Irlanti on hyväntuulinen tarujen saari

Kohdeopas: Irlanti

Connemaran rannat Irlannissa

Vehreä Irlanti kutsuu matkailijaa nauttimaan jylhistä rantamaisemista, hilpeistä pubi-illoista ja eläväisistä kaupungeista. Paikallisten letkeä elämäntyyli vie vieraankin mukanaan.

Kaunista luontoa ja rentoa meininkiä

Irlantia kutsutaan usein lempinimellä Vihreä saari, ja sitä se totisesti on. Suuri osa Irlannin keskiosista on maatalousvaltaista ja vehreää alankoa, jota kirjovat monet suot ja järvet. Irlannin länsiosissa kohoavat rannikkovuoret, jotka ovat paikoitellen yli 1 000 metriä korkeita.

Vaikka Irlannin maaseutu on kaunis ja vehreä, irlantilaiset itse ovat nykyisin kaupungistunutta väkeä, joista lähes kolmannes asuu Dublinissa.

Irlannin historiaa leimaavat monet vaikeudet ja myllerrykset, mutta paikalliset tunnetaan leppoisina tarinankertojina ja musiikin ystävinä. Irlantia kuvataan monesti pyhimysten ja oppineiden maaksi, josta ovat kotoisin monet kuuluisat kirjailijat kuten Yeats, James Joyce ja Oscar Wilde.

Tarinankertojien lisäksi Irlanti levittää maailmalle myös musiikkia, sillä kansainvälisesti tunnettuja irkkumuusikoita ovat esimerkiksi U2, Westlife, The Corrs ja Sinead O’Connor.

Temple Bar -alue Dublinissa

Vihreän saaren historiaa

Ensimmäiset asukkaat saapuivat Irlantiin 8000 vuotta ennen ajanlaskun alkua ja kelttiläiset heimot vuosien 600–150 aikana ennen ajanlaskun alkua. Viikingit kolusivat saaren rantoja 800-luvulta alkaen ja englantilaisia alkoi puolestaan saapua 1100-luvulla. Maahan vakiintuikin kahinoiden jälkeen englantilainen hallinto, joka alkoi aiheuttaa ongelmia 1900-luvulla. Irlantilaiset kapinoivat moneen otteeseen, ja surullisenkuuluisa on esimerkiksi epäonnistunut Pääsiäiskapina vuonna 1916.

Pääsiäiskapinan jälkimainingeissa sissisota yltyi kunnes kapinalliset saivat haluamansa: 26 eteläisestä kreivikunnasta muodostettiin Irlannin vapaavaltio vuonna 1921. Voitto ei ollut täydellinen, sillä kuusi pohjoista kreivikuntaa jäi Yhdistyneen Kuningaskunnan haltuun. Pohjois-Irlannin kysymys onkin hiertänyt Irlannin suhteita Isoon-Britanniaan aina tähän päivään asti.

Monimuotoinen maa ihastuttaa letkeydellään

Irlannin pääkaupunki Dublin on persoonallisen kaunis kaupunki. Ostoksia on hauska tehdä Grafton Streetin ostosparatiiseissa, minkä jälkeen voikin siirtyä johonkin vilkkaan Temple Barin alueen lukuisista hyvistä ravintoloista. Vaikka kaupunki on täynnä historiasta kertovia nähtävyyksiä, aidoin irlantilainen tunnelma löytyy epäilemättä jostakin paikallisesta pubista.

Kierros ympäröivällä maaseudulla paljasta vihreän saaren koko komeuden: upeat niittymäiset maisemat lampaineen ja hurmaavat pikkukylät jäävät taatusti mieleen. Irlanti on maa, joka saa hymyn kenen tahansa huulille.

Hyvä tietää Irlannista

Irlanti on turvallinen matkailumaa, joka sopii niin historiasta ja kulttuurista kiinnostuneille kaupunkimatkaajille kuin luonnossa samoileville aktiivireissaajillekin. Yöelämästä ja livemusiikista nauttivat turistit ihastuvat erityisesti Dubliniin vilkkaaseen tarjontaan.

Kuten kotoisassa Suomessa, myös Irlannissa päivät ovat pisimpiä ja lämpimimpiä kesäisin Eipä siis ihme, että kesät ovat matkailullisesti sesonkiaikaa – ja hinnat myös sen mukaiset. Jos haluaa säästää, Irlantiin voi lähteä tutustumaan talvella, mutta kannattaa ottaa huomioon, että kaikki nähtävyydet ja käyntikohteet eivät ole talvisin auki. Paras aika matkustaa Irlantiin on heinä- tai syyskuu, jolloin säät ovat keskiarvojen mukaan mukavat, eivätkä suurimmat turistilaumat ole liikkeellä.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN IRLANNISSA

Lennot, majoitus ja liikkuminen Irlannissa

Suorin lennoin Dubliniin

Suomesta on helpointa matkustaa Irlantiin suoralla lennolla Helsingistä Dubliniin. Kaupunkien välillä liikennöi irlantilaisyhtiö Aer Lingus. Myös matkanjärjestäjät tarjoavat kaupunkilomapaketteja Dubliniin tai kiertomatkoja Irlannin maaseudulle.

Dublinin lentoasema sijaitsee noin 10 kilometrin päässä kaupungin keskustasta, ja sinne pääsee helposti tiheään tahtiin liikennöivällä lentokenttäbussilla.

Monitasoista majoitusta

Dublinissa valinnanvaraa riittää luksushotelleista retkeilymajoihin, mutta maaseudulla yleisimmät yöpymispaikat ovat bed & breakfast –tyyppiset majatalot. Irlannin hintataso on suunnilleen samanlainen kuin Suomessakin – majoitusta varten kannattaa varata kunnon budjetti.

Autolla kierrät vaikka koko saaren

Kaupunkilomalla Irlannissa liikkuminen onnistuu hyvin joko jalkaisin tai julkisen liikenteen avulla. Oman auton vuokraus on kuitenkin hyvä keino tutustua Irlannin maaseutuun. Ajomatkan aikana voi ihailla omaan tahtiin hienoja maisemia jyrkänteineen, kallioineen ja rantoineen.

Irlannissa matkustaminen onnistuu myös bussilla tai junalla, mutta etenkin junaliput voivat olla varsin kalliita. Paras vaihtoehto hankkia matkaliput on etsiä netistä tarjouslähtöjä.

IRLANNIN MATKAKOHTEET

Trinity College - Dublinin kuuluisa yliopisto

Värikäs Dublin on rakastettu kaupunkikohde

Dublin on hyväntuulinen kaupunki, josta matkailija löytää välitöntä tunnelmaa. Vaikka kaupunki on täynnä hienoja vanhoja rakennuksia, monen matkailijan suosikkipaikkoja ovat kaupungin erinomaiset pubit. Suurin osa turistikohteista löytyy kaupungin halki virtaavan Liffey-joen eteläpuolelta.

Historiallisista rakennuksista kenties kiinnostavin on Trinity College, joka on Irlannin ensimmäinen yliopisto. Upea koulurakennus on näkemisen arvoinen, mutta suurimmat aarteet löytyvät rakennusten sisältä. Yliopiston tärkein nähtävyys on siellä säilytettävä Book of Kells, joka yksi maailman vanhimmista kirjoista. Jos on valmis lähtemään suurkaupungista hieman edemmäs, löytyy Dublinin läheltä mielenkiintoinen Glendaloughin kaupunki. Glendalough on kuuluisa esimerkiksi luostaristaan.

Yksi suosituimmista turistikohteista Dublinissa on Guinness Hop Store, joka on panimon yhteydessä toimiva Guinnessin portterinpanoa esittelevä museo. Luonnollisesti museoon on yhdistetty myös kauppa, joka tarjoaa maistiaisia panimon tuotannosta. Ravintoloiden ja pubien ystävät viihtyvät erinomaisesti Temple Bar-alueella, joka sijaitsee juuri sopivasti turistialueen sydämessä.

Jos haluaa kohdata Dublinin eläväisimmillään, kannattaa matka ajoittaa Pyhän Patrikin päivän seutuville. Pyhän Patrikin päivänä irlantilainen kulttuuri suorastaan hehkuu ja kaupungin läpi marssii hieno paraati.

Vieraanvaraisessa Corkissa viihdytään

Etelä-Irlannista löytyy maan kolmanneksi suurin kaupunki Cork, joka on myös tärkeä satamakaupunki. Ystävällisen Corkin läpi virtaa kahteen kanaaliin jakautunut Lee-joki, ja kanaaleja ylittävät lukuisat kauniit sillat. Kaupungin keskusta sijaitsee virtojen välissä.

Kuten Dublinissa, myös Corkissa on paljon nähtävää. Jos haluaa kertasilmäyksillä ihailla kaupungin maisemia, kannattaa kavuta St. Ann’s -kirkon torniin Shandoniin, josta on komeat näkymät kaupungin ylle. Puheliaisiin paikallisiin saa helposti yhteyden pistäytymällä English Market -nimisellä viktorianaikaisella torilla. Katetulla torilla myydään kaupungin parhaita herkkuja juustoista mausteisiin.

Kierros kauniilla saarella

Tramonen rannikkokaupunki on suosittu rantalomakohde, mutta yksi Etelä-Irlannin mukavimmista rantakohteista on keskiaikainen Youghalin kaupunki. Kaupungin alueella on useita kilometrejä pitkiä rantoja, meren herkuilla lastattuja ravintoloita, golfkenttiä ja upeita kävelyreittejä.

Noin 8 kilometrin päässä Corkista sijaitsee Blarneyn kylä keskellä komeaa metsämaisemamiljöötä. Alueelta löytyy esimerkiksi kuuluisa Blarney Stone aivan kylän nimikkolinnan läheisyydessä. Blarney Stone on hyvät puheenlahjat antava kivi, joten jos on esiintymiskammoinen tai ei saa ensitreffeillä sanaa suustaan, kannattaa kiveä tervehtiä halaamalla ja suutelemalla.

Jos haluaa ajella keskellä Irlannin kenties kukoistavimpia maisemia, kannattaa auto suunnata kohti Ring Of Kerrya, jota pidetään yhtenä maailman kauneimmista maisemareiteistä. Killarneyn kaupungista alkava reitti jatkuu Kerry Peninsulaa pitkin, ja matkan aikana on mahdollisuus katsella henkeäsalpaavia maisemia ja vierailla pienissä ja kodikkaissa kylissä. Reitti tekee nimensä mukaisesti ympyrän ja palaa takaisin Killarneyyn.

Killarneyn lisäksi kannattaa tutustua myös Clareen, jonka keskus on nimeltään Ennis. Claressa on lukuisia pieniä kyliä, jotka ovat lähes jokainen kuuluisia irlantilaisen musiikin tapahtumistaan. Aran Islands on saariryhmä, jonne on helppo mennä lautalla esimerkiksi Claressa sijaitsevasta Doolinin kylästä.

IRLANNIN PARHAAT

Irlannin parhaat

Irlannin parhaat elämykset

  1. Koe irlantilaispubit musiikkiesityksineen – niistä löytyy aito paikallistunnelma.
  2. Vuokraa auto ja kierrä vihreää saarta.
  3. Tutustu Dublinin historiallisiin nähtävyyksiin.
  4. Näe Connemaran upeat rannikkomaisemat.
  5. Vieraile hilpeissä irlantilaiskaupungeissa – Derry, Kilkenny ja Cork ovat hyviä vaihtoehtoja.

IRLANNIN MIINUKSET

  • Sää on Irlannissa usein epävakainen.
  • Irlannin hintataso on melko korkea.

Lisätietoja

Irlannin viralliset matkailusivut

Kuvat: Flickr / 1la, Flickr / Andrea Nanni, Flickr / mozzercork, Flickr / informatique, Flickr / Graham Higgs

Päivitetty: 1.3.2016

Irlanti: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia