Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Italia

Matkaopas: Rooma

Olga Suominen Päivitetty: 14.03.2024
Italian pääkaupunki Rooma tunnetaan historiallisista nähtävyyksistä ja herkullisesta ruoasta.

Rooma on aina muodissa

Rooma on Italian pääkaupunki ja rakastettu kaupunkilomakohde ympäri vuoden.

Roomaan suuntaavat niin historiasta, muodista kuin urheilustakin kiinnostuneet matkailijat. Ikuiseksi kaupungiksi kutsuttu Rooma on koti maailmankuuluille nähtävyyksille, herkullisille pasta-annoksille sekä Roman ja Lazion jalkapallojoukkueille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rooma on täydellinen muutaman päivän lomakohde, sillä suosituimmat nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä toisistaan. Tekemistä riittää kuitenkin pidemmillekin reissuille, ja nähtävää on myös keskustan ulkopuolella.

Mikäli haluaa hetkeksi pois kaupungin vilinästä, keskustasta pääsee julkisen liikenteen avuin Ostian rannalle noin tunnissa. Koska Rooma sijaitsee Italian keskiosassa, tehdään kaupungista myös paljon päiväretkiä ympäröiviin kaupunkeihin kuten Firenzeen ja Napoliin.

Rooma, Italia
Espanjalaiset portaat ovat saaneet nimensä lähistöllä toimivasta Espanjan suurlähetystöstä.

Roomassa asuu yli neljä miljoonaa ihmistä, mikä tekee siitä väkiluvultaan Italian suurimman kaupungin. Roomassa pääset siis varmasti tutustumaan myös paikalliseen elämään.

Rooman ilmasto

Rooman kuumat ja vähäsateiset kesät tekevät siitä suositun matkakohteen kesäkuusta elokuuhun. Kesäisin lämpötilat voivat nousta yli 30 asteeseen, ja öisinkin mittari pysyy 20 asteen tuntumassa.

Koska Roomassa turistit kulkevat pääosin jalan, kesällä kannattaa varautua hikoilemaan. Vesipullo on hyvä kantaa mukana, ja juomavettä saa pitkin kaupunkia sijaitsevista juomapisteistä eli nasoneista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mikäli haluaa välttää helteitä ja suurimpia turistimassoja, matka kannattaa varata keväälle tai syksylle, kun lämpötilat ovat 16–22 asteen luokkaa.

Talvet ovat Roomassa leutoja. Joulukuusta helmikuuhun keskilämpötila on noin 13 astetta. Sateisimpia kuukausia ovat loka- ja marraskuu, jolloin sadepäiviä on keskimäärin 14 kuukaudessa.

Rooman hintataso

Rooman hintataso on Suomeen verrattuna hieman edullisempi.

Roomassa yöpyminen on verrattavissa esimerkiksi Helsingin hotellien hintoihin, mutta ruokakaupat ja ravintolat ovat usein edullisempia. Myös julkisen liikenteen käyttäminen on halvempaa kuin Suomessa. 

Italiassa käytetään euroja, ja käteistä onkin hyvä varata mukaan. Roomassa maksukortit ja esimerkiksi Apple Pay käyvät yhä useammassa paikassa, mutta osassa ravintoloita ja pieniä putiikkeja käteinen mielletään helpommaksi vaihtoehdoksi. Esimerkiksi jäätelökioskeilla eli gelaterioissa käteinen voi olla ainoa maksutapa.

ShutterstockRooman matkaopas
Rooman tunnelmallisilla kaduilla kävely on ilmaista huvia.

Roomassa ei ole erityistä tippikulttuuria, mutta monessa ravintolassa ja baarissa pyydetään palvelumaksu, mikä on noin 2–3 euroa henkilöltä.

Roomassa on hyvät ostosmahdollisuudet. Keskusta on täynnä luksusliikkeitä ja pienempiä putiikkeja, mistä voi ostaa tuliaisiksi esimerkiksi koruja tai nahkalaukkuja. Shoppailu keskittyy pääosin muutamalle ostoskadulle kuten Via Del Corsolle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tapakulttuuri ja turvallisuus Roomassa

Niin Roomassa kuin muuallakin Italiassa paikalliset ovat suomalaisiin verrattuna ulospäinsuuntautuneempia. Tervehtiessä vaihdetaan usein joko poski- tai lentosuukot, mutta myös kätteleminen on yleistä.

Roomassa ei tarvitse kärsiä aikaerosta, sillä kello on vain tunnin vähemmän kuin Suomessa. Sen sijaan ruokailuajat voivat yllättää. Roomalaiset syövät lounaan vasta yhden eteenpäin päivällä, ja illallinen syödään aikaisintaan kahdeksalta.

Päivällistä ennen on tapana nauttia aperitiivi, johon kuuluu alkoholipitoinen juoma ja pientä syötävää. Aperitivon tarkoituksena on kasvattaa ruokahalua, ja suomalaisen mittapuulla edullisesti, sillä aperitiivit harvemmin maksavat yli kymmentä euroa.

ShutterstockRooman parhaat alueet
Trasteveressa kannattaa poiketa vähintään kerran loman aikana.

Vaikka Italia on sekulaari valtio, katolilaisuus näkyy roomalaisten arjessa esimerkiksi kansallisina juhlapyhinä. Roomassa on 12 juhlapyhää vuodessa, joiden aikana suurin osa museoista ja kaupoista ovat kiinni. Nämä päivät kannattaa tarkistaa ennen matkan varaamista.

Uskonnollisuus näkyy myös pukeutumisessa. Kirkkoihin ja esimerkiksi Pantheoniin ei pääse ilman hartioita peittäviä vaatteita. Vatikaaniin mentäessä varminta on pukeutua niin, että vaatteet peittävät sekä hartiat että polvet.

Rooma on luokiteltu turvalliseksi kaupungiksi, mutta turistimäärien takia taskuvarkaudet ovat yleisiä. Matkailijan on syytä pysyä valppaana erityisesti suosituimpien nähtävyyksien lähettyvillä, mutta myös busseissa ja metroissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Rooma, Italia
Forum Romanum on yksi Rooman suosituimpia nähtävyyksiä.

Rooman vilkkaiden mukulakivikatujen takia kaupunki ei ole paras matkakohde pyörätuolin tai rattaiden kanssa liikkuville. Myös bussien ja metrojen tilat ovat pienet ja usein täynnä.

Roomalaisten suhtautuminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin on yleisesti avoin ja hyväksyvä. LGBTQIA+ -baareja löytyy useita, ja osa suosituimmista gay-baareista sijaitsee lähellä tunnetuimpia nähtävyyksiä. Roomassa järjestetään vuosittain myös suuri Pride-kulkue.

Matkustaminen Roomaan

Finnair liikennöi suoria lentoja Roomaan Helsinki-Vantaan lentoasemalta useita kertoja viikossa. Myös Turusta pääsee suorilla lennoilla halpalentoyhtiön Wizz Airin liikennöimänä.

Lentomatka Roomaan kestää 3,5 tuntia. Kesäsesongin aikana suorat meno-paluulennot Helsingistä ovat noin 400–500 euroa, ja sesongin ulkopuolella noin 200 euroa. Turusta lentämällä voi päästä jopa 50 eurolla.

Suomesta lennetään pääosin Fiumicinon lentokentälle, josta on keskustaan noin 35 kilometriä. Fiumicinolta pääsee junalla noin puolessa tunnissa Rooman päärautatieasemalle Terminiin, ja lippu maksaa noin kymmenen euroa. Taksimatka keskustaan on 50 euron luokkaa.

Lentämättä kohteeseen

Paula Hotti

Jos haluaa matkustaa lentämättä, kannatta Suomesta matkustaa Roomaan Tukholman, Hampurin ja Münchenin kautta.

Tukholmaan pääsee Turusta ja Helsingistä Viking Linen ja Tallink Siljan lautoilla. Tukholman ja Hampurin välillä kulkee useita junia. Kätevin on Ruotsin valtiollisen rautatien SJ:n operoima yöjuna, joka kestää noin 12-13 tuntia. Välillä voi pysähtyä myös Kööpenhaminassa, jonne pääsee yö- ja päiväjunilla.

Lähelle Hampuria, Travemündeen, voi saapua myös Finnlinesin 30 tuntia kestävällä autolauttayhteydellä Helsingistä. Hampurista matka jatkuu Müncheniin, jonne pääsee myös vaihdoitta. Matka-aika on noin 6,5 tuntia.

Münchenista on kätevintä hypätä Roomaan suoraan vievään yöjunaan, jonka matka-aika on noin 14 tuntia. Päiväjunilla Roomaan pääsee vajaassa 10 tunnissa, vaihdot ovat Bolognassa tai Veronassa.

Saksan valtiollisen rautatien nettisivu auttaa matkan suunnittelussa. Liput kannattaa varata niin pian kuin ne tulevat myyntiin, sillä ne kallistuvat lähempänä matkustuspäivää.

Majoitus Roomassa

Roomassa on paljon erilaisia yöpymismahdollisuuksia. Hotelleja löytyy ympäri kaupunkia, ja huoneen keskihinta on noin 90 euroa yöltä. Hotelleja edullisemmin voi yöpyä hostellissa, joista saa sängyn jaetusta huoneesta noin 30 eurolla.

Moni roomalainen vuokraa kotinsa lähtiessään lomalle, joten myös Airbnb:ssä yöpyminen on suosittua. Airbnb:n kautta vuokratun huoneen voi saada edullisimmillaan 30-40 eurolla, ja koko huoneiston noin 100 eurolla yöltä.

ShutterstockHotellit ja asunnot Roomassa
Keskeisillä paikoilla majoittuminen säästää aikaa erityisesti lyhyellä lomalla.

Vaikka Roomassa on laaja julkisen liikenteen verkosto, saattaa keskustan ulkopuolelta mennä helposti yli tunti suosituimmille alueille. Sijainniltaan kätevimmät majoituspaikat löytää Terminin ympäristöstä, jonne pääsee nopeasti lentokentältä, ja josta lähtee bussit ja metro lähes kaikkialle Roomaan.

Jos haluaa kauemmas suurimmista turistirysistä, kannattaa majoituspaikkaa etsiä Trasteveren alueelta.

Roomassa on käytössä kaupunkivero, jonka hinta määräytyy hotellin luokituksen mukaan. Kahden ja kolmen tähden hotelleissa vero on kolme euroa, neljän ja viiden tähden hotelleissa 6–7 euroa.

Liikkuminen Roomassa

Vaikka Rooma on suuri kaupunki, sen ytimeen tutustuu helpoiten jalan. Autoa ei kannata vuokrata, sillä jopa paikallisten on vaikea löytää parkkipaikkoja ahtailta kaduilta.

Julkinen liikenne on kattava Roomassa, ja erityisesti bussilinjoja on monia. Bussin lisäksi kaupungissa kulkee metro ja raitiovaunu.

Rooman metrolinjasto on pieni moniin muihin miljoonakaupunkeihin verrattuna, mutta pysäkit ovat lähellä suosituimpia nähtävyyksiä.

Metro on usein busseja nopeampi vaihtoehto, sillä bussit saattavat kulkea kuskien omilla aikatauluilla ja jumittuvat helposti ruuhkiin. Reittisovellusten antamiin aikatauluihin ei siis kannata aina luottaa, ja ruuhka-aikoina kannattaa turvautua metroon.

Karl Allen LugmayerLiikkuminen Roomassa
Rooman metro vie helposti tunnetuimmille nähtävyyksille.

Julkinen liikenne on edullisin tapa kulkea Roomassa. 75 minuuttia voimassa oleva lippu maksaa 1,5 euroa ja käy bussiin, metroon ja raitiovaunuun. Tarjolla on myös 1–3 päivän lippuja, jotka maksavat 7–18 euroa. Lippuja saa tupakkakioskeista (tabacchi) ja lippuautomaateista, joita on metro- ja juna-asemilla.

Taksit kulkevat Roomassa kaikkialla, mutta ovat julkista liikennettä kalliimpi vaihtoehto. Aloitushinta on arkisin kolme euroa, juhlapyhinä ja sunnuntaisin 4,5 euroa. Lisäksi taksit jumittuvat autojen ja bussien tavoin helposti ruuhkiin.

Omaa autoa ei välttämättä tarvitse edes lähikaupunkien kokemiseen, sillä Rooman päärautatieasemalta Terminiltä on hyvät junayhteydet Italian muihin kaupunkeihin kuten Milanoon, Napoliin ja Firenzeen.

Ravintolat ja ruoka Roomassa

Italian maailmankuulu ruokakulttuuri on hyvä syy lähteä Roomaan. Roomassa löytyy ravintoloita moneen eri makuun, mutta yleisimmin ne painottuvat pizzaan ja pastaan.

Ravintoloiden hintataso on Suomeen verrattuna edullinen. Pizzan voi saada kuudella eurolla, pastan kahdeksalla.

Parhaat ja edullisimmat ravintolat löytyvät pienemmiltä sivukaduilta ja Trasteveren alueelta. Hyvän ravintolan merkki on usein se, että ruokalista on italiaksi ja hinnat ovat merkitty näkyville.

Shutterstock / Kirk FisherRooman ravintolat
Legendaarinen annos Rooman ravintoloissa on erityisesti Cacio e pepe -pasta, joka saa makunsa juustosta ja mustapippurista.

Mikäli pizza ja pasta kyllästyttävät, kannattaa suunnata Rooman juutalaiskortteliin, mikä on tunnettu rapeista artisokista.

Koska Roomassa syödään paljon lihaa ja maitotuotteita, kannattaa kasvissyöjän ja vegaanin tarkistaa ravintoloiden valikoimat ennen pöydän varaamista. Roomassa on myös jonkin verran vegaanisia ravintoloita.

Rooman nähtävyydet

Rooman tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluvat muun muassa Colosseum, espanjalaiset portaat, Trevin suihkulähde, Pantheon, Forum Romanum ja Vatikaani.

Nähtävyyksistä suurin osa sijaitsee keskustassa kävelymatkan päässä toisistaan. Niihin kannattaa kuitenkin varata aikaa, ja esimerkiksi Vatikaanissa menee helposti kokonainen päivä.

Useimpiin nähtävyyksiin pääsee noin 10–20 eurolla, ja 18–25-vuotiaille EU:n kansalaisille suosituimpien nähtävyyksien liput on alennettu kahteen euroon. 

Colosseum

Rooman tunnetuin maamerkki ja yksi kaupungin valokuvatuimmista kohteista on massiivinen Colosseum, keskellä kaupunkia sijaitseva amfiteatteri. Colosseum valittiin maailman seitsemän uuden ihmeen joukkoon vuonna 2007.

Rooma, Italia
Colosseum on Rooma-klassikko, joka kuuluu jokaisen ensikertalaisen pakollisiin kohteisiin.

Aikoinaan Colosseumilla järjestettiin gladiaattoritaisteluita, muita kansanhuveja ja jopa teloituksia. Verisiä näytöksiä mahtui seuraamaan amfiteatteriin parhaimmillaan yli 70 000 katsojaa.

Espanjalaiset portaat

Espanjalaiset portaat ovat yksi Rooman ostosalueiden lähtöviivoista. Kolmelle pengermälle rakennettuja portaita pitkin pääsee Trinità dei Montin kirkon sisäänkäynnille, mutta käytännössä ne ovat suositumpia istuskelua ja seurustelua varten. Portaat ovat paikallisten keskuudessa suosittu kohtauspaikka.

Vatikaanivaltio

Rooman erikoisuus Vatikaani muodostaa itsenäisen valtion keskelle Roomaa. Pikkuruinen valtio on jo satojen vuosien ajan ollut paavin koti ja katolisen kirkon keskus.

ShutterstockTapakulttuuri Roomassa
Vatikaani on katolisen kirkon keskus.

Vatikaanin suosituimpia käyntikohteita on Pietarinkirkko, maailman suurin kirkkorakennus, joka kätkee sisälleen lukuisia merkittäviä taideteoksia. Sikstiiniläiskappelista löytyvät puolestaan Michelangelon maalaamat upeat kattomaalaukset sekä Viimeinen tuomio -fresko.

Lue lisää: Rooman parhaat nähtävyydet – vieraile ainakin näissä

Rooman kaupunginosat

Rooman eri kaupunginosiin kannattaa tutustua jo ennen matkaa, jotta kaupungista ehtii nähdä sen useat eri puolet. 

  • Centro Storico: Rooman historiallinen kaupunginosa, missä esimerkiksi Trevin suihkulähde ja Pantheon sijaitsevat.
  • Antiikin Rooma: Tämä ei ole niinkään kaupunginosa vaan alue, missä yhdistyy Ripan ja Celion kaupunginosat. Tänne kannattaa tulla ihastelemaan Colosseumin ja Circus Maximuksen kaltaisia nähtävyyksiä.
  • Monti: Yksi Rooman vanhimmista alueista, missä yhdistyvät tyylikkäät viinibaarit, vintage-liikkeet sekä shoppailu Via Cavourilla.
  • Trastevere: Tänne kannattaa suunnata, kun kaipaa yöelämää ja hyviä aperitivoja. Trasteveressa pääset varmasti tutustumaan myös paikallisten elämään, eikä alue ole yhtä täynnä turisteja kuin Tiber-joen toinen puoli.

Olga on matkustellut paljon pienestä pitäen. Rooma ja italialainen kulttuuri tulivat hänelle tutuiksi au pairina ollessa.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Espanjalaiset portaat

Espanjalaiset portaat kuhisevat turisteja Roomassa – tiesitkö, mistä niiden nimi johtuu?

Parhaat Italiassa kuvatut elokuvat

Italian kohteet, joissa on kuvattu tunnettuja elokuvia – nämä 7 paikkaa haluat nähdä omin silmin

Rooma, Italia

Rooman parhaat nähtävyydet – 18 kiinnostavaa paikkaa

Miten kaupungit saivat lempinimensä?

Miksi New Yorkia sanotaan Isoksi omenaksi? Näin 5 tunnettua kaupunkia saivat lempinimensä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja