Kohdeopas: Jerusalem

Jerusalem on ainutlaatuinen matkakohde, jossa pitkän historian ja kolmen suuren uskontokunnan läsnäolon todella aistii.

Tuhansien vuosien ikäinen Jerusalem on kristinuskon, juutalaisuuden ja islamin pyhä kaupunki. Kaupunki vetoaa etenkin uskonnoista ja historiasta kiinnostuneisiin matkailijoihin, mutta lisäksi tarjolla on kulttuuria, hyviä ostosmahdollisuuksia, erinomaisia ravintoloita sekä modernin maailman vilskettä. Jerusalem ei siis ole pelkkä ulkoilmamuseo.

JERUSALEM MATKAKOHTEENA

Ihmisvilinää Jerusalemissa

Erikoislaatuinen kaupunki

Jerusalem on tunnelmaltaan ainutlaatuinen matkakohde. Etenkin vanhankaupungin kaduilla näkee päivittäin tapahtumia, joita on vaikea kuvitella kohtaavansa missään muualla.

Yhtäaikaisesti voi esimerkiksi kuulla muslimien minareeteista kaikuvia rukouskutsuja, nähdä Itkumuurille kiiruhtaviin ortodoksijuutalaisia mustissa puvuissaan ja lierihatuissaan sekä törmätä Via Dolorosaa läpikäyviin kristittyihin pyhiinvaeltajiin.

Nykyään eri uskontokunnat elävät suhteellisen rauhallista rinnakkaiseloa Jerusalemissa, mutta kaupungin historia on myrskyisä. Tuskin minkään muun matkakohteen historia on niin täynnä sotaa ja rauhaa, vihaa ja rakkautta sekä tuhoa ja jälleenrakennusta kuin Jerusalemin.

Kaupunkia aikoja saatossa hallinneista uskontokunnista kukin on jättänyt jälkensä sekä Jerusalemin rakennuskantaan että kulttuurihistoriaan. Jerusalemissa matkailija kohtaakin vertaansa vailla olevan kavalkadin uskonnollisia nähtävyyksiä, arkeologisia tutkimusalueita ja ihmiskunnan mittaamattoman arvokasta kulttuurihistoriaa.

Jerusalemin lumoava vanhakaupunki

Jerusalemin tärkein nähtävyys on vanhakaupunki. Vanhakaupunki jakautuu kristittyjen, muslimien, juutalaisten ja armenialaisten kortteleihin, joista kullakin on oma luonteensa ja omat nähtävyytensä.

Vanhassakaupungissa vaeltelu on jo elämys sinänsä. Kaupungin kapeat kujat ovat täynnä erilaisia myyntipisteitä, paikallisia ja turisteja sekä uskonnollisia rakennuksia. Kujia ympäröivät muurit, jotka nykyisessä olomuodossaan ovat peräisin 1500-luvulta.

Matkailija pääsee nousemaan muurien päälle, ja vierailla kannattaa myös Jerusalemin linnoituksessa, joka sijaitsee Jaffa-portin vieressä. Linnoitus toimii kiinnostavana museona, ja rakennuksen torniin pääsee kiipeämään ja katselemaan hienoa näköalaa ympäri Jerusalemin.

Jeesuksen jalanjäljillä

Jerusalemin kristittyjen korttelissa on monta kymmentä uskonnollista rakennusta: kirkoista ja luostareista pyhiinvaeltajien majataloihin. Alueen tärkein nähtävyys on Via Dolorosa, kärsimysten tie, Jeesuksen viimeinen kulkureitti, joka on suosittu pyhiinvaelluskohde.

Via Dolorosa johtaa Jeesuksen tuomiopaikalta Golgatan kukkulalle, jossa Jeesus ristiinnaulittiin ja haudattiin. Nykyään paikalla on eri kirkkokuntien kesken jaettu Pyhän haudan kirkko, joka lukeutuu vierailukohteena maailman vaikuttavimpien kirkkojen joukkoon.

Pyhän haudan kirkossa sijaitsee kristittyjen tärkeitä pyhäinjäännöksiä, kuten jäljellä olevat osat Golgatan kalliosta sekä Jeesuksen haudaksi oletettu luola.

Via Dolorosa on helppo käydä läpi, sillä reitti jakautuu 14 eri pysäkkiin, joista viisi viimeistä sijaitsee Pyhän haudan kirkon sisällä. Kukin pysäkki liittyy Via Dolorosan vaiheisiin.

Juutalaisten pyhin paikka Itkumuuri

Itkumuuri on juutalaisten pyhin paikka, ja se kuuluu Jerusalemin tunnetuimpiin nähtävyyksiin. Muuri on ainoa jäljellä oleva osa Jerusalemin muinaisesta toisesta temppelistä, joka hävitettiin vuonna 70.

Itkumuuri on saanut nimensä siitä, että juutalaiset surevat muurilla hävitettyä temppeliä ääneen valittaen. Muuri valikoitu alun perin rukouspaikaksi, jotteivät juutalaiset astuisi varsinaisen temppelin sijaintipaikalle eli pyhänä pidetylle Temppelivuorelle.

Matkailija pääsee Itkumuurille turvatarkastuksen jälkeen seuraamaan juutalaisten uskonnon harjoittamista. Kenties erikoisin osa Itkumuurilla rukoilua ovat pyyntöjä sisältävät pienet paperilappuset, joita rukoilijat sijoittavat muurin pienimpiinkin rakosiin.

1800-luvulla Itkumuurille löytyi lisää pituutta, kun maan alta paljastui kaikkiaan 485 metrin verran lisää muuria. Näihin Itkumuurin tunneleihin matkailija pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla, joista saa lisätietoa Jaffa-portilla sijaitsevasta turisti-infosta.

Kalliomoskeija on Jerusalemin symboli

Temppelivuori oli aikoinaan Jerusalemin temppelin paikka. Alue on pyhä niin juutalaisille kuin muslimeille, joiden korttelissa Temppelivuori nykyään sijaitsee. Jerusalemin kenties tunnetuin maamerkki, Kalliomoskeija, kohoaa alueella.

Kalliomoskeija valmistui vuonna 690. Kultakupolinen rakennus on hämmästyttävän kaunis rakennustaidon osoitus, ja se sijaitsee paikalla, josta Muhammedin uskotaan nousseen taivaaseen. Kalliomoskeijan valtava kultainen kupoli on vanhankaupungin näkyvin ja kenties koko Jerusalemin tunnetuin maamerkki.

Useimmat matkailijat joutuvat kuitenkin tyytymään vain Kalliosmoskeijan katseluun, sillä rakennus on sisätiloiltaan avoin ainoastaan muslimeille.

Öljymäki ja Siionin vuori

Aivan vanhankaupungin kupeessa Itä-Jerusalemissa kohoaa Öljymäki, josta aukeaa klassinen, Kalliomoskeijan hallitsema panoraamanäkymä Jerusalemin kaupunkiin. Mäelle kannattaa kiivetä joko auringonnousun tai -laskun aikaan, jolloin näköala on kauneimmillaan.

Öljymäkeen liittyy paljon myös uskonnollista symboliikkaa, ja paikalla sijaitsee monia tärkeitä uskonnollisia nähtävyyksiä, muun muassa Venäläinen kirkko, Ylösnousemuksen moskeija sekä juutalaisten hautausmaa, joka on yhä käytössä.

Hautausmaan yhteydessä on Kultainen portti, jonka kautta Jeesuksen sanotaan saapuneen Jerusalemiin. Nykyään portti on muurattu umpeen, mutta juutalaiset uskovat, että messiaan saapuessa portti jälleen aukeaa. Myös muslimeilla on porttiin liittyviä uskomuksia.

Vanhankaupungin toisella puolella sijaitsee Siionin vuori, jossa Jeesuksen uskotaan nauttineen viimeisen ehtoollisen. Paikalla on Neitsyt Marian muistoksi rakennettu kirkko, sillä Marian väitetään kuolleen Siionin vuorella. Samassa kirkkorakennuksessa sijaitsee viimeisen ehtoollisen huone erillisessä siivessä.

Siionin vuori on kiinnostava vierailukohde täynnä pieniä nähtävyyksiä ja historiallisia uskomuksia. Paikalta on löytynyt myös kuningas Daavidin haudaksi väitetty hautapaikka, ja Oskar Schindler on haudattu vuoren katoliselle hautausmaalle.

Öljymäen ja Siionin vuoren välimaastoon vanhankaupungin muurien ulkopuolelle jää Daavidin kaupunki, joka on Jerusalemin laajin ja kiinnostavin arkeologinen nähtvävyys. Daavidin kaupungin jäänteet ovat peräisin Jerusalemin alueen vanhimmasta tunnetusta kaupunkiasutuksesta yli 3 000 vuoden takaa.

Maailmanluokan museotarjonta

Jerusalemissa on lukuisia tasokkaita museoita, joista tunnetuimmat ovat kaikkea mahdollista Israelin alueeseen liittyvää esittelevä kansallismuseo sekä holokaustin muistoa vaaliva Yad Vashem, joka on oikeastaan laaja puistomainen alue, jossa on useita erilaisia museona toimivia osia. Yad Vashemissa käyntiin kannattaa varata ainakin puoli päivää, sillä alue on hyvin laaja.

Myös muita museoita löytyy Jerusalemista runsaasti, ja etenkin historia ja taiteet ovat hyvin edustettuina: luonnonhistoriallisesta museosta italialaisjuutalaisen taiteen museoon.

Jerusalemin museot viihdyttävät myös lapsia, jotka nauttivat käynnistä interakiivisessa ja kolmiulotteisessa Time Elevator -museossa, suuressa Biblical Zoo -eläintarhassa sekä Bloomfield-tiedemuseon kauniissa kasvistieteellisissä puutarhoissa ja interaktiivisissa näyttelyissä.

Jerusalemin moderni puoli

Jerusalem on Israelin suurin kaupunki, ja israelilaiset pitävät Jerusalemia pääkaupunkinaan, vaikkakaan kansainvälisesti Jerusalemin asemaa ei ole tunnustettu.

Jerusalemin tärkeys näkyy yhtenäisessä ja hyväkuntoisessa kaupunkikuvassa. Yhtenäistä ja erikoista ilmettä Jerusalemissa lisää se, että uudetkin rakennukset päällystetään lain velvoittamana vaalein, muuratuin kivipinnoin. Kiveä kutsutaan Jerusalemin kiveksi, ja nykyään kivimateriaali louhitaan Länsirannalta.

Parhaimmillaan Jerusalemin moderni puoli tulee kaupungin viehättävissä ostos- ja ajanvietemahdollisuuksissa. Ostosalueista kannattaa kokeilla etenkin uutta Mamilla-keskusta, joka sijaitsee huomaamattomasti aivan vanhankaupungin vieressä, sekä Mahane Yehdan markkina-aluetta, jonka kujilla ja kojuilla on mukava harhailla leppoisasti keskellä eksoottista ääni-, väri-, maku- ja hajumaailmaa.Jerusalemin modernin arkkitehtuurin nähtävyyksistä katsastamisen arvoisia ovat muun muassa korkeimman oikeuden, Israelin kansallismuseon ja Israelin parlamentin rakennukset.

Tasokkaita ravintoloita löytyy Jerusalemin keskustasta heti vanhankaupungin ulkopuolelta runsaasti. Hinnat voivat tosin olla korkeita, mutta ruoan taso on Israelissa yleisesti korkea – ja reseptit yhdistelevät maukkaasti piirteitä monista eri ruokakulttuureista. Ravintoloita kannattaakin Jerusalemissa kokeilla ennakkoluulottomasti.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN JERUSALEMISSA

Vaihtolennolla Helsingistä

Helsinki-Vantaalta ei ole tarjolla suoria lentoja Jerusalemiin, eivätkä suomalaiset yhtiöt lennä Israelin Ben Gurion -kentälle, joka sijaitsee vajaan tunnin ajomatkan päässä Jerusalemista. Ben Gurionin kenttä on kuitenkin melko vaivattomasti saavutettavasti vaihtoyhteydellä.

Suurista eurooppalaisista yhtiöistä muun muassa Swiss Air ja Turkish Airlines lentävät Ben Gurionille. Mahdollisia vaihtopaikkoja ovat näin esimerkiksi Zurich ja Istanbul.

Israeliin lennettäessä tulee varautua tavanomaista tiukempiin turvatarkastuksiin. Ennen Israeliin vievään koneeseen nousua on myös vastattava erilaisiin kysymyksiin.

Ben Gurion -lentokentältä pääsee Jerusalemin joko taksilla tai minibusseilla.

Jerusalemiin on myös mahdollista tehdä päiväretki Eilatin lomakaupungista, jonne on talvikaudella tarjolla valmismatkapaketteja lomalennoilla.

Majoittautuminen Jerusalemissa

Jerusalem on suosittu matkailukaupunki, ja majoitusta on laajasti tarjolla. Ylemmän keskitason ja luksusluokan hotelleja on useita, joukossa jopa maailmankuuluja majoituspaikkoja, kuten King David ja American Colony -hotellit, mutta myös edullista bed and breakfast- ja hostellityyppistä majotusta on paljon.

Majoitusta kannattaa etsiä Länsi-Jerusalemin puolelta. Jerusalemin suosion vuoksi etukäteen varaaminen kannattaa, etenkin kesäkaudella maaliskuusta lokakuuhun, mikä on vilkkainta matkustusaikaa kaupungissa.

Liikkuminen Jerusalemissa

Jerusalemin tärkeimmät nähtävyydet vanhassakaupungissa sijaitsevat kävelyetäisyyden päässä toisistaan. Kaupungin länsi- ja itäpuolelle kulkeminen vaatii kuitenkin julkisen liikenteen tai taksin käyttöä.

Jerusalemissa on kohtuulliset bussiyhteydet sekä uusi tehokas raitiovaunuverkosto, joka helpottaa liikkumista. Taksilla ajaminen on myös kohtuuhintaista.

Hyvä vaihtoehtoinen tapa liikkumiseen on pyörän vuokraus, sillä Jerusalemin liikenne on tarpeeksi rauhallista turvalliseen ajoon.

JERUSALEMIN NÄHTÄVYYDET

Jerusalemin vanhankaupungin neljä korttelia

Jerusalemin tärkein nähtävyys on vanhakaupunki, joka jakautuu neljään eri kortteliin: kristittyjen, juutalaisten, armenialaisten ja muslimien osaan. Kullakin korttelilla on oma luonteensa ja omat nähtävyytensä, jotka kiinnostavat Jerusalemissa kävijää uskontokunnasta riippumatta.

Kristittyjen korttelin tärkeimmät nähtävyydet ovat Jeesuksen läpikäymän Via Dolorosan 14 pysäkkiä sekä Pyhän haudan kirkko, joka on rakennettu Jeesuksen väitetylle hautapaikalle. Viisi viimeistä pysäkkiä sijaitsee nykyään vaikuttavan kirkon sisällä, ja paikalla pääsee muun muassa koskettamaan Golgotan kivenä pidettyä kallionpalaa. Kristittyjen korttelin alkupäässä taas sijaitsee Jerusalemin linnoitus, jonka museossa ja tornissa kannattaa vierailla.

Muslimikortteli häikäisee kauniilla Kalliomoskeijallaan, joka sijaitsee Temppelivuorella, paikalla josta Muhammedin väitetään nousseen taivaaseen. Vuonna 690 valmistunut Moskeija on hämmästyttävän kaunis arkkitehtuurinen mestarinäyte, joka on Jerusalemin kenties tunnetuin symboli.

Juutalaisten kortteli tunnetaan parhaiten Itkumuuristaan, mutta alueella on paljon myös arkelogisia jäännöksiä sekä muun muassa jälleenrakennettu suuri synagoga ja muuta mielenkiintosta arkkitehtuuria.

Armenialaisten korttelissa, joka on neljästä osasta pienin, on oma tunnelmansa. Aluetta kutsutaan armenilaiseksi, koska Armenia oli ensimmäinen maa, joka omaksui kristinuskon valtionuskonnoksi. Armeniasta saapui runsaasti pyhiinvaeltajia Jerusalemiin, ja perintisesti Armenian ortodoksisella kirkolla on ollut Jerusalemissa omat rakennuksensa. Korttelin tärkein nähtävyys on Siionin vuorelle johtava Siionin portti.

Daavidin kaupunki ja Jerusalemin arkeologinen puisto

Daavidin kaupungiksi kutsutaan laajaa museo- ja kaivausaluetta vanhankaupungin vieressä. Paikalta on löydetty jopa yli 3 000 vuotta vanhoja rakennusten raunioita.

Kuningas Daavidin mukaan nimensä saanut kaupunki on ensimmäinen tunnettu kaupunkimainen asutus Jerusalemin alueella. Daavidin kaupunki oli levittäytynyt muinoin laajalle alueelle, myös nykyisen vanhankaupungin paikalle, jonne hänen poikansa, kuningas Salomon rakennutti Jerusalemin ensimmäisen temppelin.

Daavidin kaupunki kiinnostaa matkailijaa museokohteena. Alueella pääsee vierailemaan, ja tarjolla on muun muassa tasokas interaktiivinen ja kolmiulotteinen elokuva sekä kierros maan alla.

Vanhankaupungin muurien sisäpuolella taas sijaitsee Jerusalemin arkeologinen puisto, joka on kiinnostava ulkoilmamuseo ja jossa myös on tarjolla interaktiivisia esityksiä.

Israelin kansallismuseo

Israelin kansallismuseo on paitsi Jerusalemin kiinnostavinta modernia arkkitehtuuria myös Jerusalemin kiinnostavimpia vierailukohteita. Museo käsittelee laajasti ja hyvin toteutettuna kaikkea Israelin alueeseen liittyvää historiasta taiteeseen.

Museon tunnetuin näyttelyesine on Kuolleenmeren kääröt, jotka lukeutuvat 1900-luvun merkittävimpiin arkeologisiin löytöihin.

Yad Vashem

Yad Vashemia nimitetään holokaustimuseoksi, mutta nimitys museo johtaa osin harhaan. Kyseessä on laaja puistomainen alue, jossa riittää monipuolisesti erilaista ja yllättävääkin, holokaustiin ja juutalaisuuteen liittyvää nähtävää.

Yad Vashemissa vierailuun kannattaa varata vähintään puoli päivää. Museon laajalta alueelta löytää muun muassa paljon erinomaisesti holokaustin muistoksi toteutettuja näyttelyitä, muistomerkkejä sekä interaktiivisia esityksiä.

Mamilla-ostoskeskus

Mamilla-ostoskeskus sijaitsee aivan vanhankaupungin Jaffa-portin kupeessa. Alueelta löytää erinomaisia ravintoloita ja kauppoja. Mamilla on arkkitehtuurisesti komea ilmestys, joka yhdistää vanhaa ja modernia.

JERUSALEMIN PARHAAT

Koe nämä Jerusalemissa

  1. Kiipeä Öljymäelle ja nauti klassisesta kaupunkinäkymistä kohti Jerusalemin vanhaakaupunkia.
  2. Käy läpi Via Dolorosan vaiheet pysäkki pysäkiltä ja vieraile maailman vaikuttavimpiin kirkkorakennuksiin lukeutuvassa Pyhän haudan kirkossa, joka on rakennettu Jeesuksen oletetulle hautapaikalle.
  3. Käy Vad Yashem -museossa ja tutustu holokaustin ja juutalaisuuden historiaan museon ainutlaatuisen ja yllättävän toteutustavan kautta.
  4. Osallistu opastetulle kierrokselle Itkumuurin alla sijaitsevissa maanalaisissa käytävissä.
  5. Käy Israel-museossa tutustumassa juutalaisten ja Israelin valtion historiaan.
  6. Kiertele Mahada Yehudan markkinapaikalla ja tee löytöjä kotiinviemiseksi.
  7. Tutustu vanhankaupungin kupeeseen huomaamattomasti rakennettuun Mamilla-ajanvietealueeseen.
  8. Nouse vanhankaupungin muureille kävelemään ja katselemaan yleisnäkymiä koko Jerusalemin alueesta.
  9. Vieraile tasokkaassa Biblical Zoo -eläintarhassa
  10. Vuokraa pyörä ja tutustu Länsi-Jerusalemin moderneihin alueisiin pyörän selästä.

Lisätietoa

Israelin valtion viralliset matkailusivut
Ulkoaisianministeriön ajantasainen matkustustiedote

Teksti: Panu Lempiäinen
Kuvat: Panu Lempiäinen ja Flickr/Dawil Narwish

Päivitetty: 30.7.2015

Israel: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia