Hotelliarvostelussa: Noormarkun ruukin vierastalo Vainiola

Noormarkun ruukki, Pori

Noin vuosi sitten roadtrippailimme Satakunnassa ja aivan sattumalta löysimme pienestä Noormarkun taajamasta idyllisen Noormarkun ruukin alueen. Silloin jäi hampaankoloon ajatus kun emme voineet jäädä ruukkiin pidemmäksi aikaa. Tämän vuoden syyskuussa palaset naksahtivat kalentereissa kohdilleen ja palasimme mieheni kanssa takaisin kauniin ruukin helmaan kyläilemään.

Jos haluat lukea ensimmäisestä vierailustamme, löytyy juttu tämän linkin takaa. Tämän kertaisessa jutussa keskitytään ruukin vierastalojen tarjoamaan antiin sekä ruukin lisäpalveluihin.

Noormarkun ruukki ja idylliset vierastalot

Saavuimme Noormarkkuun Mauri-myrskyä enteilevänä lauantaipäivänä. Taivas roikkui alhaalla harmaana ja vettä viskoi vaakatasossa. Ei siis välttämättä parhaimmat edellytykset ulkoilulle ja ruukin alueen ihastelulle kävellen.

Astelimme Ruukin Klubin ovesta sisään. Pöydillä oli hurrikaanilyhdyissä palavia kynttilöitä ja musiikki kuului kaiuttimista hiljaisella tempolla. Ovella oli henkilökuntaa sattumalta vastassa, ja kysyessäni olenko tullut vastaanottoon, sain sydämellisen vastauksen: ”Kyllä olette! Tervetuloa! Olemme jo odottaneet teitä!” Nämä lauseet kuvaavat hyvin tuota vuorokautta jonka ruukissa vietimme. Henkilökunta oli superystävällistä ja erityisen palvelualttiita. Näin pääkaupunkiseudulta tulleelle, voi ystävällinen mutta tuntemattomalta henkilöltä tullut lause suorastaan jähmettää paikoilleen. Puhuuko hän minulle?

Olimme varanneet etukäteen pöydän ruukin kartanolounaalle. Luvassa olisi pöytiin tarjoiltu lounas; alkuruoalla, pääruoalla sekä kahvilla ja konvehdilla. Hintaa tällä kahta päivää ennen tilattavalla kartanolounaalla on 25,00€. Lounasta tarjoillaan klo 11.00 – 14.00 välisenä aikana.

Olen kuullut paljon hyvää lähistöllä asuvilta ystäviltä ruoan tasosta, mutta mitä seuraavaksi seurasi, ylittivät kaikki odotukset. Alkuruoaksi meille tarjottiin nokkoskeittoa uppomunalla ja friteeratulla nokkosella, palanpainikkeeksi ruukin omassa keittiössä leivottua rapeaa leipää. Alkukeitto oli erittäin hyvää, samettisen kermaista ja nokkonen maistui keitossa hyvin miellyttävältä kananmunan kanssa. Ruoka oli oikein sopivaa harmaan syyssään kylmettämille matkustajille.

Odotellessa pääruoan saapumista ehdin tarkastelemaan lähemmin myös Klubin ruokasalia. Lounas ja aamiaisbuffee tarjotaan Klubin lasiverannalla josta aukeavat näkymät pellolle sekä joelle. Tästä joesta Noormarkun ruukki saa edelleen sähkönsä ja onkin täysin omavarainen mitä tulee energian käyttöön. Salissa oli meidän lisäksi kaksi muuta ryhmää jotka keskustelivat firman tavoitteista hyvän ruoan ääressä.

En ehtinyt kauempaa heitä kuulostelemaan, kun pöytään tuotiin pääruoka joka oli härkää, perunasosetta paikallisten pientuottajien perunoista, kauden kasviksia ja ruskeaa kastiketta.

Lihan ympärillä oleva pekonivyö oli pitänyt huolen, että liha oli samalla mureaa ja erittäin pehmeää. Perunamuusi maistui rehelliseltä perunalta ja kasvikset tuoreilta juuri kuin maasta poimituilta. Ruoka oli erittäin herkullista ja lounaaksi erittäin hyvin tehtyä. Meidän pöydässä ei paljoa puhuttu kun keskityimme makuvivahteisiin ja herkutteluun.

Hyvin sujuneen lounashetken päätti haudutettu tee ja pala Fazerin sinistä. Enkä yhtään lounaan jälkeen ihmettele, miksi Noormarkun Klubi on Rôtisseurs – kilpiravintola.

Ruokailun jälkeen siirryimme Noormarkkujoen partaalta löytyvään Vierastalo Vainiolaan.

Vierastalo Vainiola

Vierastalo Vainiola rakennettiin vuonna 1890 ruukin tilanhoitajan käyttöön erittäin hyvälle paikalle. Vuonna 1942 Alvar Aalto suunnitteli Vainiolaan peruskorjauksen jonka pohjalta vierastalo on mm. täynnä ”Aallon aarteita”. Uusin peruskorjaus on tehty vuosituhannen alussa Aallon henkeä kunnioittaen. Vainiolassa on esillä mm. Artekin huonekaluja joiden joukossa on uniikkeja kappaleita, jotka eivät koskaan päätyneet tuotantoon asti.

Vainiolassa on kahdeksan yksilöllisesti sisustettua makuuhuonetta, keittiö sekä suuri oleskelualue. Aivan vierastalon edustalta löytyy Liiteri-niminen saunallinen kahden hengen sviitti.

Kaikki vierastalot ovat varattavissa kokonaan yksityiskäyttöön tai hotellihuoneittain.

Vierastalojen huoneiden hinnat alkaen 125€/2 hengen huone.

Artekia, Artekia ja Artekia

Vierastalon joen puoleinen edusta on perinteinen kertaustyylinen, mutta etupiha suurine ikkunoineen on jo huomattavasti enemmän Aallon arkkitehtuurin näköistä.

Vierastaloon astuessa tulee väistämättä mieleen kuin olisi astunut jonkun kotiin. Henkilön joka arvostaa taidetta sekä kotimaisia laatuhuonekaluja. Huoneiden seinillä riippuu julisteita Artekin ja Karhulan lasin menneistä myyntinäyttelyistä.

En ole koskaan nähnyt missään vierailemassani kohteessa yhtä paljon Artekia kuin täällä Vainiolassa. Modernit lamput, nojatuolit, pöydät ja pöydillä olevat Aalto-maljakot muistuttavat menneestä suurmiehestä, joka vieraili Noormarkussa hyvin usein. Tästä piti huolen Ahlströmin ja Aallon sukujen välinen yhteistyö joka jatkui aina 20 vuoden ajan. Aalto suunnitteli peruskorjausten lisäksi alueelta löytyvän Villa Mairean joka on edelleen yksi Aallon arvostetuimmista kohteista.

Majoitustiloja löytyy Vainiolan alakerrasta, oleskelutilojen takaa sekä ylhäältä toisesta kerroksesta. Huoneemme, joka on numero kaksi, on kahden hengen nurkkahuone jokimaisemilla. Huone on vaalein, skandinaavisin värein sisutettu sekä tietysti ripauksella Artekia. Huoneessa on kaksi varsin mielenkiintoista tuolia, jotka ovat jännittävän näköisiä, mutta eivät ehkä kaikkein mukavimpia istua. Suuri, korkea parisänky on huoneessa pääosassa. Sen päällä on paljon tyynyjä jotka kutsuvat uppoutumaan sängyn saloihin pidemmäksikin aikaa.

Huoneessa on erittäin siisti valkea kylpyhuone ja niin modernit Oraksen hanat, että niiden käyttämiseen tarvitsee käyttöohjeet (ainakin me tarvitsimme).

Huoneen hintaan kuuluu vesipulloja, erittäin hyvin toimiva wifi, maksuton pysäköintialue sekä aamiaisbuffet. Kosken partaalta löytyvästä vanhasta pesulasta löytyy lisäksi moderni kuntosali sekä sähkösauna joka on vierastalojen asukkaiden käytössä niin haluttaessa.

Lisäksi ruukista löytyy parikin saunaa jotka sopivat isommille ryhmille. Saunat ovat tilattavissa erikseen. Tämän linkin takaa löytyvät saunapaketit sekä hinnasto. Mikäli tennis on lähellä sydäntä, alueelta löytyy myös tenniskenttä joka on vieraiden käytettävissä.

Kun olemme tutkineet oman vierashuoneemme, lähdemme tutustumaan tarkemmin itse rakennukseen. Suuri oleskelutila on omalla tavallaan erittäin kodikas; takassa on suuria kynttilöitä odottamassa syysmyrskyä, ruokasali suorastaan kutsuu ihmisiä illanviettoon ja moderni keittiö, joka on vieraiden käytössä, lämpimälle kahvikupposelle. Puhumattakaan kuusien kehystämästä vehreästä pihasta, jossa omenapuut tarjoavat poimijalleen satoaan.

Myrsky väistyy

Oikeastaan on suuri harmi, että myrsky väistyi illan myötä sisämaahan. Olisi voinut olla erittäin romanttista polttaa kynttilöitä takassa ja katsoa suurista ikkunoista myrskyn myllertämistä ulkona pimeydessä.

Ilta-auringon valossa ruukki kylpee väriloistossaan. Puissa on jo ruskaa joka punaisin ja keltaisin eri sävyin koristaa jo entisestään kaunista miljöötä. Ruukki on niin viehättävä, etteivät sanat riitä sitä kuvaamaan!  Makkarakoski jatkaa leppoisaa kulkuaan ajan saatossa ja hetken tunnemme olevamme osa suurta kokonaisuutta historian ketjussa.

Pimeyden laskeutuessa ruukkiin, vain siellä täällä pilkahteleva valo kertoo, että läsnä on muitakin ihmisiä. Yö on yhtä rauhallinen kuin iltakin oli. Meidän lisäksi vierastalossa yöpyy toinen pariskunta, mutta vahvat seinät pitävät huolen huoneiden äänettömyydestä.

Ruukin aamiaispöytä on katettu!

Sunnuntaiaamu valkenee usvaisena ja raukeana.

Vierashuoneesta avautuva näkymä on maalaismaisemaa parhaimmilaan!

Pukeudumme ja suunnistamme muutaman kymmenen metrin päähän Klubin aamupalapöytään. Aamupala on tarjolla klo 8.00 – 10.00. Henkilökunta on vaihtunut, mutta paikalla olevat, ovat aivan yhtä vieraanvaraisia ja ystävällisiä kuin edellisen päivän henkilökuntakin oli.

Aamiaispöydän ruokalista

Noutopöytä suorastaan notkuu aamiaisen painosta, ja mikä ilahduttavinta, tarjolla on paljon paikallisia herkkuja kuten uunituoretta leipää, hirvimetvurstia ja – nakkeja, puolukka- ja omenasurvosta, hedelmäkimara luumuista ja punaviinimarjoista sekä paksua marjafruitieta.

Tuoreus maistuu jokaisessa suupalassa. Muiden vieraiden tullessa aamiaiselle, kuuluu pöydistä vain tyytyväistä maiskutusta. Ahvenanmaalainen pannukakku omena-kanelisurvoksella on erityisen hyvää ja vaalea leipä jonka päälle kylmä voi oikein sulaa. Nam!

Uunituoretta leipää

Kaiken kaikkiaan vierailu Noormarkun ruukissa oli juuri sitä, mitä etukäteen olin ajatellutkin sen olevan; Kosketus ylellisyyttä, erittäin kauniissa historiallisessa ympäristössä, ja vain vajaan 15 kilometrin päässä Porin keskustasta sekä merellisestä Reposaaresta.

Reposaaressa myrskyää

Suurena yllätyksenä tulivat henkilökunnan pyyteetön ystävällisyys sekä maistuvat antimet joita Noormarkun Klubi tarjoaa myös Take Away-tuotteina. Jos haluat viettää päivän hiljaisuudessa, nauttien ainutlaatuisesta miljööstä luonnonrauhassa, on Noormarkun ruukki myös sinun paikkasi!

 

 

 

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Tatjaana torstai, lokakuu 4, 2018 at 10:42

    Kiitos erinomaisesta hotelliarvostelustasi. Teitkö arvostelun kirjoittamisen ilosta? Vai saitko palkaksi rahaa tai ilmaisen yöpymisen? Kiinnostaa tietää, koska juttusi on mielestäni ammattilaisen käsialaa, mutta tekstissäsi ei ole mitään mainintaa mistään yhteistyöstä (ilmainen yöpyminen) tai kaupallisesta yhteistyöstä (rahapalkka).

    Tarja

  • Leave a Reply