Katsaus temppeleistään tunnettuun Siem Reapiin

Siem Reap, Kambodza

Menneellä Aasian reissulla päätimme viettää aikaa hieman pidempään Siem Reapissä vaikka usean bloggaajan teksteistä paistoikin, ettei pieni kaupunki tarjoa temppeleiden lisäksi paljon muuta ihmeteltävää.

Siem Reapin kaupunki on kuin mikä tahansa ”Välimeren lomakohde”, täynnä erilaisia palveluita hierontapaikoista ravintoloihin ja kahviloihin, onpa kaupungissa oikein oma Pub-katukin. Ainoa mikä puuttuu, on merenranta. Tosin Siem Reap-joki virtaa kaupungin vierustaa mutta siinä ei suositella uitavan. Tämä ei tosin koske paikallisia jotka kylpevät, kalastavat, pesevät vaatteensa sekä heittävät roskansa jokeen.

Keskustassa vanhan ranskalaisen korttelin ympäristössä on edelleen nähtävillä kiinalaisia ja ranskalaisia vivahteita.

Myös erilaisia markkina-alueita ja toreja löytyy kosolti joissa voi ostella erilaisia tuotteita vaatteista reppuihin ja kenkiin tai perinteisempiä kambodzelaisia matkamuistoja. Myynnissä on kookoksesta tehtyjä huulirasvoja, erilaisia teelaatuja, yrttinyyttejä, hierontaöljyjä sekä Kampot-pippuria, jota käytetään varsin yleisesti Siem Reapin ravintoloiden aterioiden mausteena.

Toisin kuin meillä päin, täällä pippuri jätetään ruokaan hyvin suuriksi paloiksi, mutta se ei ole aivan niin mausteista kuin meille päin tuotu mustapippurirouhe on. Ruoka ja juoma ovat alueella hyvin edullisia, jopa halvempaa kuin pääkaupungissa Phnom Pehnissä.

Iltaelämään kuuluvat myös perinteiset Aspara tanssiesitykset. Tanssijoiden liikkeet perustuvat temppelialueen maalauksissa ja kohokuvissa kuvattuihin asentoihin. Viehkeää viihdettä!

Pihvejä saa ravintoloista, mutta ne ovat muita ruokia selkeästi kalliimpia.

Siem Reap ei ole aivan vielä kehittynyt huippuunsa, mutta kova rakennustahti näyttää olevan ja voinkin kuvitella, että viiden vuoden sisällä, Siem Reap tarjoaa viiden tähden resort-majoitusta sitä kaipaaville kaikkine erikoisuuksineen. Tällä hetkellä kaupunki on selkeästi lähinnä reppureissaajien ja pikaisten ryhmämatkojen kohde.

Temppeleiden lisäksi Siem Reapissa on varsin moderni Angkor National Museum, jossa esitellään alueen menneisyyttä eli temppeleitä ja kadonneita kulttuureita eri vuosikausilta. Museossa vieraillessa, tulee väistämättä mieleen, että minne nuo edistykselliset aikakaudet ovat oikein kadonneet? Suosittelen käymään ilmastoidussa museossa, näyttelyt ovat loistavasti toteutettuja ja museo on hyvä paikka paeta ulkona paahtavaa hellettä. Erityisesti Buddhalle omistettu huone on huikaiseva!

Angkor kansallismuseon kyljessä on Siem Reapin ja pohjoisen Kambodzan suurin ostoskeskus T Galleria. Ostari on hieno ja suunniteltu lähinnä aasialaisia, rikkaampia vierailijoita varten. Hinnat ovat tuntuvia, mukana myös laatumerkkejä. Mikäli ostat jotakin liikekeskuksesta, saat kuittia vastaan ilmaisen Tuk Tuk-kyydin haluamaasi paikkaan.

Tuk Tuk-kyyti onkin Siem Reapissa ainoa oikea tapa liikkua, jos et siis ilmoittaudu jollekin minibussiretkelle mukaan. Tuk Tuk-kyytiin on olemassa yksi sääntö, nimittäin sovi hinta aina ennen kyytiin menoa! Matkat kylän sisällä liikkuvat 1-3 dollaria. Jos hankit itsellesi päiväksi Tuk Tuk-kuskin temppelialueelle, sen saa halvimmillaan 7-10 dollarilla. Tämän yli ei kannata maksaa. Me pestasimme kuskin hotellin kautta ja maksoimme kolmen hengen kokopäiväretkestä juurikin tuon 10 dollaria.

Jos yli 3000 temppeliä kiinnostavat, on myös järkevää ostaa kolmen tai seitsemän vuorokauden kortti (hinnat: 37/62/72 dollaria) temppelialueelle, jolloin voi tutkia myös niitä hieman tuntemattomampia raunioalueita kuin mitä valtaosa turisteista tekee. Varaudu kuitenkin varsinaiseen Tuk Tuk-ralliin temppelialueen teillä. Ja päivän aikana tarvittavaa juomaveden määrää ei voi yliarvioida!

Tuk Tuk-kuskit ovat myös paikallisia kuuluisuuksia, joten jos kaipaat kunnon kyytiä kohtuuhintaan, ota allesi Batman-kyyti. Kuski on iloinen, laulu raikaa kaiuttimista ja meno on suorastaan vauhdikasta! 😉 Ja mikä tärkeintä, hän ei huijaa!

Suurin osa kylään saapuvista vierailijoista tulee Siem Reapiin Angkorin temppelialueen vuoksi. Jos viihdyt kylässä hieman kauemmin, voit käydä katsomassa ”kelluvia taloja”. Tuk Tuk-kyyti Tonle Sap-järvelle maksaa 5 dollaria meno/paluu.

Parin tunnin risteily kelluville taloille sekä keramiikkatehtaaseen maksaa 25$. Risteilyjä tekee useampi laivayhtiö mutta hinta on aina sama. Mikäli pokkaa on, kannattaa sanoa olevansa töissä Kambodzassa, näin saat risteilylipun 15$ (Tuk Tuk-kuskin vinkki). Kannattaa kuitenkin katsoa mihin aikaan vuodesta risteilylle menee, nimittäin kesäaikaan järvessä on vain vähän vettä ja kelluva kylä seisoo tuolloin vakaasti puupylväillä eikä ”kellu”.

Siem Reapin ympäristössä on myös pieniä kyliä, Phnom Kulen vuori sekä samanniminen kansallispuisto joihin voi tehdä päiväretkiä ja näin nähdä autenttista Kambodzaa, joten suosittelenkin viipymään Siem Reapissä hieman kauemmin kuin vain 48h.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Jaakko / Lomalla viimeinkin sunnuntai, maaliskuu 18, 2018 at 11:30

  Hyviä vinkkejä ja kiva suositus tuo tuktuk batman-kuski! Itselläkin jossain vaiheessa tarkoitus käydä tuolla ja veikkaan että itselle riittää 2-3 päivää 😀

  • Reply Reissaaja1 maanantai, maaliskuu 19, 2018 at 09:48

   Kiitos Jaakko kommentistasi!
   Äläs sano, voi vielä mieli muuttua kun näet miten valtavasta temppelialueesta on kyse… 😉

 • Reply Jenni / Unelmatrippi sunnuntai, maaliskuu 18, 2018 at 18:19

  Angkorin temppelialue on tosiaan Siem Reapin kiistaton ykkösnähtävyys, tai ehkä ainoa kunnon nähtävyys. Temppelit kun ovat niin upeita, että niiden rinnalla moni hienokin nähtävyys kalpenisi. Kiinnitin huomiota tuohon resorttiasiaan, koska omalla reissulla kolme vuotta sitten nimenomaan ihmettelimme niiden paljoutta. Olimme paikalla vähän sesongin ulkopuolella ja resortit olivat selvästi siihen aikaan melko tyhjillään. Paikallinen tuk tuk -kuljettajamme sanoikin, että rahat ovat sesongin ulkopuolella tiukassa, kun matkailijat eivät tuo niin paljoa tuloja. Reppureissaajia oli aika vähän, enemmän vaikutti olevan ryhmämatkalaisia.

  • Reply Reissaaja1 maanantai, maaliskuu 19, 2018 at 09:51

   Kiitos Jenni kommentistasi!
   Pari viikkoa sitten tuntui siltä, ettei kaupungissa muita ollutkaan kuin reppureissaajia. Niin lentokentällä, kaduilla kuin temppelialueella. Nähtävästi reppumatkailijoiden ”High season” oli alkanut.
   Ja kyllä, onhan Sieam Reapissä jo nytkin resortteja mutta suuret ketjut puuttuvat vielä. Tosin mikäli rakennustyömaihin on uskomista, ei enää kovin kauaa.

 • Reply sari/ matkalla lähelle tai kauas sunnuntai, maaliskuu 18, 2018 at 18:41

  Kiitos Kamboza Siem reap vinkeistä. Joistakin on aiemminkin tullut luettua mutta nuo kyyti asiat Angoriin on tarpeellisia.

  • Reply Reissaaja1 maanantai, maaliskuu 19, 2018 at 09:47

   Kiitos Sari kommentistasi!
   Ja toivottavasti vinkeistä on hyötyä!

 • Reply Aron / Ja sitten matkaan... sunnuntai, maaliskuu 18, 2018 at 22:38

  Angkorin temppelit ovat kyllä upeita! Siem Reap on sekin varsin mielenkiintoinen paikka, vaikka kohtalaisen pieni onkin. Kolmen yön pysähdyksemme Siem Reapissa ei ollut ollenkaan tarpeeksi, sen aikana ehti saada vasta pienen käsityksen temppeleistä. Suunnitelmissa onkin ehdottomasti uusi vierailu joskus tulevaisuudessa. Olen siis ehdottomasti samaa mieltä kanssasi siitä, ettei 48h riitä mihinkään.

  • Reply Reissaaja1 maanantai, maaliskuu 19, 2018 at 09:47

   Kiitos Aron kommentistasi!
   Minullakin jäi kytemään pieni liekki Angkorin temppelialueen uusintavierailusta.
   Alue kun tarjoaa niin paljon enemmän kuin mitä muutamassa päivässä voi nähdä ja kokea!

 • Reply Suunnaton maanantai, maaliskuu 19, 2018 at 23:49

  Olipa kiva päästä näkemään vähän Siem Reapia! Kambodzan reissu on jollain tasolla suunnitteilla tai ainakin haaveissa, ja Siem Reap temppeleineen kuuluu ehdottomasti matkaohjelmaan. Kaupunki näytti kuvien perusteella varsin mukavalta, joten siellä kannattaa selvästi varata vähän aikaa itse kaupungillekin.

  • Reply Reissaaja1 tiistai, maaliskuu 20, 2018 at 12:47

   Kiitos Suunnaton kommentistasi!
   Toivottavasti haaveet pian konkretisoituvat ja pääset myös katsomaan Angkorin temppelialuetta ihan livenä!

 • Reply Janni / Lentopelko tiistai, maaliskuu 20, 2018 at 15:39

  Me ollaan tällä hetkellä Siem Reapissa, ja jotenkin tää paikka ei oo yhtään säväyttänyt. 😀 Pari päivää ollaan nyt kierretty temppeleitä ja meidän guesthousen lähitienoita. Huomenna lähdetään varmaan katselemaan kaupunkia vähän enemmän, jospa täältä jotain mielenkiintoista löytyisi. 🙂 Täytyy sanoa etten missään ole kohdannut yhtä ärsyttäviä tuktuk- ja taksikuskeja..

  • Reply Reissaaja1 tiistai, maaliskuu 20, 2018 at 16:43

   Kiitos Janni kommentistasi ja tsemppiä sinne!
   Käykää museossa, näyttelyt onvat hienosti toteutettuja!
   Ja niin, tuk tuk-kuskeja on joka lähtöön.
   Osa on päälle käyviä, ja mutta hieman sivummalta löytyy myös niitä jotka suostuvat yhteistyöhön (palvelualttiimpia).
   Myös hinnoissa on huimia eroja, pitää jaksaa tingata!

 • Reply Terhi/Fammo matkalla tiistai, maaliskuu 20, 2018 at 23:10

  Kiitos vähän erilaisemmasta postauksesta ettei aina niitä temppeleitä vaikka hienoja ovatkin.

  • Reply Reissaaja1 keskiviikko, maaliskuu 21, 2018 at 09:42

   Kiitos Terhi kommentistasi!
   Siem Reapissä ja ympäristössä on mielestäni niin paljon muutakin nähtävää kuin vain temppelit, joten on harmi, että matkaajat poistuvat kaupungista vuorokauden tai kahden jälkeen.

 • Reply Simo sunnuntai, maaliskuu 25, 2018 at 00:29

  Tää oli tosiaan hauskaa vaihtelua niiden pelkkien tyypillisten temppelikuvien/postausten sekaan. Mulla ne on bucket listilla, mutta oli kerrankin mukava lukea myös alueen muista jutuista! 🙂

  • Reply Reissaaja1 sunnuntai, maaliskuu 25, 2018 at 11:14

   Kiitos Simo kommentistasi!
   Toivottavasti pääset pian Cambodian ihmeitä katsomaan! 🙂

  Leave a Reply