Lusto – Yllättävän hyvä museo metsästä!

Lusto, Suomen Metsämuseo, Punkaharju

Viime kesänä ajelimme pitkästä aikaa läpi Punkaharjun kansallismaisemien. Voisinpa sanoa, ettei sellaista suomalaista löydy jonka sydäntä maisemat eivät helähdyttäisi. Sen verran upeita harjun päältä levittäytyvät sinivalkoiset maisemat ovat!

Aurinkoisen kesäpäivän lomassa tavoitimme Punkaharjun entisen asemarakennuksen sekä aseman vieressä toimivan Luston, joka on valtakunnallinen metsäalan erikoismuseo ja tietokeskus. Ja koska meitä kiehtovat erikoiset paikat ja museot, oli sitten käytävä myös tämä museo katsomassa.

Lusto lyhyesti

Suomen metsämuseo on perustettu vuonna 1994. Museo käsittelee metsää ihmisen näkökulmasta, onhan meillä pitkä yhteinen historia takanamme kuten myös toivottavasti yhtä pitkä tulevaisuus edessä.

Ajomies-patsas löytyy museon edustalta.

Lustossa pääsee tutkiskelemaan metsää moni erin tavoin; erilaisten näyttelyiden, kokoelmien, tapahtumien, teemapäivien ja työnäytösten avulla. Museosta löytyy oma Lasten Lusto-osasto, joka saa niin lapset kuin lapsenmielisetkin valtaansa. Tarjolla on mm. pienoismalleja, simulaattoreita sekä kaikenlaista puuhaa perheen pienimmille.

Museossa on kattava museokauppa sekä museoravintola Nila, joka muuten tarjoaa herkullista lohikeittoa!

Metsämuseo on avoinna ympäri vuoden: 1.1. – 30.4. ja 1.10 – 31.12. tiistaista sunnuntaihin klo 10.00 – 17.00. Toukokuussa ja syyskuussa päivittäin klo 10.00 – 17.00. Kesäkuukausina päivittäin klo 10.00 – 19.00.

Pääsyliput museoon: aikuiset 10€, lapset (4 – 15v.) 5€ ja perhelippu 25€.

Osoite: Lustontie 1, 58450 Punkaharju.

Kohteessa

Metsämuseo on mistä muustakaan kuin puusta tehty. Museon sisäänkäynti on samalla ylväs, mutta kuitenkin hyvin rakennuspaikalleen sopiva. Rakennusta kehystävät punertavat hongat.

Ensimmäisenä emme kuitenkaan menneet museoon sisälle vaan kiersimme ulkopuolella olevat taidokkaat moottorisahoilla tehdyt puuveistokset. Puunveistokilpailuun osallistuneet pienemmät työt olivat museon sisäpihalla ja alempaa parkkipaikalta löytyi mahtavia veistoksia, joiden tekeminen on vaatinut niin tarkkuutta kuin kärsivällisyyttä. Todella hienoja! Itse ihastuin ehkä hieman kolkkoonkin puuveistokseen josta tuli mieleen Budapestista löytyvä Anonyymi patsas. Puuveistokset ovat myös myynnissä, mutta onneksi auto oli jo tupaten täynnä matkatavaraa, niin sinne ei mahtunut veistosta mukaan…

Sisällä rakennuksessa pääsee vilkuilemaan museon tulevaan antia sillan päältä. Rakennuksessa on avaruutta ja tilaa hengittää. Tästä on perinteinen museorakennus kaukana.

Ennen lipputiskiä vierailija ohittaa myös varsin kattavalla valikoimalla varustetun museokaupan josta varmasti löytyy jokaiselle jotakin. Kolotti sitten namihammasta, tarvitset viemisiä kesälomavierailulle tai magneettia jääkaappisi oveen.

Päänäyttelyt

Itse museo on mielenkiintoinen, tarjoten paljon nähtävää monenikäisille ja -kokoisille kävijöille. Koneaika- näyttely vie erityisesti tekniikasta kiinnostuneet henkilöt mukanaan. Näyttelyssä on esillä suurten mm. metsäkoneiden kokoelma ja moottorisahatorni jossa on 120 erilasta moottorisahaa. Unohtamatta simulaattoreita jossa pääsee testaamaan omat metsäkoneenkuljettajan taidot. Täältä ei meinaa miestä saada lähtemään pois…

Moottorisahatorni. Kuva: Timo Kilpeläinen/Lusto.

Lasten Lusto taas vetää niin tytöt kuin pojatkin puoleensa, ja täällä on oma osastonsa kosketeltaviin ja kokeiltaviin esineisiin. Leikkiminen on tässä osiossa museota sallittu, löytyy niin Karhunpesää kuin Lasten puuta, niin ja niitä simulaattoreita.

Lasten Lustossa pääsee kokeilemaan mm. moottorisahoja. Kuva: Timo Kilpeläinen/Lusto.

Suomalaiset metsät-näyttelyssä pääsee mm. kurkistamaan pontikkapannujen ja viinankeiton historiaan. Metsä on toiminut piilopaikkana myös korpikuusenkyyneltä keittäville. Näyttelyn tiimellyksessä pääsee myös omiin lapsuusmuistoihin käsiksi, nimittäin esillä on soputeltta, joka ei todellakaan täytä enää nykyisiä retkeilystandardeja… Sateisina öinä kun koko perhe kastui kosteuden tiivistyessä teltan sisäpinnalle.

Punkaharju postikorteissa näyttelyn antia. Kuva: I. K. Inha.

Punkaharju postikorteissa- ja Vanha Savotta-näyttelyt vievät tällaisen historiasta hurahtaneen mukanaan. Liekö vanhat Suomi-filmit tehneet tehtävänsä, mutta savottakämpät ja ihmistarinat kiehtovat kovasti. Ja kyllä, silloin työ on ollut raskasta puuhaa, jossa ei voimia ole säästelty.

Erikoisnäyttelyt

Lasten Lustosta löytyy taiteilija Sanna Vatasen erikoisnäyttely, Virkatut moottorisahat. Tämä näyttely on esillä myös tämän kesän ajan aina 31.10.2018 asti. Vaikka moottorisahat ovat virkattuja, ne näyttävät hätkähdyttävän aidoilta. Moottorisahat ovat myös sympaattisia, moni metsätöissä ollut mies kun on antanut ”työkumppanilleen” nimen jotka nyt koristavat virkattuja sahoja. Mukana on mm. Husse, Dolmari ja Sulhaspoika.

Virkattu moottorisaha, Husse. Kuva: Sami Repo.

Erikoisnäyttelyiden joukossa on myös ITE puusta näyttely joka on esillä 6.1.2019 asti. Näyttelyssä 17 eteläsavolaista itseoppinutta taiteilijaa esittelee puutaidettaan.

Mesikämmen-näyttelyn satoa. Kuva: Eija Matikainen.

Tämän vuoden näyttelyistä on pakko mainita Eija Matikaisen Mesikämmen-näyttely. Luston aulaa koristaa 20 kappaletta karhuista otettuja ihania kuvia elokuun loppuun asti. Jos liikut Luston kulmilla, käy ihmeessä ihastelemassa, Luston aulaan kun on ilmainen sisäänpääsy.

Eikä tässä vielä kaikki, parhaiten museon anti selviää käymällä Lustossa. Meidät museo ainakin yllätti positiivisesti annillaan. Lopulta kiersimme museon takapihan jossa elokuisessa auringonpaisteessa tutkailimme vanhoja metsätöihin liittyviä koneita sekä työnäytöksissä valmistuneita rakennuksia.  Suomen Metsämuseossa vierailu on kesälomapuuhaa parhaimmillaan!

Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply Pia / Lyhyenä hetkenä lauantai, toukokuu 12, 2018 at 23:57

  Oon kuullut Lustosta aiemminkin paljon hyvää, mutta vielä en ole itse ehtinyt museoon tutustumaan. Tämä kesä vietetään Savossa, joten voi hyvin olla, että jonain viikonloppuna tehdään retki Lustoon!

  • Reply Reissaaja1 sunnuntai, toukokuu 13, 2018 at 11:47

   Kiitos Pia kommantistasi!
   Ja mukavaa lomailua Savossa. 🙂

  Leave a Reply