Mallorcan jumalattaret

Taiteilija Joan Bennàssar sijoitti Mallorcan pohjoisrannikolle Can Picafortin alueelle kymmeniä jumalattaria luodakseen saman tunnelman, mitä Homerin Odysseus tunsi saavuttuaan Ithakaan. Teokset ilmestyivät rannoille vuonna 2016 ja siitä asti ovat olleet turistien houkuttimena kuten myös uusi vuosittainen taidefestivaali.

Vaikka pelkät rannatkin ja turkoosi meri ovat upeaa katsottavaa, rannat joissa on jumalattaria ovat sitäkin parempia. Oli hauskaa huomata teos ja sitten huomata, että niitä on useampia ripoteltuna sinne tänne. Jumalattaret ovat jylhiä ja kokonaisuus on näyttävä. Jumalattarien kanssa voi ottaa kuvaa ja jopa uida niiden ympärillä, jos näin tahtoo.

Jumalattaria on yhteensä yli 20 ja ne on jaettu neljään ryhmään The desire, The Ritual, Treasures & The Wound. Jos haluaa uida jumalattarien seurassa kannattaa mennä Son Baulo rannalle tai mennä ravintolan Mar y Paz eteen. Kaksi muuta ryhmää sijaitsevat Plaza Cervantesilla  ja Clot de s’Algassa.

Hotelleilta saa varmasti kartan, johon kyseiset nähtävyydet ovat merkittynä, mutta ne on helposti löydettävissä myös ihan vain kävelemällä rantabulevardia. Ihan hauska Instagram-tärppi näin nykyaikana, joka varmasti lisää alueen houkuttelevuutta. Alueena Can Picafort on melko rauhallinen ja pieni vieressä sijaitsevan Alcudian rinnalla. Tietysti olimme kuitenkin vähän sesongin ulkopuolella, joten en osaa sanoa kuinka paljon mun sanoja kannattaa uskoa. Olimme huhtikuun loppupuolella ja sesonki varsinaisesti kestää toukokuusta syyskuuhun. Kelit oli hyviä Suomen kylmään kevääseen verrattuna ja myös vauvan kannalta sopivan lämmintä, eikä liian kuumaa. Vaikka toistaiseksi olen aina miettinyt, että miten se vauva jaksaa kuumaa ilmaa ja jännittänytkin sitä, mutta nyt Suomessakin oli niin kuumia kelejä ja hienosti se vauva on pärjännyt.

Vaikka Mallorcan lomaa ei menisi viettämään just Can Picafortiin, siitä huolimatta voi käydä vilaisemassa Jean Benássarin luomia jumalattaria.

 

Finnair Holidays – kokemuksia

Varasimme Marbellan matkamme Finnair Holidaysin kautta ja haluaisin kertoa kyseisestä palvelusta lisää. Heti alkuun varoitan, että siihen saattaa jäädä koukkuun. Alkuun olin skeptinen, kun puolisoni asetti tiukan ehdon, että saan valita matkan vain Finnair Holidaysin kautta. Mutta loppuen lopuksi se oli erinomainen ratkaisu.

Pikkuisen kun tutustui Finnair Holidays -palveluun, tajusin kyllä, että se on ihan älyttömän helppoa ja kätevää. Etenkin, kun matkustuspäivät ovat suhteellisen vapaita, pääsee oikeasti valitsemaan sellaiset lennot ja hotellin, mistä itse tykkää ja vieläpä samalta sivulta. Ja kirsikkana kakun päälle saa vielä hyvät pisteet koko reissusta ja lennoista, joita myöhemmin voi käyttää vaikka lentoluokan korottamiseen.

Käytännössä palvelu toimii niin, että sinä valitset matkustusajan, matkanpituuden ja hotelliluokituksen (paljon muitakin asetuksia) ja sitten näiden perusteella palvelu tarjoaa sopivia vaihtoehtoja. Erityisen kivaa esimerkiksi, jos et tarkalleen tiedä mihin haluaisit mennä, niin hakuehdoilla voi katsoa kaikki kohteet läpi listattuna allekkain. Kun sitten klikkaa tiettyä vaihtoehtoa, joka tuntuu sopivalta, voi vielä valita siihen itselleen sopivat lentoajat (saattaa olla hieman hintaeroja).

Ero pakettimatkaan matkatoimiston kautta on ehkäpä siinä, ettei kuljetusta kohteessa ole mahdollista ostaa etukäteen. Kuitenkin, etenkin perheenä matkustavilla voi olla jopa paljon edullisempaa vuokrata kohteessa autoa ja mennä omien aikataulujen mukaan. Vertauksena hiljaittainen kokemus Aurinkomatkojen kuljetuksesta kohteessa, ensin bussia odotetaan ja odotetaan lähtöä, jotta kaikki matkustajat tulevat kyytiin (bussi saattaa usein olla jopa kuuma ja lentomatkan lisäksi joutuu tuntitolkulla istumaan bussissa ilman vettä ja ehkä jopa nälissään). Sitten bussi kiertää kaikki hotellit läpi ja hyvällä tuurilla hotellisi on tietenkin se viimeinen kyseisellä reitillä. Mallorcalla matka matkatoimiston bussilla vei meiltä tuplaten enemmän aikaa, kuin veisi vuokra-autolla. Myöskään paluumatka bussilla ei ollut sujunut odotusten mukaisesti, sillä kohteessa oli iso pyöräkilpailu, jonka takia tiet laitettiin kiinni ja jouduimme lähtemään hotellilta jo aamukuudelta kuusi tuntia ennen lennon lähtöä. Yksi syy miksi olimme ottaneet nimenomaan Mallorcan matkan oli justiinsa sopivat päivälennot, mutta eihän se mennyt sitten putkeen, kun jouduimme heräämään viiden jälkeen. Matkakuljetusten hinta oli 25€ nokka ja nelihenkinen perhe ottaa sillä jo melkein viikoksi auton käyttöönsä. Joten matkan opetus on se, että helpolta vaikuttava järjestely ei kuitenkaan aina oikeasti ole järkevin.

Jos vain mahdollista, aion käyttää tulevaisuudessa aina Finnair Holidays -palvelua, koska se oli niin vaivatonta ja mukavaa. Ainut megamiinus on palvelun huonot kuvat hotelleista, mä en edes ymmärrä miten heillä voi näkyä noin huonot kuvat. Ne on huonolaatuisia ja pieniä ja joistain kuvista just-just saa selvää. Mutta toisaalta, ei oo niin hirvee vaiva katsoa ne kuvat sitten jostain muualta, kun on löytänyt hotellin, minkä pitää potentiaalisena.

 

Hotellimme Marbellassa – Vincci Selección Estrella del Mar.

Haluaisin jakaa kokemuksiamme Marbellan hotellista, jonka varasimme Finnair Holidaysin kautta. Tämän kerran hotellin valinta oli minun vastuullani ja päädyin tähän hotelliin, koska se oli kivannäköinen ja sopivan hintainen, myös sijainti vaikutti hyvältä (niin hyvin mitä kartalta nyt osasin katsoa).

Heti saavuttua hotelli vaikutti oikein hyvältä ja otimme respasta myös aamiaiset loman ajaksi, koska finnair holidaysin kautta varatessa, niitä ei jostain syystä voinut valita etukäteen. Vaikka harrastan sitä, että luen kaikista hotelleista aina ne huonoimmat arvostelut TripAdvisorissa, hotellista ei onneksi mielestäni löytynyt mitään vikaa. Pelkäsin jo tulevani hotelliin, joka on ränsistynyt vanhuuttaan ja osapuilleen keskellä ei mitään ja missä on huonot palvelut.

Todellisuudessa, hotelli oli minusta klassinen tasokas hotelli, meri oli lähellä ja aamiainen ihan sairaan hyvä. Tämän hotellin aamiainen menee mulla heittämällä jopa Top 5 hotelliaamiaisien joukkoon. Herkullisia kinkkuja joka lähtöön, lämpimiä ruokia, tuoremehuja, mahtava valikoima hedelmiä ja oikeasti ihan kaikkea, mitä kasvava nuori tarvitsee. Hotellilla oli muutenkin hyvää ruokaa ja hintataso ihan järkevä.

Puerto Banukseen oli hotellilta lyhyt automatka ja lähimmille ostareille pääsi kätevästi kävellen syömään. Jos autoa ei ole, takseja varmasti tulee käytettyä aika paljon, jos haluaa viettää aikansa ns. pelipaikoilla. Mutta me olimme perhelomalla ja vuokrasimme auton koko viikoksi, niin se ei ollut yllätys, että sillä mentiin joka paikkaan. Missään nimessä en kuitenkaan sanoisi, että hotelli on keskellä ei mitään.

Valitettavasti allasalueista ei tullut nautittua, sillä Espanjassa oli tuolloin vielä melko kylmää. Mutta nekin vaikuttivat hyvin lupaavilta. Altaita on useita ja rannassa myös löytyy hotellin oma beach club, tosin se maksaa erikseen.

Kun matkustaa lapsen kanssa, hyvä hotelli on minusta aika kriittinen asia matkan onnistumisen kannalta, koska yllättäen siellä tulee vietettyä paljon enemmän aikaa, kuin tavallisilla reissuilla. Jos silloin olisi yhtään lämpimämpää, niin olisi ihan mahtavaa nauttia auringosta parvekkeella lapsen mentyä nukkumaan. Tämä hotelli vastasi odotuksia, eikä pettänyt.

 

Sateinen Ronda

Ronda on minusta Aurinkorannikon todellinen helmi. Kaikkien näille kulmille matkaaville, kuuluisi käväistä Rondassa. Ronda on upea tyypillinen Espanjalainen kylä, josta löytyy rotkoja, klassista espanjalaista arkkitehtuuria ja maan vanhin härkätaisteluareena. Rondalla on pitkä historia ja sen aistii kaduilla. En yhtään epäile, etteikö Ronda pureutusi matkailijioiden muistiin jylhillä maisemillaan.

Rondaan vie serpentiinitie ja paikka sijaitsee noin kilometri meren pinnan yläpuolella. Syvässä rotkossa virtaa joki, jonka yli on rakennettu ehkä tunnetuin ja kuvatuin nähtävyys Puente Nuevo -silta. Nykyaikainen härkätaisteluperinne sai myös alkunsa Rondasta.

Valitettavasti meidän vierailumme aikana, satoi kaatamalla vettä emmekä lapsen kanssa lähteneet kiertää kujia ja Ronda on meidän puolesta nähty pelkästään auton ikkunasta. Toisaalta minä olen aivan 100% varma, että ensi kerran eksyttyä Aurinkorannikolle – Ronda on meidän To Do -listalla. Se oli sen verran henkeä salpaava, että sinne on pakko palata tutustuakseen paremmin. Sateisella kelillä siitä ei myöskään saa niitä näyttävimpiä kuvia, joten senkin puolesta sinne on pakko mennä takaisin. Puente Nuevo -silta on varmasti kylän kuvatuin nähtävyys, mutta ymmärsin, että Rondalla on todellakin paljon enemmänkin annettavaa.

Yllättäen, vaikka kyseessä oli aamupäivä ja off season aika, Rondassa näkyi bussilliset turisteja. Se vähän jäi askarruttaa, että kuinka täynnä se on hyvällä kelillä sesonkiaikaan. En osaa sanoa, onko turisteja silloin haitaksi asti, mutta se täytyy tarkistaa. Vuokra-autolla sinne pääsee erittäin kätevästi ja nopeasti. Tämmöiset kylät on ylipäänsä syy, miksi Euroopassa matkustellessa, pyritään aina vuokraamaan autoa. Liikkuminen on niin helppoa ja lapsen kanssa voi ottaa kaikki tarvittavat mukaan ja mennä omien aikataulujen mukaan.

Mun puolesta Ronda ehdottomasti menee jatkoon, vaikka ensituttavuus jäikin hieman pintapuoliseksi. Kovasti suosittelen tätä Espanjan Aurinkorannikon helmeä.

Sharing

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail