Erikoiset kesäkohteet: Kansallismuseon tornikierrokset

Kansallismuseo, Helsinki

Taannoisen Helsinki-päivän yhtenä ohjelmanumerona oli päästä tutustumaan Kansallismuseon torniin. Onnekseni olin ilmoittautuessa niin onnekas, että pääsin mukaan kierrokselle joka oli kahdessa minuutissa varattu täyteen. Tänä kesänä jokaisen asiasta kiinnostuneen ja nopean on keskiviikkoisin mahdollista osallistua tornikierroksille mukaan.

Kansallismuseon torni

Kansallismuseo avattiin yleisölle vuonna 1916. Museo on arkkitehtikolmikko Gesellius – Lindgren – Saarinen näyttävin kansallisromanttinen luomus. Rakennuksen ulkoasu jäljittelee suomalaisia keskiaikaisia linnoja ja kirkkoja.

Tornilla ei varsinaisesti suunnitelmissa ollut mitään varsinaista käyttötarkoitusta. 1900-luvun alussa oli vain tapana rakentaa torni näyttäviin rakennuksiin. Vuosien myötä torni on toiminut mm. museoesineiden varastona sekä pienimuotoisten tilaisuuksien näyttämönä.

Kansallismuseon tornin parveke on 38,5 metrin korkeudessa. Korkeutta tornilla on yhteensä 58 metriä. Tornissa suoritettiin taannoin mittava kunnostusprojekti, joka valmistui vuoden 2017 Suomen 100-vuotisjuhliin. Remontin aikana jokainen tornin kivi käytiin läpi, sadan vuoden aikana kostuneet rakenteet korvattiin uusilla sekä rakennettiin tuuletuskanavat kivien taakse.

Kesällä 2018 keskiviikkoisin klo 16.30 – 18.00 on mahdollisuus osallistua tornikierroksille 5€ maksua vastaan. Kierrokset ovat suosittuja joten kannattaa olla ajoissa paikalla koska mukaan mahtuu vain rajallinen määrä osallistujia. Innokkaat kiipeilijät ilmoittautuvat kierrokselle lippukassalla. Kierros ei sovi aivan pienille lapsille, eikä henkilöille joilla on liikkumisvaikeuksia tai ongelmia sydämen kanssa.

Kohteessa

Helsinki-päivän tornikierroksille ilmoittautuminen suoritettiin internetin avulla joten kierrokselle osallistuvien lukumäärä oli tiedossa, eikä jonotusta kierrokselle ollut. Aloitussanojen jälkeen ryhmä pääsi tutustumaan tornin menneisyyteen opastekstien muodossa sekä lopulta kipuamaan portaita oppaan perässä ylös. Aikaa kierrokselle on varattu tunnin verran.

Kiipeäminen saa hengästymään, portaita ylös kun on noin 174 kappaletta. Vaikka ulkona on lämpöä reippaasti yli parinkymmenen asteen, kiviseinien sisällä on viileää. Mukaan kannattaa kuitenkin ottaa pieni vesipullo suuta ja kehoa kostuttamaan.

Puiset portaat kiertävät tornin seinämiä, välissä on tasoja, joilla mahdollisuus hieman huilia kunnes saavumme ylätasanteelle parvekekerrokseen. Matkan varrella on lisää opastietoa, tällä kertaa äskettäin suoritetusta valtavasta tornin sekä museorakennuksen graniittijulkisivun korjausurakasta.

Aivan tornin ylimpään osaan emme pääse, ullakolle veisivät vielä harvinaiset puiset kierreportaat.

Mutta kyllä tornista näkyvät maisemat kipuamisen voittaa! Kansallismuseon tornissa on parvekkeita jokaiseen ilmansuuntaan. Kolmen parvekeen puuovet ovat vierailupäivänä avoinna.

Musiikkitalon kulmaa sekä Nykytaiteen museo Kiasma.

Eduskuntatalo.

Tornista voi seurata läheisen Mannerheimintien tohinaa sekä pääkaupunkiseudun vilkasta elämää. Moni Helsingin maamerkeistä sekä matkailunähtävyyksistä on nähtävissä näin lintuperspektiivistä. Pieni tuulenvire käy parvekesyvennyksissä ja pian kiipeäminen on muisto vain… Helsinki, tuo Pohjolan valkea kaupunki!

Puiden takana siintää peruskorjauksessa oleva Olympiastadion sekä Pasilan torni.

Alaspäin meno on huomattavasti rivakampaa kuin ylösmeno. Tunti riittää mainiosti kierrokselle ja mikäli kalenterissa on tilaa, voi tehdä vielä kierroksen Kansallismuseon vakionäyttelyissä tai vierailevassa Barbie-näyttelyssä.

Mielenkiintoinen tornivierailu sopii vallan mainiosti pääkaupunkiin tuleville vierailijoille eikä se tee pahaa myöskään pääkaupunkiseudun alkuasukkaille. Opastettu kierros on lisäksi moneen muuhun opastettuun kierrokseen verrattuna varsin edullinen!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply