Japani on nousevan auringon maa

Kohdeopas: Japani

Paperilamppuja Japanissa

Japanissa huippumoderni nykyaika yhdistyy idän vanhaan eksotiikkaan.

Ikivanha ja samalla huippumoderni saarivaltio

Japania kutsutaan usein Nousevan auringon maaksi, ja kutsumanimestä voi löytää paljon symboliikkaa. Japani sijaitsee idässä, mistä aurinko nousee. Maan nimen japanilainen kirjoitusmerkki viittaa auringon juuriin. Japani on yksi nousevista teknologiavaltioista. Minkä merkityksen kutsumanimelle antaakaan, yksi asia on varma: Japanin salojen pohtiminen ei pääty nimeen.

Japani on Aasian itälaidalla Tyynessä valtameressä sijaitseva saarivaltio, joka koostuu noin 3 000 saaresta. Suurimpia Japanin saarista ovat Honshu ja Hokkaido, ja maan pääkaupunki Tokio sijaitsee pääsaari Honshun keskiosassa.

Japani ei pinta-alaltaan ole paljon Suomea suurempi, mutta väestömäärältään sen sijaan moninkertainen. Japanissa asuu peräti 130 miljoonaa ihmistä – osa moderneissa ja täyteen ahdetuissa suurkaupungeissa, osa vehreällä maaseudulla, missä vanhat tavat ovat kunniassa.

Japani on erittäin monipuolinen ja moni-ilmeinen maa. Saarivaltioon mahtuu niin muinaisia temppeleitä ja kimonoon pukeutuneita geishoja kuin futuristisia kaupunkeja ja kravattiin sonnustautuneita liikemiehiä.

Tunnetuimpia matkakohteita ovat Tokio ja Kioto. Pääkaupunki Tokiossa voi helposti hukata itsensä viihdykkeiden sekaan. Tokion vastapainona toimii kaunis ja seesteisempi Kioto. Japanin muita suosittuja kohteita ovat Osaka, Nagoya ja Nara.

Vaihteleva ilmasto ja viisi vuodenaikaa

Japani on ilmastoltaan todella vaihteleva maa. Japanissa on neljä vuodenaikaa, mutta alkukesän sadekautta voi pitää myös viidentenä vuodenaikana. Lisää vaihtelua tuo maan pitkä muoto ja vaihteleva maasto. Japani kuuluu lauhkeaan vyöhykkeeseen ja kosten monsuuni-ilmaston alueeseen, mutta maan sääolosuhteet vaihtelevat pohjoisen lumihangista etelän subtropiikkiin.

Kesällä Tyyneltämereltä puhaltava tuuli tuo lämpöä ja kosteutta Japaniin ja japanilainen kesä alkaakin sadekaudella. Sadekausi kestää noin kuukauden. Heinä-elokuussa Japanissa on kuumaa ja kosteaa lämpötilojen lähennellessä 30 astetta.

Myöhäiskesällä ja alkusyksystä trooppiset matalapaineet synnyttävät taifuuneja, jotka tuovat usein rankkasateita Japaniin.

Talvella lämpötilat laskevat itärannikolla nollan tienoille, kun taas maan länsirannikolla saadaan usein kunnon lumisateita Siperiasta puhaltavan kylmän ilmavirran mukana. Talvet ovatkin Japanin länsi- ja pohjoisosissa usein runsaslumisia. Etelä-Japanissa ilma pysyy talvellakin lämpimänä.

Parasta matkustusaikaa ovat kevät ja syksy. Keväällä maan ilmasto on usein lämmin ja kuiva, ja myös syksyllä lämpötilat pysyttelevät miellyttävissä lukemissa.

Kaupunkeja ja kulttuuria

Japani tarjoaa matkailijalle niin hektiseltä tuntuvaa kaupunkilomaa kuin rentouttavaa kulttuurilomaa.

Tokio on oiva esimerkki Japanin huippumodernista puolesta. Tokiossa riittää tekemistä ja kaupungin kadut ja julkiset liikennevälineet ovat ajoittain ääriään myöten täynnä ihmisiä – kirjaimellisesti. Myös Osaka tarjoaa hyvät mahdollisuudet kaupunkilomaan ja iltaelämän viettoon.

Rauhallisempaa puolta Japanissa voi ihastella kirsikankukkien aikaan Kiotossa. Kioto on yksi Japanin kiehtovimpia kulttuurikohteita, josta löytyy useampikin Unescon maailmanperintökohde. Kioton tuntumassa sijaitsee lisäksi Japanin vanha pääkaupunki Nara, jonka pieni pinta-ala kätkee sisäänsä useita temppeleitä ja muita kulttuurinähtävyyksiä.

Japanilla on paljon tarjottavaa myös liikunnallisille matkailijoille. Aktiivilomailijat voivat vaeltaa maan vuoristoisissa maisemissa tai viettää talvella laskettelulomaa Japanin pohjoisosien hiihtokeskuksissa.

Tapakulttuuri ja hintataso

Japanilainen kulttuuri poikkeaa monessa suhteessa suomalaisesta. Suomalaisilla on esimerkiksi hieman totuteltavaa japanilaisten ylitsevuotavassa kohteliaisuudessa, sillä hienostuneet käytöstavat ovat itsestäänselvyyksiä niin ostoskeskuksissa kuin hienoissa ravintoloissa.

Japani on sekä kallis että kohtuullisen edullinen matkailumaa. Hinnat riippuvat paljon siitä, mitä ja mistä ostaa. Tokio on usein valittu maailman kalleimmaksi kaupungiksi, mutta yleisesti ottaen matkailija pärjää Japanissa kohtuullisella matkakassalla. Hinnat edullistuvat heti suurten ostoskatujen ja keskusten ulkopuolella.

Turvallisuus ja luonnonmullistukset

Japani on kohtuullisen turvallinen matkailumaa. Matkailijoihin kohdistuvaa rikollisuutta on maassa vähän ja suurempi uhka matkailijalle ovatkin luonnonmullistukset.

Seismisesti aktiivisella alueella sijaitsevassa Japanissa esiintyy maanjäristyksiä ja tulivuorenpurkauksia. Maanjäristys saattaa aiheuttaa myös tsunami-hyökyaallon.

Tuhoisa maanjäristys ja tsunami iskivät Japaniin esimerkiksi vuoden 2011 maaliskuussa. Suomen ulkoministeriö suosittelee toistaiseksi välttämään tarpeetonta matkustamista tuolloin suurimmista tuhoista kärsineille seuduille, kuten itärannikolla sijaitsevien Iwaten, Miyagin ja Fukushiman alueille.

Kesäisin ja syksyisin Japanissa esiintyy myös taifuuneja. Matkailijan onkin hyvä seurata paikallisia säätiedotteita sanomalehdistä ja televisiosta.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN JAPANISSA

Hyvät lentoyhteydet Suomesta

Suomesta on Japaniin hyvät lentoyhteydet. Maan suurimpia ja vilkkaimpia lentokenttiä ovat Tokiossa sijaitseva Naritan lentoasema, sekä Osakan ja Nagoyan kentät.

Lennot Japaniin maksavat noin 700–1200 euroa, riippuen esimerkiksi siitä onko kyseessä suora lento. Suoria lentoja tarjoaa esimerkiksi Finnair. Lento Japaniin kestää noin 10 tuntia.

Japanissa käytetään biometrisiä tunnisteita, eli kaikilta 16 vuotta täyttäneiltä maahan saapuvilta ulkomaalaisilta otetaan maahantulotarkastuksen yhteydessä kasvokuva ja sormenjäljet. Mikäli matkustaja ei suostu toimenpiteeseen, häntä ei päästetä maahan.

Hotellit ja majoittuminen

Perinteisiä ja länsimaalaisittain tuttuja hotelleja on Japanissa verrattain vähän. Suurien hotelliketjujen hotelleja löytyy lähinnä suurista kaupungeista, kuten Tokiosta, ja ne ovat verrattain hinnakkaita. Hotelliyö Tokiossa maksaa noin 90–120 euroa per yö.

Japanissa voi kuitenkin majoittua myös todella edullisesti. Edullista majoitus on esimerkiksi japanilaisissa majataloissa, jotka maksavat noin 25–70 euroa per yö.

Perinteisimpien hotellien ja majatalojen ohella matkailija voi Japanissa kokeilla melko mielikuvituksellisiakin majoituspaikkoja. Japanilaisten yrittäjien innovointi on kehittänyt esimerkiksi kapselihotellin, jossa majoittujat nukkuvat päällekkäin ladotuissa kapseleissa.

Liikkuminen Japanissa

Japanin julkinen liikenne on luotettavaa ja täsmällistä. Japanissa voi liikkua esimerkiksi bussilla ja junalla, sekä lentokoneella.

Rautatieverkosto on Japanissa erittäin kattava ja junalla pääsee liikkumaan paitsi isojen kaupunkien välillä, myös pienempiin kyliin. Huippunopeat luotijunat kulkevat suurien keskusten välillä. Japanissa toimii kansallisen rautatieyhtiön lisäksi lukuisia yksityisiä junayhtiöitä.

Junamatkustus on Japanissa verrattain kallista, mutta erittäin nopeaa ja täsmällistä. Kertalippu maksaa muutaman euron, mutta matkailijan kannattaa huomioida, että peruslippuhintaan lisätään erilaisia lisämaksuja, kuten paikkamaksuja tai pikavuorolisiä. Suurissa kaupungeissa matkailija voi paikallisjunien ohella liikkua myös metrolla.

Matkailijan kannattaa ennen Japanin matkaa hankkia Japan Rail Pass, joka täytyy ostaa ennen maahan saapumista. Raidepassilla voi matkustaa esimerkiksi viikon ajan noin 200 eurolla.

Lisätietoa: Japan Rail Pass

Junien lisäksi lentäminen on varteenotettava vaihtoehto silloin, kun täytyy liikkua saarien välillä.

JAPANIN MATKAKOHTEET

Jättimäinen Tokio

Honshun saaren keskiosassa sijaitsevassa Japanin pääkaupungissa Tokiossa riittää tekemistä useammallekin lomalle. Suur-Tokio on maailman suurin metropolialue, jossa asuu noin 30 miljoonaa ihmistä.

Miljoonakaupungissa voi helposti hukata itsensä viihdykkeiden sekaan. Vilkas kaupunkielämä kätkee sisäänsä suuria ostoskeskuksia, viihtyisiä ravintoloita sekä hauskoja pieniä kahviloita.

Kirsikkapuita Kiotossa

Honshun saaren länsiosassa sijaitsevassa klassisessa Kiotossa on mahdollisuus tutustua perinteiseen ja hienostuneeseen Japaniin.

Kaupungissa on peräti 17 Unescon maailmanperintölistalla olevaa kohdetta. Puutemppelit ja kivipuutarhat ovat erottamaton osa kirsikkapuiden kukittamaa aluetta.

Kulttuurimatkailijan Nara

Honshuin saarella Kioton lähellä sijaitseva Nara oli Japanin ensimmäinen oikea pääkaupunki ja nykyisin todellinen aarreaitta matkailijalle. Kaupungissa on paljon kulttuurikohteita ja kahdeksan Unescon maailmanperintökohdetta.

Nara on pieni kaupunki, jonka nähtävyyksiin on helppoa tutustua esimerkiksi päiväretkellä Kiotosta.

JAPANIN PARHAAT

Japanin parhaat matkakohteet

  1. Kioto
  2. Tokio
  3. Nagoya
  4. Osaka
  5. Nara

Lisätietoa

Japan Travel Info: Japanin virallinen matkailusivusto

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: SXC

Päivitetty: 9.2.2015

Japani: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

6 kommenttia

Japani on kiva maa. Bts kuuluu Koreaan. Kuka yåtykkää muuten wasabisinappia se on hyvää XDD äiti sano etten saa pelaa enää msp tä mut tulkaa mun kavereiks movie Star planetissa mun nimi on LadyEmily siellä t. Ninja

Tyttäreni matkustaa helmikuussa Japaniin.

Pertti million menee ja pääsenkö mukaan? Mä voin liikkua matkalaukussa koska äiti sano etten saa mut voin tulla salaa. Voin maksaa mun viikorahoista jotka on viisitoista euroo. Pliiiss joko kysy siltä ees

Pertti million menee ja pääsenkö mukaan? Mä voin liikkua matkalaukussa koska äiti sano etten saa mut voin tulla salaa. Voin maksaa mun viikorahoista jotka on viisitoista euroo. Pliiiss joko kysy siltä ees