Vauvan kanssa ulkomaille.

Nyt on takana meidän ensimmäinen ulkomaan reissu Annin kanssa. Heti alkuun kerron, että se meni hyvin! Olin suhteellisen rauhallinen matkan ja lennon suhteen, sillä minulla ei ollut mitään odotuksia ja olin valmis siihen, että reissu menee täysin vauvan ehdoilla enkä välttämättä ehdi ”lomailla” lainkaan. Vauvan ensimmäinen koelento oli mennyt sen verran hyvin, etten ollut huolissani siitä, etteikö myös tämä lento menisi.

LENTO

Lentomme Malagaan lähti sairaan aikaisin, kentällä oli oltava klo 4:00 ja se tarkoitti sitä, että heräsimme kaikki jo kolmelta yöllä. Jostain syystä yöllä Anni myös päätti olla tunnin verran hereillä ja kun vihdoin saimme nukahdettua, pitikin jo herätä ja lähteä. Ei varmaan tarvii sanoa, kuinka väsyneitä olimme. Toisaalta – aikainen lento, tarkoittaa melkein kokonaista päivää päämäärässä, mikä on hyvä juttu. Pikkaisen Anni alkuun huudahti väsymystään koneessa, mutta nukahti sitten samantien ja nukkui sen pari tuntia mun sylissä. Sen jälkeen piti vain huolehtia vauvan viihdyttämisestä, niin ongelmia ei ollut. Lennolle kannattaa varata vauvalle vettä, ruokaa, leluja, tutteja, mahdollisesti vaihtovaatteet ja itselle joku iso huivi, millä vauvan voi peittää ja hänen on helpompi nukahtaa. Kentällä kantoreppu tai matkarattaat lähes välttämättömiä.

RUOKA

Tiedän monia, jotka raahaavat vauvan ruokia Suomesta, me ei tehty niin. Otimme mukaan vain valmispuurot, mitä hän syö aamuin/illoin ja vähän ruokaa ekoille päiville, jotta ei tarvitse heti stressata, jos kaupassa ei olisikaan tarvittavaa ruokaa. Annille kelpasi paikallinen ruoka vallan mainiosti. Puurot lämmitettiin hotellissa vesihauteessa ja monia ruokia pystyi syömään suoraan huoneenlämpöisinä. Avattuja purkkeja säilytettiin minibaarin jääkaapissa ja henkilökunta ystävällisesti teki meille siihen tilaa. Ruokaa löytyi kaupoista hyvin, kävimme sekä Lidlissä, että paikallisissa marketeissa ja huoltoasemilla. No problem. Kanattaa varautua, että kaupat on kiinni sunnuntaisin ja juhlapyhinä mistä ei ole koskaan kuullutkaan.

VAIPAT

Kuten ruoan kanssa, myös vaippoja otimme Suomesta vain parille ensimmäiselle päivälle. En ole yhtään tarkka mistään tietystä merkistä, mutten odottanut, ettemme oikeasti löytäisi paikan päällä liberoa tai pampersia lainkaan. Kävimme vaikka mitä marketteja katsomassa, eikä löytynyt. Yhden paketin ostimme ja heitimme suoraan roskiin, en edes kokeillut laittaa vaippoja, jotka oli melkein läpinäkyviä. Saman merkin yövaippat taas olivat ihan jees ja niitä sitten käytettiin loppumatkan. Vaipanvaihto on matkoilla HANKALAAAAAA puuh. Melkein missään ei löydy tiloja pienten vaipanvaihtoa varten. Usein huoltoasemilla ei löydy edes vessoja. Joten joutuikin soveltaa ja rikkomaan omia periaatteita, nimittäin vaippaa on vaihdettu vuokra-auton takapenkillä ja peräkontissa *facepalm*. Suosittelen ostamaan Suomesta sellaisia kertakäyttöisiä vaipanvaihtoalustoja. Kaikkeen sitä joutuu, äiti ja vauva.

LIIKKUMINEN

Aiemmin olimme voineet matkustaa vain yhdellä matkalaukulla 2vko reissuilla, nykyään tavaramäärä on ÄLYTÖN. Yksi laukku meillä, toinen samanlainen vauvalla, rattaat, turvakaukalo, viikonloppulaukku. Hyvä, että mahduimme vuokra-autoon! Meidän rattaat menee suht. koht. pieneen tilaan, joten otimme ne mukaan. Etenkin rattaissamme on hyvä ominaisuus se, että nukkumakoppa on tuon istumaosan sisällä, joten meillä oli käytännössä kummatkin matkalla mukana. Koska Anni on vasta 6kk, päikkärit hän mieluiten nukkuu kopassa, mutta taas kävelylenkeillä kattelee maisemia.

PÄIVÄUNET

Reissulla Anni oli niin innoissaan kaikesta ja oppi vaikka ja mitä, joten päikkäreitä malttoi nukkua vartin kerrallaan 😀 Välillä se turhautti, mutta kyllä siihenkin tottui ja kuitenkin parasta se, että yöunille hän nukahti jo matkalla sänkyyn. Yllättävän helppoa se kuitenkin oli, kyllä se lapsi nukahtaa sit kun on tarpeeksi väsynyt.

ONGELMAT

Tavaramäärä ja vaipanvaihto oli ne pahimmat hankaluudet. Toinen, että kaikki menot joutui aikatauluttaa Annin mukaan. Ravintolaan lähteä niin, ettei hän ole vielä hirveän väsynyt jne. Ravintolassa syöminen loppuen lopuksi meni ihan mukavasti muita häiritsemättä, kun olimme yleensä aina ensimmäisiä illallisasiakkaita ja lasta kun viihdytti, niin ei hän silloin pitänyt turhaa ääntä.

Eli, kaikinpuolin mukava reissu ja ehdottomasti lähdemme pian taas uudestaan. Mukavaa nähdä, että oikeasti kyllä myös vauva tykkäsi ja viihtyi, vaikka sitä luulee, etteihän se mitään ymmärrä. Pakkasen kuivattama iho ja nenän limakalvot parani kummasti ja auringonpaistetta jaksaa odottaa täälläkin!

Vauvan koelento.

Vihdoin se on takana, meidän Annin ensimmäinen lento Ouluun! En tiedä mihin tunteeseen sitä voisi verrata, jännitin sitä ihan sairaasti. Jännitin muistinko pakata kaiken tarpeellisen, jännitin miten pärjätään, jännitin ettei Anni vaan väsy liikaa tai ruve pelkäämään ihmispaljoutta, ettei korvat kipeydy lennolla.. kaikkea mahdollista. Kaiken lisäksi just pari päivää ennen reissua, sairastimme kummatkin flunssaa.

Ai, että sitä helpotuksen tunnetta, kun kone nousi ilmaan ja laskeutui Ouluun ja kanssamatkustajat ihailivat Annin käytöstä. Kyllä vanhemmatkin olivat melkoisen ylpeitä, matkustaminen on suuri asia elämässämme ja jos kävisi niin ettei vauvamme yhtään sietäisi lentämistä, vaikeuttaisi se tilannetta todella paljon. Tietysti myös omalta osalta jännitti se, että aiemmin me olimme niitä matkustajia, jotka pyörittivät silmiä nähdessään pikkuskidejä koneessa. Vielä enemmän, jos omat istumapaikat olivat lähellä.

Alustuksena voisin korostaa sitä, että meidän Anni on hyvin söpö ja mukava, mutta hyvin temperamenttinen pikkuihminen jolla on todella kantava ääni. Keneenköhän hän on tullut 😀 ? Hänellä on niin kova ääni, että jos hän on mun sylissä ja huutaa, mä en kuule mitään muuta. Siis en yhtään mitään. Usein en edes kehtaa kysyä ihmisiä toistamaan asioita moneen kertaan peräkkäin, kun en kuitenkaan kuule. Jos tämä tilanne sattuisi lennolla, termos ja facepalm. Me ollaan tietty totuttu siihen, että meidän pieni osoittaa mieltään, mutta mahdollisuuden mukaan pyritään säästää muita lapsemme kiukuttelulta.

Varauduin lentoon melkoisesti, vaikka kyseessä on vain tunnin lento. Vaippoja, vaihtovaatteita, leluja, maitoa, vettä, kantoreppu, mitähän vielä. Ainiin, tietenkin korvatulppia 😀 Ostimme rautakaupasta tukkupakkauksen korvatulppia ja tarjosimme vieressä matkustaville, siltä varalta jos Anni rupee huutamaan. Onneksi kaikki meni hienosti.

Se on ennenkuulumatonta, että Anni oli nukkumatta niin monta tuntia peräkkäin lainkaan kiukuttelematta. Tuntui, että kentällä hän oli vain innoissaan ja kaikki oli niin mielenkiintoista. Koko matkan pahin homma oli pipon laittaminen. Mutta tosiaan sekä meno- että paluulennot meni hienosti. Paluulento oli vielä tunnin myöhässä, mutta siinä sit oli kiva nukahtaa äidin syliin, kun pääsimme ilmaan.

Imetin Annin nousut ja laskut tai pyrin antamaan vettä ,vaikkei hän sitä niin osaakaan juoda, kunhan pureskelee jotain. Laskeutuessa Helsinkiin hän ei edes herännyt, eikä huomannut mitään.

Nyt meillä on paljon varmempi olo lähteä pidemmälle lennolle Malagaan parin päivän päästä. Annista vielä tulee kokenut lentomatkustaja! Oikeastaan minä ajattelinkin, että me vaan pelätään pahinta ja todennäköisesti kaikki menee hyvin, mutta se oli hyvä kuitenkin varautua kaikkeen mahdolliseen. Veikkaisin, että nyt meidän kynnys lähteä vauvan kanssa matkalla pienenee aikalailla!

 

Tulevia matkasuunnitelmia ja alennuskoodi Booking.comille!

Hei kaikki!

Toivottavasti tämä meidän matkablogi pikkuhiljaa vilkastuu, sillä reissujakin olisi nyt tulossa lapsen kanssa ja ilman. Olemme lähdössä lomalle Marbellaan reilun parin viikon päästä ja se tuntuu aivan hullulta, että viimeeksi olin rantalomalla melkein vuosi sitten! Pähkäilimme pitkään Dubain ja Kanarian/Madeiran välillä, mutta Antti halusi ehdottomasti lentää finskillä, niinpä sitten ostimme reissun Finnair holidaysiltä, joka osoittautui tosi käteväksi matkaa varatessa. Vaikka Dubaihin/Abu Dhabiin olisin halunnut lähteä ihan hirveästi etenkin siitä syystä, että näkisin siellä kaveriani, mutta pelkäsin, että saattaa tuolloin olla jo liian kuuma meidän mussukalle. Marbella on siitä hyvä, että lento on lyhyt, mutta taas säiden suhteen kelpaa varmaan odottaa kaikkea +15 ja +25 välillä. On se sentään lämpimämpää kuin Suomessa 🙂

Kesäkuussa meitä odottaa viikonloppu Ranskan Metzissä, jonne lennetään Luxemburgin kautta ja palataan Brysselistä. Jotta saadaan uusi maa ja uusi neula meidän karttaan, päätimme yöpyä Luxemburgissa menomatkalla, sinne ei varmaan muuten tule eksyttyä. Metziin mennään mieheni RT-klubin Euromeeting  kokoukseen ja nämä tilaisuudet ovat aina melko lystikkäitä. Ihanaa nähdä vanhoja tuttuja ja tutustua Metziin ranskalaisten opastamana.

Ja sitten minä sain aikaisen syntymäpäivälahjan rakkaalta mieheltäni, joka päätti toteuttaa meidän molempien pitkäaikaisen haaveen käydä Japanissa. Eikä siinä vielä kaikki, koska samalla reissulla käydään myös Taipeissa ja lennetään kotiin Singaporesta. Aika hienosti keksitty ja business lennot kermana kakun päälle. Vanheneminen ****ttaa taas pikkaisen vähemmän 😀

Saattaa olla, että muitakin reissuja vielä ehtii ilmestyä odotuslistalle, mutta toistaiseksi niin pitkän hiljaiselon jälkeen, tuntuu aivan mainiolta odottaa tulevaa.

Tässä alla on muuten linkki Bookin.comille, jota kannattaa käyttää, jos mielii saada yöpymisestä 10% palautuksen tilille!

Alelinkki

 

Kuullaan pian taas!

 

 

Vauvan passi ja kuinka vauvasta saa passikuvan.

Matkustamista  vauvan kanssa tuskin voi kutsua lomailuksi, ainakin näin epäilen. Onneksi kohta koittaa meidän ensimmäinen kerta, kun kokeilemme lentämistä Annin kanssa ensin Ouluun ja sitten vasta ulkomaille. Helmikuun lopussa lähdemme Marbellaan reiluksi viikoksi, saapi nähdä miten matkasta selvitään. Tuntuu, että pitäisi oikein tehdä check list, siitä mitä kaikkea täytyy ottaa mukaan. Luulen, että kun on selviytynyt ensimmäisestä kerrasta, kynnys lähteä pienenee aikalailla.

Kun on tehnyt päätöksen, että uskaltaa lähteä vauvan kanssa matkalle, kannattaa hänelle hakea oma passi. Onhan se huvittavaa, että jopa ihan pikkuvauvat tarvitsee passin matkustellessa, mutta näin se vaan on. Jos haluaa ulkomaille skidin kanssa hänellä on oltava passi. Passin hakeminen on kyllä tosi helppoa. Tarvitaan kuva, hakemus, käynti poliisiasemalla ja viikko odotusta.

No mitenkäs vauvasta saa passikuvan? Yllättäen nuo valokuvaamot handlaa homman, tietty voi varmistaa asian myös etukäteen soittamalla, mutta luulen, ettei se taida olla kovin epätavanomaista, että lapsista teetätetään kuvia. Valokuvaajat osaa hommansa kyllä ja heillä on monia keinoja, kuinka naperosta napata poliiseille kelpaava kuva.

Meidän Anni kuvaushetkellä osasi jo pitää päätään ja kuvan ottaminen onnistui niin, että pidin häntä pystyssä omieni polvien päällä istuessa sivuttain jalat korokkeella. Valokuvaaja osaa neuvoa miten siinä kannattaa olla, niin että kuvaan osuu vain vauva. Jos vauva ei pidä päätä vielä, onnistuu kuvat silloinkin. Tuttavalla oli justiinsa vastaavanlainen tilanne ja siinä tehtiin niin, että lapsi pidettiin sylissä mahaa vasten ja välissä oli valkoinen paperi taustana, enimmät varjot sitten photoshopattiin pois.

Kuvatunnuksen saatua, netissä tehdään hakemus ja siihen tarvitaan molempien vanhempien suostumus. Käytännössä yksi vanhempi tekee hakemuksen, toinen saa ilmoituksen sähköpostiin ja verkkopankkitunnuksilla hyväksyy sen. Sitten vauva viedään näytille poliisiasemalle, olimme varmoja, että häneltä otetaan vielä sormenjäljetkin, mutta ei sentään! Nettihakemus maksaa sen 49€ ja poliisiasemalta suoraan 53€. Valmiin passin saa jopa alle viikossa kotiin, mutta tietty hyvissä ajoin se kannattaa aina hakea. Ei ole lainkaan paha nakki!

Sharing

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail