuksen. Tämä kortti maksaa itsensä nopeasti takaisin ja tarjoaa myös pääsyn Deutsche Bahnin loungeihin suurimmilla rautatieasemilla.

Viikonloppulippu on halpa tapa liikkua

Kiireettömään viikonloppulomailuun sopivia ratkaisuja ovat viikonloppuliput ja erilaiset osavaltioiden alennusliput, joilla voi kulkea vapaasti tietyllä alueella. Näitä lippuja suosivat erityisesti opiskelijat ja reppureissaajat.

Lipun kiinteään hintaan sisältyy automaattisesti viiden hengen ryhmä. Nämä liput kulkevat nimellä Schönes-Wochenende-Ticket (alk. 44 €) tai Länderticket (alk. 22 €), joka on nimetty kulloisenkin osavaltion mukaan esimerkiksi Sachsen-Ticket tai Saarland-Ticket.

Jos joku lähestyy saksalaisella rautatieasemalla lippua kaupaten, ei kyse useinkaan ole mistään epäilyttävästä, vaan tyypillisimmin juuri tällaisesta ryhmälipusta. Viiden hengen kokoaminen ja yhdessä matkustaminen on budjettimatkalaiselle helppo tapa säästää rahaa.

Saksan rautatieverkko kattaa koko maan

Deutsche Bahn panostaa esteettömään matkailuun

Saksan matkailutoimijat ovat viime vuosina alkaneet panostaa vahvasti esteettömään matkailuun. Tämä näkyy myös junamatkailussa, ja sekä junat että asemat ovat yleensä suhteellisen helppokulkuisia.

Deutsche Bahn tarjoaa myös erillisen hotlinen, jonne voi soittaa tarvitessaan tietoa tai apua matkan varrella. Kielitaitoa tämän palvelun käyttäminen toki vaatii.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: DB

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Berliinin kylpylät

Joko tiesit? Berliinin kylpylät voivat saada suomalaisenkin kainostelemaan – varaudu estottomaan nakuiluun

Rakotzbrücke

Tähän salaperäiseen paikkaan voi tehdä retken Berliinistä – ”paholaisen sillalle” ei ole lupa astua

Neuschwansteinin linna, Saksa

Tämä tosielämän linna Saksassa on kauniimpi kuin sadussa – toimi mallina Disney-linnoille

Berliinin nähtävyydet

Berliinin parhaat nähtävyydet – 21 paikkaa, jotka kannattaa painaa mieleen

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja