Kohdeopas: Israel

Israel

Tuhansien vuosien historiaa, upeita sukellusmahdollisuuksia ja herkullista Lähi-idän ruokaa – levottomuuksistaan huolimatta Israel on varteenotettava matkailumaa.

Israelista näkyvät uutisissa pääosin pommi-iskut, palestiinalaisten ja israelilaisten väliset kiistat ja välikappaleen asema maailmanpolitiikassa. Israel tarjoaa kuitenkin matkailijalle myös paljon positiivisia kokemuksia. Normaalia varovaisuutta noudattaen maassa voi viettää antoisan loman.

ISRAEL MATKAILUMAANA

Eilat, Israel
Eilat on Israelin suosituimpia rantakohteita.

Pyhä maa

Israel on kautta aikojen ollut suosittu matkailumaa eikä vähiten siksi, että maassa sijaitsee kolmen uskontokunnan pyhiä paikkoja. Sekä juutalaisilla, kristityillä että muslimeilla on maa-alueeseen oma suhteensa.

Viime vuosikymmeninä israelilaisten ja palestiinalaisten väliset kiistat ovat kuitenkin johtaneet jatkuviin levottomuuksiin, pommi-iskuihin ja jopa sotiin.

Maa täynnä historiaa

Israeliin voi edelleen matkustaa ja maa tarjoaakin valtavasti nähtävää ja koettavaa. Jerusalem, Nasaret, Kuollutmeri, Tel Aviv sekä lukuisat Raamatustakin tutut paikat houkuttelevat matkailijoita.

Myös Punaisenmeren sukelluskohteet, kuten Eilat, ovat suosittuja. Turvallisuus on kuitenkin pidettävä mielessä jatkuvasti ja palestiinalaisalueilla matkustaminen voi olla hankalaa.

Israel on erinomainen kulttuurimatkakohde ja etenkin historiasta ja uskonnoista kiinnostuneet löytävät maasta lukemattomasti katsottavaa. Punaisenmeren rannat ovat jo vuosikymmeniä olleet sukeltajien suosiossa ja ne sopivatkin hyvin rantaloman viettoon.

Ilmasto vaihtelee maan eri osissa

Israelin rannikolla ilmasto on välimerellinen. Kesät ovat kuumia ja talvet viileitä ja sateisia. Sisämaassa ja vuoristossa kesät ovat niin ikään kuumia, mutta talvella voi sataa jopa lunta. Eteläosissa taas vallitsee aavikolla tyypillinen kuuma ja kuiva ilmasto.

Israel sopii matkakohteeksi ympäri vuoden, mutta etenkin kesällä voi olla hyvin kuumaa ja tukahduttavaa.

Turvallisuustilanne epävakaa

Turvallisuustilanne Israelissa on epävakaa. Terrori- ja pommi-iskut ovat mahdollisia ja myös pienempiä yhteenottoja israelilaisten ja palestiinalaisten välillä voi esiintyä. Suomen ulkoministeriö ei suosittele matkustamista Gazaan ja Länsirannalle ja Itä-Jerusalemissa on syytä olla varovainen.

Suuria väkijoukkoja, paikallisbusseja ja pimeällä liikkumista on hyvä välttää Jerusalemissa ja myös maan eteläosassa Egyptin rajan tuntumassa on syytä noudattaa varovaisuutta.

Pukeutumisen on syytä olla hillittyä, perusteellisiin turvatarkastuksiin ympäri maata on syytä varautua ja passin on hyvä olla aina mukana. Englannilla pärjää yleisesti hyvin.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN ISRAELISSA

Lentäen Tel Aviviin tai Eilatiin

Suurin osa Israelin kansainvälisistä lennoista käyttää noin puolen tunnin matkan päässä Tel Avivista olevaa Ben Gurionin lentokenttää. Myös Eilatin lähellä on lentokenttä. Suomesta on Israeliin suoria lomalentoja ja välilaskulla voi lentää useiden Euroopan kaupunkien kautta. Matkatoimistot järjestävät myös valmismatkoja Israeliin etenkin Raamatun kohteisiin ja Eilatiin.

Israelista löytyy paljon monenlaista ja monentasoista majoitusta. Tavallisimmin turistit majoittuvat hotelleihin tai hostelleihin, mutta vaihtoehtoja löytyy myös majataloista leirintäalueisiin ja aavikolla sijaitseviin beduiinitelttoihin. Hintataso vaihtelee ollen useimmiten hiukan edullisempi kuin Suomessa.

Liikkuminen helpointa julkisilla

Liikkuminen Israelissa on helpointa julkisilla kulkuvälineillä, jotka ovat myös hinnaltaan edullisia. Israel on pieni maa, joten välimatkat ovat yleensä lyhyet. Israelissa on toimiva juna- ja bussiverkosto, mutta myös oman auton vuokraaminen on mahdollista.

Taksi on hyvä liikkumisväline kaupungeissa, vaikka onkin hieman kalliimpi kuin bussit. Paikallisbusseihin on tehty joitakin pommi-iskuja, joten varovaisuus niiden käytössä on paikallaan. Rantakohteissa, ja osassa kaupunkeja, liikkumiseen riittänevät omat jalat.

ISRAELIN MATKAKOHTEET

Jerusalem – kolmen uskonnon pyhä kaupunki

Jerusalem on sekä kristinuskon, juutalaisuuden että islamin pyhä kaupunki, mikä tuokin kaupunkiin valtavasti uskontoihin liittyvää matkailua. Suurien uskontojen läsnäoloa ei voi myöskään olla huomaamatta lukuisten kirkkojen, synagogien ja moskeijoiden sekä muiden pyhien paikkojen värittäessä katukuvaa.

Tuhansia vuosia vanha Jerusalemin kaupunki tarjoaa uskonnon lisäksi matkailijalle myös mittaamattoman arvokasta kulttuurihistoriaa, taidetta, museoita, hyviä ostosmahdollisuuksia, erinomaisia ravintoloita sekä modernia elämänmenoa. Jerusalem ei suinkaan ole pelkkä ulkoilmamuseo, vaan elävä ja nykyaikainen kaupunki.

Eilatin sukellusparatiisi

Eilat on ollut jo kymmeniä vuosia yksi suomalaisten suosimista matkakohteista. Upeat rannat, loistavat sukellusmahdollisuudet, koralliriutat, leppoisa tunnelma ja aurinko houkuttelevat edelleen Punaisenmeren rannalla sijaitsevaan lomakaupunkiin.

Eilat on yksi Israelin turvallisimmista lomakohteista ja sopii hyvin myös perheille. Eilatista voi tehdä muun muassa patikointiretkiä läheiselle Negevin aavikolle.

Uskonnollisia kohteita ympäri maata

Israelin kohdalla ei voi välttää uskonnollisten kohteiden mainitsemista, sillä ne ovat kulttuurihistoriallisestikin tärkeitä. Tärkeimmät pyhät paikat sijaitsevat Jerusalemissa: Temppelivuori ja siellä sijaitsevat Al-Aqsan moskeija sekä kalliomoskeija, itkumuuri, Via Dolorosa, Golgata, Getsemane sekä monet muut kohteet.

Jerusalemin ohella tärkeitä Raamatun kohteita ovat muun muassa Betlehem, Gennesaretin järvi, Kapernaum ja Nasaret. Koska välimatkat ovat melko lyhyet, viikon tai parin loman aikana ehtii hyvin kiertää tärkeimmät nähtävyydet.

Tel Aviv on trenditietoisen valinta

Tel Aviv on Israelin trendikkäin kohde, josta löytyy hyvät ostosmahdollisuudet, erinomaisia ravintoloita sekä vauhdikas yöelämä. Kaupunkia verrataan usein New Yorkiin ja paikalliset kutsuvatkin kaupunkia lempinimellä Iso Appelsiini.

Tel Aviv on paitsi kasvava kaupunki, myös rantalomakohde. Välimeren aallot ja yli kymmenen kilometrinen rantaviiva takaavat mahdollisuuden rantalomaan suurkaupungin sykkeessä. Ranta on periaaatteessa yksi iso ranta, joka on mahdollista kävellä päästä päähän. Käytännössä ranta on jakautunut pienempiin osiohin, joista jokainen on jollain tavalla omaleimainen.

Tel Avivin yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä on Jaffan satama-alue. Yli 4000 vuotta vanha alueella voi tehdä ostoksia ja ihailla esimerkiksi Ottomaanien kellotornia ja Pyhän Pietarin kirkkoa. Parhaimmat näkymät on Jaffan mäeltä, jonne kannattaa nousta ihailemaan Tel Avivin kaupunkia.

Lisätietoa

Israelin viralliset matkailusivut

Teksti: Suvi Huttunen, Anu Vaheristo

Päivitetty: 24.1.2018

Israel: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

ISRAEL – koe pyhänhengen läsnäoloa ja matkusta Israeliin. Saat kokemuksen joka ei hevillä unohdu ja saat valtavaa voimaa jatkaa uskonelämääsi.
Maa on täynnä raamatun mukaisia paikkoja, jossa Jeesus on vaeltanut.

Suosittelen sydämmellisesti!