Matkat Vietnam

Hanoi on unelmakohde chillaajalle, foodielle sekä shoppaajalle

keskiviikko, tammikuu 11, 2017
Täydellinen Hanoi Vietnam

Aloitan Vietnamin matkastamme tarinoimisen pienellä fiilistelyllä Hanoista. Hanoi oli ennen matkaa kaupunki, josta minulla ei ollut minkäänlaista käsitystä tai ennakko-odotuksia. Vietnamin matkamme oli siis ensimmäinen kerta niin R:lle kuin itsellenikin Aasiassa (jos nyt R:n lapsuuden Turkin all inclusive-resorttilomia ei lasketa mukaan). Niin siinä vain kävikin, että hurmaava Hanoi pääsi yllättämään, ja löysi tiensä melkoisen korkealle omien kaikkien aikojen suosikkikaupunkieni listalla.

Olimme henkisesti varautuneet kaoottiseen liikenteeseen, mutta sen lisäksi odotukset olivat melkolailla kysymysmerkkejä. Emme oikein tienneet, että mihin sitä taas olemme nokkamme tunkeneet. Ensimmäinen taksimatka lentokentältä hotellille vain vahvisti pientä jännitystämme, sillä satuimme liikkeelle melko ruuhkaiseen aikaan ja ehdimme jo todistaa ensimmäisen (ja onneksi koko matkan ainoan) mopo-onnettomuudenkin. Mopoilijat taisivat kyllä, onneksi, selvitä säikähdyksellä.

Hanoin kadut Vietnam

Skoottereita kulkee niin oikealla kuin vasemmallakin

Päästyämme hotellille istahdimme sängylle hengähtämään – uskaltaakohan tuonne ulos enää lähteäkään. Pikapäikkäreiden jälkeen ryhdistäydyimme, ja suuntasimme tutkimaan Hanoin Old Quarteria, jossa siis myös yövyimme. Tästä hetkestä eteenpäin kaikki huolet karisivat pois, ja hetki hetkeltä ihastuimme Hanoihin entistä enemmän. Teiden ylittäminenkin sujui jopa helpommin kuin Amsterdamissa – mopoilijat pysähtyivät tai kiersivät jalankulkijat ystävällisesti, kun taas täällä pyöräilijöiden luvatussa maassa pyörätielle eksymisen seuraus on auttamaton purkaus kirosanoja ja ei-niin-kivoja-nimityksiä (mutta hei, hollantilaiseen tapaan niistä ei kuulu ottaa itseensä). Hanoi siis jäi mieleen liikenteensä lisäksi koko matkamme aidoimpana Vietnamina, ihastuttavana kaupunkina täynnä simppeleitä katuruokaravintoloita, tyylikkäitä kahviloita, halpoja turistikauppoja ja trendikkäitä designliikkeitä.

Hanoin kadut Vietnam

Vaikka Hanoin katukuvaa täyttävätkin turistit, ja suuri osa palveluista ja kaupoista on selkeästi suunnattu meille vierailijoille, tuntui kuitenkin siltä, että Hanoissa pääsee tosiaan tarkastelemaan paikallisten elämää. Kaduilla näkyy äärettömän tyylikkäitä skootterikuskeja puvuissaan ja korkeissa koroissaan, samoin kuin vanhoja miehiä korjaamassa mopoja kadulla ja iäkkäämpiä naisia kuljettamassa mielettömän korkuista hedelmäkuormaa polkupyörän päällä ilmeenkään hievahtamatta. Lapsia leikkimässä kadunkulmassa ja huutelemassa hihitellen ’hello’ ohikulkeville turisteille.

Hedelmäkuorma pyörällä Hanoi Vietnam

Matkaamme kuului oikeastaan kolme erillistä pysähdystä Hanoissa. Ensimmäiset kaksi olivat heti matkan alkupäässä, viimeinen juuri ennen paluumatkaamme. Jo ensimmäisen kahden päivän jälkeen alkoi tuntua, että tiedämme hieman, missä kuljemme ja mistä mitäkin löytyy. Olin ajatellut saapuvani aasialaiseen suurkaupunkiin, jossa edes kadun ylittäminen ei onnistuisi ilman pientä paniikkikohtausta. Sen sijaan pääsinkin kokemaan tunnelmallisen, kaoottisen, mutta toimivan kaupungin, jossa lähes kaikkialle pääsi kävellen.

Hanoi kyltti Vietnam

Hanoi siis yllätti. Kulkemisen helppous, ihmisten ystävällisyys, mahtava katuruoka ja kuitenkin paikallinen tunnelma jäivät ehdottomasti mieleen yhtenä koko Vietnamin matkamme suosikeista. Kirjoittelen myöhemmin vielä tarkemmin testaamistamme Hanoin katuruokapaikoista sekä shoppailusta, mutta kaksi vinkkiä osaan jakaa jo heti:

 1. Suosi katuruokapaikkoja, joissa näkyy paljon ihmisiä – tämä sääntö ei pettänyt meitä kertaakaan, vaan ainoat puoli-pettymyksen tuottaneet annokset saimme päätyessämme oikeaan ravintolaan. Lisäksi, vaikka tämä ohje takaakin turistiryhmien seuraamisen, kaikki Tripadvisorin kautta löytämämme paikat löysivät tiensä omien suosikkieni joukkoon.
 2. Shoppaillessa muista tinkiä. Mikäli neuvotteluvaraa ei ole, kerrotaan hinnan olevan fixed price, mutta valtaosassa tapauksia hinnoista saattaa vielä puoletkin olla poisneuvoteltavissa. Mikäli ensimmäistä hinnanalennusyritystä vastaava reaktio on naurunpyrähdys ja hymyileväinen ”no no, 200 (*tai muu alkuperäinen hinta*)”, on hinta lopulta kuitenkin vielä joustava.

Bahn Mi Hanoissa Pho Hanoi Vietnam

Hanoissa riittää myös nähtävyyksiä ja museoita. Esimerkiksi Kirjallisuuden Temppeli (Văn Miếu) on ehdottomasti vierailun arvoinen. Myös Hoa Lo’n vankila, Vietnamilaisten naisten museo sekä Hanoin sotamuseo (Military History Museum) keräävät paljon kehuja, kuten myös lukuisat muut kohteet. Meidän matkallamme moni näistä hienoista kohteista jäi kuitenkin ohjelman ulkopuolelle. Sen sijaan käytimme aikamme rennosti kävelemällä ympäri Hanoin vanhaakaupunkia, ihastelemalla pikkuliikkeiden käsityönä tehtyjä tuotteita ja shoppailemalla pysähdellen milloin mihinkin ravintolaan nauttimaan muutaman kymmenen sentin bia hơi-oluen, puolen euron hintaisen bánh mì-leivän tai maailman parhaan egg coffeen. Nähtävyyksiä vähättelemättä, Hanoi tarjoaa parastaan rennolle hengailijalle, ruokamatkailijalle ja fiilistelijälle.

Iina

Saatat myös pitää näistä

2 Kommenttia

 • Vastaa miija torstai, tammikuu 12, 2017 at 09:56

  Kiva lukea vähän Hanoistakin, mua kun on alkanut Vietnam tässä pikkuhiljaa kiinnostamaan (lähinnä Halong Bayn takia). :) Kuitenkaan mulla ei noista kaupungeista ole oikeastaan mitään tietoa, niin kiva saada vinkkejä! :)

  • Vastaa iinamaija torstai, tammikuu 12, 2017 at 11:11

   Kiva kuulla! Hanoista, ja muutamasta muusta Vietnamin kaupungista, sekä ehdottomasti myös Halong Bayn risteilystä kyllä juttua myös vielä luvassa – pysy kuulolla. :)

  Vastaa