Kohdeopas: Tel Aviv

Tel Aviv, Israel

Tel Avivissa yhdistyvät leppoisan rantaloman ja vauhdikkaan kaupunkiloman parhaat puolet.

Tel Aviv on Israelin nopeimmin kasvava kaupunki, joka tunnetaan taiteilijoistaan, tasokkaista ravintoloistaan sekä yö- ja rantaelämästään. Kaupunki sijaitsee Välimeren rannalla. Yli kymmenkilometrinen rantaviiva takaa auringonpalvojille leppoisat oltavat suurkaupungin kupeessa.

TEL AVIV MATKOHTEENA

Kaupunki- ja rantaloma yhdessä

Postikorttikuvissa Israelin talouden veturi Tel Aviv näyttäytyy etenkin hiekkarantojen ja tornitalojen yhdistelmänä. Kaupungin lukuisia korkeita rakennuksia ja rantoja erottaakin toisistaan vain leveä rantabulevardi, jonka ylittämällä rantaloma vaihtuu hetkessä kaupunkilomaksi – ja toisin päin.

Itse Tel Avivin kaupungissa on vajaa 400 000 asukasta, mutta ympäröivällä metropolialueella asukkaita on jopa kolme miljoonaa. Tel Aviv vetää puoleensa etenkin israelilaisia nuoria, taiteilijoita ja kasvavassa määrin myös turisteja ympäri maailmaa.

Matkailijan kannalta Tel Aviv jakautuu neljään keskeiseen kaupunginosaan, joista kullakin on oma luonne ja erilaisia nähtävyyksiä tarjottavanaan.

Historiallinen Jaffa

Tel Avivin eteläpuolella sijaitseva pieni Jaffan satamakaupunginosa tunnetaan yli 4 000 vuoden takaa. Vanha testamentin mukaan Joona ajautui kalan vatsaan Jaffan satamassa.

Historiansa aikana useita kertoja valloitettu ja uudelleenrakennettu kaupunki on Tel Avivin alueen historiallinen keskus. Itse asiassa Tel Avivin virallinen nimikin kuuluu Tel Aviv-Jaffa.

Kaupunki on myös antanut nimensä israelilaisille jaffa-appelsiineille, jotka ennen kasvoivat aivan Jaffan muurien ulkopuolella.

Matkailijalle vierailu Jaffassa on kuin aikamatka kauas historiaan.

Neve Tzedek – Tel Avivin trendikkäin

Varsinaisen Tel Avivin vanhin osa on Neve Tzedek, jonka perusti Jaffan ulkopuolelle pieni joukko ahtaisiin asumisoloihin kyllästyneitä juutalaisia 1800-luvun lopulla.

Tel Avivin kehittyessä ja väestönkasvun siirtyessä kohti pohjoista Neve Tzedekin alue pääsi rapistumaan 1900-luvun jälkimmäisellä puoliskolla. 2000-luvulla alue on kuitenkin noussut uuteen kukoistukseen trendikkäänä asuin- ja ostosalueena.

Neve Tzedekissä on huomattavan paljon tasokkaita kahviloita, ravintoloita ja muotiliikkeitä. Rakennuksia restauroidaan kovaa vauhtia, ja matkailijaa Neve Tzedek houkuttelee vaeltelemaan ympäriinsä ja nauttimaan kiireettömästä tunnelmasta ja tasokkaista ravintoloista.

Ainutlaatuista Bauhaus-arkkitehtuuria

Neve Tzedekin aluetta seuraa etelä- ja pohjoiskaupungin väliin sijoittuva Tel Avivin vanha keskusta, joka tunnetaan etenkin Unescon maailmanperintölistalle lukeutuvasta Bauhaus-arkkitehtuuristaan.

Israeliin muutti etenkin 1930-luvuilla paljon siirtolaisia Saksasta. Siirtolaisten joukossa oli paljon moderniin arkkitehtuuriin perehtyneitä arkkitehtejä, jotka joutuvat jättämään Saksan natsien politiikan vuoksi. Nämä arkkitehdit rakennuttivat Tel Aviviin Lähi-idässä ennennäkemätöntä modernistista arkkitehtuuria. Bauhaus-rakennuksia syntyi Tel Aviviin kaikkiaan tuhansia.

Tel Avivin Bauhaus-tyyli on oikeastaan sekoitus erilaisia modernistisen arkkitehtuurin koulukuntia. Unescon suojelulistalla Bauhaus-talot ovat etenkin niiden kulttuurisen arvon vuoksi – Tel Avivin Bauhaus-talot toivat modernin arkkitehtuurin täysin uuteen maailmankolkkaan.

Pilvenpiirtäjiä ja yöelämää

Keskustasta pohjoiseen päin siirryttäessä Tel Aviv muuttuu moderniksi pilvenpiirtäjien hallitsemaksi suurkaupungiksi. Pohjoisessa sijaitsevat useimmat kaupungin tornitaloista. Alueelta löytyvät muun muassa koko Israelin korkeimmat rakennukset, Azrieli Towers -pilvenpiirtäjät.

Pohjoisessa Tel Avivissa on myös niin kutsuttu Uuden sataman alue, joka on Tel Avivin vilkkaan yöelämän keskus lukuisine klubeineen ja ravintoloineen.

Tel Avivissa hulppea valikoima kahviloita ja ravintoita

Tel Aviv on hyvä ajanviettokaupunki lukuisten tasokkaiden kahviloiden ja ravintoloiden ansiosta.

Israelilainen ruokakulttuuri on sekoitus siirtolaisten perinteiseen juutalaiseen keittiöön tuomista vaikutteista kaikkialta maailmasta. Useimmat Tel Avivin ravintoloiden menuista ovatkin kokeilevia ja yhdistelevät ruokatyylejä eri puolilta maailmaa.

Israelilaiseen tapaan alku- ja jälkiruoaksi kannattaa tilata useita eri lajeja jaettavaksi koko seurueen kesken. Näin toimittaessa laadukkaiden menujen annista pääsee nauttimaan monipuolisesti.

Parhaimmat ravintoalueet ovat Neve Tzedek, vanha keskusta ja Vanha satama.

Osa ravintoloista noudattaa perinteistä kosher-sääntöä, jonka mukaan lihaa ja maitotuotteita ei nautita samalla aterialla. Kaikki hotellien ravintolat ovat kosher-ravintoloita, ja tavallisesti aamiainen tarjotaan maitotuote- ja illallinen lihapohjaisena.

Tel Avivin ostosmahdollisuudet

Tel Aviv tarjoaa ostosten tekoon lukuisia moderneja länsimaisia kauppakeskuksia, mutta myös runsaasti erilaisia pikkuputiikkeja, jotka tarjoavat etenkin muotia, taidetta ja itämaisia tulisiaisia.

Kauppakeskuksia Tel Avivista löytää etenkin pohjoiskaupungista. Parhaita yleisostoskatuja taas ovat Sheinken ja Dizengoff.

Itämaisista tuliaisista innostuneiden on kannattaa kokeilla Carmelin markkina-aluetta, Levinskyn maustemarkkinoita sekä Vanhan Jaffan kirpputoria, joilta löytää takuuvarmasti eksoottisempia tuliaisia.

Muotishoppailijoita taas kiinnostaa eteläkaupungilla sijaitseva uusi Hatachana-ostoskeskus, joka on restauroitu Jaffan vanhan rautatieaseman tiloihin. Hatachanassa on lukuisia ravintoloita ja pieniä muotiputiikkeja.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN TEL AVIVISSA

Lentäen Tel Aviviin

Finnair liikennöi suoria lentoja Helsingistä Tel Aviviin kesäkaudella kesäkuusta lokakuun loppupuolella. Talviaikaan kaupunkiin on kuitenkin matkustettava välilaskun kautta.

Suurista eurooppalaisista yhtiöistä muun muassa Swiss Air ja Turkish Airlines lentävät Tel Aviviin. Mahdollisia lennonvaihtopaikkoja ovat esimerkiksi Zurich ja Istanbul.

Israeliin lennettäessä tulee varautua tavanomaista tiukempiin turvatarkastuksiin. Ennen Israeliin vievään koneeseen nousua on myös vastattava erilaisiin kysymyksiin.

Ben Gurion -lentokentältä pääsee Tel Aviviin joko junalla tai taksilla. Juna-asema sijaitsee terminaali 3:n alla.

Tel Avivin hotellitarjonta

Tel Avivin majoitustarjonta koostuu suurimmaksi osaksi kansainvälisten hotelliketkujen ylemmän keskitason ja luksusluokan suurhotelleista, jotka sijaitsevat lähellä rantaa. Hotellit tarjoavat erinomaiset puitteet majoittautumiselle ja tasokasta palvelua, mutta vastapainoksi majoittautuminen Tel-Avivissa on hintavaa.

Suurhotellien ohella Tel Avivissa on tarjolla jonkin verran pienehköjä boutique-hotelleja, mutta järkevästi hinnoitelluista keskitason hotelleista ja hostelleista on pulaa.

Mikäli mielii Tel Aviiviin budjettimatkalle, on varaukset syytä tehdä ennakkoon hyvissä ajoin, sillä valinnanvaraa ei ole kovin paljon.

Liikkuminen Tel Avivissa

Tel Avivin keskusta-alueella tervejalkainen kävelee helposti nähtävyydeltä toiselle ja myös eri kaupunginosien välillä.

Tel Avivin julkinen liikenne toimii kohtuullisesti kattavan bussiverkoston varassa, mutta erityisen kehuttava verkoston laajuus tai laatu ei ole.

Taksilla ajaminen on Tel Avivissa kustannuksiltaan siedettävä vaihtoehto. Useimmat matkailijat löytänevätkin Tel Avivissa liikkumiseen hyvän ratkaisun kävelyn ja satunnaisten taksimatkojen yhdistelmästä.

Hyvä vaihtoehto liikkumiseen voi olla pyörän vuokraus. Varsinaisten pyöränvuokrausliikkeiden lisäksi voi katujen vuokrauspisteistä vuokrata vihreitä kaupunkipyöriä, joiden vuokran voi maksaa luottokortilla.

TEL AVIVIN NÄHTÄVYYDET

Vanhan Jaffan satama-alue

Yli 4 000 vuotta vanhalla Jaffan alueella on useita nähtävyyksiä, ja alueella saa helposti kulumaan kokonaisen päivän.

Yksittäisistä nähtävyyksistä tärkeimmät ovat Ottomaanien kellotorni, Pyhän Pietarin kirkko sekä taiteilija Ilana Goorin monipuolinen kotimuseo.

Jokaisen matkailijan on myös nähtävä Jaffan varsinainen satama-alue sekä noustava Jaffan mäelle, josta aukeaa hieno näkymä kohti Tel Avivin rantoja ja pilvenpiirtäjiä. Jaffan sataman 1900-lukulaisia varastorakennuksia remontoidaan parhaillaan uudeksi ajanviettokeskukseksi.

Hyvä nähtävyys on myös alueen historiaa esittelevä Jaffan vierailukeskus maan alla. Jaffan kirpputori ja markkina-alueet taas houkuttelevat shoppailemaan ja tekemään löytöjä.

Tel Avivin rannat

Loma Tel Avivissa ei ole täydellinen ilman lekottelua jollakin kaupungin lukuisista rannoista.

Tel Avivin rannat ovat periaatteessa yksi yhtenäinen hiekka-alue, jonka voi jopa kävellä päästä päähän. Hiekkarantojen hallitsema vyöhyke ulottuu Vanhasta Jaffasta Uuden sataman alueeseen.

Tel Avivin eri ranta-alueiden välillä ei ole luonnollisia rajoja, mutta moni rannanosa on saanut nimen ja kehittänyt oman luonteen, jolla aluetta voi kuvailla.

Perjantai-iltaisin Banana Beach -rannan lähtistölle kerääntyy jopa kymmeniä harrastelijarumpaleita, joiden rytmejä kuunnellessa voi seurata yön vaihtumista aamuksi.

Neve Tzedekin kaupunginosa

Neve Tzedekin kaupunginosa on nykyään täynnä nuoria aikuisia ja taiteilijoita. Kaupunginosassa on huomattavan paljon tasokkaita muotiputiikkeja, ravintoloita ja kahviloita, ja alue suorastaan kutsuu vaeltelemaan kaduilleen.

Varsinaisia nähtävyyksiä Neve Tzedekin aukio, jolla sijaitsee Suzanne Dellalin esittävän taiteen keskus, sekä Nachum Gutman ja Rokach House -museot, joista etenkin jälkimmäinen on kiinnostava vierailukohde.

Neve Tzedekiin voidaan laskea myös Florentinin alue, joka on tunnelmaltaan pitkälti samankaltainen. Florentinissa sijaitsee erinomainen kohde tuliaisten ostoon: Levinskyn maustemarkkinakatu.

Valkoinen kaupunki – Tel Avivin Bauhaus-arkkitehtuuri

Tel Avivin vanhan keskusta, joka jää etelän Jaffan ja Neve Tzedekin sekä pohjoisen pilvenpiirtäjäalueiden, väliin tunnetaan sekä Bauhaus-arkkitehtuuristaan että ruokailu- ja ostosmahdollisuuksistaan.

Sekä ostosten tekoa että syömistä varten hyviä katuja ovat Dizengoff ja Sheinken sekä Rothschild-bulevardi, jolla sijaitsevat parhaat esimerkit Bauhaus-arkkitehtuurista.

Toinen Bauhaus-tärppi on Dizengoffin aukio, joka näkyy usein Tel Avivin Bauhaus-arkkitehtuuria esittelevissä kuvissa.

Vierailemisen arvoinen on myös Carmelin ulkoilmamarkkina, jossa myydään runsaasti erilaisia itämaisia tuotteita.

Modernin Tel Avivin pilvenpiirtäjät

Modernin Tel Avivin pilvenpiirtäjät rannoilla ja pohjoiskaupungissa hallitsevat vahvasti kaupungin silhuettia. Useimmat esittelykuvat Tel Avivista yhdistävätkin pilvenpiirtäjiä ja rantoja.

Tel Avivin pilvenpiirtäjistä paras nähtävyys on Azrieli Towers -tornikokonaisuus, jossa on tarjolla mahdollisuus panoraamanäkymään yli Tel Avivin.

Muita alueen hyviä nähtävyyksiä ovat Tel Avivin taidemuseo, esittävän taiteen museo, juutalaisten museo sekä Uuden sataman alue, jossa aiemmin satamana toiminut alue on muokattu kaupungin yöelämän keskukseksi.

TEL AVIVIN PARHAAT

Koe nämä Tel Avivissa

  1. Vieraile Azrieli-tornin näköalatasanteella 49. kerroksessa ja nauti näköalasta Tel Avivin alueelle.
  2. Kävele läpi Rotschild -bulevardin ja tutustu Unescon suojelemaan ”Valkoiseen kaupunkiin” eli bauhaus-arkkitehtuuriin.
  3. Vieraile Vanhan Jaffan maan alla sijaitsevassa vierailukeskuksessa ja tutustu alueen historiaan.
  4. Katsele auringonlaskua ja kuuntele yhteen kerääntyvien harrastelijarumpaleiden rummutusta Banana Beach -rannan viereisellä Drummer’s Beachilla perjantai-iltaisin.
  5. Vieraile Vanhan Jaffan kirpputorilla, Carmelin ulkoilmamarkkinoilla sekä Levinsky-kadun lukuisissa maustekaupoissa ja tee löytöjä.

Viisi illallisravintolaa Tel Avivissa

  1. Kimmel – Viihtyisä ja tunnelmallinen ravintola Neve Tzedekissä. Laaja menu ja viihtyisä terassi. Hashahar 6.
  2. Nana – Romantiikkaa kaipaavien ruokailijoiden klassinen valinta Tel Avivissa. Ehad Ha’am 1.
  3. Social Club – Moderni vivahde näkyy niin sisustuksessa kuin ruokalistassakin. Laadukas palvelu ja tasokkaat ruoat. Rotschild Boulevard 45.
  4. Dr. Shakshuka – Suuri ja vilkas kansanravintola lähellä Jaffan kirpputoria. Erinomainen paikka maistella perinteisiä israelilaisia ruokia, kuten shakshukaa. Beit Eishel 3.
  5. Dallal – Monipuolinen ja tunnelmallinen ravintola Neve Tzedekin alueella. Ravintolalla myös oma leipomo. Shabazi 10.

Go Israel

Teksti: Panu Lempiäinen
Kuvat: Shutterstock ja Panu Lempiäinen

Päivitetty: 26.6.2018

Israel: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia