Kokemuksia Valko-Venäjän rajalta

Minsk, Valko-Venäjä

Helmikuussa 2017 Valko-Venäjä höllensi rajavaatimuksiaan 80 maan kohdalta joihin kuuluvat mm. kaikki EU-maat ja Yhdysvallat. Ennen viime vuotta, Suomen kansalaiset tarvitsivat Valko-Venäjälle matkustamiseen viisumin.

Aivan suoraan ei Valko-Venäjälle edelleenkään mennä, vaan on olemassa säädöksiä matkustamiseen jotka kuuluvat seuraavasti:

 • Viisumivapaus on olemassa vain Minskin lentokentälle lentoteitse saapuvia
 • Matkan ei pidä alkaa Venäjältä tai loppua Venäjälle
 • Matkustajalla on oltava voimassa oleva passi
 • Mukana on oltava rahaa vähintään 25 euroa vastaava summa/matkapäivä
 • Matkustajavakuutus joka on voimassa Valko-Venäjällä ja kattaa sairauden aiheuttamat hoitokulut vähintään 10 000 euroon asti.

Mikäli matkailija täyttää asetetut vaatimukset, hän saa viipyä Valko-Venäjällä viisi vuorokautta.

Näillä ohjeilla lähdimme Minskiin.

Rajalla

Lentokoneesta ulos päästyämme bussi kuljetti meidät lentokenttärakennukseen jossa hoidetaan rajamuodollisuuksia. Rakennuksessa on lukuisia virkailijapisteitä, mutta silti passien tarkastelu ja niihin käytetty aika yllätti matkailijat täysin.

Kunkin matkustajan passia tarkasteltiin kaikella hartaudella ajan kanssa. Passi vedettiin ainakin kaksi kertaa sähköisen järjestelmän läpi, tutkittiin infrapunavalossa, rajavartijan toimesta luupilla sekä väännellen ja käännellen sen verran paljon, että näytti siltä, että passin sivut alkavat irtoilemaan. Samalla maahantulovirkailija kyseli seuraavia kysymyksiä englanniksi, erittäin venäläisellä aksentilla:

 • Viisumi
 • Kauanko olet Minskissä?
 • Milloin lähdet?
 • Oletko yksin?
 • Todistus sairausvakuutuksesta (kannattaa pyytää matkavakuutuksesta mukaan englanninkielinen paperi)
 • Rahaa virkailija ei sentään halunnut nähdä

En ole koskaan ollut yhtä kauan syynättävänä kuin tullessani ja lähtiessäni Valko-Venäjältä. Nimittäin sama tarkastelu suoritettiin ennen lentokentän kansainväliselle puolelle pääsemistä, joka ihmetytti vielä tuloakin enemmän. Tosin sairausvakuutuksesta virkailija ei tuolloin enää ollut kiinnostunut.

Kun rajavirkailija totesi passin aidoksi, hän leimasi passin ja toivotti ”Good luck”, joka huvitti syynättyä matkailijaa.

Matkatavarahallista on mahdollisuus nostaa automaatista rahaa tai vaihtaa sitä 2. kerroksessa löytyvässä pankissa, nimittäin Valko-Venäjän ruplia et voi Suomesta vaihtaa mukaasi.

1. kerroksesta löytyy pieni valtion ylläpitämä turistipiste josta hyvällä tuurilla voi löytää muutaman esitteen. Tätä kautta voi myös tilata itselleen luotettavan kuljetuksen itse Minskin kaupunkiin. Kyyti maksaa 35 BYN eli noin 15,00€ (neljä henkilöä). Suurista matkalaukuista tulee erillinen maksu. Turistipisteestä voi varata kaupunkiin myös majoituksen, mikäli sellaiselle on tarvetta.

Minskin lentokenttä sijaitsee varsin kaukana itse kaupungista, 42 km päässä. Matka-aikaa autolla Minskiin kestää noin 45 – 60 minuuttia riippuen muusta liikenteestä. Tiet ovat leveitä ja erittäin hyvässä kunnossa.

Puolet matkasta on hyvin suomalaisen näköistä maisemaa; peltoja ja metsiä. Metsäkaistaleiden yhteydessä varoitellaan peuroista sekä karhuista. Toinen vajaa puolikas on esikaupunkialuetta joka kasvaa Minskin kaupunkia kohden mentäessä.

Minskin kaupunki osoittautui yllättävän viihtyisäksi, viehättäväksi ja ennen kaikkea siistiksi kaupungiksi, siitä tarinaa lähitulevaisuudessa enemmän.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Terhi/Fammo matkalla sunnuntai, huhtikuu 15, 2018 at 18:41

  Me matkasimme Minskiin bussilla ja meillä oli viisumit, mutta kyllä niihin tarkastuksiin meni tovi. Paluumatkalla meillä oli lainassa minskiläinen bussi ja tarkastukset olivat yhtä pitkiä.

  • Reply Reissaaja1 maanantai, huhtikuu 16, 2018 at 10:38

   Kiitos Terhi kommentistasi!
   Eli tarkastuksiin menee aikaa vaikka kulkuneuvo olisi mikä tahansa.

 • Reply sari/ matkalla lähelle tai kauas maanantai, huhtikuu 16, 2018 at 20:41

  Kiinnostaa Valko Venäjä, joten kiitos näistä tiedoista. No ensin nyt loppuvuodesta Kiovaan!

  • Reply Reissaaja1 tiistai, huhtikuu 17, 2018 at 09:49

   Kiitos Sari kommentistasi!
   Ja hyvää Kiovan matkaa, sitten kun se on ajankohtainen! 🙂

  Leave a Reply