Töihin isoon kv-pankkiin Lontooseen?

 

En tiedä paljonko blogin lukijakuntaa kiinnostaa Lontoo ja etenkin sen pankkipuoli, mutta ainakin livenä multa on kysytty PALJON miten tuonne pääsee töihin ja millainen hakuprosessi on. Netistä löytyvä tieto aiheesta on aika sekavaa ja vanhentunutta, lieneekö niin ettei investointipankkiirit pahemmin bloggaile :D Joka tapauksessa, itse olisin kaivannut suomalaisesta näkökulmasta kirjoitettua ajankohtaista selostusta miten homma toimii, joten toivottavasti tästä on jollekin hyötyä! (Teksti koskee siis nyt vain töitä isoissa kv-pankeissa, muusta Lontoon työnhausta en valitettavasti tiedä mitään :))

 

 

Kuka voi hakea? No melkein kuka vaan (yliopisto-opiskelija) :D Lontoossa usein opiskellaan vain kandiksi ja mennään sitten töihin, joten ei hakeakseen ei tarvitse olla maisteriopiskelija. Mullakin kaveriksi määrätty buddy oli oikeastaan nuorempi kuin minä sekä opiskellut ”vain” kandiksi. Lontoossa ollaan myös huomattavasti suvaitsevampia opiskelualan kanssa, tosi moni viime kesän harkkarikavereistani luki pääaineenaan ihan jotain muuta kuin rahoitusta/kauppatieteitä, muun muassa historiaa tai psykologiaa. Kiinnostusta pankkitoimintaan pitää toki olla, mutta oppimiskykynsä ja lukutaitonsa voi todistaa muillakin opintolinjoilla.

Milloin voi hakea? Hakuajat Lontooseen on huomattavasti aiemmin kuin Suomessa on totuttu. Useimpiin investointipankkeihin hakuaika on jo mennyt/on käynnissä, vaikka on vasta lokakuun alku, joten suosittelen olemaan hereillä tuon suhteen!

Onko todennäköisyys päästä surkea? Hakijoita on tuhansia, joten on hyvä pitää mielessä että volyymi on voittoa hakemusten lähettelyssä. Esimerkiksi omalla kohdallani 2% hakijoista pääsi haastatteluun, eli valtaosan kohtalo on tyytyä ah niin tuttuun ”Valitettavasti valintamme ei kohdistunut juuri sinuun” -kirjeeseen. Aika monta kyseistä kirjettä tippui mailiin myös allekirjoittaneelle viime keväänä, mutta kyllä sieltä aina joku menee läpi, onneksi tällä kertaa se mieluisin! :)

 

 

Millainen hakuprosessi on? Kaupallisen alan töissä on usein logiikkaa ja matemaattisia kykyjä mittaavia testejä, joissa kykyjen lisäksi nopeus on valttia. Konsulttifirmat, suuryritykset ja ennen kaikkea pankit tykkäävät harrastaa näitä ja karsia suurimman osan hakijoista pois pelkästään testitulosten perusteella. Kuitenkin, todella moni yritys käyttää vain muutamaa eri testivalmistajaa, joten testejä kannattaa harjoitella myös netissä sekä vähemmän kiinnostavien työpaikkojen hakujen yhteydessä (kysymykset tosin ovat tietysti eri joka kerta ;)). Omalla kohdallani olin vastannut saman testivalmistajan kysymyksiin kahdesti ennen Lontoon hakua; Ensimmäisellä kerralla sain tehtyä matemaattisesta osuudesta vain noin 20/25 kysymystä, toisella kerralla 23/25, kunnes Lontoon kierroksella täräytin kaikki tehden ja aikaa jäi jopa minuutin verran yli.

Testien jälkeen sain kutsun haastatteluun paikan päälle Lontooseen. Briteissä tyyliin kuuluu usein, että matkakulut maksetaan firman pussista, jolloin hakijalle ei tule kuluja haastatteluun osallistumisesta. Ensimmäisellä haastattelukierroksella lensin Lontooseen aamulla ja palasin Tukholmaan jo illalla, joka oli kokonaisuutena aika fyysinen päivä :D Toiselle haastattelukierrokselle päätin sitten lentää haastattelua edeltävänä päivänä ottaa yhden hotelliyön.

Omassa pankissani päätöksenteko oli onneksi todella nopeaa, ja kuulin tulleeni valituksi jo 1-2 päivän päässä haastattelusta :)

 

 

Mitä haastatteluissa sitten kysytään? Usein hyvin laajalla skaalalla. Voisin kategoroida kysymykset kolmeen lokeroon:

  1. Rahoitukseen liittyvät tekniset kysymykset sekä ajankohtaisten uutisten seuranta. Omalle kohdalleni sattui muutamankin kerran esimerkiksi ”Miten uskot Brexit-neuvotteluissa käyvän?” tai ”Kerro vallitsevasta korkopolitiikasta”.
  2. HR-kysymykset, joissa yritetään päästä hakijan luonteeseen kiinni. Yritä siinä sitten keksiä jotain positiivista kun haastattelija pyytää vastaamaan ”Missä konfliktissa olit viimeksi mukana” tai ”Mitkä ovat huonoimmat ominaisuutesi”.
  3. Random-kysymykset, jotka sisältävät loogista päättelyä sekä (omaa inhokkiani :D) todennäköisyyslaskentaa. ”Kuinka monta nuohoojaa on Turussa?” oli ehkä randomein kysymys mihin olen itse vastannut. Näissä tarkoituksena ei ole tietää tarkkaa lukua, vaan johtaa vastaus loogisen päättelyketjun avulla (Turussa on XXX ihmistä -> YYY kotitaloutta -> takkoja voisi siis olla ZZZ kappaetta…). On muuten erittäin kuumottavaa istua haastattelijaa vastapäätä ja yrittää kehitellä ratkaisua tehtävään, jonka vastauksesta ei ole mitään käryä :D

Perinteinen, AINA kysytty avaus on kuitenkin ”Miksi haluat töihin meille?” sekä ”Miksi juuri tämä tehtävä?”, ja näihin kysymyksiin kun osaa vastata erinomaisesti, voi seivata aika monta muuta kysymystä mihin vastaus on vähemmän erinomainen ;) Useat pankit ja konsulttifirmat teetättävät myös case-studyja, mutta omakohtaista kokemusta niistä ei (onneksi) ole.

Sellaista, toivottavasti tästä on jollekin apua tulevissa hauissa!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply